De Moskovische tulband is een heerlijk luchtige tulband die zacht is van structuur en rijkelijk gevuld met rozijnen en krenten.
Porties: 10- 20 personen
Tulband bakvorm 2,6 L
Ingrediënten
60gramkrentengeweld
70gramrozijnengeweld
zachte botervoor het invetten van de bakvorm
105grambloemplus extra voor het bestuiven van de bakvorm
25grammaizena
100gramkoude boter
5eiwitten
6eidooiers
1,5tlfijn geraspte citroenschil
120gramsuiker
Instructies
Voorbereiding
Wel de rozijnen en/of krenten 10 minuten in heet water en dep ze hierna droog.
Bereiding
Vet de tulbandvorm in met boter, zorg ervoor dat alle hoeken goed ingesmeerd zijn. Dit is belangrijk om de cake uit de vorm te krijgen. Bestuif de tulband met wat bloem en tik overvloedige bloem eruit.
Meng bloem en maizena door elkaar. Leg een vel bakpapier op je werkblad en stort het bloemmengsel erop. Snijd de boter hierop in hele kleine blokjes van 0,5 cm bij een 0,5 cm (niet groter!). Zorg ervoor dat alle blokjes in aanraking zijn gekomen met bloem en niet aan elkaar vastplakken.
Neem twee kommen. Mix in de ene kom de 5 eiwitten met een mespunt zout en 85 gram suiker stijf; je weet dat het stijf genoeg is als de suiker is opgelost en je mooie pieken hebt. Mix in de andere kom met een garde of mixer de eidooiers met de citroenrasp en 35 gram suiker romig tot het lichter wordt van kleur.
Nu ga je familie maken. Neem een kleine hoeveelheid eiwit en spatel deze door het eigeel. Voeg nu het eigeel-mengsel toe aan de rest van het eiwit en spatel dit door elkaar terwijl je de luchtigheid probeert te behouden.
Voeg het boter-bloem mengsel toe aan de eieren en spatel erdoor. Tot slot spatel je de krenten en rozijnen erdoor. Stort het beslag in de tulband en bak in 25 – 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 175 °C (onder-boven warmte). Test met een cake-prikker of de tulband gaar is voordat je de cake uit de oven haalt.
Na een minuut keer je de tulband om op een vel bakpapier die je met suiker hebt bestrooid. Cees Holtkamp smeert de tulband nu nogmaals in met gesmolten roomboter, maar dat vind ik persoonlijk niet nodig. Zet de tulbandvorm er daarna weer terug omheen. Laat de tulband op deze manier afkoelen, door de condens die ontstaat door de warmte die in de bakvorm gevangen wordt blijft de tulband lekker 'sappig'.
Als je deze specifieke tulband bakvorm gebruikt, dan kun je de voorgevormde randen in de cake gebruiken als 'snijdlijnen' als je de cake aansnijdt. Je kunt dan kiezen voor 20 dunne plakjes of 10 dikkere plakken.
Bewaren
Er wordt aangeraden om de cake koel te bewaren (niet in de koelkast); goed luchtdicht verpakt kan dat tot een week. Eet de cake alleen op kamertemperatuur, want de boter in de tulband stijft op als de tulband koel bewaard wordt en dat is niet zo lekker. Je kunt de Moskovische tulband ook invriezen, luchtdicht verpakt tot drie maanden houdbaar.