Alles over het bewaren en invriezen van gebak

26 januari 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
12

Wie graag bakt kent het vast wel. Je eet niet alles in één keer op, maar hoe kun je het overgebleven lekkers nu het best bewaren? En misschien nog wel belangrijker: hoe lang kun je het bewaren? In dit artikel heb ik voor verschillende zoete baksels beschreven hoe en hoe lang je ze kunt bewaren. Een post dus met alles over het bewaren en invriezen van koekjes, taarten, cakes, cupcakes, muffins, schuimpjes, cake pops en bladerdeeghapjes.

Mis je nog iets? Laat het mij dan weten, dan kan ik de lijst aanvullen.

Hoe bewaar ik taarten, cupcakes en koekjes?

Koekjes

Koekjes blijven in een afgesloten trommel 4 tot 6 weken goed. Sommigen zweren bij een echte koektrommel en niet zo’n plastic tupperware trommeltje. Reden daarvan is dat in de ‘gewone’ koektrommel koekjes langer knapperig blijven omdat het vocht er door de kiertjes uit kan. Ik heb zelf een plastic trommel en deze werkt ook prima. Mochten je koekjes nu wel zacht worden, leg er dan een stukje brood in of zet er een klein bakje met rijst in. Dit neemt het vocht op zodat jouw koekjes knapperig blijven.

Doe in een trommel maar één soort koek. Met verschillende smaken koekjes in één trommel kunnen de koekjes elkaars smaak overnemen. Ook kan het zijn dat één koekje meer vocht bevat en zo de andere koekjes zacht en taai maakt.

Wil je ze invriezen? Zorg dat de koekjes goed luchtdicht verpakt zijn. Je kunt ze ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.

Gedecoreerde koekjes met Royal icing

Koekjes die je hebt gedecoreerd met Royal Icing blijven zo’n 4 tot 6 weken goed in een afgesloten trommel.

In verband met condensvorming bij het ontdooien zou ik deze koekjes niet invriezen, daardoor zal de royal icing smelten.

Koekjesdeeg invriezen

Koekdeeg kun je prima invriezen. Je kunt het best het deeg al in porties verdelen voordat je het invriest. Op het moment dat je de koekjes wilt bakken kun je je gemaakte porties (plakjes, balletjes, etc.) gelijk op de bakplaat leggen en in de oven schuiven. Je hoeft het deeg niet te ontdooien. De baktijd voor het bevroren koekdeeg is alleen iets langer. Tel 2-3 minuten bij de baktijd van het recept op.

Hoe bewaar ik taarten, cupcakes en koekjes?

Taarten

Taarten kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de taart in een afgesloten doos zit of onder een stolp of iets dergelijks. Anders kunnen smaken van andere etenswaren in de taart gaan zitten.

Zo’n grote taart gemaakt dat hij niet op gaat? Je kunt de meeste taarten ook invriezen. Doe de taart in een taartdoos en doe hier een zak omheen tegen vocht. De taart blijft ongeveer 3 maanden goed.

Losse taartbodems kun je ook prima invriezen. Doe deze in een zak en ze blijven ongeveer 4 maanden goed.

Taarten met slagroom kun je niet invriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op.

Gedecoreerde taarten met fondant/marsepein

Ook gedecoreerde taarten kun je prima in de koelkast bewaren. Dek deze ook goed af in verband met geuren en smaken van andere etenswaren in de koelkast.

Gedecoreerde taarten kun je goed invriezen, let wel op de vulling. Taarten met een slagroomvulling kun je niet invriezen. Verpak de taart goed als je deze invriest en doe er ook een plastic zak omheen. Laat hem, zonder de plastic zak, ontdooien in de koelkast en laat hem daarna pas op kamertemperatuur komen (vlak voor aansnijden). Als je de taart te snel ontdooit (direct op aanrecht) krijg je condensvorming waardoor de fondant of marsepein zal smelten. ‘Langzaam’ ontdooien in de koelkast verkleint het verschil in koud/warm waardoor ook de kans op condensvorming kleiner is. De taart kun je 3 maanden in de vriezer bewaren.

Hoe bewaar ik taarten, cupcakes en koekjes?

Cakes

Cakes kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

Pak een cake goed in met folie en doe deze in een zak als je de cake wilt invriezen. In de vriezer blijft hij ongeveer 3 maanden goed.

Hoe bewaar ik taarten, cupcakes en koekjes?

Cupcakes

Voor cupcakes geldt hetzelfde als voor cakes. Bewaar ze in een trommel maar niet in de koelkast, dan blijven ze zeker een week goed. Als ik cupcakes invries doe ik ze per 3 of 4 in een boterhamzakje. Dan blijven ze 3 maanden goed.

Gedecoreerde cupcakes met fondant/marsepein

Gedecoreerde cupcakes blijven langer goed. Dat komt omdat je met de fondant of marsepein het cakeje helemaal afsluit, je pakt hem dus eigenlijk al goed in.

Ook gedecoreerde  cupcakes kun je invriezen. Zet ze in een taartdoos en doe hier een zak omheen tegen vocht. In de vriezer blijven de cupcakes 3 maanden goed. Hoewel ik het niet aanraad om cupcakes in de koelkast te bewaren kun je gedecoreerde cupcakes wel het best in de koelkast laten ontdooien. ‘Langzaam’ ontdooien in de koelkast verkleint het verschil in koud/warm waardoor ook de kans op condensvorming kleiner is. Zo krijg je dus weinig tot geen condensvorming, door de condens zouden je decoraties kunnen smelten. Ook is het cakeje afgesloten van de buitenlucht door de decoraties en is de kans op uitdrogen klein.

Met vulling en/of een toef

Wanneer je cupcakes met toeven maakt spuit je die toeven er vaak al van tevoren op. Zelf doe ik dit maximaal 1 dag voordat ze gegeten worden. Zet de cupcakes in een taartdoos en bewaar deze op een koele plek (maar niet in de koelkast).

Cupcakes met een toef zou ik niet in hun geheel invriezen. Dan kun je beter de cupcakes los invriezen en de botercrème in de koelkast bewaren of op het moment zelf maken.

Hoe bewaar ik taarten, cupcakes en koekjes?

Muffins

Muffins bewaar je, net als cupcakes, in een afgesloten trommel. Zo blijven ze een week goed.

Invriezen kan natuurlijk ook, pak ze goed luchtdicht in. Dan blijven ze 3 maanden goed.

Hoe bewaar ik taarten, cupcakes en koekjes?

Schuimpjes

Schuimpjes bewaar ik altijd in een taartdoos. Het vocht dat nog in de schuimpjes zit kan weg, maar vocht uit de omgeving zal niet in de schuimpjes trekken. Ze worden zacht en taai als je ze in een luchtdichte trommel bewaart. Schuimpjes blijven zeker 1-2 weken goed in een taartdoos.

Schuimpjes kun je niet invriezen, door het vocht zullen ze zacht worden en smelten.

Hoe bewaar ik taarten, cupcakes en koekjes?

Cake pops

Cake pops die niet in chocola zijn gedipt kun je in een afgesloten trommel een week bewaren. Goed luchtdicht verpakt blijven ze in de vriezer 3 maanden goed.

In chocolade gedipte cake pops

Zodra cake pops in chocolade zijn gedipt worden ze goed afgesloten van de buitenlucht waardoor ze langer houdbaar zijn. Je kunt ze dan 2 weken bewaren.

Gedecoreerde cake pops kun je beter niet invriezen omdat de decoraties daar niet mooier van worden. Als je het toch wil doen moet je ze goed luchtdicht verpakken. Laat ze in de koelkast ontdooien. In de vriezer blijven ze 3 maanden goed.

Hoe bewaar ik taarten, cupcakes en koekjes?

Bladerdeeghapjes

Hapjes van bladerdeeg kun je heel goed van tevoren maken. Je kunt ze al gelijk bakken en later opwarmen, maar je kunt ze ook voorbereiden en pas bakken als je ze nodig hebt. Al gebakken hapjes bewaar je op een schaal afgedekt met aluminiumfolie. Zo blijven ze 3-4 dagen goed.

De hapjes kun je ook goed invriezen. Doe dit luchtdicht. In de vriezer blijven ze 2 maanden goed. Na ontdooien warm je ze weer even op in de oven.

Gebakken bladerdeeghapjes opwarmen

Bladerdeeghapjes kun je goed van tevoren maken. Op het moment dat je ze wilt serveren zet je ze nog even 5 minuten in de oven op 225 graden.

Bladerdeeghapjes van tevoren maken en later bakken

Je kunt er ook voor kiezen om de bladerdeeghapjes op voorhand te maken, maar pas te bakken als je ze nodig hebt. Bewaar je gemaakte hapjes maximaal 2-3 dagen in een luchtdichte trommel in de koelkast, doe stukjes bakpapier tussen de hapjes zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Op het moment dat je ze nodig hebt, haal je ze uit de koelkast en bak je ze volgens het recept. Afhankelijk van de grootte van het hapje bak je ze 1-2 minuten langer dan het recept aangeeft.

Handige Baktips

Je kunt ook nog een kijkje nemen op Handige Baktips voor bewaaradviezen. Veel van bovenstaande baksels, maar ook veel andere soorten, worden hier uitgebreid beschreven.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

433 reacties

 1. Kim schreef:

  Dank je wel Laura, dit zijn echt goede tips!

 2. Wendy schreef:

  Super tips, dank je wel.
  Koekjes versiert met icing vries ik gewoon in. Ik doe ze in een plastic doosje met een stukje bakpapier tussen de koekjes. Ik haal ze ongeveer een uur van te voren uit de vriezer en leg ze op een schaal in de keuken. Niet in de koelkast want juist dan heb je last van condens en gaan ze plakken. Na een uurtje zijn ze heerlijk en ze blijven mooi.
  Ook versierde taarten en cup cakes doe ik niet in de koelkast als ze uit de vriezer komen, dan worden ze vochtig van het condens en gaan ze plakken.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Wendy,
   Goed om te weten dat het invriezen van koekjes met royal icing wel kan. Ik zal het zelf hier ook eens proberen de volgende keer.
   Fijn dat het ontdooien buiten de koelkast bij jou wel werkt. Mijn ervaring is dat je bij ontdooien in de koelkast juist minder condens vorming hebt omdat je het ‘langzaam’ ontdooit. Als ik taarten direct uit de vriezer op het aanrecht zet is het hele onderkant nat en vochtig. De klap koud/warm is te groot en de koelkast verkleint deze.

   1. Wendy den Heijer schreef:

    De keuken is bij ons heel koel, misschien dat dat het verschil maakt. Ben in ieder geval heel blij met al je andere tips en eigenlijk al je artikelen:-)

  2. Mela schreef:

   Laura super bedankt voor de tips.
   Kan ik zelf gebakken rijsstaart invriezen dus met zelf gemaakt deeg. Ik heb teveel gemaakt en vroeg me af of ik zo kan vriezen?

   Merci

 3. Chantal schreef:

  Je verteld dat je taarten met slagroom niet kan invriezen, maar hoe zit dat dan met slagroomtaarten van de supermarkt die juist uit de vriezer komen?

  Ik heb het een keer geprobeerd slagroom als vulling in een klein taartje en dan een paar dagen in de vriezer, dit ging goed, en ook smaakte hij goed 🙂

  1. Laura's Bakery schreef:

   Goede vraag, ik vermoed dat de taarten uit de supermarkt aangevet slagroom gebruiken (en andere E-nummers 😉 ) om het wel te kunnen invriezen. Slagroom als vulling invriezen voor een paar dagen moet inderdaad wel lukken, dan is de slagroom afgesloten. Maar als je zelf een slagroomtaart maakt droogt de slagroom dus uit en wordt een beetje korrelig. Wellicht als je het héél goed luchtdicht verpakt dat het wel goed gaat, maar zo’n taart is nogal lastig écht luchtdicht in te pakken.

   1. Marite schreef:

    Ik ben ex-banketbakker. Slagroomtaarten die je in de supermarkten kan kopen zijn van tevoren gemaakt en snel ingevroren in plastic zakken. Voor dat ze naar de winkels gaan worden ze uit het vriezer gehaald en verder afgewerkt met slagroom. Dus afwerken met slagroom en decoreren kan pas na net invriezen.

  2. luana pancari schreef:

   het is heel lekker om het te zien en ook goed gemaakt

 4. Fatiha schreef:

  Handige tips,.

  Ik heb ook altijd zoveel lekkers over en weet dan nooit wat ik ermee moet doen.
  Ik zal dit onderwerp in mijn achterhoofd houden.. Bedankt Laura!

 5. Marlissa schreef:

  Handig! Invriezen doe ik eigenlijk nooit, maar is natuurlijk wel slim:)

 6. Sandra schreef:

  Hoi Laura,

  Fijne tips over het invriezen, want ook hier heb ik regelmatig ’te veel’.

  De meeste van ons zullen het wel weten, maar misschien is het handig om bij de met marsepein gedecoreerde taarten/cupcakes nog even te vermelden dat de plastic tas verwijderd moet worden voordat ze de koelkast ingaan?

  Groetjes,
  Sandra

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zal het er voor de duidelijkheid inderdaad nog even bij zetten, dankjewel!

 7. Kubra schreef:

  Kan je (teveel aan) cupcake beslag invriezen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het kan, maar daar wordt het niet beter op. Je zou stukjes als chocola pas na ontdooien toe kunnen voegen, het beslag wordt minder luchtig en je moet het sowieso weer mixen na ontdooien. Je kunt beter je teveel aan beslag bakken en de gebakken cupcakes invriezen.

 8. Jolanda schreef:

  Fijne tips! Ik ga weer pinnen 😉 Altijd handig zo’n lijst!

 9. Anoeska schreef:

  Wat handig zeg! Ik heb altijd problemen met gebak bewaren dus dit gaat me zeker helpen. Dank je wel!

 10. Marleen schreef:

  Wat een fijn artikel Laura, dank je wel. Er stonden enkele dingen in die ik nog niet wist. Super handig!

 11. Anne schreef:

  Hoi Laura! Ik had nog een vraagje, kan je ook een taart die bekleed is met marsepein of rolfondant in de vriezer zetten, er een maand / paar weken later uithalen en dan decoreren? Dus eerst de taart bekleden, in de vriezer, uit de vriezer, laten ontdooien en dan decoreren? Dat je het niet in een keer doet?

  Groetjes,
  Anne

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Anne,
   Ja hoor, op deze manier kan je het ook doen. Haal de taart dan wel op tijd uit de vriezer om rustig te laten ontdooien in de koelkast. De taart gaat namelijk een beetje zweten (condens) en dan kan je de taart niet goed decoreren. Hij moet dus eerst ontdooid zijn. Let wel op dat je nu na het decoreren de taart niet meer in kan vriezen.
   Liefs, Laura

   1. nina schreef:

    hey Laura

    hoelang duurt het Ong. tot dat een 3 laag’s taart is ontdooit?

    groetjes nina

    1. Laura's Bakery schreef:

     Dat hangt maar net af van de grootte van de taart (doorsnede), maar ik zou er zeker een paar uur voor uittrekken.

 12. linde schreef:

  Hoe kan ik oreo-pops bewaren?
  Ik wil die leuke kuikentjes gaan maken als traktatie voor mn dochter aangezien ze met pasen jarig is. Hoe lang kan ikke zo bewaren, en kan ik ze eventueel ook invriezen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Je hoeft ze niet in te vriezen aangezien het in principe alleen een koekje is met een laagje chocola. Je zou ze best een weekje van tevoren kunnen maken, bewaar ze dan in een trommel.

 13. Pinda schreef:

  Heey kan je ook koekjesdeeg voor chocolat hip cookies invriezen met baking soda en bakpoeder ?
  Of zal het deeg dan niet meer rijzen ?

  X pinda

  1. Laura's Bakery schreef:

   Koekjesdeeg kun je prima invriezen. Een koelkast of vriezer zet het rijsproces op pauze, bij verhitting rijzen de koekjes dus gewoon!

 14. Pinda schreef:

  Oke bedankt ! Ik was bang dat ik het rijsmiddel zou doden :p

  X pinda

 15. Marian Broer schreef:

  Hallo Laura.
  Wij hebben mini muffins gebakken voor een opening zaterdag.
  Er zit suikerglazuur op.
  Er zit dus ca. 1.5 dag tussen.
  Kan ik deze ook in een afgesloten Tupperware doos bewaren op een koele plaats?
  Bij voorbaat dank voor je antwoord.

  1. Laura's Bakery schreef:

   dat kan prima hoor, al heb je wel kans dat het glazuur niet hard wordt/opdroogt omdat het vocht niet weg kan in een afgesloten doos, een klein kiertje is een oplossing!

   1. Yvonne schreef:

    En als ik de minimuffins met glazuur een week zou moeten bewaren? Ook in de Tupperware doos? Dankje! Yvonne

    1. Laura schreef:

     ja, maar dan zou ik ze wel invriezen.

 16. Pita schreef:

  Hallo Laura,

  Ik heb ook een invriesvraag. Ik vries mijn zelfgebakken appeltaarten in. Ik doe ze in plastic folie. Als ik ze nodig heb, haal ik ze 1 dag van te voren uit de vriezer en laat ze in de keuken ontdooien. Echter, het deeg wordt heel slap. En dat terwijl ze vers prima zijn. Wat doe ik fout?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat het deeg slap wordt komt door het vocht bij het ontdooien. Je krijgt condensvorming en die vocht trekt in het deeg. Je kunt eens proberen om de taart echt helemaal luchtdicht te verpakken (vacuüm) en ook zo verpakt te laten ontdooien. Nog een optie is om de taart nog even op te warmen in de oven. Heb je warme appeltaart en weer een knapperige korst (vocht verdamp in de oven). 🙂

 17. Natasja schreef:

  Taarten met marsepein/fondant kun je het beste in een kartonnen taartdoos met een plasticzak erom in de vriezer zetten. 24 uur voor het aansnijden uit de vriezer halen, zak erom weg halen en in de koelkast zetten. Dan ong. 2 uur van te voren de doos uit de koelkast halen en op het aanrecht zetten met de deksel er nog op. Een uur voor het aansnijden haal je de deksel eraf en kan de taart “opdrogen”.
  Dit geef ik altijd aan mijn klanten mee voor als ze taart over hebben en willen invriezen.

 18. gwen schreef:

  Hoi

  ik heb een vraagje ik ga binnenkort voor het eerst een cake maken met foundant.hoelang van te voren kan ik het maken en hoe moet ik het dan bewaren?

  alvast bedankt.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Je kan 1-2 dagen van te voren beginnen. Hoe je de taart kan bewaren staat in het artikel beschreven 🙂

 19. Denise schreef:

  Ehm, stomme vraag misschien… Maar bij bijv een bruidstaart, moet je het bovenste deel bewaren, en na een jaar aansnijden en opeten… Maar hier staat dat marsepein of fondant taarten maar 3 maanden in de vriezer bewaard kunnen worden?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Geen stomme vraag hoor. Dit is inderdaad een traditie en het is dan ook heus nog wel eetbaar. Ik zou het zelf alleen niet adviseren om dit met elke taart te doen. Het lekkerst zijn ze als je de taart binnen 3/4 maanden opeet.

   1. Christel schreef:

    Ik maakte altijd zelf frikandelbroodjes met bladerdeeg. Kocht dan bladerdeee uit de koelkast, gebruikte bevroren frikandellen en je kunt ze heel makkelijk invriezen! Dus als je iets met bladerdeeg maakt en je wilt het invriezen is dat bladerdeeg uit koelkast heel handig! ?

 20. Sabine schreef:

  Hoi Laura,

  Ik heb vrijdagmiddag een verjaardag en ga maandag op vakantie (hoe verzin je het zou je denken). We komen vrijdagochtend thuis dus dan ga ik zelf taarten maken niet meer redden,
  Kan ik zondag een kwarttaart maken en invriezen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Je kunt een kwarktaart goed invriezen. Maar eventuele decoratie (zoals slagroom) moet je er dan nog niet in doen, doe dit als hij is ontdooit.
   Fijne vakantie!

   1. Jannie schreef:

    Hoelang kun je een kwarktaart bewaren in de vriezer? En hoe, bijv aluminium folie er om?

    Hoe lang heeft het ontdooien van een kwarkpunt nodig?

    Groetjes Jannie

    1. Laura schreef:

     als je hem goed luchtdicht verpakt kun je hem 3 maanden in de vriezer bewaren. Zou hem er dan een dag van tevoren uithalen en in de koelkast laten ontdooien.

     1. Jannie schreef:

      Luchtdicht is in aluminium folie?

     2. Laura schreef:

      Je kunt op verschillende manieren luchtdicht verpakken, als je het dus echt goed in alu folie wikkelt wel maar je hebt daarmee al gauw kiertjes. Zou voor de zekerheid er ook nog een zak omheen doen.

 21. Corrie schreef:

  Hoi Laura
  Kun je soesjes ook in vriezen zonder vulling
  Groetjes

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja hoor, dat kan. Let dan wel op dat ze niet geplet worden op het moment dat ze nog niet bevroren zijn 😉

 22. Charlotte schreef:

  Hé Laura,
  Bedankt voor de goede tips!
  Heb je enig idee hoelang zelfgebakken kokosmakronen houdbaar zijn (buiten de koelkast)?

  Mvg! Charlotte

  1. Laura's Bakery schreef:

   In een afgesloten trommel kun je die wel een paar dagen bewaren.

 23. Kim schreef:

  Hoi Laura,

  Ik vroeg me af of je koekjes ook onder een taartstolp kunt bewaren?

  Groetjes Kim

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Kim,
   Koekjes kun je ook prima onder een taartstolp bewaren hoor!
   Liefs, Laura

 24. Danielle schreef:

  Hoi Laura,

  Ik heb dit weekend een taart voor de verjaardag van mijn dochtertje gemaakt en nu heb ik marsepein over dat ik later nog heel goed kan gebruiken maar hoe kan ik dit het beste bewaren (november is pas de volgende verjaardag). Kan ik dit ook invriezen of kan ik het beter luchtdicht in het keukenkastje bewaren? En hoe zit dit met botercrème?

  Vriendelijke groet,
  Daniëlle

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Daniëlle,
   De marsepein kun je prima bewaren! Zorg dat er geen restjes botercrème of kruimels meer aan zitten. Doe de marsepein in een zakje en verpak dit luchtdicht, zo kun je het in een keukenkastje (donkere plek) prima tot november bewaren. De botercrème kun je een week in de koelkast bewaren of zo’n 3 maanden in de vriezer. Na ontdooien weer even goed opkloppen en de botercrème is klaar voor gebruik.
   Liefs, Laura

 25. Dianne schreef:

  hmm ik wil voor het weekend brownies gaan maken en ook nog blondies brownies van witte chocola en roomkaas! erg lekker maar kun je dit ook invriezen? Of blijf het nog wel lekker tot zaterdag/zondag?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als je ze nu maakt voor het weekend hoef je ze niet in te vriezen hoor.

 26. Kwen schreef:

  Hoi,
  Ik zie nergens soesjes staan.
  Hoe lang en hoe kan je soesjes gevuld met banketbakkersroom bewaren
  ( buiten de vriezer)
  Alvast bedankt
  Kwen

  1. Laura's Bakery schreef:

   Gevuld met banketbakkersroom kun je soesjes in de koelkast (in een afgesloten trommel) een paar dagen bewaren.

   1. catherine schreef:

    Hoi laura
    Hoe kan je bladerdeeg schelpjes met chocolade coating het beste bewaren
    En hoe lang vantevooren kan je die maken zitten 3 dagen tussen
    wil ze dan met banketbakkersroom en fruit beleggen

    Gr catherine

    1. Laura's Bakery schreef:

     In zou ze in een afgesloten bak bewaren. Ik zou ze persoonlijk hooguit 1-2 dagen van te voren maken.

 27. thea schreef:

  hoi Laura,
  ik maak wel eens hartige hapjes van bladerdeeg, dat bladerdeeg komt uit de diepvries, wordt ontdooit, gevuld met het een of ander en gebakken.
  Kan het daarna nog weer ingevroren worden? Of heeft het erg veel kwaliteitsverlies? hoe kan ik het beste te werk gaan?
  En hoe voorkom ik dat de hapjes die ik ’s morgens maak, ’s avonds slap zijn?
  bedankt alvast, groetjes

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Thea,
   Iets dat je hebt ontdooit kan je niet meer opnieuw invriezen. Je kunt de hapjes wel van te voren maken en nog een paar uur in de koelkast (ongebakken) bewaren.
   Hapjes worden altijd iets slapper nadat ze gebakken zijn. Als je ze weer helemaal knapperig wilt hebben kun je het best ze weer even opwarmen in de oven.

 28. Lonneke schreef:

  Ha Laura,
  Ik ga zo een torta nocciola maken, daar komt geen bloem of zo bij kijken, is een beslag van eidooiers en eiwitten met boter suiker en hazelnoten.
  Kan ik die gewoon twee dagen in de koelkast bewaren en is ie dan mog lekker?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik ken dit soort taart (en het recept) niet, dus dat weet ik niet precies helaas. Ligt er ook een beetje aan of er nog vullingen bij zitten.

 29. Rikie schreef:

  Hoi Laura , ik heb taart en vlaaien gekocht bij de warme bakker, heb hem thuis in de koelkast gezet en een dag daarna gebruikt! De slagroom op de vlaai en taart was al helemaal uit aan het drogen ! Hoe kan dit? Gr Rikie

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat is wel erg snel. Ik weet niet of ze verstevigingsmiddel aan de slagroom hebben toegevoegd of dat ze hem al eerder gemaakt hebben, daar zou het aan kunnen liggen.

 30. Laura Demasières schreef:

  Dag Laura, zou je vers gemaakte rijstpap kunnen invriezen in een goed afgesloten potje?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat durf ik je eerlijk gezegd niet te zeggen, hier heb ik geen ervaring mee.

 31. Romana schreef:

  Hoi Laura! We willen het toptaartje van onze bruidstaart gaan opeten vanuit de vriezer op ons 6 maanden jubileum. Hoe lang van te voren zal ik deze uit de vriezer halen om goed ontdooit te zijn?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als je hem een dag van tevoren in de koelkast zet en 1-2 uur voor consumeren uit de koelkast haalt kun je er heerlijk van genieten 🙂

 32. Dorien schreef:

  Ik wil graag een chocoladecake/taart maken met een chocoladeganache.. Kan ik deze ook invriezen? Ik doe er geen slagroomvulling tussen maar zit wel te denken aan een dun laagje botercreme.. Zou dit kunnen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Een taart met ganache vulling kun je prima invriezen 🙂

 33. Carla schreef:

  Hoi Laura
  Ik heb net Moskovische deeg gemaakt en gebakken.
  Morgen wil ik hem decoreren met boterden,banketbakkersroom,jam ,fondant en marsepijn.
  Hij is voor mijn kleinzoon die donderdag 2jaar wordt.
  Is de bodem dan nog vers genoeg. Moet ik hem invriezen nu of kan ik hem beter gewoon in plastic bewaren? Moet hij dan in de koelkast?
  Ik heb eventueel een nul graden ruimte in de koelkast.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Carla,
   Een cake of biscuit moet je nooit in de koelkast bewaren, dan droogt het uit. In plastic wikkelen is voldoende.

   1. Carla schreef:

    Hoi Laura
    Hartelijk dank voor je reactie.
    Ik was er erg onzeker over.
    Het is de eerste keer dat ik zoiets maak.
    Het eerste deel is gelukt ook al botercreme en banketbakkersroom gemaakt.
    Morgen decoreren , hoop dat het allemaal lukt.
    Ik vind het erg leuk en spannend!
    Vriendelijke groet
    Carla

   2. Danique schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb een biscuittaart met 2 soorten mousse.
    Hoe bewaar ik dit?
    Fezien biscuit niet in de koelkast moet, maar de mousse eigenlijk wel..

    Groetjes

    1. Laura schreef:

     De taart goed verpakken en in de koelkast zetten, mousse kun je inderdaad niet buiten de koelkast bewaren.

     1. Danique schreef:

      Bedankt! De taart is vandaag zelfs nog lekkerder dan gisteren!

 34. lins schreef:

  Hoi, ik ga morge popcakes maken op basis van cake en creme, zou ik ze vanavond al de balletjes kunnen draaien en dan morgen pas kunnen dippen? Ik sluit ze af en gebruik gewoon creme, niet op basis van zuivel. Bedankt!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Lins, je kunt ze al van tevoren maken hoor. Ik zou ze wel gewoon in de koelkast bewaren met de stokjes er al in. Zijn ze goed stevig om direct te dippen.

 35. Trees schreef:

  Hallo
  kan ik een christoffel taart invriezen en hoelang kan dit.
  hoe kun je de taart het beste snijden.

  grTrees

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Trees,
   Ik heb nog niet eerder van een christoffel taart gehoord, dus dat durf ik je niet te zeggen.
   Groetjes, Laura

  2. Kiki schreef:

   Jahoor dat kan prima. Mijn ouders halen vaker christoffel omdat daar geen gluten inzitten en mijn broer gluten allergie heeft. En dat komt altijd uit de vriezer

 36. Natasja schreef:

  Hoihoi Laura,
  Even een (misschien niet bijster slimme vraag) maar als ik het goed begrijp kan ik mijn appel-noten cake in een trommel stoppen, afsluiten met een deksel en deze een week in mijn keukenkast bewaren? Ik wil namelijk graag een meenemen op kerstvakantie en dan moet wel lekker en knapperig blijven 🙂
  Lieve Groetjes!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Natasja,
   Klopt helemaal! Alleen gaat het hele knapperige er wel vanaf na een tijdje. Dat voorkom je bijna niet door het vocht in de cake.

   1. Natasja schreef:

    Hoihoi,
    Oke dank je wel! Dan komt het helemaal goed!
    Groetjes!

 37. henriette schreef:

  Bedankt dat je hier aandacht aanbesteed hebt.

 38. jildou schreef:

  Hi,

  Wat doe je met het papier als je cupcake wilt invriezen en kan je gekleurde muisjes (ruiter) ) ook invriezen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   De baking cups kan je er gewoon prima omheen laten zitten. Ook gekleurde muisjes kun je invriezen, ik neem aan je de roze en blauwe muisjes voor geboortes bedoelt?

 39. Linda Alberts schreef:

  Hallo,

  Mijn dochter wordt bijna 3 jaar en wij willen als traktatie voor het kinderdagverblijf graag soepstengels versieren met gesmolten chocola en dan een leuke dip. Is het mogelijk om dit van te voren klaar te maken, of wordt de soepstengel dan zacht. Hoe kunnen we de versierde soepstengel het beste bewaren/goed houden?

  Gr. Linda

  1. Laura's Bakery schreef:

   Deze kun je prima van tevoren maken. Bewaar ze dan op een afgedekte schaal.

 40. Aron schreef:

  Hoi Laura,

  je geeft aan de je cake niet in de koelkast moet bewaren i.v.m. uitdrogen.
  Ik heb vandaag een appel kaneelcake met rozijnen gebakken. Hoeft deze ook niet in de koelkast? Ik vind het een beetje link namelijk i.v.m. bederf van de appelstukjes in de cake. De cake is ook wat vochtiger dan een gewone cake door de appel, dus het gevaar van uitdrogen lijkt me wat minder.

  Groet, Aron

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ook deze cake hoeft niet in de koelkast. Verpak hem goed in aluminiumfolie en dan blijft hij goed. Doordat hij gebakken is hoef je niet bang te zijn dat de appelstukjes snel zullen bederven.

 41. Kelly schreef:

  Hoi Laura,

  Super handig artikel dankejwel! Ik maak altijd cakepops met creme en cake/biscuit. Zou ik ze ook kunnen invriezen als ik ze al in de chocolade heb gedoopt? en in chocolade en daarna sprinkles en dan in de vriezet zou dat kunnen? Ik ga mijn eigen sweet table maken voor onze bruiloft en wil zo min mogelijk stress op de dag zelf dus alles wat ik van tevoren kan doen is mooi megenomen 🙂

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Kelly, ook die kan je prima invriezen. Maar je hebt wel kans dat de chocola wit uitslaat bij ontdooien door condens. Ook sprinkles kunnen er minder mooi van worden (smelten, dof uitslaan, kleur verliezen).

 42. Tamara schreef:

  Hoi Laura,

  Heb een stapel koekjes in de vorm van de 5 voor mijn zoons verjaardag ingevroren.
  Als ik ze nu straks ga ontdooien om ze te kunnen voorzien van een laagje icing, moet ik ze dan in de zak laten tijdens het ontdooien?

  Groetjes, Tamara

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja je kunt ze in de zak laten 🙂

 43. willemien schreef:

  hallo vraagje zag het wel staan maar wil zeker weten

  ik wil cakepops voor zaterdag 7 februarie maken kan ik dat vandaag 31 januari gewoon maken en zijn ze dan nog lekker er komt chocolade omheen en spikkels
  daarna verpak ik het in een zakje

  dankje ik hoor het wel
  gr willemien

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Willemien, dat kan wel hoor. Maar mocht je de mogelijkheid hebben om het nog wat later te maken zou ik dat zeker doen.

   1. willemien schreef:

    oke dankje voor te reageren
    later lukt me niet heb niet veel tijd meer
    maar in de koelkast bewaren kan ook toch

    dankje
    gr willemien

    1. Laura's Bakery schreef:

     je hoeft het niet in de koelkast te bewaren, daar kan de chocola wit van uitslaan. Dan gewoon verpakken per stuk en buiten de koelkast bewaren.

 44. Lianne schreef:

  Hallo, ik heb gisteren roosjes van fondant gemaakt, nu vandaag op cupcakes met botercreme toef geplaatst. Ze zitten in cupcakesdoos met inserts. Nu merkte ik dat de roosjes een beetjes slap en zacht beginnen te worden. Ze worden straks opgehaald en zijn voor morgen. Toch maar even in de koelkast?

  1. Laura's Bakery schreef:

   De roosjes worden zacht door het vocht uit de botercreme. In de koelkast zal niet helpen omdat dit ook vochtig is. Voor een volgende keer kun je de roosjes beter pas op het allerlaatst plaatsen in de toef, vlak voor afhalen dus.

 45. Marlon schreef:

  Weet toevallig iemand of je een cake ook gewoon 3 maanden kan invriezen wanneer het spacecake is? Of worden het dan minder maanden? Ik twijfel namelijk of de qualiteit van de wiet dan behoorlijk verminderd.

 46. Evelien schreef:

  hallo,

  Onze Jens heeft vandaag minuutwafels gebakken. Hoelang kunnen we deze bewaren en hoe doen we dat het best ? Kunnen we dat invriezen ? Hoe het best ontdooien ?

  Groetjes
  Evelien

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Evelien,
   Ik ben niet bekend met minuutwafels, wat zijn dit precies?

   1. Evelien schreef:

    Hallo Laura,
    Dit zijn wafels gebakken met 500 gr zelfrijzende bloem, 6 eieren, 150gr boter, 200gr suiker, 2 zakjes vanillesuiker en 250 ml melk.

    Mvg
    Evelien

    1. Laura's Bakery schreef:

     Bedankt voor de info. Lijkt mij dat je die prima kan invriezen hoor. Of anders in folie verpakken, dan blijven ze ook wel een paar dagen goed.

 47. Lanne schreef:

  Ik heb een rijsttaart gemaakt ( zonder room) , maar wil graag een deel invriezen .
  Is dit zonder kwaliteitsverlies te doen?
  Groetjes
  Lanne

  1. Laura's Bakery schreef:

   Met een rijsttaart invriezen heb ik persoonlijk geen ervaring. Maar als je hem goed luchtdicht verpakt moet dit geen probleem zijn lijkt mij.

 48. miranda schreef:

  Hallo Laura!

  Wat heb je al veel vragen over invriezen en bewaren beantwoord. Toch heb ik er nog één. Ik ben gek op scones, maar vind het deeg maken, uitsteken en bakken wel een klusje zo voor het ontbijt. Kan ik het deeg eerder maken en invriezen (er zit best wat rijsspul in). En is het dan het best om als bal in te vriezen of als uitgestoken vorm? Alvast bedankt

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou ze gewoon al bakken en daarna invriezen. Op het moment dat je een paar scones wilt hebben, haal je ze uit de vriezer en warm je ze weer op in de oven. Net vers 😉 Ik weet niet of het goed gaat wanneer je dit deeg invriest.

 49. Lisanne schreef:

  Wat een superhandige lijst!!! Toch nog een vraagje erbij: cheesecake, de gebakken versie, hoe lang houd je die goed en kun je die ook invriezen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   gebakken cheesecake blijft een kleine week goed. Als je hem goed luchtdicht verpakt is ook deze prima in te vriezen.

 50. Aukje schreef:

  Appeltaarten doe ik versgebakken in de vriezer. Als ik ze nodig heb dan verwarm ik de oven op 180 gr. voor en zet er de appeltaart ongeveer 18 -20 minuten in.
  Zo heb je snel een warme heerlijke en knapperige appeltaart.

 51. Kelly schreef:

  Beste,

  ik ben dessertbuffet aan het maken voor 80 personen, cakes en frangipane zijn ingevroren, zondag is het babyborrel en ik moet ze nog versieren wanneer haal ik deze best uit de vriezer en mtn ze in de koelkast bij het ontdooien.
  Mijn biscuit basis zou ik vandaag bakken, is deze dan nog goed zondag.
  Ik maak ook kermisvlaai hoelang is deze houdbaar??

  GRTJS

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou ze een paar uur van te voren er uit halen, of de avond ervoor. Als je nu een biscuit bakt is die zondag nog wel goed. Ik weet niet precies wat een kermisvlaai is, maar vlaaien over het algemeen blijven wel 2-3 dagen goed. Afhankelijk van de vulling uiteraard.

 52. Bak granny schreef:

  Hoi Laura,

  Ik zie een hele lijst van bewaren nu wordt deze oma as zondag 50 jaar en omdat ik mezelf niet te veel in de keuken wil zien staan wilde ik alvst zand gebak bakjes maken ( deze lijken me net als koekjes lang houdbaar) worden harde mokka’s appelgebak maak ik zaterdag wel deeg al klaar in vriezer. Dan is ie lekker vers zondag, maar nu wil ik ook van filodeeg quichejes maken en wilde ik ze al van te vorenn blindbakken en alle ingredienten klaar zetten zodat ik ze hoppa warm kan afmaken en serveren. Is dit een goed idee ? En hoelang kunnen blindgebakken filo deegbakjes vers blijven. Ook jou rauwe ham stick van bladerdeeg heb ik al gemaakt en liggen luchtdicht in de vriezer. Je ziet het jou site wordt veel bezocht hahaha.
  Ik hou ervan dingen bijna klaar te hebben dus hoop dat je me antwoord kan geven op korte termijn

  Gr bak granny

  1. Laura's Bakery schreef:

   Er is al veel gemaakt hoor ik 😉 Filodeeg heeft eigenlijk de zelfde bewaarwijze als bladerdeeg. De bakjes kun je wel een paar dagen bewaren (afgesloten). Ze zullen misschien iets zachter worden, maar als je ze met vulling weer in de oven schuift worden ze gewoon weer knapperig.

 53. Bak granny schreef:

  Dank je wel laura

 54. Ankie schreef:

  Hoi Laura,

  Voor de geboorte van ons kindje over ongeveer 8 weken wil ik graag cupcakes met muisjes maken.
  Waarmee kan ik de cupcakes dan het beste versieren zodat de muisjes blijven zitten en ik ze daarna kan invriezen? Ik zie mezelf na de bevalling niet in de keuken staan om te gaan bakken.

  groet Ankie

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou de cupcakes eerlijk gezegd niet met muisjes invriezen, door condens bij ontdooien zou de kleur wel eens kunnen smelten.

 55. Syt schreef:

  Bedankt voor dit handige artikel!

  Ik heb over twee weken een feestje en ga brownies en muffins maken. Misschien een stomme vraag, maar Het invriezen heeft dus geen enkele invloed op de smaak en textuur? Het proeft niet uitgedroogd ofzo? En de brownies moet ik eerst in stukjes snijden voordat het ik de vriezer leg?

  Hartelijk dank!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee hoor, maar het is wel belangrijk dat je ze luchtdicht verpakt voordat je ze invriest. Het is het makkelijkst om ze al gesneden in te vriezen.

 56. Yvette schreef:

  Hoi
  Hoe bewaar ik scones het beste? Ik maak vaak hartige scones.
  Yvette

  1. Laura's Bakery schreef:

   In een afgesloten trommel kun je scones goed bewaren.

 57. Inge schreef:

  Hoi Laura,

  Super dat je al deze vragen wilt beantwoorden! Nog 1tje van mij. Voor onze bruiloft op 26-06-2015 wil ik koekjes decoreren. De weken voor de bruiloft zullen al erg druk zijn dus ik wil wat ‘voorwerk’ doen. Ik dacht er aan om de 300 (!!) koekjes vast te bakken en deze in te vriezen tot een week voor de bruiloft. Kan dit? En vries ik ze dan per stuk verpakt in of per 20 bijvoorbeeld in een zak? Moet er papier tussen de koekjes of juist niet? En ontdooi ik deze in de koelkast of juist niet?
  Dan nog een vraag, als ik ze dan gedecoreerd heb, zijn ze dan na een week écht nog knapperig? Kan ik ze allemaal bij elkaar bewaren in een grote bak of doos? Of liever per 50 of zo?

  Alvast dank voor je reactie!

  Groetjes Inge

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Inge,
   De koekjes kun je zeker al goed van te voren maken. Je kunt ze opstapelen in luchtdichte bakken, met eventueel nog een zak er omheen. Laat in een dichte bak buiten de koelkast ontdooien voordat je ze decoreert. Van het vocht uit de icing worden ze zacht, maar die kun je prima weer knapperig maken, dat lees je hier: http://www.handigebaktips.nl/gedecoreerde-koekjes-knapperig-maken/
   Na decoreren zou ik ze per stuk verpakken, als je ze opstapelt in een bak zou ik er velletjes bakpapier tussen doen. Zo voorkom je dat de icing vettig/lelijk wordt.
   Veel succes en plezier met maken! En alvast een hele fijne dag gewenst 🙂
   Groetjes, Laura

   1. Inge schreef:

    Super bedankt Laura! Ik las inderdaad op je site dat de koekjes zacht (kunnen) worden door de icing, dat is alleen bij mij nog nooit gebeurd? Zijn altijd lekker knapperig 🙂 maar de tip ga ik zeker onthouden voor het geval dat ze nu wel wat zachter worden 🙂

 58. Iris schreef:

  Hallo,

  Ik heb even een vraag over het bewaren van taarten. Ik ga een babyshower taart maken. Maar die wordt te groot waardoor deze niet in de koelkast en/of vriezer past. Het wordt gemaakt van gewone cake met een beetje botercreme ertussen en fondant erop. Kan ik dit dat ook buiten de koelkast bewaren?

  Groet iris

  1. martine schreef:

   Hoi Hoi je hebt het over bewaren in een zak maar over wat voor zak heb je het dan? Fijne tips dankjewel ! Groetjes

 59. martine schreef:

  Vorig bericht per ongelijk als antwoord geplaatst Dus even opnieuw:
  Hoi Hoi je hebt het over bewaren in een zak maar over wat voor zak heb je het dan? Fijne tips dankjewel ! Groetjes

  1. Laura's Bakery schreef:

   Gewoon een plastic zak, ik gebruik meestal dunne zakken. Soort grote boterham zakjes.

 60. Kira schreef:

  Hoi Laura,

  Dankjewel! Ik heb altijd superveel aan jouw adviezen en recepten! Wb het koekjesdeeg: kan je het ook eerst laten ontdooien na het invriezen, zodat je er nog vormpjes uit kunt steken?

  Groetjes, Kira

  1. Roos schreef:

   Hoi Kira,
   Ja hoor dat kan prima ik doe dat regelmatig ik maak een wat groter recept en vries dat dan in porties in voor als m’n dochter heeft bedacht dat ze koekjes wil bakken
   😉
   Succes groetjes Roos

   1. Kira schreef:

    Dankjewel Roos!

  2. Laura's Bakery schreef:

   Wat fijn om te horen! Je kunt het zeker eerst laten ontdooien, het is handig om het deeg al wat platter als een plak in te vriezen 😉

   1. Kira schreef:

    Top, ga ik doen! Tx!

 61. Doke schreef:

  Hallo,

  Hoe kan je vers brood best invriezen? Ik wil het graag per paar sneedjes verpakken.

  groetjes

  1. Laura's Bakery schreef:

   Goed luchtdicht in een plastic zak, dan gaat het zeker goed 🙂

 62. Marian schreef:

  Vraagje: lees ergens bij de tips dat je bladerdeeg hapjes of appelflap kunt invriezen na het bakken, maar zie dan ergens anders dat je schrijft dat eenmaal ontdooid bladerdeeg niet meer kunt invriezen…hoe zit het. Heb bevroren bladerdeeg gekocht, lig in vriezer nu en wil het morgen eruit halen en kleine appeltaartjes van maken en daarna weer invriezen wat ik over heb. Kan dit nu wel of niet…

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als je bladerdeeg gebakken is kun je het gewoon invriezen. Maar stel dat je een plakje overhoudt (en dus niet bakt) kun je dat niet invriezen.

 63. Susanne schreef:

  Ik heb een vraagje heb zojuist een hartige taart gebakken. Lactosevrij met bladerdeeg prei champignons en alpro kookroom. Kan ik de helft die we nu over hebben invriezen? Zo ja hoe lang is hij dan houdbaar en kan dit in een diepvriesbak (zon witte met blauwe deksel) of beter in folie? En mocht hij niet in te vriezen zijn hoe lang is deze dan in de koelkast houdbaar? Alvast bedankt!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hartige taart kun je prima invriezen. Ik zou hem in folie wikkelen zodat hij goed luchtdicht verpakt is. In de vriezer kan je dit tot 3 maanden bewaren.

 64. Saskia schreef:

  Ik hoop dat je ook reageert op mijn vraag, en me verder kan helpen.
  Ik wil muesli repen, en muesli maken, hiervoor gebruik ik diepvriesfruit voor erin.
  Kan ik nadat ik dit bereid heb, dus de repen en de muesli alsnog in de vriezer bewaren?? want het fruit komt al uit de vriezer….
  Vind dat antwoord namelijk nergens anders terug….
  Alvast bedankt als u dit leest en voor u antwoord.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als je het diepvriesfruit gebakken hebt kun je het wel weer invriezen, maar als je het los door je muesli roert (en niet bakt) dan kun je het niet weer invriezen.

 65. wesly schreef:

  Hoi,
  kan je cakedeeg invriezen ?
  Mvg.
  Wesly

  1. Laura's Bakery schreef:

   Je kunt zowel de cake als het beslag zelf invriezen.

   1. wesly schreef:

    bedankt voor de info 🙂

 66. Fatima schreef:

  Dag Laura, wat een geweldige tips, bedankt! Kun je me misschien speciaal adviseren hoe ik mijn net gebakken havermout koekjes met rozijnen het beste kan bewaren? Ik woon in Egypte en het is hier natuurlijk nogal warm op het moment.
  Groetjes uit Egypte

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Fatima,
   Ik zou ze gewoon in een afgesloten trommel bewaren op een zo koel mogelijke plek. De warmte kan niet heel veel kwaad bij deze koekjes gelukkig.

   1. Fatima schreef:

    Dank je wel, Laura, voor het snelle antwoord!

 67. Elsa schreef:

  Beste Laura,

  Soms verkoop ik mijn cakes in een restaurantje, waar ze de hele dag ongekoeld en in plakken gesneden liggen. Meestal worden ze door de eigenaar gesneden en teruggedaan in het cakeblik, waardoor de plakken tegen elkaar liggen. Het gaat dan om bijvoorbeeld bananenbrood of carrotcake (zonder glazuur/créme).

  Zou jij iets tussen de plakken leggen om het vers te houden? Ik denk dan aan bakpapier of huishoudfolie of iets dergelijks.

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Elsa

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als de plakken tegen elkaar aan blijven staan/liggen dan zorgt dat er al voor dat ze niet uitdrogen. De aangesneden kant van de cake kun je het best afdekken met folie of iets dergelijks. Maar als het in een afgesloten vitrine ligt dan gaat het meestal wel goed. Cakes hoeven sowieso niet gekoeld te worden, daar droogt het juist van uit.

 68. Jess schreef:

  Hallo,

  Allereerst bedankt voor alle goede tips!

  Weet u toevallig ook of je (verse) spekkoek kan invriezen? Zo ja, hoe lang kan je dit dan bewaren? En hoe vries je het in?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb er geen ervaring mee, maar als je de losse stukjes goed luchtdicht verpakt kun je ze prima invriezen.

  2. Fatima schreef:

   Wij hebben al vaak (een deel van) een spekkoek ingevroren en in een goede diepvries maanden lang bewaard. Als hij in aparte stukken gesneden en verpakt is, kun je steeds een stuk laten ontdooien. Je kunt spekkoek trouwens ook in de koelkast heel lang goed houden.

   1. Laura's Bakery schreef:

    Bedankt voor de aanvulling, goed om te weten!

    1. Fatima schreef:

     Graag gedaan!

   2. Jess schreef:

    Bedankt voor de reacties!

 69. Emmely schreef:

  Hoi Laura,
  Ongelooflijk hoeveel ik al heb bijgeleerd over het invriezen van gebak!
  Ik heb binnen 2 weken een dessertbuffet voor 40 man en wil ook zoveel mogelijk op voorhand maken. Ik las al dat je een taart met ganache kan invriezen, maar ik zou graag een chocoladetaart maken waarbij er een vulling ganache is, maar ook een vulling chocolademousse. Voor beide vullingen heb je slagroom nodig. Doen of een te groot risico?
  Alvast bedankt!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou het gewoon doen. Slagroom verwerkt in een vulling is beter in te vriezen dan losse slagroom.

 70. Evelien schreef:

  Hoi Laura! Je schrijft eerder dat koekjesdeeg prima is in te vriezen, maar hoe lang is het dan houdbaar?

  1. Laura's Bakery schreef:

   In de vriezer kun je het wel tot 3 maanden bewaren.

 71. Kathy schreef:

  Hallo Laura,

  Ik heb gisteren een frangipanetaart gemaakt met bladerdeeg omhulsel.
  Ik heb daarnet enkele porties in aluminiumfolie verpakt en daarna in een diepvriesdoos.
  In tegenstelling tot appelflappen, die je kan opwarmen en dus weer knapperig maakt, is dit smakelijk voor frangipanegebak?
  Alsook had ik het gebak nog niet mogen bestrooien met poedersuiker denk ik?

  Groetjes

  Kathy

  1. Laura schreef:

   De poedersuiker zul je hoogstwaarschijnlijk niet meer zien na invriezen, na opwarmen sowieso niet. Maar dan strooi je er gewoon wat nieuwe over 😉 Ik heb geen ervaring met het opwarmen van een frangipane taart, maar ik denk dat dit geen probleem moet zijn hoor.

 72. Frances schreef:

  Kun je bijvoorbeeld havermoutkoekjes met gesmolten chocolade op de bovenkant ook invriezen?

  1. Laura schreef:

   Ja hoor, maar je hebt wel kans dat de chocolade wit uitslaat.

 73. Gaby schreef:

  Hoi,

  Wat een handige tips, fijn!
  Zojuist pepernoten gebakken en nog best wat deeg over. Bestaande uit roomboter, basterdsuiker, speculaaskruiden, zelfrijzend bakmeel en een beetje melk. Kan ik dat in de koelkast bewaren en zo ja hoe lang? En invriezen kan ook gewoon neem ik aan?

  Groet, Gaby

  1. Laura schreef:

   Beide kan inderdaad, in de koelkast kun je het best een paar dagen bewaren.

 74. Ianthe schreef:

  Hoi Laura,
  Ik heb geen idee of deze vraag al is besteld, maar kun je beslag voor (italiaanse) meringues in de koelkast bewaren voor een paar uur?

  1. Laura schreef:

   Nee want dit trekt vocht aan, dan gaat de suiker weer kristalliseren en smelten.

 75. Lydia schreef:

  Ik heb een appel-havermout plaatkoek gemaakt en wil deze nog even bewaren.
  Als ik het invries, kan dit dan in aluminiumfolie?
  En geldt hiervoor hetzelfde als voor de taarten dat deze 2-3 dagen goed blijft in de koelkast? ik heb namelijk het idee dat dit wel langer moet kunnen?

  1. Laura schreef:

   een plaatkoek kun je buiten de koelkast wel een week bewaren, verpak hem wel goed. Invriezen kan ook, verpak hem dan goed luchtdicht.

 76. Ineke schreef:

  Hoi Laura,

  Weet jij ook wanneer je zelfgebakken koekjes en cake bij elkaar kunt bewaren en wanneer niet? Soms wordt het heel taai daarvan of juist heel zacht. Ik moet nu ergens boterkoek, kokoskoek en roze koeken (zelfgebakken allemaal) mee naartoe nemen, maar zou ik dat in 1 bak kunnen doen of wordt het daar taai van?

  1. Laura schreef:

   Koekjes en cake kun je niet bij elkaar bewaren, dat moet je echt in aparte bakken doen.

 77. Monique schreef:

  Hoi Laura, een gekke vraag misschien maar is het normaal dat een biscuit bodem niet heel hard wordt in de vriezer? Ik heb namelijk wat biscuits gemaakt volgens jou recept deze zijn super geworden maar lijken niet goed in te vriezen. Het brood dat er tegelijk is ingaan is wel keihard

  1. Laura schreef:

   Dat durf ik je eigenlijk niet te zeggen, ik heb nog nooit een losse biscuitbodem ingevroren. Het zou kunnen omdat hij heel luchtig is.

 78. marije schreef:

  Hoi Laura,

  Heb je toevallig ervaring met het bewaren van zelfgemaakt briochebrood? Heb een leuk recept gezien, maar dan wil ik het maken voor de volgende dag.

  Groetjes,
  Marije

  1. Laura schreef:

   Het briochebrood dat op mijn site staat kun je prima een dag van tevoren maken.

 79. marieanne schreef:

  hallo Laura,

  Nu heb ik misschien een hele stomme vraag. Maar ik heb geen kartonnen taartdoos, en wou vandaag wel graag een taart maken en decoren. Ik heb alleen maar zo’n plastic bak om je taart in te bewaren, is dat ook luchtdicht om in te vriezen? Want snap niet helemaal goed wat je bedoelt met luchtdicht invriezen.

  Wel super handig al die goeie tips 🙂

  1. Laura schreef:

   met luchtdicht wordt bedoeld dat het goed afgesloten moet zijn, een plastic bak met deksel kan dus ook.

 80. liane schreef:

  Kan je brooddeeg ook invriezen ? Hoe lang duurt het ontdooien voor verder gebruik of kan het gelijk bevroren de oven in?
  Geldt hetzelfde voor pizzadeeg?

  1. Laura schreef:

   Durf ik je niet te zeggen. Ik zou gewoon brood bakken en dat invriezen. Weet niet wat invriezen met de werking van het gist doet.

 81. Melissa schreef:

  Hey Laura,

  Ik wil mini kitkat cakejes maken. Dit wil ik doen met een smeuïge cake mix, chocolade tussen de cake en boven op, kitkat aan de zijkant en muisjes (blauwe) als versiering voor een baby shower. Kan ik dit 2 dagen voor het feestje maken? Of beter van niet?

  En zo ja, hoe kan ik dit het beste bewaren?

  1. Laura schreef:

   Dat kan, maar mocht je de mogelijkheid hebben om het een dag later te maken zou ik dat doen. Je bewaart hem als een gewone cake.

 82. Naomi schreef:

  Beste Laura,
  Hoe lang blijft zelf gebakken boterkoek goed?

  1. Laura schreef:

   Ongeveer 5 dagen als je het goed verpakt.

   1. Naomi schreef:

    Bedankt!!

 83. myl schreef:

  Hoi Laura,

  Is het mogelijk muffins inclusief de papiertjes in te vriezen?
  En boterkoek met ei?

  Alvast bedankt! 🙂

 84. Saba schreef:

  Hallo,

  Kun je Marshmallows bewaren die gedipt zijn in chocola met versiersels?

  1. Laura schreef:

   Ja hoor, ik zou ze in een afgesloten bakje bewaren.

 85. Hanneke schreef:

  Hoi Laura,

  Ik heb een vraagje, ik heb al gegoogled maar kan er niets over vinden.
  In de winkel kun je cakes kopen die in plastic verpakt zijn. Nu vraag ik me af, ik wil voor de kraamvisite alvast een voorraad cake bakken en elke keer plakjes ontdooien lijkt me niet handig.. zou ik zelf ook mijn cakes vacuüm kunnen verpakken en bewaren?

  Groetjes Hanneke

  1. Laura schreef:

   Dat heb ik nog nooit geprobeerd en ik durf je er niet met zekerheid antwoord op te geven. In de fabriek worden er vaak ook nog verbeteraars aan de cake en vaak ook in de verpakking toegevoegd waardoor ze langer goed zijn, dat kunt je thuis niet doen. Je kunt het proberen, maar ik denk niet dat het heel veel langer goed blijft.

 86. Sarah schreef:

  Hallo,

  Even een wat uitgebreidere vraag. Ik wil cupcakes maken met Italiaans schuim en daarop een fondant versiering. Kan ik deze op voorhand maken…blijft het schuim stabiel en smelt de fondant niet?

  Als ik Italiaans schuim in een bisquit gebruik en bekleed met fondant. Blijft dit goed en hoe lang kan ik deze bewaren?

  Alvast bedankt

  1. Laura schreef:

   Ik heb geen ervaring met deze combinatie, maar ik denk dat de fondant deco gaat smelten als het te lang op het schuim ligt. Als je de taart ermee vult zou ik hem -net als andere taarten- maximaal 3-4 dagen bewaren.

 87. Lizzy schreef:

  Hoi Laura

  Ik wil een cheesecake maken met een hardewenerdeeg bodem. Kan ik deze invriezen? Is voor mijn petekinds verjaardag echter ben ik dan op vakantie.
  Ook wil ik een biscuittaart met Swiss buttercream vulling maken. Kan dat ook ingevroren worden?
  Groetjes Lizzy

  1. Laura schreef:

   Beide kun je prima invriezen 🙂

 88. El schreef:

  Hoi Laura!

  Dank voor het artikel, super handig!

  Ik wil frambozenbrownies gaan maken, maar moet dit ten minste twee dagen van tevoren doen. Kan ik ze dan het beste invriezen, in de koelkast zetten of…?
  En als ze in de vriezer moeten, hoelang moet ik dan ongeveer rekenen voor het ontdooien?

  Alvast dank voor je reactie!

  1. Laura schreef:

   Als het om twee dagen gaat zou ik ze niet invriezen maar gewoon goed verpakken tot je ze aansnijdt

 89. Ineke schreef:

  Hoi Laura,

  Kun je petitfours (met marsepein) invriezen? Blijven ze dan goed? Bij mij wordt de marsepein heel vaak papperig bij petitfours, kan dit door de jam komen? Zou ik dat kunnen voorkomen door een ‘dijkje’ van botercrème te maken, en daarin de jam te smeren? En ook rondom de petitfour de marsepein niet vastplakken met jam, maar met botercrème? Moet je petitfours in de koelkast bewaren of blijven ze buiten de koelkast ook goed? Je kunt trouwens toch ook marsepein of fondant smelten en daarin de petitfours dopen? Moet je hiervoor een suikerthermometer hebben voor de juiste temperatuur, of is dat niet nodig? Het is een hele lijst met vragen, maar ik hoop dat je het niet erg vindt om hier antwoord op te geven.

  1. Laura schreef:

   Dat komt zeker door de jam, jam en marsepein gaan niet goed samen. Op http://www.handigebaktips.nl vind je meerdere artikelen over het bewaren/decoreren/afsmeren, daar vind je antwoord op al je vragen met een uitgebreide uitleg erbij 🙂

 90. bos schreef:

  kun je een appelkruimelvlaai opwarmen in de oven ?

  1. Laura schreef:

   Ja hoor, geen probleem.

 91. Mela schreef:

  Laura super bedankt voor de tips.
  Kannik zelf gebakken rijsttaart ook invriezen dus zelf gemaakte deeg.
  ik heb teveel rijssttaart gemaakt en vroeg me af ok ik ze kon invriezen.

  Merci

  1. Laura schreef:

   Die taart is ook prima in te vriezen 🙂

   1. mela schreef:

    Merci xx

 92. Brenda schreef:

  Hoi Laura,
  hoe bewaar je cakes, koekjes en muffins bij (zeer) warm weer? Gewoon buiten de koelkast of toch wel in de koelkast? En nee, ik heb geen koele plekken in huis, helaas. Bij voorbaat, dank!

  1. Laura schreef:

   Toch erbuiten, maar wel goed verpakken en ik zou ze minder lang bewaren dan normaal.

 93. Janey schreef:

  Hoi! Kan ik mijn carrot cake met een frosting van roomkaas en boter ook invriezen? Ik vraag me altijd af waarom bijvoorbeeld een taart uit de winkel (wij kopen bij de groothandel wel eens een Bresilienne taart uit het vriesvak, deze blijft ook lekker) wel ingevroren kan worden.

  1. Laura schreef:

   Omdat daar vaak allerlei verbeteraars en toevoegingen in zitten waardoor het wel kan. Carrot cake invriezen moet lukken hoor 🙂

 94. Faatje schreef:

  Hoi Laura,

  Wat een super tips, dankjewel!
  Een vraag over koekjes met fondant.
  Hoe lang kan je een koekje gedecoreerd met fondant bewaren?
  Bedankt!

  1. Laura schreef:

   ligt eraan waarmee je het bevestigt, zou daar de houdbaarheid van aanhouden.

 95. Ingrid schreef:

  Hoi Laura,
  Kun je de lemon meringue taart invriezen?

  1. Laura schreef:

   Zou ik niet doen, de meringue komt er dan niet mooi uit. (zonder meringue kan wel)

 96. Danielle schreef:

  Hoi je zegt dat je een taart 3 mnd in de vriezer kunt bewaren, maar hoe zit dat met de traditie dat een stuk trouwtaart wordt bewaard voor een 1jarig jubileum? Dan staat ie een jaar in de vriezer.

  Groetjes Danielle

  1. Laura schreef:

   Het kan, maar hij wordt er niet lekkerder op. Het lekkerst (en best) is om hem binnen 3 maanden op te eten.

 97. Tanja schreef:

  Hoi Laura, ik zoek dozen om gebak (zoals cupcakes, taart) in te bewaren.Welke bewaardozen gebruik jij daarvoor?

  1. Laura schreef:

   Ik heb gewoon van die kartonnen taartdozen, maar zet ze ook vaak genoeg op een bord dat ik afdek met folie 🙂

 98. Mandy schreef:

  Hoi Laura, ik heb de bisciuttaart gemaakt en in een plastic zak in de vriezer.
  Zaterdag is de verjaardag van mijn dochter wanneer kan ik dan het beste de taart uit de vriezer halen? Kan dat al op donderdagavond en dan de hele nacht in de koelkast ontdooien en dan vrijdag vullen. bekleden en decoreren en dan weer in de ijskast en zaterdag aansnijden? Of kan de taart pas vrijdagavond uit de vriezer en zaterdag vullen en decoreren. Zaterdag is haar verjaardag en ben dan al druk zat vandaar dat ik het liefst vrijdag al decoreer maar weet niet of dat kan met een biscuit taart uit de vriezer of is het dan slimmer om vrijdagochtend een verse biscuit taart te maken en dan vrijdagmiddag te decoreren?
  Ik hoop voor wat adviezen. Alvast bedankt

  1. Laura schreef:

   Je kunt hem best donderdag avond of vrijdagochtend al uit de vriezer halen om te laten ontdooien en daarna te decoreren. Maar niet opnieuw invriezen hoor 😉

 99. Sabine schreef:

  Hoi,

  Ik maak voor kerst voor ongeveer 20 mensen jouw dessert met sinaasappel cranberry cake en branberry cake. Nu wil ik het morgen gaan maken en het is voor maandag. Kan ik het dan beter invriezen? Gaat er dan veel van de kwaliteit/smaak verloren? Dankje alvast.

  1. Laura schreef:

   Dan zou ik het invriezen ja, dat kan prima als je het luchtdicht verpakt.

 100. Lisa van Dordrecht schreef:

  Beste Laura,
  Een cheesecake met de lemoncurd er al op.., kan ik deze invriezen?

  1. Laura schreef:

   Ja hoor, dat kan zeker 🙂

 101. Marloes schreef:

  Hoi Laura,

  Ik ga voor mn schoonzusje haar babyshower een 2 lagen taart maken maar ik maak hem de dag ervoor. Hoe kan ik hem snachts het beste bewaren. Hy is dan te groot voor de koeling en ook in een taattdoos past hij niet.
  Groetjes Marloes

  1. Laura schreef:

   Afhankelijk van de vulling, maar in ieder geval op een zo koud mogelijke plek als de koelkast geen optie is. Zou hem inpakken met folie oid.

  2. Tineke schreef:

   Grote koeltas bijvoorbeeld van sligro. inpakken en ijsklontjes in plastic er bij en of omheen leggen.

 102. Nadia schreef:

  Wat een handige tips! Ik heb nog een vraag. Als ik appel-kaneelmuffins maak zijn ze de volgende dag altijd zo plakkerig. Wat kan ik hier tegen doen? Zou het bijvoorbeeld helpen als ik ze dan nogeens in de oven doe? En hoe lang en hoe warm dan?

  1. Laura schreef:

   Het is niet gek dat ze iets plakkeriger worden, maar als het heel erg is kan het ook aan de manier van bewaren liggen. Even opwarmen kan zeker, 5-8 minuten op dezelfde temperatuur als je ze gebakken hebt.

 103. Kim Swinkels schreef:

  Hi Laura,

  Super handige tips allemaal!

  Ik heb nog 2 vraagjes die ik niet terug kan vinden (of misschien niet goed heb gebrepen).

  Kun je chocolade ganache ook prima invriezen? En hoe zit het met bonbons? Zijn die ook in te vriezen? En zo ja, hoe kun je dit allemaal het beste laten ontdooien?

  Ik ben van plan volgende week een hele voorraad bonbons te maken, maar krijg mijn eerste visite pas over een paar weken.. I.v.m. tijdsgebrek wilde ik dit alvast maken..

  1. Laura schreef:

   Ik zou het niet invriezen, bij ontdooien loop je de kans dat de chocolade door vocht wit gaat uitslaan. Chocola kun je best een tijd bewaren buiten de koelkast.

 104. Annelies schreef:

  En losse vullingen dan? Zoals banketbakkersroom? Kan je die ook invriezen?

 105. Pauline schreef:

  Super handige tips! Ik ben van plan om een biscuitlaag met botercreme af te smeren en vervolgens met marsepein of fondant te bekleden. Deze gaat in de vriezer, kan dat met botercreme?

  1. Lian van Rens schreef:

   Botercrème kun je prima invriezen. Slagroom geeft vaak problemen, zoals beschreven in dit artikel. Onder het stukje “Gedecoreerde taarten met fondant/marsepein” lees je hoe je de taart invriest en weer ontdooit. Succes!

   1. Pauline schreef:

    Dankje!

 106. Carina schreef:

  Ik heb gisteren pudding met citroensmaak
  ontdooit en t smaakte zoals het moet zijn
  Maar hoe lang is het nog houdbaar?
  Groetjes Carina

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik ken het recept niet, maar pudding is over het algemeen niet heel lang houdbaar. Zou ongeveer 2 dagen aanhouden.

 107. annekim schreef:

  een vraagje.. hoelang kan je muffins met frambozen erin verwerkt bewaren? en hoe?

  1. Laura Kieft schreef:

   Gewoon zoals in het artikel vermeld staat 🙂

 108. Mellanie schreef:

  Kun je scones ook invriezen bijvoorbeeld?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, dat gaat prima.

   1. Julie schreef:

    Hoelang kan je scones in de vriezer bewaren ongeveer? En best dan de avond voordien eventueel uitzetten om te ontdooien?

    Bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

     3 maanden 🙂 En dan inderdaad avond (of paar uur) van tevoren eruit.

 109. Simone schreef:

  Hoi Laura, kan ik een red velvet taart met creamcheese frosting een nacht in de koelkast bewaren ? Verliest die dan niet de smaak.

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat kan prima, ik zou hem wel even goed verpakken.

 110. Maaike schreef:

  Echt een heel handig artikel, bedankt!

 111. Roos schreef:

  Hoi Laura,
  Hoe zit het met een chocolademoussetaart gemaakt van een oreokoekjesbodem (https://onskookboekje.wordpress.com/2017/02/27/chocolademoussetaart/)? Kun je die ook invriezen?

  Met vriendelijke groet,

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik zou zelf mousse niet zo snel invriezen, maar denk dat het wel mogelijk is.

 112. Mare schreef:

  Dag Laura,
  Wat fijn dat je zo’n overzichtelijke site heb. Ik kan me hier vaak wel een paar uren mee vermaken 😉
  Echter wil ik je graag vragen of je ervaring hebt met het invriezen van biscuitbeslag, dus dat het nog afgebakken moet worden. Ben benieuwd!

  1. Laura Kieft schreef:

   Daar heb ik geen ervaring mee, ik denk eerlijk gezegd ook niet dat dat werkt.

 113. Carina schreef:

  Hoi Laura,

  Jij hebt een geweldige site! Ik heb al veel van je lekkere recepten gemaakt en allemaal goed gelukt!

  Ik wil graag voor de verjaardag van mij zoon mini pizza muffins maken. Ivm mijn bekkeninstabiliteit wil ik ze invriezen. Hoe kan ik ze het beste ontdooien? Moeten ze heel de nacht op het aanrecht of gaat het bij gebak sneller? Moet ik ze als ontdooid zijn weer in de oven doen? Want ik wil ze wel op kamer temperatuur serveren.

  Alvast bedankt.

  Groetjes Carina

  1. Laura Kieft schreef:

   ik zou de 1-2 uur van tevoren buiten de koelkast laten ontdooien.

   1. Carina schreef:

    Hartstikke bedankt!

    Groetjes,

    Carina

 114. susanne demenint schreef:

  hoe bewaar ik zelf gemaakte marshmallow fondant het beste?

 115. Linda schreef:

  Hoi

  Kan je cake met glazuur invriezen?

  1. Lian van Rens schreef:

   Het is niet aan te raden. Het glazuur kan en zal waarschijnlijk gaan smelten – het suiker lost op door eventueel vocht dat vrijkomt bij het ontdooien.

   1. Linda schreef:

    Bedankt voor het antwoord!

 116. Hilde Delanote schreef:

  Hallo Laura,

  zou je chocolademousse kunnen invriezen en indien wel, hoelang dan?

  alvast bedankt!
  Hilde

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik zou het zelf niet doen, ik denk dat de mousse zijn luchtigheid verliest bij het ontdooien.

 117. Kitty schreef:

  wat een super handige site, ik wil alleen nog vragen hoelang is een taart met botercreme vulling en bekleed met fondant houdbaar na ontdooien?

  1. Laura Kieft schreef:

   2-3 dagen, maar dat hangt er ook vanaf hoe lang je hem bewaard hebt voordat hij in de vriezer ging.

 118. Henriette schreef:

  Hoi Laura,

  Kan ik soesjes, gevuld of ongevuld in de vriezer bewaren?

  Gr. Henriette

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat kan zeker, met vulling is afhankelijk van de soort vulling.

 119. Anne schreef:

  Ik moet de mississipie zandtaart invriezen. Je schrijft in een taartdoos met plastic zak erom heen. Mijn plastic taartdoos past niet in de vriezer of bedoel je een kartonnen taartdoos met plastic zak eromheen. Las op de pagina van het recept dat ik hem kan invriezen en de slagroom op de dag van gebruik erop doen. en hoe het best ontdooien? Nachtje in de koelkast of ochtend op het aanrecht.? Thx!

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik bedoel inderdaad een kartonnen taartdoos. Voor het ontdooien zou ik hem een nachtje in de koelkast zetten en dan ’s ochtends op het aanrecht.

 120. tanja schreef:

  Hallo Laura,
  Fijn dat je vragen beantwoordt. Kan je cakebeslag ook invriezen? Groetjes, Tanja.

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ik weet niet in hoeverre dat invloed heeft op de rijsmiddelen in de cake. Ik zou zelf gewoon de cake bakken en die invriezen.

 121. alice schreef:

  Hoi Laura!
  Wat een ontzettend mooie en handige website! Ik ben ook heel benieuwd naar je boek 🙂
  Ik had even een vraagje. Ik heb een hazelnootschuimtaart gemaakt met een mokka creme.
  Kan ik dit invriezen? Op de buitenkant zit nougatine. Blijft de taart nog lekker knapperig als deze uit de diepvries komt?

  Ik hoor graag van je,

  Groetjes Alice

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik zou een schuimtaart niet invriezen, dat wordt zacht bij ontdooien.

 122. Haike schreef:

  Kun je frangipane invriezen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik heb er geen ervaring mee, maar dat zou moeten kunnen.

 123. Carlijn schreef:

  Hallo,

  Graag zou ik cupcakes is willen vriezen, maar wat doet dit met het cupcakepapiertje en/of kartonnen cupcakebakje (zoals jij ook bovenstaand in het rood op de foto hebt staan)? Wordt dit papier niet slap/nat/vies?
  En hoe ver van tevoren kan ik de cupcake laten ontdooien in de koelkast voor deze gegeten kan worden??

  Groetjes Carlijn

  1. Laura Kieft schreef:

   Gewoon met het papiertje, als je goede papiertjes hebt kan dit geen kwaad. Zou ze er een paar uurtjes van tevoren uit halen.

 124. Shalini schreef:

  Hey Laura,

  Ik heb net een appelcrumble gemaakt. De portie is veel te groot voor mij alleen. Nu is mijn vraag hoe en of ik mijn gebakken appelcrumble kan bewaren zodat ik die nadien opnieuw kan opwarmen? Dus niet enkel het voorgemaakte deeg zoals ik overal kan lezen maar echt een afgewerkte crumble. Alvast bedankt!

  1. Laura Kieft schreef:

   een crumble is wel iets om gelijk op te eten, je kunt dan beter kleinere porties maken voor 1 persoon (doe ik zelf ook vaak). Opnieuw opwarmen kan, maar ik betwijfel of hij dan net zo knapperig is.

 125. Astrid schreef:

  Hoi Laura.
  Ik heb nu een apfelstrudel in de oven staan maar die is echt veel te groot voor 2 personen. Maar kan ik die ook invriezen?
  Meestal neem ik van alles mee naar m’n werk, daar zijn ze altijd wel blij mee! Maar nu ik lees wat ik allemaal kan invriezen. Sorry collega’s

  1. Laura Kieft schreef:

   apfelstrudel zou ik niet invriezen, dat is lastiger om weer lekker knapperig te krijgen.

 126. Anoniem schreef:

  Wat een fijn overzicht! Maar wat ik me afvraag, ik heb een stuk arretjescake in de vriezer zitten. Hoe lang duurt het (ongeveer) voor deze ontdooit is?

  1. Laura Kieft schreef:

   Lastig te zeggen, hangt af van hoe groot het stuk is, omgevingstemperatuur en meer. Maar haal hem een halve dag van tevoren uit de vriezer en dan moet het goed komen.

 127. Renate schreef:

  Ik lees niets over het afkoelen alvorens het in te vriezen. Hoe lang moeten de taart (biscuitmix) en cupcakes afkoeken voordat je ze in een zakje in de vriezer doet? Gr, Renate

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik wacht tot ze op kamertemperatuur zijn, hoe lang dat duurt verschilt natuurlijk.

 128. Sofie schreef:

  Hallo,

  Mijn dochter kreeg als opdracht voor haar spreekbeurt ‘desserts’. Ze moeten dus een dessert bespreken, hoe het gemaakt wordt en ook effectief een proevertje meenemen naar de klas.
  Juffrouwtje heeft er niks beter op gevonden dan een spreekbeurt te geven over een regenboogcake … er zitten 22 leerlingen in de klas …
  De eerste test is gelukt, maar 1 cake (met een diameter van ca. 15 cm) is uren lang werk ( 2 x 3 bakvormen in de oven). Tussen de kleurtjes ligt een laagje botercrème.
  Als ik iedereen een stukje wil laten proeven, moet ik er een drietal maken. Zou ik deze vooraf kunnen maken en op zijn geheel invriezen, dus incl. de botercrème tussen de lagen en over het geheel? Of beter de lagen en de botercrème afzonderlijk invriezen en de dag voordien de volledige cake samenstellen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Je kunt hem in zijn geheel (al gevuld) prima invriezen. Per laag kan ook als dat handiger is qua ruimte in de vriezer. Maar ik denk dat je met 1 hoge 15cm taart prima 22 kleine stukjes kunt serveren hoor. Halveer hem anders eerst in de hoogte (of zelfs in 3 delen) en dan kleine puntjes. Gaat meer om het proeven dan echt een stuk taart denk ik?

 129. Janine schreef:

  Super handig en overzichtelijk!
  Ik vroeg mij af of je ook Vlaaibodem met banketbakkersroom (afgebakken) of ik doe kan invriezen.

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, geen probleem.

 130. Karin schreef:

  Hoi Laura,

  Net je dikke speculaas gemaakt maar dit zijn dus momenten dat ik een groot gezin mis ? het is veel te veel in m’n uppie. Ik heb weleens gelezen dat je muffins het beste invriest in folie en dan met folie ontdooien in de oven. Wat adviseer je voor je dikke speculaas? Die overigens erg lekker is!!

  1. Laura Kieft schreef:

   Haha, herkenbaar 😉 Je kunt het best lang bewaren in een trommel, rustig 3-4 weken. Invriezen kan ook, doe ze dan in een goed afgesloten verpakking.

 131. M. van Loon schreef:

  Ik vraag me af of ik Berliner bollen in kan vriezen en gevulde wafels met fruit?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat zou ik niet doen, daar wordt het bij ontdooien (door vocht) niet lekkerder op.

 132. Liason schreef:

  Hoi Laura
  Hoe lang kan cake met glazuur en koekjes met glazuur bewaren ? mag ook in de koelkaas bewaren?

  1. Laura Kieft schreef:

   Cakes en koekjes bewaar je buiten de koelkast. Hoelang je het kan bewaren is afhankelijk van het recept, voor een cake meestal een kleine week, koekjes kan vaak veel langer.

 133. Jeroen schreef:

  Hoi Laura,

  Ik wil dit weekend een saint honore taart maken voor een etentje. Hoever van te voren kan ik de taart maken zonder dat de soesjes hun knapperigheid verliezen. Ik begreep dat als je soezenbeslag maakt met water ipv melk dat hij langer knapperig blijft. En kan ik hem dan ook in de koelkast bewaren?

  1. Laura Kieft schreef:

   Verschil tussen water of melk gebruiken ken ik zelf niet, dus daar kan ik niets over zeggen. Soezen worden in de koelkast zacht, dus ik zou de taart zo kort mogelijk van tevoren in elkaar zetten. Alle losse onderdelen kun je natuurlijk wel al maken.

 134. Manon schreef:

  Wat een superhandige website!
  Heb ook je eerste boek gekocht en daar ben ik ook superblij mee !

  even een vraagje:
  ik moet heel veel cupcakes afbakken en wil deze invriezen. maar omdat ik er zoveel heb kan ik ze dan ook zonder decoratie invriezen in taartdozen en dan in een zak? aangezien ik anders wel extreem veel boterhamzakjes nodig heb

  ik hoor het graag 🙂

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, kan prima!

 135. Gerda Spilt schreef:

  Geweldig zeg, wat een informatie! Maar ik wil je vragen of ik zelfgebakken appelbeignets kan invriezen. De visite kan door een blessure niet komen en nu zit ik met 50 van die dingen. Ik heb ze gebakken met bloem en gist en de appels van te voren met suiker en kaneel bestrooid. Ze zijn heerlijk, maar of ze tegen invriezen kunnen? De oliebollen liggen al in de vriezer, daar heb ik wel ervaring mee.
  Ik ben benieuwd naar je antwoord.
  Met vriendelijke groeten en een heel goed 2018.
  Gerda

  1. Laura Kieft schreef:

   Goede vraag, ik denk dat het wel lukt, maar heb er zelf geen ervaring mee. Misschien gewoon maar proberen, gelijk weggooien is ook zonde 😉

 136. Marijke schreef:

  Dag Laura,

  Ik wil graag een sweet table maken voor lijn schoonzus haar verjaardag. Ik had dan graag cupcakes gemaakt met een toef op. Maar deze zouden toch enkele uren uit de koelkast op een tafel moeten staan. Wat voor botercreme kan ik dan het beste gebruiken?

  1. Laura Kieft schreef:

   Als het niet te warm is kan dan, ik zou het basisrecept voor botercrème gebruiken dat op mijn blog staat.

 137. Bea schreef:

  Hallo Laura,
  Hoe kun je het beste gebakken tartelets bewaren, dus zonder vulling.
  Voor een Sweet table (80 personen) wil ik verschillende dingen maken. Maar
  krijg dat natuurlijk niet in 1 dag voor elkaar. Van alle andere lekkere dingen heb ik hierboven de info al gevonden 🙂 Ik heb het over jouw recept van de tartelets.
  groetjes
  Bea

  1. Laura Kieft schreef:

   Die bewaar je net zoals koekjes, in een afgesloten verpakking.

   1. Bea schreef:

    Dankjewel. Super website trouwens, kom er elke dag wel even kijken 🙂

 138. Fiona schreef:

  Heb je enig idee hoe lang van tevoren een fondanttaart doorsnee 25 cm uit de vriezer moet? We komen vrijdag middag thuis rond 14 uur een willen hen de volgende dag 10.30 uur aansnijden. Is hij volledig ontdooid denk je? Biscuit mix heb ik gebruikt met botercreme. Alvast dank!

 139. Marianne schreef:

  Vraagje! Ik heb vast een plaat appeltaart gemaakt voor een feestje. Ik wil deze bewaren in de vriezer, op de ovenplaat zelf, kan dit? (moet anders alles in kleine stukjes al snijden en in bakjes doen) Mn man gaf aan dat de smaak van de plaat misschien in de appeltaart gaat zitten. Er zit wel een laag bakpapier tussen. Gaat dit goed denk je?

  Alvast bedankt!

  1. Laura Kieft schreef:

   Als er een vel bakpapier tussenzit kan dat prima hoor. Je zou hem ook eerst afgedekt op de plaat kunnen invriezen en als hij dan hard is helemaal in folie inpakken en zo in de vriezer bewaren. Kun je de plaat gewoon nog gebruiken 😉

 140. Lous schreef:

  Kan ik gebakken soezen zonder of met vulling invriezen. Bv eclairs?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat kan zeker, ze zullen wel wat zachter worden.

 141. Trudy schreef:

  Hallo,
  Een heel interressante,duidelijke en leuke site!!!?
  Maar ook een vraagje:bij schuimpjes die taartdoos,is dat een kartonnen of toch plastike vd bakker?
  Of bv tupper ware?
  Alvast dankje, en ga zo door!!??

  1. Laura Kieft schreef:

   Met een taartdoos bedoel ik en kartonnen doos.

 142. Joyce schreef:

  Hi Laura,

  Super artikel weer!
  Soms vul ik een taart ook met bavarois, deze heeft wel slagroom als ingrediënt. Kan ik dit invriezen?
  Ik zag ook een recept voor een mirror glaze taart op basis van bavarois en voor die ‘glaze’ moet je hem ook invriezen. Hoe zit dat dan met de slagroom die erin zit?

  Ik hoop dat je me kunt helpen! En natuurlijk alvast bedankt!

  1. Laura Kieft schreef:

   Bavarois kun je invriezen hoor, daar is meer aan toegevoegd en maakt het weer anders.

 143. Jet schreef:

  Dag, ik heb een mengsel van mascarpone, slagroom met daarin suiker opgelost in citroensap met gelantine erdoor. Ik heb daar wel de helft van over, kan ik dat invriezen? Groet Jet

  1. Laura Kieft schreef:

   Nee dat gaat niet. Als de gelatine zijn werk heeft gedaan kun je het later niet weer een andere vorm geven.

 144. Anne schreef:

  Kan je zelfgemaakte donuts invriezen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, geen probleem.

 145. Kristel schreef:

  Hallo Laura
  Erg fijne site heb je.
  Mijn vraag is; kan ik monchou taart ook invriezen? (Koekjes bodem, monchou/slagroom vulling en kersenvlaaivullig bovenop)
  Nooit meegemaakt dat ie niet opging ?.
  Alvast bedankt voor je reactie

  1. Laura Kieft schreef:

   Hier ook nog nooit geprobeerd omdat hij altijd snel op is 😉 Ik denk dat het wel moet lukken hoor 🙂

 146. Anna Wilmink schreef:

  Hi laura, ik zou graag een red velvet taart willen maken voor mijn verjaardag. De taart wordt zaterdag gegeten en ik vroeg mij af of ik deze dan donderdagavond al zou kunnen maken? Groetjes, Anna

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat kan, je volgt het bewaaradvies van een cake (en de vulling) dan.

 147. Marieke schreef:

  hoi Laura

  Ik wil vrijdagavond een appelkruimeltaart maken voor zaterdag,
  hoe kan ik die bewaren?in de koelkast of buiten de koelkast bewaren?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat ligt aan de vulling, als je er room in doet moet deze in de koelkast. Anders kan hij er gewoon buiten blijven.

   1. Marieke schreef:

    ook als het 25,5 graden binnen is buiten de koelkast bewaren?

    1. Laura Kieft schreef:

     Ja, ik zou hem dan wel minder lang bewaren.

 148. Mirjam schreef:

  Hoi Laura,
  Bedankt voor je tips en je lekkere recepten. Ik heb -just to make sure- ook nog een bewaarvraagje: ik wil non-bake creamcheese frambozentaarten gaan maken (vulling mix philadelphia kaas en slagroom) kan ik deze ook invriezen denk je? Ik zag al dat jouw lemonbars gewoon ingevroren kunnen worden, die ga ik ook maken met wat extra lemoncurd ernaast.

  1. Laura Kieft schreef:

   Lijkt mij dat die prima ingevroren kan worden.

 149. Inge schreef:

  Hoi Laura,

  Ik maak een biscuit gebak, die ik wil afsmeren met botercreme. Kan ik dit dan in de koelkast bewaren zodat de botercreme goed hard word? Ik wil er daarna graag een drip over doen? Als het niet in de koelkast kan, hoe zorg ik er dan voor dat mijn botercreme hard genoeg word en niet snel smelt.

  Groetjes Inge

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat kan in de koelkast.

 150. Kaat schreef:

  Hoi,
  Ik bak veel zonder (geraffineerde) suikers en bloem (met amandelmeel of havermoutmeel en esdoornsiroop of bananenpuree, appelmoes,… om te zoeten). Kan ik mijn gebak/taarten dan even lang bewaren? Bijvoorbeeld een biscuitcake/taart zonder suiker, met een cashewnotencreme erover? Hoe lang zou ik deze kunnen bewaren? En zou ik deze kunnen invriezen?
  Alvast heel erg bedankt voor je antwoord!
  Groetjes

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat durf ik je niet met zekerheid te zeggen, maar ik neem aan dat het niet heel veel veranderd. Houd het baksel gewoon goed in de gaten en proef eventueel een klein stukje of het nog lekker is.

 151. Michelle schreef:

  Hoi Laura,
  Heb een paar vraagjes.
  Ik wil graag zelfgemaakte donuts met glazuur erop maken. Ik wil ze op vrijdagmiddag maken en pas zondag opeten. Kan dat? En hoe kan ik ze het beste bewaren?
  Ook wil ik een kwarktaart maken. Hoe kan ik deze t beste bewaren?
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Groetjes Michelle

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat kan, donuts bewaar je gewoon buiten de koelkast, maar wel goed verpakt. Kwarktaart bewaar je uiteraard in de koelkast.

   1. Marjel schreef:

    Hoi laura,
    Wat is goed verpakt voor donuts? In een geseald zakje luchtdicht? Of in een taartdoos? En hoelang kan je ze bewaren?
    Alvast bedankt voor je reactie?
    Grtjes marjel

    1. Laura Kieft schreef:

     luchtdicht, ik gebruik meestal een zakje. En donuts kun je zo’n 4-5 dagen bewaren.

 152. Yvonne schreef:

  Hoi Laura,

  Kun je pudding invriezen? Ik heb gezocht op je site, maar kon niks vinden over pudding invriezen.

  Groetjes van
  Yvonne

  1. Laura Kieft schreef:

   Heb ik zelf nog nooit gedaan, dus durf ik je niet met zekerheid te zeggen. In principe kan het, maar of de structuur nog steeds gelijk is? Misschien een keer proberen met een kleine portie?

 153. Digna schreef:

  Hoi Laura,

  Kun je een monchoutaart en een kwarktaart invriezen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Het kan, maar ik ben er zelf geen voorstander van. Komt nooit zo lekker en mooi uit de vriezer als vers.

 154. Iris schreef:

  Hoi laura, ik heb koekjesdeeg van 3.5 maand oud in de vriezer, kan ik hier nog koekjes mee bakken?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat moet waarschijnlijk wel lukken, kijk even goed naar het deeg als het is ontdooid en proef eventueel een klein stukje.

 155. Nienke schreef:

  Gevuld speculaas, kan ik dat invriezen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, dat kan prima.

 156. Marga schreef:

  Hoi Laura,
  Weet je misschien of je scones kunt invriezen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat kan zeker, goed verpakt tot 3 maanden houdbaar.

 157. Milou schreef:

  Hoi Laura,
  Hoelang kan je zelf gemaakte koekjes in foliezakjes (blokzakjes) bewaren? Groetjes,
  Milou

  1. Laura Kieft schreef:

   Verschilt per koekje, hangt niet alleen maar af van de verpakking.

 158. Patricia schreef:

  Hoi Laura,

  ik heb net banketbakerroom gemaakt, en wilde deze in de koelkast zetten voor morgen mijn eclairs te kunnen maken, nu zijn de winkels al gesloten en ik heb geen vershoudfolie meer in huis om het banketbakkersroom te bedekken, heb jij nog een alternatief wat ik zou kunnen gebruiken om eroverheen te kunnen leggen, voor geel velletje erop te krijgen ?

  Patricia

  1. Patricia schreef:

   voor geen velletje erop te krijgen?

  2. Laura Kieft schreef:

   Misschien een plastic zakje?

 159. Jonne schreef:

  Hallo,

  Ik vroeg mij af, schuimpjes kun je niet invriezen las ik hier boven.
  Geldt dat ook voor een (hazelnoten)schuimtaart die afgesmeerd is ook?

  Groetjes

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat klopt inderdaad.

 160. Kyra schreef:

  Hoi Laura,

  Moet je cake met yoghurt in de koelkast bewaren?

  1. Laura Kieft schreef:

   Nee, je hebt de cake gebakken dus dat hoeft niet (sterker nog, in de koeling droogt een cake uit)

  2. Hallo Laura,
   Ik heb boterkoek gebakken. Kan ik die ook invriezen? Ik maak boterkoek van zelfrijzend bakmeel, lichtbruine basterdsuiker, ei, vanillesuiker roomboter.
   Groet, Bertha.

   1. Laura Kieft schreef:

    Ja hoor, je kunt vrijwel alles invriezen.

    1. Jose schreef:

     Hallo Laura,

     Waarschijnlijk krijg ik hier te laat een antwoord op, maar kan je een fondant taart gevuld met banketbakkersroom ook invriezen of kan je dan beter met botercreme maken als je hem wilt kunnen invriezen?

     Groetjes,

     Jose

     1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, dat kan prima met beiden!

 161. Carry schreef:

  Kun je cupcakes met glazuur een dag van te voren al maken? Of moet je dat doen op de dag dat je ze nodig hebt

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat kan prima hoor.

 162. Sanne schreef:

  Dag Laura

  Als je koekjes zou maken voor doopsuiker en je stopt die in doorzichtige zakjes, hoe lang zouden die goed blijven? Of hoe zou je zoiets best kunnen aanpakken? Ik heb het over eenvoudige koekjes als zandkoekjes bijvoorbeeld.

  Bedankt!

  1. Laura Kieft schreef:

   Goed luchtdicht verpakt blijven koekjes minstens 2 weken houdbaar, vaak nog veel langer.

 163. F. Jaspers schreef:

  Goedemorgen . Kun je applecrumble ‘s ochtends voorbereiden en tot gebruik in koelkast bewaren?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, geen probleem. Zou wel de kruimellaag los bewaren.

 164. F jaspers schreef:

  Ik bedoel nog niet gebakken bewaren

 165. Danique schreef:

  Ik wil graag op vrijdag arretjescake maken. Dinsdag wil ik deze dan eten. Kan ik de cake invriezen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Voor dit tijdsbestek zou ik hem niet invriezen maar gewoon goed verpakken en bewaren.

 166. Erika schreef:

  Kan ik kersenclafoutis invriezen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat moet lukken.

 167. Richelle schreef:

  Hoi
  Kan je een dripcake invriezen? Dus incl de botercreme en de drip?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat kan, het kan wel zo zijn dat de chocolade drip wit uitslaat door vocht en temperatuur.

 168. Ada schreef:

  Kan ik ongebakken appeltaart invriezen en dan op de dag zelf afbakken?
  Zo ja, Moet het dan bevroren in de oven?

  1. Laura Kieft schreef:

   Invriezen heb ik nog nooit geprobeerd. Ik zou hem in verband met vocht dan gewoon al bakken en daarna weer opwarmen (als hij ontdooid is)

   1. Ada schreef:

    Ik heb het uitgeprobeerd. Ongebakken appeltaart is goed in te vriezen en bevroren in een voorverwarmde oven bakken. de baktijd is iets langer dan normaal.
    Super gelukt en ik vind het heel handig bij (bijna) onverwachte gasten.

   2. Ada schreef:

    Ik heb het uitgeprobeerd.
    Ongebakken taart invriezen, op het gewenste moment uit de vriezer halen en in een voorverwarmde oven bakken. De baktijd is iets langer dan normaal.
    Super handig, voor (onverwacht) bezoek.

 169. Helma schreef:

  Waar koop ik grote diepvrieszakken voor het invriezen van een taartbodem?

 170. Mariam schreef:

  Hoi Laura,

  Over 3 weken verkoop ik op een event heel veel taarten waaronder: red velvet met cream cheese met witte choco frosting, dripcakes afgesmeerd met botercreme (vulling cream cheese) en cheesecakes. Kan ik deze in dozen met plastic tas eromheen invriezen? In de vriezer zitten verder geen andere producten behalve de taarten. Ik hoor graag of ik dit kan invriezen, want dat scheelt me een hoop stress!

  Groetjes Mariam

 171. Andrea schreef:

  Hoi,
  Kun je zelfgemaakte brownies invriezen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, geen probleem.

 172. Tineke schreef:

  Hoi
  Kun je zelfgemaakte Frangipane in vriezen

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, gaat prima.

 173. Wendy schreef:

  Kan je chocoladeglazuur invriezen? (Pure chocolade, roomboter en poedersuiker)

  1. Laura Kieft schreef:

   Zelf nog nooit geprobeerd, maar moet vast lukken.

 174. Jelly schreef:

  Kun je een monchou slof invriezen? En havermout appeltaarrdeeg kun je dat een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren zodat je de volgende dag de appels kan schillen en kan afbakken? Groetjes Jelly

 175. Ellen schreef:

  Hoi Laura,
  Kan de appel-karameltaart uit het Laura’s Bakery Bakboek worden ingevroren? Kan dit ook met vulling (botercreme met karamelsaus) en decoratie?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, dat kan prima in zijn geheel.

 176. Wim schreef:

  Betreffende vraag van José: het gaat met een kleine laag banketbakkersroom niet snel mis, maar ik zou dat toch niet invriezen. Bij het ontdooien lever je in op de creme. Botercreme heeft dat probleem niet (is stabieler).

 177. Sabine schreef:

  Hi,
  Ik maak voor een feestje carrot cupcakes/muffins met een toef van mascarpone roomkaas. Kan ik die de vrijdag van te voren al opspuiten? En blijft dat dan een dagje goed buiten de ijskast op een koele plek?
  Grtjs Sabine

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Sabine, nee roomkaas moet altijd in de koelkast bewaard worden, maar muffins idealiter niet. Dus ik zou het later opspuiten als het even kan.

 178. Delphine Christiaens schreef:

  Beste Laura,

  kan ik rijstpap invriezen?

  groetjes Delphine

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja hoor, dat kan prima.

 179. A Baker schreef:

  Hey,
  Ik wil boterkoek maken voor woensdag avond (op zondag) is dat mogelijk en hoe lang blijft het goed en wat is de beste manier om het te bewaren?
  Bedankt

  1. Laura's Bakery schreef:

   Je kunt hem gewoon afdekken met folie en buiten de koelkast bewaren. Maximaal 4 dagen zou ik ‘m zo bewaren, maar je kan het ook invriezen.

 180. Chris schreef:

  Dag Laura

  ik wil graag mijn tiramisu kerststronk al maken, hoe kan ik deze best bewaren in de diepvriezer ?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Goed verpakken zodat het afgesloten ingevroren kan worden.

 181. Chris schreef:

  bedankt, heb het in een luchtdichte doos verpakt en zal de afwerking met chocolade à la minute doen.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat klinkt als een goed plan! Hopelijk is de doos niet te groot, alles om te voorkomen dat er kristallen kunnen ontstaan.

 182. Aline schreef:

  Een super handig artikel Laura! Met ook erg veel (ook handige) reacties maar die ik helaas niet allemaal kan lezen. Ik heb kruimels gemaakt voor op de kruimelvlaai. Maar heb er veel teveel. Kan ik die ook invriezen? (Boter, suiker, meel)

  Groetjes

  1. Laura's Bakery schreef:

   In principe kan dat, maar ik weet niet zeker of ze ook weer als kruimels ontdooien.

   1. Aline schreef:

    ik had het geprobeerd en een tijdje terug heb ik ze weer gebruikt. ging prima. de kruimels waren wel iets fijner geworden.

    groetjes Aline

    1. Laura's Bakery schreef:

     Thanks voor het delen!

 183. gizem schreef:

  Hallo, ik zou graag ook wat info hebben voor cheescake’s a.u.b. alvast bedankt

 184. Evelyne Cherlet schreef:

  Hallo Laura

  Ik heb een probleem en hoop dat jij misschien een oplossing weet. Ik heb koffiekoeken met rozijnen gemaakt. Ik heb het deeg bereid en gevormd en dan voor de laatste rijs alles luchtdicht ingevroren. Bedoeling was om ze ‘s avonds uit te halen, ‘s nachts in de koelkast te laten en ‘s morgens nog een uurtje te laten rijzen op kamertemperatuur en dan afbakken.
  Ik heb het deeg met droge gist gemaakt.
  Helaas, ze rijzen niet …
  Weet jij hoe dit zou komen en of ik nog iets kan doen?

  Groetjes
  Evelyne

  1. Laura's Bakery schreef:

   Helaas niet, ik heb nog niet zoveel ervaring met het invriezen van gistdeeg. Zodra ik hier meer over weet plaats ik er een artikel over, sorry dat ik je nu niet kan helpen.

 185. Manon schreef:

  Hoi hoi,

  Kan ik ook jouw ongebakken scones invriezen? En hoe zou je het afbakken dan adviseren?

  1. Laura Kieft schreef:

   Heb ik zelf nog nooit geprobeerd dus durf ik je niet te zeggen. Ik bak ze zelf altijd eerst en vries ze daarna in.

   1. Manon schreef:

    Bedankt voor je snelle reactie! Ze liggen inmiddels ongebakken in de vriezer, ik ga het ‘gewoon’ eens proberen 🙂

   2. Manon schreef:

    Hi, ik heb het nu een aantal keer geprobeerd en gaat prima, ontdooien en dan alsnog afbakken, ze proeven als vers gemaakt 🙂

 186. Machtilda schreef:

  Hallo Laura vanwege afstand en tij wouden we de bruidstaart 3weken van te voren maken .de bruidstaart is 3etage hoog met roosjes met foundaunt kan hij kant en klaar in de vriezer of moeten wij de roosjes er later op doen Gr machtilda

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik zou eerlijk gezegd een bruidstaart niet met fondant en al invriezen. Het risico dat het bij ontdooien gaat ‘zweten’ is groot en dus ook dat hij dan minder mooi wordt. Dat is sowieso al zonde, maar wil je al helemaal niet bij een bruidstaart hebben.

 187. Esther schreef:

  Hoi Laura, weer een heerlijke cakerol gebakken. Maar met en andere slagroomvulling ( met mangopasta en stukjes perzik)
  Deze maak ik een avond van te voren klaar , hoe kan ik cake met vulling het beste bewaren.
  Wél in de koeling vanwege de vullingen óf niet vanwege uitdrogen. Zo zit ik vaker, ook met bijvoorbeeld een slof. Maar de cakedoos in de koeling is ook geen optie, dan wordt de cake/slof wat ‘nattig’ door de vocht uit de vullingen ,dus ook niet handig.

  1. Laura's Bakery schreef:

   In dit recept lees je hoe ik mijn cakerol graag bewaar: https://www.laurasbakery.nl/frambozen-citroen-cakerol/

 188. Elke schreef:

  Hi Laura! Wat een leuk artikel! Kan je een no-bake cheesecake met speculoosbodem ook invriezen? Dankjewel! Groetjes,
  Elke

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou dit niet doen ivm de gelatine.

 189. Lisette schreef:

  Is het ook mogelijk om cake of taart ongebakken te bewaren in de koelkast, of juist daarbuiten? Zoals gevulde speculaas, of ander gebak? Om dit dan later in de oven te doen? Zoals nu rond Sinterklaas, geen tijd om het de dag zelf te doen. Maar zou fijn zijn als de gevulde speculaas al in de vorm zit, zodat ik hem alleen nog maar in de oven hoef te doen.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Over wat voor termijnen praten we dan? Zoiets als koekjesdeeg blijft 1 dag in de koelkast houdbaar bijvoorbeeld.

 190. Lisette schreef:

  3 dagen. Dan ga ik het ook niet proberen. Dankjewel

 191. Vincent schreef:

  Hey Laura,

  Ik maak vaak chocomousetaarten. Wanneer ze uit de diepvries komen overgiet ik ze met ganache. Soms ontstaat er veel condens op de taart. Ik probeerde ze al uit de koelkast te laten ontdooien en in de ijskast. Beide met wisselend resultaat. Soms ontstaat er veel condens en soms niet. Hoe kan ik dit best doen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Condens ontstaat door de kou, misschien zijn de taarten toch nog wat te koud?

 192. Mie Elsen schreef:

  Hi Laura,

  Wat en goede site met recepten en raadgevingen omtrent bakken. Dankjewel!
  Toch heb ik nog een vraag: ik maak een biscuit in lagen met je Citroen botercreme en bedek dan het geheel met rolfondant. Kan ik deze taart een dag voordien maken en bewaren in de koelkast of koele plaats? De versiering op de rolfondant doe ik de dag zelf.
  Hartelijk dank voor de info

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja hoor dat kan prima (als je maar zorgt dat de taart helemaal goed afgesloten is met fondant om uitdroging van de cake te voorkomen of doe de taart in een doos/dek het af).

 193. Monique Solleveld schreef:

  Hoi!
  Ik heb nogal veel citroen-roomkaas vulling gemaakt, voor het mini-slofjes recept. Naast lemon curd zit er ook (lobbig) geklopte slagroom doorheen. Kan ik deze vulling invriezen? Zo ja, wat is de beste manier?

  Groetjes,
  Monique

  1. Laura's Bakery schreef:

   Die heb ik zelf niet getest met invriezen, maar denk dat het wel moet lukken. In een afgesloten bak is altijd het beste 🙂

 194. Monique Solleveld schreef:

  YES! De citroen-roomkaas vulling voor het mini-slofjes recept kun je heel goed invriezen in een afgesloten bak of emmertje. Laat hem in de koelkast (of zelfs ’s nachts erbuiten) ontdooien en je hoeft er niets speciaals meer mee te doen. Gewoon even doorroeren.

  Groetjes,
  Monique.

 195. Maureen schreef:

  Kan je petit glacé ook invriezen? Of gaat dat niet goed door de glaceerfondant?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik durf het niet met zekerheid te zeggen.

 196. Leo-Jan schreef:

  Hoi Laura,
  Invriezen van meerdere quiches en taarten (hartig en zoet), wat adviseer jij?
  Taartbodems eerst blindbakken en dan invriezen?
  of Taartbodems zonder blindbakken invriezen?
  of Taartbodem (blind gebakken) met taartvulling invriezen?
  Welke van deze opties geeft het beste resultaat?
  Groetjes, Leo-Jan

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik vries alles altijd volledig afgebakken in en dan goed luchtdicht verpakken.

 197. Olga schreef:

  Hoi Laura,

  Kan ik een appeltaart met custardvla invriezen?

  Groetjes,
  Olga

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb zelf niet specifiek een appeltaart met custardvla ingevroren, maar lijkt mij hetzelfde te zijn voor andere (appel)taart 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *