Kan ik de tarte tatin ook met peer maken?
Ik krijg vaak de vraag of de appels in dit recept ook door peren kunnen worden vervangen. In principe kan dat, maar dan zou je de hoeveelheid suiker ook willen verminderen omdat peren zoeter zijn dan appels. Als je de hoeveelheid suiker verminderd, dan klopt de verhouding met de boter niet meer. Mijn conclusie is daarom dat ik dit liever eerst wil testen om jullie met een juist recept de keuken in te sturen.
Is het jou al succesvol gelukt om met dit recept een peren tarte tatin te maken? Deel het dan vooral in de reacties onder het recept, want er zijn genoeg andere lezers (waaronder ik 😉 ) die benieuwd zijn welke aanpassingen je dan hebt gedaan.
Hallo,
Ik heb het recept van de tarte tartin gisteren uitgeprobeerd.
Super lekker (vond ik ) , maar mijn man vond hem echt te zoet.
Is er ook een mogelijkheid om minder suiker te gebruiken of deze
door iets te vervangen?
groetjes
Bea
Smaken verschillen uiteraard. Je kunt iets minder suiker proberen te gebruiken, maar je hebt het wel nodig voor de karamel.
Ik heb gezouten roomboter gebruikt en heen zout meer toegevoegd. Precies goed! Misschien is de taart dan ook minder zoet?
Heb je de hoeveelheid suiker ook verminderd?
Helaas is mijn tarte tartin een appelmoestaart geworden. Wel lekker, maar niet zo mooi 😉 Misschien komt het doordat ik te vochtige appels heb gebruikt (Elstar). Maar de volgende keer laat ik de suiker en boter eerst karameliseren voordat ik de appels toevoeg. Want volgens mij karameliseert suiker pas als het vocht verdampt en door de appels voor het karameliseren toe te voegen blijft er vocht vrijkomen. Heb m’n appel, boter, suiker prutje minstens een half uur op het vuur gehad, maar het werd niet bruin en geen karamel 🙁
Het zou kunnen liggen aan je appels, maar de hoogte van je vuur en het soort pan kunnen ook invloed hebben.
Wat voor pan zou je aanraden? Ik had nog een steelpannentje met antiaanbaklaag.
Zou in principe moeten lukken met zo’n pan, gebruik dat zelf ook regelmatig. Misschien waren jouw appels ook nog koud uit de koelkast? Kan ook oorzaak zijn dat het langer duurde. Verder wel alles goed afgewogen?
Kan je de appeltjes met karamel ook een dagje op voorhand maken? En het geheel de dag nadien in de oven?
Groetjes
Dat zou ik persoonlijk niet doen.
Uit noodzaak toch maar gedaan. Gaf hetzelfde heerlijke resultaat.
Zou je dit recept ook met honing kunnen maken? Om de geraffineerde suiker er een beetje uit te halen?
Wij hebben er zelf geen ervaring mee, maar je kunt het uiteraard proberen. Houd er wel rekening mee dat het sowieso invloed heeft op de smaak (en eerlijk gezegd lijkt een karamel van honing mij niet heel erg lekker).
Precies volgens recept gemaakt, maar teveel suiker en veel te veel boter.
2e keer deze ingrediënten gehalveerd, en nu lekker.
Ik vind het jammer dat ik jouw commentaar niet eerder heb gelezen. Want ik heb de taart volges recept gemaakt met de stoofperen uit de tuin. Alles is gelukt maar wij vinden de taart ook mierzoet en te vet. Ik snap het niet dat dat er zo veel suiker in de recept staat! Ik moest dat karamel boter na het bakken afgieten voordat ik de taart omdraaide en op de bord legde. Jammer…. Volgende keer ga ik de boter en de suiker halveren.
Heerlijk! Ik vond de verhoudingen precies goed maar zo zie je maar smaken verschillen 😉
Oja, ik had mijn appels ” gemarineerd” met een scheut licor 43 en wat kaneel…ook heb ik een flinke
snuf zout door de suiker geroerd voor het carameliseren…
Fijn om te lezen Bianca! En klinkt als een goddelijke combinatie 😉
Hallo Laura,
Ik heb jou recept geprobeerd, al twee keren zelfs… bij mij gaat er iets fout. De boter smelten en 200 gr rietsuiker aan toevoegen, ik laat dit een goed 5 min borrelen en voeg dan 4 appels in kwarten toe en laat nogmaals 10 minuten stoven, daarna deeg erover en prikken en de oven in voor klein halfuurtje.
Mijn probleem is dat ik op deze manier wanneer de taart gebakken is, zeker een kwart liter vocht te veel heb. Eerste maal in aparte kom gegoten eer ik de taart omdraai ( na afkoeling ) tweede maal niet gedaan, en dan is het een doorweekte boel.
Wat doe ik mis ?
Wat vervelend! Was de karamel wel genoeg ingedikt? Met rietsuiker kun je minder makkelijk karamel maken, daarom heb ik fijne kristalsuiker gebruikt. Het zou ook kunnen liggen aan de appels: te groot of te sappig?
karamel heb ik 5min laten indikken, daarna appelen in kwarten toegevoegd, en nogmaals 10 min laten inkoken, karamel is dan goed ingedikt maar de appels geven daarna hun vocht af, en in de oven nog meer…jammer. Als ik het overtollige vocht afgiet is de taart wel goed, maar heeft geen zicht, taart blinkt niet en appels liggen bloot.
Wat vervelend dat het op dat punt misgaat qua vocht. Misschien een ander soort appels gebruiken?
welke soort appels gebruiken jullie? Nu heb ik Elstar in huis gehaald…
Dat werkt prima!
Ik vind het jammer dat ik Vosje64 commentaar niet eerder heb gelezen. Want ik heb de taart volges recept gemaakt met de stoofperen uit de tuin. Alles is gelukt maar wij vinden de taart ook mierzoet en te vet. Ik snap het niet dat dat er zo veel suiker in de recept staat! Ik moest dat karamel boter na het bakken afgieten voordat ik de taart omdraaide en op de bord legde. Jammer…. Volgende keer ga ik de boter en de suiker halveren.
Wat jammer om te lezen. Ik vind persoonlijk peren ook zoeter dan appels, dus ik snap wel dat je dan minder suiker wilt gebruiken. Hopelijk bevalt de taart de volgende keer beter met je aanpassingen, smaken verschillen.
Heerlijk recept maar helaas niet van te voren de reacties gelezen. Wij zijn zoetekauwen maar ook wij vonden hem te zoet.Ga hem zeker nog een keer maken maar dan met minder suiker
Hai Laura, gisteravond hebben mijn zoontje en ik dit recept gemaakt. Het is een heerlijke tart tartin geworden, wij hadden Kanzi appels. Ik lees dat veel mensen hem te zoet vinden of dat er teveel sap in zit. Maar de kleinste afwijking heeft al een groot gevolg, dat moet men toch weten als je gaat bakken en suiker is nu eenmaal zoet. Het is dus elke keer zelf goed opletten en zelf ook bijsturen. Ik vind het soms een beetje gezeur van die dames. Dat wou ik maar even kwijt. Ga zo door.
Dank Wilco, erg fijn om te horen dat het goed gelukt was!
Is het ook mogelijk om deze in een muffin vorm te maken? Weet iemand dat?
Je zou de vorm kunnen aanpassen, maar als je kleinere tarte’s maakt moet je de baktijd wel goed in de gaten houden.
Ik ga hem nu voor de 3e keer maken en hij is verrukkelijk! Ik gebruik altijd Jonagold voor baksels met appels en dat lukt elke keer perfect.
Ik wilde ook al zo lang tarte tartin maken maar zag op tegen veel werk maar dat is dit recept helemaal niet. Bedankt
Heerlijke taart! Ga hem zeker vaker maken. Misschien in de zomer een keer met ananas🤤
Gedaan wat het recept voorschreef maar met de appels erbij wordt het echt niet bruin. Blijft gewoon goudgeel 😢
Zo is het gewoon natte appeltaart ,geen tarte tatin 😧
Wat jammer om te horen. Dan ben ik bang dat het toch ergens mis is gegaan, want bij mij was dat niet het geval.
Tarte tatin is ook lekker met verse vijgen.
De Tarte Tatin gemaakt met appels (Notaris appels ) uit de diepvries. Het was een gok maar is erg goed uitgepakt. Ik heb er op het laatst een beetje ananas stukjes aan toegevoegd. Mijn man heeft het karameliseren op zich genomen en er ruim de tijd voor genomen. Het resultaat is een mooie goudbruine Tarte Tatin die heerlijk smaakt.
kun je de tarte tatin ook invriezen?
Dat zou ik zelf niet aanraden met bladerdeeg.
Ik heb het gemaakt in “pastel de nata” vormpjes gemaakt en waren prima, kleine tarte tatins van gemaakt. Inderdaad tijd aangepast! Ook van tevoren gemaakt en pas later in de oven.
Ik vrees dat er iets mis is gegaan bij het maken van de karamel: ze is wat bitter geworden. Kan het zijn, dat ik de boter te heet heb gebakken en dat deze daardoor de smaak heeft beïnvloed?
Dat kan zeker inderdaad.
Zooooo, die was lekker! Ik heb precies het recept gevolgd. Volgende keer doe ik het karamel-kwartiertje op iets hoger vuur en de appels (combi van goudrenet en elstar) er iets later in want ik vond de karamel nu iets te licht, terwijl de appels al heel zacht waren.
Betr tarte tatin appelsoort
Ik begrijp het advies goudrenette totaal niet
Dit is geen stevige harde appel maar een moesappel die juist vocht loslaat dat zegt t al kookt makkelijk tot moes en dus naar mijn mening niet geschikt voor tatin; zelf geprobeert
De geschikte soort is granny smith, braeburn etc