Kan ik de vijgen vervangen door ander fruit?
Je kunt de vijgen gerust vervangen door ander fruit, zoals pruimen, appels of peren. Daarvoor kun je eventueel ook mijn recept voor Franse perentaart aanhouden.
Een overheerlijk recept voor vijgentaart. Met een zanddeegbodem en een smeuïge vulling van frangipane en uiteraard: vijgen. Deze Franse vijgentaart met amandelmeel in de vulling moet je echt eens proberen!
Als je het mij vraagt is dit het meest verrukkelijke vijgentaartje dat er is. Ik hou erg van de Franse patisserie en dat is precies waar deze taart op gebaseerd is. De bodem is gemaakt van een pâte sablée, oftewel een zanddeeg, en die bodem vul je met frangipane. Frangipane zou je een luxe amandelspijs kunnen noemen, omdat de basis van amandelmeel, suiker en eieren verrijkt wordt met roomboter.
Al die onderdelen samen genomen resulteert in een knapperige bodem met een romige amandelspijsvulling en daarin meegebakken vijgenpartjes. Als je wil genieten van de versen vijgen die nu in het seizoen zijn, dan moet deze Franse vijgentaart echt op je baklijst.
Ik koos ervoor om het recept voor deze vijgentaart in een wat kleinere bakvorm te bakken, ik gebruikte deze springvorm van 20 cm. Door de vulling met amandelmeel valt de taart wat zwaarder en kun je voldoende puntjes uit dit kleinere exemplaar snijden. Officieel hoor je een dergelijke zanddeegtaart in een lage quichevorm of in een bakring te bakken. Die had ik in dit formaat niet in huis en op deze manier zie je direct dat je de meeste taarten prima in een gewone springvorm kunt bakken.
Als je dit lekkere vijgentaartje hebt gemaakt, dan kan ik me bijna niet voorstellen dat deze langer dan een dag overleeft. Mocht je nu toch benieuwd zijn hoe je een taart met vijgen kunt bewaren, dan leg ik hieronder uit hoe je dat op verschillende manieren kunt doen.
Je kunt deze taart prima 1 dag (goed verpakt) buiten de koeling bewaren, maar als je de taart wat langer wil bewaren dan kun je deze het beste in de koelkast bewaren. Op die manier blijft de taart 3 – 4 dagen goed.
Persoonlijk heb ik het nog niet geprobeerd, maar in principe kun je een Franse vijgentaart met frangipane gewoon invriezen. Verpak de taart luchtdicht (in z’n geheel of in stukjes, net wat voor jou praktisch is) en laat op kamertemperatuur ontdooien. Het is aan te raden om de ontdooide taart of taartpuntjes nog even op te warmen, zodat het zanddeeg weer knapperiger wordt. Afhankelijk van de grootte van het stuk taart doe je dit voor 5 – 10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte), eventueel afgedekt met aluminiumfolie om een te donkere taart te voorkomen.
Ook gek op Franse taartjes? Dat kan ik goed begrijpen, want Frankrijk is nu eenmaal hét land van de meest verfijnde en verrukkelijke patisserie. Om die reden staan er ook al heel wat lekkere Franse taartrecepten online. Enkele favorieten:
Je kunt de vijgen gerust vervangen door ander fruit, zoals pruimen, appels of peren. Daarvoor kun je eventueel ook mijn recept voor Franse perentaart aanhouden.
De frangipane is een belangrijk onderdeel van deze Franse vijgentaart. Afhankelijk van de reden waarom je de frangipane zou willen vervangen heb ik twee tips:
Met de handige ‘recept omrekenen’-knop in onderstaande receptkaart kun je er altijd voor kiezen om het recept naar een grotere bakvorm om te rekenen, of juist naar een kleinere bakvorm.
De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.
Flinke vijgenoogst dit jaar? Dan is zelf vijgenjam maken een van de beste dingen die je met je vijgen kunt doen! En laat dat nu niet alleen ontzettend makkelijk zijn met dit recept, maar ook erg lekker.
Vaak hoor ik om me heen dat mensen van gekheid niet weten wat ze met de vijgen uit eigen tuin aan moeten, zo flink kan de vijgenoogst zijn. Wat heerlijk lijkt me dat, want met dit recept voor vijgenjam heb je in een handomdraai een jaarvoorraad aan jam met vijgen gemaakt. Dan heb je altijd deze lekkere vijgenjam achter de hand voor bij een kaasplank, voor in een tosti of om een lekker koekje mee te vullen.
Trouwens, gelukkig zijn de vijgen in de zomer ook volop voor een goede prijs in de supermarkt of op de markt te verkrijgen. Voor iedereen die net zoals ik geen vijgenboom in de achtertuin heeft staan. 😉
Vijgen zijn van zichzelf al erg zoet en daarnaast is het een stevige vrucht. Om die redenen kun je minder geleisuiker gebruiken dan in mijn basisrecept voor het maken van jam. Het citroensap in het recept is bedoeld als een smaakmaker en tevens als een natuurlijk geleermiddel vanwege de hoge hoeveelheid pectine in citroenen.
BAKTIP: Voor een grovere jam, waarin je wel wat stukjes fruit proeft, gebruik je een aardappelstamper om het geheel te pureren. Het alternatief voor een fijnere jam is een staafmixer.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Als je jouw jampotten voor gebruik steriliseert, kun je de jam extra lang bewaren. Het steriliseren is heel simpel: doe de potten in een grote pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Je hoeft de potten niet af te drogen, omdat ze zo heet zijn dat het vocht verdampt.
Na het steriliseren en vullen van de jampotten, maak je ze schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum. Ik gebruik zelf vaak deze lettertang of een labelprinter. Bewaar de gevulde potten met jam op een droge en koele plek, aangebroken jampotten bewaar je in de koelkast. De potten vijgenjam kun je wel tot een jaar bewaren (zolang de pot gesloten blijft).
Het is ook mogelijk om jam in te vriezen. Dit werkt het meest handig in kleine porties. Persoonlijk bewaar ik de jam veel liever in gesteriliseerde jampotten, omdat het op deze manier geen ruimte in mijn vriezer inneemt.
Er staan (nog) geen kant-en-klare recepten op Laura’s Bakery met deze vijgenjam, maar gelukkig wel voldoende andere jamrecepten waar deze variant in verwerkt kan worden. Een aantal lekkere tips:
Niet alle vijgen zijn hetzelfde, er zijn verschillende rassen. Die rassen verschillen onder andere in smaak van elkaar, maar ook de kleur. De schil van de vijgen die ik heb gebruikt geven een volle rood-paarse kleur aan de jam, maar andere vijgen zijn juist meer oranje-bruin.
Een jam volledig zonder suiker kun je bijvoorbeeld maken door ‘geleipoeder’ te gebruiken. Volg de instructies hiervoor op de achterkant van de verpakking en hou er rekening mee dat deze jam niet zo lang houdbaar is. Suiker is namelijk een conserveringsmiddel, dus ik raad aan om suikervrije jam in kleine porties in de vriezer te bewaren (max. drie maanden). Naast geleipoeder bestaat er ook ‘geleisuiker speciaal’. Hier heb je ruim de helft minder van nodig dan van gewone geleisuiker. Ook hiervoor geldt dat de jam minder lang te bewaren is.
Nee, dat hoeft niet! In mijn geval gaf de vijgenschil juist een mooie kleur af aan de jam. Je verwijdert wel de boven- en onderkant van de vijgen voordat je ze verwerkt en natuurlijk was je ze goed schoon.
Zelf jam maken is niet alleen leuk, maar ook ontzettend lekker! Je kunt eindeloos variëren met verschillende soorten fruit. Of geef je klassieke jam een unieke twist met kruiden of specerijen. Op Laura’s Bakery staan veel verschillende soorten jamrecepten verzameld:
Met dit recept bakte ik 5 dunne pannenkoeken. Zelf eet ik meestal 3-4 pannenkoeken. Als ik dit recept maak eet ik er meestal 3, de andere 2 bewaar ik dan voor de lunch de volgende dag. Niets zo lekker als pannenkoeken left-overs waar je de volgende dag nog van kunt smullen
BAKTIP: Ik bak het liefst met een pannenkoekenpan en daarin wat boter. Ik heb zelf deze pannenkoekenpan die geschikt is voor alle warmtebronnen.
Ik heb mijn basisrecept voor pannenkoeken iets aangepast waardoor er in verhouding iets meer ei in het beslag zit. Het verschil in het eindresultaat is minimaal, dat zul je niet merken. Verder zijn de ingrediënten hetzelfde: bloem (patentbloem of tarwebloem), ei, melk (halfvolle of volle, plantaardig kan ook) en een snufje zout (brengt de smaak in balans).
Het liefst bak ik mijn pannenkoeken in een klontje boter en verder is de bereiding precies hetzelfde. Groot voordeel: je bent natuurlijk een stuk sneller klaar als je minder pannenkoeken bakt.
Eigenlijk zijn de tips voor toppings niet heel anders dan wanneer je wel een grote hoeveelheid pannenkoeken bakt. Je kunt voor een zoete pannenkoek of een hartige pannenkoek (of een combinatie van beide gaan). Een paar van mijn favorieten:
Pannenkoeken maken voor 1 persoon kan natuurlijk ook heel goed met andere pannenkoeken recepten. Wat luxere zoete pannenkoeken, een combi van zoet en zout of zelfs voor traktaties of desserts. Je kunt ongeveer de verhouding aanhouden zoals in dit recept:
Je hoort vaak dat de eerste pannenkoek mislukt. Dat wil je natuurlijk, zeker als je minder pannenkoeken maakt zoals in dit recept, liever niet. De tip is: zorg dat je pan (en het vet erin) goed heet is.
Als je klontjes in het beslag hebt, heb je waarschijnlijk de bloem te snel of in één keer toegevoegd. Een goed punt dus om op te letten, want het is niet makkelijk te verhelpen achteraf. Al zul je een paar kleine klontjes niet echt terug proeven.
Nog wat tips voor als je de pannenkoeken warm wilt houden: in de oven op lage temperatuur (80 graden boven- en onderwarmte), dek goed af met aluminiumfolie. Of houd ze warm au bain marie: de pannenkoeken op een bord op een pan met warm water. Mijn persoonlijke methode: een bord op zijn kop op de stapel warme pannenkoeken.
Wil je het beslag bewaren? Dat kan maximaal één dag in de koelkast, mits goed afgesloten. Mix het voor het gebruik nog wel even door.
Pannenkoeken voor 1 persoon maken zorgt voor een kleinere hoeveelheid en dus minder om te bewaren, maar mocht je dat toch willen kan ik je deze tips geven:
Wil je ze weer opnieuw opwarmen? Voor 2 pannenkoeken doe ik ze dan 15-20 seconden op de hoogste stand (800 Watt) in de magnetron. Maar het kan natuurlijk ook even in een droge koekenpan.
30 Nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst, de pannenkoekentaart of dino koekjes?
Zelf fruit ijsjes maken doe ik in de zomer maar al te graag. De combinatie van yoghurt en fruit is de ideale basis voor een lekker verfrissend en smaakvol ijsje als je het mij vraagt. Dit keer maakte ik yoghurt ijsjes met aardbei en blauwe bes, echt een aanrader!
Zelf fruit ijsjes maken is ongelofelijk eenvoudig. En ik zou het ook zeker wel gezond willen noemen. Naast yoghurt en fruit voeg ik namelijk alleen wat honing en vanille-extract toe aan deze ijsjes. Dat maakt ze nóg lekkerder, maar is zeker geen must. Het liefst gebruik ik Griekse yoghurt voor deze ijsjes, maar andere (volle) yoghurt kan zeker ook.
Goed om te weten: deze yoghurt ijsjes vallen zowel in de smaak bij volwassenen als kinderen. De combinatie van de romige yoghurt en het frisse fruit maakt het een zeer smaakvol ijsje.
Zoals je kunt zien zijn mijn ijsjes gemaakt in de vorm van zeemeerminnen staarten. Deze vorm was onderdeel van mijn bakproducten collectie bij Kruidvat. Mocht je de vorm gescoord hebben, kun je dit recept dus zeker gebruiken! Maar ook in andere ijsjesvormen kun je dit recept natuurlijk gewoon maken.
Voor iedereen die de helaas heeft misgegrepen: houd mijn Instagram account goed in de gaten zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van een nieuwe, tijdelijke collectie!
BAKTIP: Deze siliconen ijsjesvorm werkt bijvoorbeeld ook erg fijn.
Zelfgemaakte ijsjes kun je, uiteraard, in de vriezer bewaren. Een handige tip voor het bewaren is om ze na het invriezen per stuk in een boterhamzakje te bewaren, of een aantal samen in een vershoudzakje. Dat neemt een stuk minder ruimte in in de vriezer en je kunt gemakkelijk een ijsje eruit halen. Daarnaast kan je je ijsjesvorm weer opnieuw gebruiken voor het maken van heerlijke nieuwe ijsjes!
In de vriezer blijven ijsjes zeker 3 maanden goed. Maar met mooi weer zijn ze vast al eerder op! Ik vind deze ijsjes precies een lekker formaat. Niet te groot, niet te klein. Daarmee zijn ze ideaal voor kinderen, al kun je ze natuurlijk ook in een grotere variant maken.
Yoghurt is wat mij betreft de perfecte basis voor het maken van frisse fruitijsjes. Niet voor niets staan er al meerdere heerlijke yoghurtijs-recepten op het blog. Benieuwd geworden? Hieronder vind je een aantal van mijn favoriete recepten om zelf yoghurtijsjes te maken:
Je kunt absoluut variëren met het soort fruit voor deze ijsjes. Ik heb voor aardbei en blauwe bes gekozen voor de smaak, maar ook voor de kleur in dit geval. Sinaasappel, mango, bosbessen, watermeloen zijn bijvoorbeeld ook lekker.
Ik heb gekozen voor Griekse yoghurt. Dat vind ik lekker voor de smaak en qua dikte. Je kunt ook een andere (plantaardige) yoghurt gebruiken. En wil je helemaal snel klaar zijn kun je zelfs voor een kant-en-klare aardbeienyoghurt en blauwe bessenyoghurt gaan.
Zowel voor de smaak als de textuur van het ijs vind ik het lekker om wat honing toe te voegen. Je kunt dit ook weglaten of vervangen door een andere zoetstof, bijvoorbeeld poedersuiker of ahornsiroop, al heb ik dit zelf niet getest.
30 Nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst, de pannenkoekentaart of dino koekjes?
Ik ben zo iemand die altijd wel een tros bananen in huis heeft liggen. Jij ook? Stiekem wacht ik tot ze net te rijp zijn om gewoon zo te eten, want dan kan ik er lekker mee aan de bak. Inmiddels heb ik dan ook meer dan genoeg lekkere banaan recepten op het blog staan om uit te kiezen.
Waarschijnlijk ben je wel bekend met bananenbrood recepten, maar je kunt echt nog veel meer bakken met banaan. Natuurlijk lekkers voor het ontbijt, maar ook tussendoortjes en zelfs gebakjes voor bij de koffie of thee. Als je fan bent van banaan, ben je absoluut op de juiste plek beland!
Een vraag die ik vaak krijg: wanneer is een banaan rijp genoeg om mee te bakken? Het liefst wil je dat hij goed rijp is, dan is hij namelijk goed te mengen en is de smaak ook lekker zoet. Maar dat geldt vooral voor recepten zoals bananenbrood, koekjes of cake. Hier vind je een tip hoe je bananen sneller kunt laten rijpen.
Bekijk hier alle recepten met banaan van Laura’s Bakery!
Ik ben erg benieuwd welke van deze banaan recepten jij gaat maken. Is er een ander recept met banaan dat jij graag maakt? Laat het mij vooral weten in de reacties, dat vind ik altijd heel leuk om te lezen.
Als er iets een goede combinatie is, dan is het wel havermout met banaan. Vanwege de smaak, maar ook om de structuur. Zeker in van die lekkere ontbijtjes zoals wafels, muffins, baked oats of overnight oats is de combinatie van banaan en havermout een gouden zet!
Naast dat banaan ideaal is om ontbijtjes en tussendoortjes mee te maken, kun je ook heel goed bakken met banaan. En daarmee bedoel ik iets bakken als een klein gebakje voor bij de koffie of thee. Zo wordt die simpele banaan toch ineens een heuse delicatesse!
Banaan als toetje? Jazeker! Alhoewel niet zo uit het vuistje hoor, dat mag wel iets spannender voor het dessert. Deze twee toetjes zijn echt zalig en lekker zomers.
De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.
Afhankelijk van het recept kun je de meeste van deze banaan recepten (deels) goed voorbereiden. Voor de meeste recepten heb je rijpe bananen nodig. Hier vind je een tip om je bananen sneller rijp te laten worden.
Het verschilt per recept hoe je deze het beste kunt bewaren. Maar de meeste baksels kun je zeker een week bewaren! Bij ieder recept geef ik tips over het bewaren. In dit artikel lees je nog wat meer info over het bewaren van gebak.
Ook tips voor het serveren en producten om te gebruiken tijdens het bereiden vind je bij de betreffende recepten absoluut terug. Voor een plakje bananenbrood is dat immers weer heel anders dan een chique bananen eclair 😉 .
Als je (net als ik) bananenbrood in grote hoeveelheden maakt als gezond tussendoortje, wil je alles weten over je bananenbrood bewaren! Ik zal je in een paar eenvoudige stappen vertellen wat de beste manier is om je bananenbrood vers te houden.
Al mijn tips zijn de dingen die ik zelf heb getest en ervaren met mijn recept voor gezond bananenbrood. Het is het perfecte recept om je overrijpe bananen te gebruiken om een snel bananenbrood te maken dat makkelijk en lekker is.
Laten we bij het begin beginnen: direct nadat je zelfgemaakte bananenbrood uit de oven komt. Natuurlijk laat je het eerst afkoelen tot het brood op kamertemperatuur is. Daarna kun je beslissen hoe je het wilt bewaren. Ik zal beginnen met het bewaren op kamertemperatuur, gevolgd door het bewaren van je bananenbrood in de vriezer (en hoe je het op de juiste manier kunt ontdooien).
BAKTIP: Nog op zoek naar fijne vershouddozen? Ik gebruik zelf allerlei maten uit deze serie en die zijn echt ideaal. Ze kunnen in de vriezer, koelkast en magnetron en zijn bovendien ook nog eens lekvrij.
De houdbaarheid van bananenbrood is 2-3 dagen op kamertemperatuur. Meestal wikkel ik het hele brood in aluminiumfolie en leg het op het aanrecht. Als ik geen aluminiumfolie gebruik, gebruik ik een luchtdichte bak of een ziplock diepvrieszak om mijn bananenbrood in te bewaren. Je kunt ook je bakvorm gebruiken als je het brood op kamertemperatuur bewaart.
Ik bewaar mijn bananenbrood trouwens nooit in de koelkast. Het kan wel, maar ik vind dat de koudere temperatuur je bananenbrood minder vochtig maakt en als je het niet goed verpakt, kan het bananenbrood ook uitdrogen. Ik bewaar het gewoon een paar dagen op het aanrecht of vries het gelijk in. Dat werkt voor mij het beste.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
In de zomer kan 2-3 dagen op kamertemperatuur lastig zijn. Ik wil geen risico nemen tijdens die warme zomerdagen en bewaar het brood dan op een koele plek, maar nog steeds buiten de koelkast. Als het echt warm is waar je woont, zou ik adviseren om het brood in de koelkast te bewaren.
Ik bewaar mijn bananenbrood ook maar 1 dag op het aanrecht als het warm is in mijn keuken. Gewoon voor de zekerheid.
Als ik bananenbrood maak, maak ik er vaak twee tegelijk. Veel te veel om in 2-3 dagen op te eten. Daarom vind ik het heerlijk om mijn bananenbrood in plakjes te snijden en ze als individuele plakjes te bewaren.
Je kunt de plakjes inpakken in aluminiumfolie, kleine diepvrieszakjes of in een luchtdichte vershouddoos. Als je meerdere plakjes in één bakje of zakje wilt bewaren, leg dan een stuk bakpapier tussen de plakjes. Zo kun je er gemakkelijk één uit halen als je later besluit ze in te vriezen.
Als je hele broden of zelfs halve broden (zonder te snijden) wilt bewaren, is de manier van bewaren hetzelfde.
Oké, dan nu het invriesgedeelte. Bananenbrood kan heel goed worden ingevroren. Het is een goede manier om langer van je bananenbrood te genieten.
In de vriezer kun je bananenbrood tot 3 maanden bewaren. Bewaar het luchtdicht zonder lucht in de verpakking, anders kun je last krijgen van vriesbrand. Dan droogt je baksel uit.
We hebben het eerder in dit artikel al gehad over de verpakking. Maar ik zal het kort herhalen: aluminiumfolie, een plastic zak of een luchtdichte verpakking. Leg het verpakte bananenbrood daarna gewoon in de vriezer.
Er zijn twee manieren waarop ik mijn plakjes bananenbrood ontdooi. Op kamertemperatuur als ik geen haast heb, of in een broodrooster als ik minder tijd heb (of gewoon een plakje warm bananenbrood wil).
Ik probeer er ’s avonds aan te denken om 1-2 plakjes bananenbrood uit de vriezer te halen zodat ze de volgende dag ontdooid zijn. Als ik het vergeet, haal ik het er ’s ochtends uit. Het duurt ongeveer 1-2 uur voordat 2 plakjes helemaal ontdooid zijn. Daarna heeft het bananenbrood nog steeds die vochtige textuur.
Als je een heel bananenbrood hebt ingevroren, zal het langer duren om te ontdooien. Laat het dan 3-4 uur ontdooien.
Belangrijke opmerking: laat je bananenbrood altijd in de verpakking op het aanrecht ontdooien.
Ik geniet echt van een plakje warm geroosterd bananenbrood in de ochtend. Doe je bevroren bananenbrood in de broodrooster en rooster het ongeveer 4-5 minuten. Het hangt van je broodrooster en de dikte van de plakjes af hoe lang het duurt.
Als ik plakken warm bananenbrood heb, maak ik er graag een heerlijk ontbijt van. Een paar van mijn favoriete dingen: serveer het met wat Griekse yoghurt en blauwe bessen. Of met pindakaas, een perfecte combinatie.
En als je in bent voor een traktatie: maak wentelteefjes van je overgebleven bananenbrood! Dat is misschien het lekkerste wat ik van mijn bananenbrood heb gemaakt.
Het bramenseizoen is in volle gang, dus dat betekent dat je er snel van moet genieten. Met dit recept voor een trifle toetje met bramen gaat dat zeker lukken. Het is een ontzettend makkelijk dessert om te maken en de bramen stelen de show!
Voor dit trifle toetje heb je maar enkele ingrediënten nodig. Je maakt een simpele mascarponeroom en combineert dit met stukjes cake en verse bramen. Makkie toch?
Een trifle is een van origine Engels dessert, dat bestaat uit verschillende laagjes. Meestal bestaan die laagjes uit vers fruit, cake en custard of room. Je kunt een trifle in een grote glazen kom opbouwen, of je kiest voor gezellige eenpersoonsporties zoals ik heb gedaan. Op die manier kun je iedereen z’n eigen trifle toetje serveren.
Heb je een uitgebreid diner of gewoon etentje met vrienden op de planning? Grote kans dat je dan het liefst zoveel mogelijk wil voorbereiden en daar is een trifle toetje perfect voor. Je bouwt de trifle de avond van tevoren al op in de dessertglaasjes, of je zet alle onderdelen klaar waardoor je op het laatste moment weinig tot geen werk aan het dessert hebt. En lekker dat het is!
Bak je graag met seizoensfruit? Dan staat een toetje met bramen aankomende weken vast en zeker op het menu. Een trifle is een ideaal toetje om bramen of ander fruit in te verwerken, zo kan je lekker blijven variëren. In dit toetje combineer je de bramen met een simpele mascarponeroom en (al dan niet zelfgemaakte) stukjes cake. Een tijdloze combinatie en ontzettend lekker.
BAKTIP: Voor het maken van kleine eenpersoonsporties zijn transparante dessertglaasjes ideaal.
Trifle als dessert is goed vooraf te bereiden en leent zich daarom perfect als toetje voor een grotere groep eters. Je kunt de toetjes al opbouwen en enkele dagen in de koelkast bewaren, of de verschillende onderdelen alvast voorbereiden.
Eenmaal opgebouwd kun je deze trifle toetjes met bramen maximaal 2 – 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt er ook voor kiezen om de onderdelen los van elkaar te bewaren en vlak voor serveren de trifle samen te stellen. De mascarponeroom kun je 2 – 3 dagen in de koelkast bewaren en de vanillecake zeker een week, goed verpakt, buiten de koelkast.
Ik raad het invriezen van trifle toetjes met vers fruit af. Bevroren fruit laat veel vocht los tijdens het ontdooien en dat zal het trifle dessert erg vochtig maken. Wel kun je overwegen om de mascarponeroom en de cake individueel in te vriezen, daarna kun je de trifle toetjes alsnog opbouwen met verse bramen. Een andere optie is om de verse bramen te vervangen door een bramen curd, op deze manier kun je de desserts wel invriezen.
Bakken met bramen is niet alleen heerlijk, maar ook verrassend veelzijdig. Meestal gebruik ik bramen in zoete recepten, maar ook in hartige gerechten komen ze perfect tot hun recht. Met deze recepten geniet je optimaal van het bramenseizoen:
Er zijn veel verschillende soorten leuke glazen waarin je trifle als eenpersoonsporties kunt serveren. Ik heb meerdere glaasjes van Dille & Kamille in de kast staan die hier heel geschikt voor zijn:
Door de mascarpone (of roomkaas) volledig te vervangen door slagroom, kun je een extra luchtige trifle maken. Het is ook erg lekker om de mascarpone te vervangen door banketbakkersroom en hier de slagroom doorheen te mengen.
Nog een element van bramen aan je trifle toevoegen? Creëer een extra laagje door bramenjam te gebruiken! Die maak je heel gemakkelijk zelf. Of als dat je te zoet lijkt, prak dan enkele bramen en schep hier een lepeltje van bovenop de room. De paarse kleur van de geprakte bramen of de bramenjam zal prachtig ogen in de trifle.
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Lekker om gewoon zo te eten, maar ook heerlijk om in een taart te verwerken; ik heb het natuurlijk over pruimen! Deze pruimentaart met bladerdeeg moet je echt eens proberen. Makkelijk om te maken en je likt je vingers erbij af.
Voor mij valt deze pruimentaart met bladerdeeg in de categorie ‘ik wil zo een stukje van het scherm pakken’. Dankzij de knapperige bladerdeegbodem, de romige banketbakkersroom en de topping van pruimenpartjes is deze zoete bladerdeeg plaattaart onweerstaanbaar. Een echt succesnummer tijdens zomerse feestjes of verjaardagen.
De bladerdeegbodem heb ik nog net iets knapperiger gemaakt door de rand van een laagje suiker te voorzien. Zonder de suiker kleurt de bladerdeegbodem eveneens prachtig, dus in beide gevallen een mooi contrast met de room en de kleurrijke gebakken pruimen.
Goed nieuws! In principe kun je alle soorten pruimen gebruiken om deze pruimentaart te maken. Pruimen zijn meestal vanaf het voorjaar tot het vroege najaar verkrijgbaar, maar bij elke periode hoort een ander pruimenras. Al die rassen hebben verschillende smaken en kleuren. Van groen-geel en lichtzurig, tot paars-rood en heerlijk zoet. Ze smaken stuk voor stuk lekker in combinatie met knapperig bladerdeeg en banketbakkersroom, ook als ze nog niet goed rijp zijn. Dit komt doordat je ze eerst in de oven bakt met een beetje suiker, waardoor ze lekker karamelliseren.
BAKTIP: Hoe snijd je zo’n pruimentaart met bladerdeegbodem het beste aan? Heel simpel, met een pizzasnijder!
Idealiter bewaar je deze pruimentaart niet als deze eenmaal opgebouwd is, maar zorg je ervoor dat je gasten het in één middag oppeuzelen. Dat moet in principe geen probleem zijn. 😉 De losse onderdelen zijn prima voor te bereiden en te bewaren, daarover lees je onderstaand meer.
Zodra de gebakken bladerdeegbodem in contact komt met de banketbakkersroom, zal het vocht in de bodem trekken en z’n knapperigheid verliezen. Dit kun je eventueel tegengaan door de bodem te voorzien van een laagje gesmolten witte chocolade. Hierdoor kan het vocht uit de room niet in aanraking komen met de bodem. Op deze manier kun je de plaattaart een dag in de koelkast bewaren, maar de kans is groot dat de bodem alsnog wat taai wordt vanwege het vocht uit de koelkast.
Eén van de fijnste elementen aan deze plaattaart met pruimen, is dat het recept ontzettend makkelijk te maken is. Terwijl je daar niks van terug proeft in het eindresultaat. Zo’n gebakken bladerdeegbodem schuif je in 5 minuten in de oven en datzelfde geldt voor de pruimen. Dat geeft in de tussentijd voldoende ruimte om de banketbakkersroom te bereiden. Vlak voor het serveren bouw je de plaattaart op, et voilà: een overheerlijke, makkelijke pruimentaart!
Deze makkelijke pruimentaart is met name zo snel te maken door de bladerdeegbodem. Uiteraard ben je er wat langer mee bezig als je besluit je bladerdeeg zelf te maken, maar in alle eerlijkheid doe ik dat zeker niet altijd. Zelf gekocht bladerdeeg uit de supermarkt is ook hartstikke lekker. Daardoor bak je net iets vaker zo’n lekkere bladerdeegtaart, zoals je wel kunt zien aan de verzameling gebakjes met bladerdeeg op Laura’s Bakery:
Je kunt (rijpe) verse pruimen goed invriezen. Halveer ze, verwijder de pit en bewaar alle helften (bijvoorbeeld per 500 of 1000 gram verpakt in diepvrieszakken) tot drie maanden in de vriezer. Zo kun je ook buiten het pruimenseizoen nog genieten van deze bladerdeegtaart met pruimen!
Deze pruimentaart is met banketbakkersroom gemaakt, maar er zijn meer lekkere vullingen waar je voor kunt kiezen. Denk ook eens aan:
Het ontpitten van pruimen kan een flinke klus zijn als je regelmatig een kilo pruimen uit eigen tuin oogst. Wist je dat er allemaal handige pruimen ontpitters bestaan? Persoonlijk vind ik voor deze pruimentaart het gebruik van zo’n ontpitter niet per se nodig, maar ik ben wel erg benieuwd geworden naar het gebruik van de apparaten.
Pruimenjam maken is verdraaid makkelijk om te maken én het is hartstikke lekker. Met dit recept voor pruimenjam zorg je er in een handomdraai voor dat de voorraadkast weer lekker aangevuld kan worden met huisgemaakte jam.
Voor het eerst aan de slag met het maken van pruimenjam? Maak je geen zorgen, want het kan eigenlijk niet mis gaan. Je hebt maar drie ingrediënten nodig: pruimen, geleisuiker en citroensap. Ik zal ze één voor één met je doorlopen en je de nodige tips geven. Lees voor nog meer informatie mijn handige artikel over jam maken eens door.
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten pruimen te koop en welke je kiest maakt eigenlijk niet uit voor dit recept. Natuurlijk heeft het specifieke pruimenras dat je kiest wel invloed op de smaak van de uiteindelijke jam, want de ene pruimsoort is zoeter dan de andere. Daarnaast kan de kleur van de jam per soort pruim verschillen. Met name de schil van de pruimen heeft veel invloed op de kleur van de jam, dat zie je ook duidelijk terug op mijn foto’s (het vruchtvlees was geel, maar de schil roze-rood).
Geleisuiker is kristalsuiker waar citroenzuur en pectine aan zijn toegevoegd, waardoor de jam zal indikken en geleren. Er komt geen gelatine aan te pas en is volledig plantaardig. In sommige soorten fruit zit van nature al vrij veel pectine, waaronder pruimen, en daardoor heb je minder geleisuiker nodig. Hou er rekening mee dat de suiker niet alleen voor de smaak gebruikt wordt, maar ook voor de conservering van de jam.
Van nature heeft citroensap net zoals pectine een gelerende werking, maar daarnaast wordt het ook als smaakmaker aan jam toegevoegd. Het zuurtje in de citroensap maakt een toch al vrij zoete jam net even wat frisser.
Door jouw jampottem voor gebruik te steriliseren, kun je de jam extra lang bewaren. Dat steriliseren gaat als volgt in z’n werk: doe de potten in een hoge pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Je hoeft de potten niet af te drogen, omdat ze zo heet zijn dat het vocht verdampt.
Tenzij ik oude potjes nog kan hergebruiken, haal ik mijn jampotten altijd bij Dille & Kamille. Ik vind deze variant met de rood-wit geblokte deksel zo gezellig, maar zij hebben echt alle soorten en maten in hun assortiment. Heel handig als je juist grotere of kleinere porties jam wil inmaken, afhankelijk van hoe lang je er thuis mee doet.
Als je jouw jam in gesteriliseerde potten bewaart, dan kun je de ongeopende jampotten wel tot een jaar bewaren op een koele en donkere plek. Denk hierbij aan de voorraadkast, of gewoon in je keukenkastjes. Als je de jam eenmaal opent, dan bewaar je deze in de koelkast. Geopende jam blijft op deze manier zeker enkele weken houdbaar.
Het is ook mogelijk om je zelfgemaakte pruimenjam in te vriezen. Luchtdicht verpakt blijft het op deze manier tot 3 maanden houdbaar. Als je ondanks de kortere houdbaarheid (vergeleken met het bewaren in gesteriliseerde potten) toch kiest voor invriezen, kan het handig zijn om de jam in kleine porties in te vriezen.
Er is allerlei lekkers te bedenken om jouw vers gemaakte jam in te verwerken. Smeer het tussen een koekje, verwerk het door een botercrème of swirl het door een cake. Er staan (nog) geen specifieke recepten met pruimenjam online, maar wel meer dan voldoende recepten waar je de jam in de ingrediëntenlijst perfect door deze pruimenjam kunt vervangen:
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Er is een handige truc om te controleren of je jam klaar is:
Ga met een lepel door de jam en trek een streep over de bolle kant van de lepel. Blijft de streep zichtbaar? Dan is je jam klaar. Loopt de jam direct over de getrokken streep heen? Dan mag deze nog wat verder ingekookt worden.
Is jouw pruimenjam niet stevig genoeg? Laat het dan gewoon nog wat langer inkoken.
Je kunt allerlei lekkere variaties aanbrengen als je dit basisrecept voor pruimenjam eenmaal onder de knie hebt. Onderstaand basisrecept kun je dus volledig aanpassen naar smaak. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de helft van de pruimen door een ander soort fruit te vervangen, zoals door (sinaas)appel of aardbeien. Of voeg er enkele smaakmakers aan de pruimenjam toe zoals gember, kaneel of rozemarijn
Zoals je in het recept terugleest heb ik ervoor gekozen om de gekookte pruimenmassa fijn te pureren met de staafmixer. Dan krijg je een gladde jam, zonder stukjes pruim en zonder stukjes pruimenschil. Die stukjes pruim en schil kunnen (als je ervan houdt) ook hartstikke lekker in je jam smaken, dus het is niet per se nodig om de staafmixer te gebruiken.
Lees dan mijn how-to artikel over jam maken eens door. Daar staan ongelofelijk veel tips in en daarin beantwoord ik de meeste vragen omtrent het maken van jam. Toch nog een vraag? Dan kun je deze stellen in de reacties onder het recept.
Zelf jam maken is niet alleen leuk, maar ook ontzettend lekker! Je kunt eindeloos variëren met verschillende soorten fruit. Of geef je klassieke jam een unieke twist met kruiden of specerijen. Op Laura’s Bakery staan veel verschillende soorten jamrecepten verzameld:
Dit recept om courgettesoep te maken is echt ontzettend makkelijk én lekker. Dat komt mooi uit, want de courgette is in het seizoen! En of je nu courgettes in de winkel koopt of ze zelf oogst uit eigen tuin, deze lekkere courgettesoep met spekjes en kookroom wordt je beste vriend. Dankzij de kookroom is de soep lekker romig en de uitgebakken spekjes voegen een knapperig element toe.
Er zijn veel manieren waarop je zelf courgettesoep kunt maken. Ik heb gekozen voor een simpele basis met ui, knoflook en kookroom, die je bij het serveren afmaakt met wat uitgebakken spekjes en verse dille. Die uitgebakken spekjes geven een lekker zoutig en knapperig accent aan de soep. Het toevoegen van wat verse dille als garnering is optioneel, maar maakt het helemaal af qua smaak én het staat ook erg mooi op zo’n kommetje soep.
Romige soepen zijn het lekkerst, nietwaar? Dat geldt zeker voor een soep met courgettes, dus maakte ik deze romige courgettesoep met kookroom. Dat is een hele simpele manier om een romig element aan je soep mee te geven. Ik heb ook wel eens courgettesoep met Boursin (of een andere kruidenroomkaas) geproefd en dat smaakt net zo goed erg lekker.
BAKTIP: De soepkommen die ik thuis in de kast heb staan voor gebruik zijn veelal van Nordic merken, zoals deze. Ook al is het een bepaalde stijl, er zijn nog steeds veel verschillende soorten om uit te kiezen.
Courgettesoep is perfect als lunch of avondeten, maar een lekker borrelbrood ernaast misstaat niet. Sterker nog, een soep zonder broodje erbij vind ik maar kaal. Daarom enkele lekkere suggesties voor broden om bij deze courgettesoep met spekjes te serveren:
Het mooie aan soep is dat je er met het grootste gemak een grote hoeveelheid van maakt. Soep laat zich namelijk perfect invriezen. Het enige dat je daarvoor wel in huis moet hebben is een grote soeppan (en een vriezer met genoeg ruimte) of vershouddozen.
Jouw zelfgemaakte courgettesoep kun je eenmaal afgekoeld maximaal twee dagen bewaren in de koelkast (zonder de toppings), in een goed afgesloten vershouddoos. Ik raad het aan om dit alleen met de hoeveelheid soep te doen die je ook verwacht op te eten binnen die twee dagen. De overige hoeveelheid soep kun je het beste direct invriezen.
Het is absoluut mogelijk om courgettesoep in te vriezen. Luchtdicht verpakt blijft de soep in de vriezer tot drie maanden goed. Het kan handig zijn om de soep per portie (of per hoeveelheid gemiddelde eters in jullie huishouden) in te vriezen. Haal de soep een dag van tevoren uit de vriezer en laat deze ontdooien in de koelkast.
Courgettesoep kun je het beste op een laag vuur geleidelijk opwarmen. Als de soep warm is, serveer je deze in het gewenste aantal soepkommen en daarna garneer je de kommen met de uitgebakken spekjes en de dille.
Als je de kookroom wil vervangen, gebruik dan dezelfde hoeveelheid Boursin of kruidenroomkaas en laat de teen knoflook achterwege. Let op dat je de soep na het toevoegen van de kruidenroomkaas niet opnieuw laat koken. Hou er ook rekening mee dat een dergelijke kruidenroomkaas vaak op smaak gemaakt is met zout, dus dat je minder bouillonblokjes nodig zal hebben.
Je kunt de spekjes in dit recept heel goed vervangen door warmgerookte zalmsnippers, dat smaakt er net zoals spekjes ontzettend goed bij en geeft de soep een extra kick. Zo’n courgettesoep met zalm gaat ook erg goed samen met de garnering van dille, dus laat deze in dit geval zeker niet achterwege.
Dat kan zeker, al moet je er wel rekening mee houden dat gele courgette een andere (iets frissere) smaak hebben in vergelijking met z’n groene broertje. Het kan daarom leuk en lekker zijn om voor andere toppings te kiezen dan de spekjes, zoals wat limoensap in combinatie met geroosterde pompoenpitten. Je kunt de courgettes ook prima combineren in deze soep!
Het is heel makkelijk om een vegan of vegetarische variant van deze soep te maken! Hiervoor vervang je de koomroom door een plantaardige room naar keuze. Voor de uitgebakken spekjes zijn ook veel vegetarische én vegan alternatieven te vinden in het hiervoor bedoelde schap in de supermarkt.
Meer recepten met courgette maken? Dat kan! Er staat nog veel meer lekkers op Laura’s Bakery, zoals plaattaarten, borrelhapjes of avondmaaltijden met courgette. Een greep hieruit:
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.
Deze cupcake ijsjes zijn een hele lekkere en vrolijke traktatie. Ze zijn onwijs leuk om kinderen op school te laten trakteren, maar ook tijdens een verjaardag, zomers feestje of waar dan ook zijn deze ‘ijsjes’ altijd een hit!
Ze zijn ideaal voor als je niet kunt kiezen tussen ijs of cake trakteren, zo op het eerste oog lijkt het alsof het een echt ijsje is, maar het is dus een cupcake vermomd als ijsje. Zelfs het bakje kun je opeten van deze cupcakes, hoe leuk is dat?
Het cakebeslag bak je af met bakje en al. Een toef botercrème erop, versieren met sprinkles en een gezellig parapluutje en klaar is je leuke traktatie!
Naast leuk zijn ze ook heel gemakkelijk: geen vieze gebaksbordjes en vorkjes die afgewassen moeten worden, zo uit de hand te eten! De reacties zijn erg leuk wanneer je vraagt of er iemand een ijsje wilt. Al is het dan geen echte ijs traktatie, van dit cupcake ijsje wordt iedereen alsnog heel erg blij.
Op zoek naar meer leuke ideeën voor traktaties? Bekijk dan ook eens deze traktatie recepten.
Misschien herken je deze cupcake ijsjes wel, het is namelijk een upgrade van een recept wat al langer op mijn blog te vinden was. Namelijk de verjaardagijsjes die ik voor mijn 22ste verjaardag destijds maakte. Poeh, dat is al eventjes terug kan ik je zeggen. 😉
Er is niet heel veel veranderd aan het idee, behalve dat ik ze destijds maakte met een toef praline, ook erg lekker, in plaats van botercrème. Voor het beeld hieronder nog even de foto uit de oude doos.
Wil je uitpakken met iets lekkers voor een feest? Feestelijke cupcakes zijn de perfecte traktatie! Van kleurrijke sprinkles tot luxe vullingen en vrolijke decoratie: er is altijd een cupcake die erbij past. Ik heb een paar van mijn favoriete feestelijke cupcake recepten voor jullie verzameld:
Wat ook nog zou kunnen is dat je deze vernieuwde versie van het cupcake ijsje herkent vanuit Het Kinderbakboek. Daarvoor maakte ik ze namelijk met een vernieuwd recept en die deel ik nu ook hier met jou.
In dit bakboek vind je het stap-voor-stap recept met afbeeldingen erbij. Extra makkelijk voor kids! Ook vind je veel extra tips, bijvoorbeeld over toeven spuiten en decoreren. Zeker dus een aanrader mocht je dit recept (of een van de vele andere leuke recepten) willen maken met kinderen.
30 Geïllustreerde stap-voor-stap recepten voor kinderen. Zo wordt bakken wel heel erg leuk. We gaan verder dan alleen recepten, ook de nodige bakkennis wordt gedeeld. Uiteraard eenvoudig uitgelegd zodat ook de kleinste bakkers ermee aan de slag kunnen.
Die kun je bij de meeste supermarkten vinden. Zelf zet ik ze allemaal op een bakplaat om ze vervolgens te vullen met het beslag, maar je kunt ze ook in een muffinvorm zetten voor extra stevigheid als je dat prettig vindt.
Gebruik een spuitzak om de wafelbakjes te vullen met beslag. Dan weet je zeker dat het hele bakje goed gevuld is. Want zoals je wellicht wel weet bestaat de bodem van een wafelbakje uit een raster met vier delen. Heb je die niet, dan voldoet een ijsschep ook. Zorg er in ieder geval voor dat er in alle bakjes evenveel beslag zit voor een gelijk resultaat.
Voor de toeven gebruik ik een stervormig spuitmondje. Daar heb je meerdere opties voor. Zelf vind ik spuitmond 1M van Wilton hier heel geschikt voor.
Qua sprinkles kun je natuurlijk helemaal kiezen voor wat jij leuk vindt. Ik ging voor een gezellige confetti mix dit keer. Maar iets in thema, bijvoorbeeld roze of blauw, is ook helemaal leuk. Wel nog een tip: zet voor het gemak je cupcakes in een schaal voor je de sprinkles op je toeven strooit. Dan kun je de overgebleven sprinkles weer terug in het potje doen.
Deze kwarktaart in een glas is een ontzettend leuk en lekker toetjesrecept als je iets met aardbeien wil maken! Toetjes met aardbeien vallen bij iedereen in de smaak, dus daarmee zit je altijd goed.
Tijdens het aardbeien seizoen staan er bij mij eigenlijk altijd wel één of twee bakken verse aardbeien in de koelkast. Onweerstaanbaar lekker vind ik ze en gelukkig is de prijs ook goed te doen in deze periode. Dat vraagt natuurlijk wel om een lekker recept voor een aardbeien toetje! Het werden kleine aardbeien kwarktaartjes, geserveerd als eenpersoonsporties in dessertglaasjes.
Zo’n kwarktaart in een glas is ideaal wanneer wanneer je geen hele kwarktaart wil maken, of gewoon omdat dit soort kleine glaasjes zo leuk serveren. De bodem is gemaakt van bastognekoeken, met daarop een lekkere aardbeienkwarktaartvulling en afgemaakt met een laagje aardbeiengelei. Daar scoor je punten mee tijdens een zonnig diner!
Op zoek naar meer bakinspiratie met aardbeien? Neem dan eens een kijkje tussen al mijn aardbeien recepten, dan raak je nooit uitgebakken. 😉
Aardbeien uit de volle grond zijn zowel in de lente als in de zomer verkrijgbaar, dus daarom kun je nooit genoeg aardbeien toetjes recepten achter de hand hebben. Gelukkig heb ik over de jaren heen heel wat af gebakken met aardbeien, dus er zijn voldoende lekkere aardbeien toetjes op Laura’s Bakery te vinden. Ik heb een smakelijke selectie voor jullie gemaakt:
Wat is jouw favoriete dessert met aardbeien? Ik vind jullie voorkeuren en feedback op het recept altijd erg leuk om terug te lezen, dus laat vooral wat van je horen in een reactie onder het artikel.
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Deze kleine aardbeien kwarktaartjes kun je eigenlijk in allerlei soorten glaasjes serveren. Kleinere glazen of schaaltjes lenen zich hier perfect voor, maar inmaakpotjes ook! Dille & Kamille heeft ontzettend veel leuke glazen in hun assortiment, waarvan ik een aantal leuke opties van op een rij heb gezet:
Wil je liever geen gelatine gebruiken voor je kwarktaart toetje? Je kunt dit eventueel ook weglaten. Doordat je de kwarktaart in een glas maakt, behoudt het gerecht z’n vorm alsnog prima zonder gelatine. Hierdoor zal de structuur een stuk zachter zijn en niet aanvoelen zoals je dat van kwarktaart gewend bent.
Je kunt de aardbeien in dit recept gemakkelijk vervangen door een ander soort fruit naar keuze. Frambozen of mango smaken bijvoorbeeld ook heel lekker in dit recept.
Maak jij liever direct één grote aardbeien kwarktaart? Dat kan uiteraard ook, want daarvoor staan diverse lekkere recepten online: