Ga terug
–+ ml jam
vijgenjam recept
Opslaan Recept afdrukken
4.67 van 3 stemmen

Vijgenjam recept

Zelf vijgenjam maken is ontzettend makkelijk en smaakt heerlijk op een cracker of bij een kaasplank.
Porties: 1200 ml jam

Ingrediënten

  • 1 kilo vijgen gewassen
  • 500 gram geleisuiker
  • 1 citroen sap

Benodigdheden

  • jampotten

Instructies

Pruimenjam maken

  • Snijd de topjes en kontjes van de gewassen vijgen af en gooi deze weg. Snijd de vijgen in stukjes en doe ze in een (hoge) soeppan. Voeg de geleisuiker en het citroensap eraan toe.
  • Breng het mengsel op middelhoog vuur aan de kook en roer ondertussen in de pan. Als het begint te koken (terwijl je roert) zet je het vuur wat zachter en laat je het 10 minuten pruttelen tot de vijgen lekker zacht zijn geworden.
  • Ik koos ervoor om de jam op dit punt met een aardappelstamper tot een grove jam te prakken. Je kunt het ook fijner pureren met een staafmixer.
  • Schep de jam met een soeplepel in de potten en draai de deksel er direct op. Zet de potten dan op hun kop. De lucht wordt zo uit de pot gedrukt en zo kun je de jam beter en langer bewaren.
  • Laat de potten ongeveer 5 minuten op hun kop staan voordat je ze weer overeind zet. Laat de jam nu goed afkoelen.
Tips
Eenmaal afgekoeld maak je de potten schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum.
Bewaren
Bewaar de potten op een droge en koele plek, aangebroken potten bewaar je in de koelkast. De potten jam kun je, zolang de pot gesloten blijft, wel tot een jaar bewaren!