Het is tijd voor het eerste baksel van de soezen en eclairs bakdag die Mariette en ik een tijd geleden hadden. Een dag van tevoren stond ik al in de keuken om platen vol met soesjes en eclairs te bakken. Een dag later zouden we ons samen focussen om alle vullingen te maken en natuurlijk voor de fotografie van al het lekkers. Een van de creaties van die dag zijn deze bananen eclairs. Zelfs ik -die niet per se heel erg fan is van bananen- vond deze eclairs met de bananenroom heerlijk! En ze zijn ook nog eens makkelijker te maken dan je denkt, ik deel het recept met jullie.
Bananen eclairs
Bananen eclairs
Deze bananen eclairs met chocoladedip en karamelblokjes zijn een ware traktatie. Met dit recept maak je ze helemaal zelf.
Porties: 12 – 14 stuks
Ingrediënten
Soezendeeg
- 125 gram water
- 125 gram melk
- 125 gram ongezouten roomboter
- 125 gram bloem
- snuf zout
- 5 eieren (M)
Topping en decoratie
- 100 gram suiker
- 75 ml water
- 8 gram cacaopoeder
- 140 gram pure chocolade
- karamelblokjes
Vulling
- 250 gram banaan
- 250 ml slagroom
- 1 el suiker
Instructies
Soezendeeg
-
Doe water, melk en boter in een pannetje en breng aan de kook, zodra het kookt haal je de pan van het vuur.
-
Roer de gezeefde bloem en het zout met een garde door het mengsel. Zet het pannetje weer op een laag vuur om de massa goed gaar te maken. Het moet een droge bal worden die loslaat van de bodem, roer dit met een spatel door.
-
Voeg daarna de eieren stuk voor stuk toe terwijl je dit met de spatel door blijft roeren. Werk vrij vlot door zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen. Als je het zwaar vindt, zou je dit ook met een handmixer kunnen doen. Het resultaat moet een mooi glanzend beslag/deeg zijn.
-
Vul een spuitzak met gekartelde spuitmond met het soezenbeslag. Spuit de eclairs op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik maakte ze ongeveer 10-12 cm lang.
-
Bak de eclairs in 25-30 minuten gaar en goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Topping en decoratie
-
Leg de eclairs een tijdje in de koelkast of even in de vriezer voordat je ze wilt gaan vullen en decoreren. Dat werkt het fijnst met het dippen in de chocolade.
-
Doe suiker, water en cacaopoeder in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost.
-
Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Blijf roeren tot deze helemaal is gesmolten.
-
Haal de eclairs uit de koelkast of vriezer en dip de bovenkant er voor de helft in. Leg ze op een vel bakpapier en strooi er wat karamelblokjes over.
-
Als de chocolade voldoende is gestold, kun je de eclairs horizontaal halveren. (PS: de chocolade zal niet helemaal hard worden, maar nog iets zacht blijven)
Vulling
-
Let op: maak de vulling pas op het moment dat je de eclairs wilt serveren, dan blijft de vulling het best qua uiterlijk en structuur.
-
Prak de bananen tot het kleine stukjes zijn, je wilt niet dat het een papje wordt.
-
Klop de slagroom met de suiker tot het stijf is. Voeg de stukjes banaan toe en spatel rustig door de slagroom.
-
Vul een spuitzak met grote gekartelde spuitmond met de room. Spuit de room op de onderste helften van de eclairs. Leg de kapjes er daarna bovenop.
Bewaren
Deze eclairs kun je het best gelijk opeten. De bananenroom blijft namelijk niet mooi als je het lang laat staan. Bewaar ze tot serveren in ieder geval in de koelkast.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Zalig, ik proef ze bijna!
Is het mogelijk om de soezen een dag van tevoren te maken en ’s nachts in de koelkast te bewaren en dan op de dag van het serveren de bananenvulling te maken en erin te doen? En zo ja, is het dan raadzaam om de chocolade er al op te doen of niet?
De eclairs eerder maken kan prima, maar dan bewaar je ze gewoon buiten de koelkast. Chocolade kan al, maar hoeft niet.
Top, dankjewel!