appel-kaneel scones

80

appel-kaneel-scones-1a

Ik heb het maken van scones helemaal ontdekt. Nu ik een fijn basisrecept voor scones heb, zijn er al allemaal verschillende smaakcombinaties uit mijn oven getoverd. Mijn laatste creatie zijn deze appel-kaneel scones. Zálig kan ik je vertellen. En beter nog, als je ze zonder topping eet, doen ze mij heel erg denken aan die lekkere kaneel woepies van bakkerij ’t Stoepje die ik met enige regelmaat haal op de markt. Heel toevallig stonden die cakebroodjes (zoals zij ze noemen) al een tijd op mijn lijstje om zelf te maken. En nu ontdekte ik dus per toeval hoe je ze maakt, of iets dat er heel erg op lijkt in ieder geval. De stukjes appel maken ze zelfs nóg lekkerder.

appel-kaneel-scones-2a

Appel-kaneel scones

Met het basisrecept voor scones kun je heel erg lekker variëren en uitproberen. Zo zijn deze heerlijke appel-kaneel scones hartstikke geslaagd wat mij betreft!
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl kaneel
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • halve appel (in stukjes)
  • 110 ml melk
  • ei (voor bestrijken)
  • grove kaneelsuiker ter decoratie (optioneel)

Instructies

  • In een kom doe je de boter met het zelfrijzend bakmeel, met je vingers kneed je dit tot een kruimelig geheel. Voeg dan kaneel, suiker en zout toe en meng dit door het mengsel.
  • Halveer de appel, schil deze en snijd in kleine blokjes. Doe in de kom en roer ze door het meelmengsel. Voeg de melk toe en roer het geheel tot een klonterig mengsel. Kneed er dan met je handen een bal van. Leg deze bal op een met bakpapier beklede bakplaat en druk hem plat tot een ronde schijf van zo’n 2-3 cm dik. Snij met een scherp mes in 8 stukken.
  • Verspreid de scones over de bakplaat en smeer ze in met het geklopte eitje. Je kunt nu ook eventueel de grove kaneelsuiker erover strooien (deze is te koop bij Plus of Jumbo).
  • Bak de appel-kaneel scones in 12-15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Ik at mijn eerste scone met een appel-kaneel curd (van Dille en Kamille), heel erg lekker. Nog lekkerder met clotted cream (recept!) erbij. Maar zoals ik al schreef vind ik deze scones ook zalig om ze gewoon als een soort broodjes op te eten. Wie de woepies kent, zal de smaak zeker herkennen!

Bewaren

Verpakt 2-3 dagen buiten de koelkast. In de vriezer tot wel 3 maanden houdbaar.

appel-kaneel-scones-3a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

30 reacties

  1. Margot schreef:

    Die kaneel woepies vind ik altijd erg lekker, dus dit lijkt me heerlijk!

  2. Trudy schreef:

    Heel erg smakelijk !!

  3. Leuk idee voor het ontbijt 🙂

  4. chantal schreef:

    Ik was dol op de woepies, maar het stoepje verdween van de markt in mijn dorp: ( maar nu kan ik ze lekker zelf maken!

  5. Joke schreef:

    Inderdaad het eerste waar ik aan dacht bij de foto waren de Woepies!(:
    Dan kijk ik uit naar de chocola en nog lekkerder speculaas variant!(:

  6. Renske schreef:

    Oeh, als ze ook nog eens op de kaneelwoepies van ’t Stoepje lijken, moet ik ze echt eens proberen!

  7. Nelise schreef:

    Vanochtend gemaakt bij het ontbijt. Heerlijk! Ook de appelkaneel curd smaakte er perfect bij. Zeker voor herhaling vatbaar.

  8. Lieke schreef:

    Heb ze zojuist uit de oven getoverd. Zijn echt lekker en er zit in verhouding met andere baksels niet heel veel boter of suiker in 🙂 morgen maar eentje als tussendoortje bij de thee ?

  9. Laura schreef:

    Ik heb ze gemaakt dit weekend voor een high tea, en hoewel ze er niet zo uit zien als een scone waren ze super lekker. Bedankt! De clotted cream van jouw blog heb ik ook gebruikt.
    Dat was weer een feestje 🙂
    Fijn weekend nog.
    Groetjes Laura

  10. Roos schreef:

    Ik heb ze geprobeerd te maken, maar het werd een kleverige klont die ik met geen mogelijkheid meer van mijn handen afkreeg. Ik kreeg er dan ook geen bal van gedraaid. Doe ik dan iets fout? Hoe krijg je zo’n mooi glad deeg?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je alles wel goed afgewogen, misschien teveel melk? Een beetje plakkerig is prima, maar meer ook niet.

  11. Sarah schreef:

    Ik ben melk intolerant. Zou dit ook werken met olie ipv boter?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee helaas, dan kun je beter plantaardige margarine gebruiken.

  12. Leonie schreef:

    Hallo Laura, komt er ook een recept voor de appel kaneel curd? Lijkt me lekkerder als het zelfgemaakt is, dan uit een potje. Dat vind ik van jouw recept van Lemon curd wel!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is er nog niet, maar wel een goed idee om eens zelf te maken. Hij gaat op het lijstje 😉

  13. Nellie schreef:

    Vandaag vh eerst woepie van het stoepje gehad,erg lekker. Dus recept zoeken en zo kwam ik bij jouw website. Die vh stoepje zijn met kwark is mij verteld,kan je dan de melk vervangen door kwark/griekse yoghurt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat gaat niet in dit recept, dan moet er nog meer aangepast worden. Maar zo met de melk lijkt het er al heel erg op hoor 🙂

  14. Jolein schreef:

    Super lekker!

  15. Marry schreef:

    Hallo Laura, zou je de melk kunnen vervangen door amandelmelk?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb er geen ervaring mee, dus zou het gewoon eens proberen.

  16. Mirjam schreef:

    Ik bak deze appel kaneel scones regelmatig, maar vandaag ga ik experimenteren met sinaasappel. Ik dacht een leuk idee voor de kerstdagen. Ik voeg deze keer koekkruiden toe met het sap en de rasp van een halve sinaasappel. Bovenop behalve de suiker ook wat stukjes walnoot. Het deeg smaakte lekker, nou hopen dat ze goed uit de oven komen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oe, dat klinkt heerlijk! Hou je me op de hoogte hoe het geworden is?

      1. Mirjam schreef:

        Smaak is top. Daar ben ik tevreden over. Ze zijn niet allemaal even mooi geworden . Sommigen zijn een beetje “schuin” gebakken. Komt dit misschien door het snijden ? Dus nog wat meer perfectioneren.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Daar kan het inderdaad door komen. Scones horen er eigenlijk ook allemaal wel anders uit te zien. Niet te perfect. Zolang de smaak en structuur maar goed is!

  17. mirjam schreef:

    Is het mogelijk het deeg al eerder te maken en een dag later af te bakken? Of is het mogelijk om vooraf al kort te bakken, zodat ik ze op de dag zelf echt af kan bakken? Scheelt mij weer tijd tijdens het ontbijt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Op zich kun je het deeg prima vooruit maken.

  18. Carina schreef:

    Lekker recept! Maar enig idee in welke winkel je nu de kaneelsuiker kan kopen? Ik kan het niet bij AH en of Jumbo vinden…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend, daar koop ik het altijd! Je kunt het ook altijd nog zelf maken 🙂

      1. Carina schreef:

        Je hebt wel de fijne kaneelsuiker van Gilse. Maar dat is niet hetzelfde denk ik hè?
        Hoe zou jij het zelf maken? ☺️

        1. Laura's Bakery schreef:

          Inderdaad niet hetzelfde, maar op zich kan je dat ook prima gebruiken. Parelsuiker voor decoratie is lastig om na te maken, ik was even in de war met de soort kaneelsuiker die je nodig hebt voor dit recept. Anders is het ook geen probleem om het weg te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *