De tompouce slof is een overheerlijke sloffentaart met banketbakkersroom, slagroom en natuurlijk bladerdeeg vierkantjes met een roze glazuur.
Porties: 12personen (2 sloffen)
voor een sloffenring van 24 x 9 cm
Ingrediënten
Sloffenbodem
180gramongezouten roomboter
150gramwitte basterdsuiker
half ei(de andere helft gebruik je voor de vulling)
snuf zout
rasp van een halve citroen
280grambloem
2tlbakpoeder
Vulling
150gramamandelspijs
half ei
Topping
3plakjesbladerdeegof 1 rol vers bladerdeeg
1portiebanketbakkersroom
250mlslagroom
1zakjevanillesuiker16 gram
125grampoedersuiker
3tlwater
rozekleurstof
Benodigdheden
sloffenring
spuitzak
spuitmondje
Instructies
Meng boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg bloem en bakpoeder toe en mix tot een mooi deeg. Maak een plak van het deeg, verpak deze in keukenfolie en leg hem minstens een uur in de koelkast.
Rol de plak deeg uit tot ongeveer 8 mm dikte, ik doe dit vast op een vel bakpapier. Leg het vel met deeg op de bakplaat en steek met de sloffenring de bodem uit. Haal het overtollige deeg weg en vet de sloffenring in. Zet deze weer om het deeg heen.
Maak het spijsmengsel door het ei door het spijs te kneden. Zo kun je de spijs beter verwerken. Je kunt het op de bodem verdelen met een lepel, maar ik gebruik een spuitzak. Zorg dat je de buitenste rand van ongeveer 1 centimeter vrij laat van spijs.
Ik heb maar één sloffenring, daarom legde ik het deeg weer even in de koelkast terwijl ik de eerste sloffenbodem vast ging bakken. Als je er twee hebt kun je ze natuurlijk beide tegelijk bakken. Indien je in tweeën bakt, hou er dan ook rekening mee dat je voldoende spijs overhoudt!
Bak de slof in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Prik ondertussen gaatjes in de bladerdeegplakjes en snijd vierkantjes van 6 cm bij 6 cm. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en schuif ze direct in de oven zodra je de sloffenbodem eruit haalt. Bak in 15 - 18 minuten goudbruin.
Als de sloffen afgebakken zijn verwijder je direct de sloffenring en laat je de sloffenbodem helemaal afkoelen.
Voor de vulling maak je de banketbakkersroom volgens recept. Vul een spuitzak met de room en spuit deze op de volledig afgekoelde sloffenbodems.
Klop de slagroom op met een zakje vanillesuiker en spuit deze zigzaggend op de laag banketbakkersroom.
Maak nu het glazuur door de poedersuiker met het water te vermengen. Maak roze met de kleurstof. Het glazuur dient dik genoeg te zijn zodat je een mooie roze laag op je bladerdeeg kunt aanbrengen. Breng met een lepel aan op je bladerdeeg vierkantjes en laat volledig uitharden.
Vlak voor het serveren verdeel je de bladerdeeg vierkantjes met glazuur over de twee sloffen. Steek ze stevig in de vulling zodat ze niet omvallen.
Tips
Indien het glazuur aan de dikke kant is voeg je nog 1 tl water toe. Indien het glazuur te dun is voeg je nog wat poedersuiker toe.
De bodem is behoorlijk stevig, gebruik dus een goed scherp mes bij het aansnijden van de sloffen.
Ik gebruikte een gladde ronde spuitmond om de banketbakkersroom op de taart te spuiten en een drop flower spuitmond voor de slagroom, maar de stervormige kan net zo goed.
Bewaren
De tompouce slof bewaar je in de koelkast. De taart is dan 2 - 3 dagen houdbaar. Steek de bladerdeeg vierkantjes er pas vlak voor het serveren in, anders worden ze zacht.