Plaattaart met courgette en geitenkaas

Gepost: 30 januari 2017 Laatst bewerkt: 23 juli 2023

Normaal gesproken denk ik niet echt na over hoe ik mijn plaattaart beleg. Ik verdeel de toppings gewoon een beetje gelijkmatig over de bodem. Bij deze plaattaart met courgette en geitenkaas dacht ik er echter wel over na. Ik sneed de groentes in mooie plakjes die ik -in banen- dakpansgewijs op de bodem van bladerdeeg legde. Nog steeds niet moeilijk, maar zo ziet het er wel net even wat leuker uit. Zoals je ziet speelt courgette de hoofdrol bij deze plaattaart, afgewisseld met tomaat, rode ui en gegrilde paprika. Als topping koos ik voor geraspte kaas en geitenkaas, die laatste geeft het geheel net even wat meer pit. Maar mocht je er niet van houden kun je die natuurlijk ook gewoon achterwege laten.

BAKTIP: Deze plaattaart is uitstekend geschikt om te serveren als borrelhapjes door die na het bakken te snijden. Of maak er allemaal kleine plaattaartjes van door het bladerdeeg van tevoren in stukken te snijden. In Het Borrelhapjes Bakboek staat nog veel meer bakinspiratie voor tijdens de borrel. 

plaattaart met courgette en geitenkaas

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Plaattaart met courgette en geitenkaas

Deze plaattaart met courgette en geitenkaas en helemaal niet moeilijk om te maken en heel erg lekker. Hij ziet er ook nog eens hartstikke vrolijk uit, vind je niet?
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 2 el crème fraîche
  • 2 tl groene pesto
  • 1 kleine courgette
  • halve rode ui
  • 1 gegrilde paprika (uit pot)
  • 1 tomaat
  • handje geraspte kaas
  • 50 gram geitenkaas
  • zout en peper

Instructies

  • Rol het bladerdeeg uit en vouw de randjes een centimeter om naar binnen. Roer de crème fraîche en pesto door elkaar en smeer dit op de bodem van de plaattaart.
  • Snijd de courgette en tomaat in plakjes, de ui in halve ringen en de gegrilde paprika in repen. Nu kun je de plaattaart beleggen, wissel de banen courgette steeds af met de andere groenten.
  • Wanneer de bodem is belegd verdeel je de geraspte kaas, geitenkaas en zout en peper over de taart.
  • Bak de plaattaart in 25-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Serveer gelijk, eventueel met een salade erbij.
Bewaren

De plaattaart is vers gebakken het lekkerste, maar je kunt deze ook prima 1-2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren en voor serveren weer even kort opwarmen in de oven.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

  1. Homemade by Joke schreef:

    Ziet er lekker uit Lau deze plaattaart.
    Mooi ook de kleuren van de groentes zo netjes neergelegd.
    Liefs, mam ♥

  2. Trudy schreef:

    Ziet er lekker uit!
    Kan je het bladerdeeg, zoals bij een appeltaart, ook óp de plaattaart te garneren?
    Of verbrand het dan of wordt de rest niet gaar?

    1. Klarinda schreef:

      Ziet er heerlijk uit! Deze taart is toch ook goed koud te eten?

      1. Laura schreef:

        Deze kun je prima koud eten hoor 🙂

    2. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan 🙂

  3. Carla schreef:

    Wat ziet dat er feestelijk uit!!!! Chapeau!
    Allen zou ik idd voor gewone kaas gaan en iets van gehakt onder de groenten leggen voor het in de oven gaat. Dan heb je een taart als avondmaal!
    Xus,
    Car

    1. Laura schreef:

      Zoals omschreven (met een salade) kan het ook prima als avondmaal hoor, dan is het gewoon vegetarisch 🙂

  4. Petra schreef:

    Ziet er lekker uit! Kan het ook met filodeeg?

    1. Laura Kieft schreef:

      Onmogelijk is het niet, maar vind het zelf niet echt geschikt om plaattaarten mee te maken.

  5. Bas schreef:

    4 sterren
    Vanmiddag gemaakt en hij was zo op! Ik had iets teveel pesto gedaan naar mijn smaak, volgende keer wat minder. Echt een aanrader!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept