Speculaas shortbread koekjes

19 november 2017
127

Jullie weten inmiddels natuurlijk allemaal dat ik dol ben op koekjes. In alle soorten, maten, smaken en structuren. Ik houd ervan. Shortbread koekjes zijn bij mij favoriet door de fijne structuur door het poedersuiker, en omdat ze lekker bros zijn. Meestal maak ik ze gewoon lekker basic met vanillesmaak, maar ik kon het niet laten om er lekker wat speculaaskruiden doorheen te kneden. En om helemaal in sinterklaassferen te blijven verving ik het vanille-extract door amandelextract. Dat maakt deze speculaas shortbread koekjes perfect voor Sinterklaas!

Speculaas shortbread koekjes

Deze brosse speculaas shortbread koekjes passen perfect bij het Sinterklaasfeest dankzij de speculaaskruiden en het amandelextract. Smullen maar!
Porties: 18 koekjes

Ingrediënten

 • 250 gram ongezouten roomboter
 • 100 gram poedersuiker
 • 1 tl amandelextract (of vanille)
 • 300 gram bloem
 • 4-5 tl speculaaskruiden

Instructies

 • Mix de boter en poedersuiker romig. Voeg het amandelextract en meng er even kort doorheen. Als laatst voeg je de bloem en de kruiden toe, mix tot een stevig koekjesdeeg. Proef even van het deeg of je de speculaas smaak goed vindt, je kunt anders nog een beetje extra toevoegen.
 • Maak een rol van het deeg en wikkel deze in folie. Leg de rol deeg minimaal een uur in de koelkast zodat het kan rusten. De rol was bij mij ongeveer 6 cm in doorsnede.
 • Snij de rol deeg in plakjes en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
 • Bak de koekjes in 14-16 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar, of tot de randjes goudbruin zijn.
Bewaren

Als je de koekjes bewaart in een trommel, Kun je ze 2-3 weken bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

27 reacties

 1. Alicia schreef:

  Ik ben al een tijdje op zoek naar een recept voor lekkere koekjes, maar ze zijn vaak wat te brokkelig. Deze zien er perfect uit!

 2. Brita schreef:

  Hoi Laura,

  Ik heb dit recept uitgeprobeerd dit weekend maar er zijn enkele dingen die minder goed gegaan.
  Ik denk toch dat je met poedersuiker, bloemsuiker bedoeld, want dit heb ik gebruikt. Het deeg werd na het toevoegen van de bloem geen geheel. Het was moeilijk om een rol van het deeg te maken. Nadien als ik de rol wou snijden viel de rol uit elkaar… Ik heb de rol dan maar plat gedrukt en er vierkante koekjes van gemaakt. Van smaak zijn ze lekker. Zou je me kunnen helpen met deze kwestie? Ik heb geen idee wat er zou misgelopen zijn. Hoe heb jij de rol gemaakt?
  Alvast bedankt

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik bedoel echt poedersuiker hoor, maar wellicht wordt dit in België onder een andere naam verkocht? Als je boter en suiker goed romig klopt en dan bloem toevoegt wordt het vanzelf een deeg. Eventueel kun je het nog even met de hand doorkneden. Wat er mis is gegaan is voor mij lastig te zeggen aan de hand van deze info, misschien heb je teveel bloem toegevoegd?

   1. Brita schreef:

    Ja hoor poedersuiker is hetzelfde al bloemsuiker. 🙂
    Teveel bloem heb ik niet toegevoegd. Ik heb mooi 300 g bloem afgewogen en erbij gevoegd en heb het ook een tijdje met de hand gekneed. Misschien moet ik dit wat langer doen?
    Hoe krijg jij het in een mooie rol?

    1. Laura Kieft schreef:

     Ik heb gewoon een mooi kneedbaar deeg dat je eenvoudig van bal tot rol kunt maken, in folie rol ik hem dan over het aanrecht om er wat strakker te krijgen.

     1. Brita schreef:

      Bedankt.
      Nog een poging wagen en misschien doe ik dan iets anders en lukt het me beter.

      Bedankt Laura

    2. Rebecca schreef:

     Hoi Laura ik merkte dat mijn deeg nog heel erg plakkerig was hoe kan dat precies.
     Uiteindelijk heb ik er nog wat meer bloem bij toegevoegd dat is goed gelukt. Het zijn mooie koekjes geworden ze waren heerlijk!!

     1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk was je boter te warm.

 3. Stefan schreef:

  Als ik het deeg nu maak. In de koelkast leg. En morgen pas ga afmaken met de kids. Vormpjes uitsteken. Kan dat? Of word het dan te droog?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat kan prima, wel even inpakken met folie.

 4. daniele schreef:

  Hoi Laura,
  Zojuist gemaakt… Maar het is dus 1 hele grote koek geworden… op mn hele bakplaat!! hahaha… terwijl we gewoon rondjes hadden bij het in de oven schuiven. Hoe komt dat denk je? Deeg niet te koud geweest?

  1. Laura Kieft schreef:

   Heb je geen ingrediënten vervangen en alles goed afgewogen? Kan ook zijn dat de koekjes te dicht op elkaar lagen. Kleine kans dat dit alleen aan de temperatuur ligt.

 5. Daphne schreef:

  Dag Laura, kan ik deze koekjes ook goed versieren met de Royal Icing?

 6. Anne schreef:

  Bij mij was het deeg na de bloem erg zacht. Niet kneedbaar maar ook niet plakkend aan de vingers zeg maar. Ook wel gehouden aan de hoeveelheden? Missch was mijn boter te zacht? Kijken wat er straks uit de koelkast komt

  1. Laura Kieft schreef:

   Het kan aan je boter liggen inderdaad, dat is zo zonder verdere info lastig te zeggen. Ik kan aan je reactie ook niet goed aflezen of het nou echt te zacht was hoor, een beetje zacht is prima namelijk.

 7. Joke Versluijs schreef:

  Hoi Laura ik heb de koekjes gebakken en ze zijn heerlijk bros maar er zat wat te weinig speculaas kruiden in volgen de keer een paar theelepels meer er in groeten Joke.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Heb je wel een officiële teaspoon ervoor gebruikt? Sommige normale theelepeltjes kunnen wat kleiner zijn. Je wil de speculaaskruiden inderdaad wel goed proeven 😉

 8. Saskia Claassen schreef:

  Een heerlijk recept!

 9. Clementina schreef:

  Hallo Laura,
  Heb gisteren de koekjes gemaakt, precies zoals in het recept beschreven!
  Ze zijn goed gelukt en smaken ook nog eens heerlijk!
  De volgende keer doe ik er wel een beetje meer speculaaskruiden in!
  Dit wordt ongetwijfeld een blijvertje!

  Dank je wel!

  1. Daphne waterham van Schaik schreef:

   Lieve Laura
   Ik heb geen gewone bloem in huis wel zelfrijzend bakmeel.
   Kan dat ook

   Groetjes daphne

 10. Silke schreef:

  mmmm… Gisteren gemaakt en het was gewoonweg heerlijk! Zeker één van mijn favoriete koekjes!

 11. Josephine Douma schreef:

  hoi ik heb deze gemaakt maar mijne begonnen te lekken in de oven? er kwam allemaal boter vanaf

  1. Laura's Bakery schreef:

   Heb je het wel laten rusten in de koelkast?

   1. Josephine Douma schreef:

    Haha nee ik dacht oh makkelijk recept dus ik had niet echt gelezen.

 12. Betty schreef:

  Hoi,
  Je moet inderdaad de koekjes niet te dicht op elkaar op de bakplaat leggen. Ze groeien nog. Verder zou ik de volgende keer een snuf zou toevoegen, ik vond de smaak een beetje flauw.

  1. Betty schreef:

   Ik bedoel natuurlijk zout :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *