Tarte Tatin

29 september 2018
103

Door Lian – Zo lang als ik mij kan herinneren wil ik al een tarte tatin bakken. Ik vind dat zelf zo’n lekker dessert. Gekarameliseerde appel en een knapperige bodem doen mijn hartje sneller laten kloppen. Ik was daarom ook helemaal in mijn nopjes toen ik eindelijk aan de slag ging. Ik wilde heel graag een recept waar ik niet eerst apart de karamel moest maken, want dat vind ik gewoon vervelend om te doen. Een tarte tatin is natuurlijk al een bestaande klassieker, dus daar ga ik niet een volledig nieuw recept voor bedenken. Ik wilde juist die klassieke smaken behouden, maar wel mijn eigen draai eraan geven zodat het ontzettend makkelijk zou zijn om te maken. 

Makkelijk is dit recept zeker, juist omdat je niet apart de karamel hoeft te maken. Alles gaat gewoon in een pan en als je pan ovenbestendig kan het huppakee de oven in. Ik koos ervoor om mijn vulling over te gieten, ondanks dat ik over ovenbestendige pannen beschik. Echter snap ik dat niet iedereen dat heeft, dus houd ik mijn bereidingswijze ook aan. Het originele recept vond ik via The Kitchn, maar heb ik aangepast zodat de tarte tatin nog makkelijker is om te maken.

Oh en een tarte tatin is niet een taart die er perfect en strak uit hoeft te zien, hij moet vooral heel erg lekker gekarameliseerd smaken.

Tarte tatin

Daar is hij dan: de klassieke tarte tatin. Met dit makkelijke recept maak je binnen no time een heerlijke appel tarte tatin.
Porties: 1 ovenschaal van Ø 27 CM

Ingrediënten

  • 5 kleine zoete appels
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 1 rol vers bladerdeeg

Instructies

  • Vet een ronde ovenschaal van 27 cm in diameter in. Verwarm de oven voor op 200-220 °C (boven- en onderwarmte) (afhankelijk van de instructie van het bladerdeeg).
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in kwarten. Smelt de boter een koekenpan van 28 cm in doorsnede op middelhoog vuur. Zodra de boter gesmolten is voeg je de suiker toe en roer je dit door de boter. Dit kan wat brokkelig zijn in het begin. Zodra het boter en suikermengsel begint te koken en borrelen voeg je de appels en het snufje zout toe.
  • Roer door elkaar tot alle appels een laagje “karamel” hebben. Laat dit geheel zo’n 15 minuten koken terwijl je erbij blijft en af en toe roert. De karamel zal langzaam donkerder worden. Vanaf de 10 minuten merk je dat het een echte karamelkleur krijgt en steeds plakkeriger wordt.
  • Haal het bladerdeeg alvast uit de koelkast en rol uit. Giet na de 15 minuten de gekarameliseerde appels en de karamel in je ingevette vorm. Ga snel te werk en keer alle appels met de bolle kant naar beneden. Dek af met het bladerdeeg en snijd eventueel overtollig bladerdeeg weg en stop de randjes in de vorm. Let op! Je werkt met hele karamel dus ga niet met je vingers in de karamel. Blijf met je vingers aan de buitenkant van het bladerdeeg.
  • Prik enkele gaatjes in het bladerdeeg met een vork of scherp mesje en zet voor 30 minuten in de oven of tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.
  • Haal de vorm uit de oven en neem een platte schaal die groter is dan de pan. Plaats de schaal op de vorm en draai het geheel in een snelle beweging om, zodat de tarte tatin op de schaal komt te liggen met de appels naar boven. Laat even afkoelen tot de karamel niet meer (te) heet is en serveer warm met een toef slagroom of bolletje ijs.

Tips

  • Tip: Zoals je kunt zien heb ik met bladerdeeg plakjes gewerkt, maar dit gaf niet het mooiste resultaat. Vandaar dat ik dit in het recept heb aangepast naar een rol bladerdeeg.
  • Tip: Als je een ovenbestendige pan hebt sla je het overgieten over, maar ga je verder hetzelfde te werk.
  • Bewaren: In de koelkast is de tarte tatin niet langer dan 2-3 dagen te bewaren. Warm weer even op in de oven voor serveren.

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

30 reacties

  1. Bea schreef:

    Hallo,

    Ik heb het recept van de tarte tartin gisteren uitgeprobeerd.
    Super lekker (vond ik ) , maar mijn man vond hem echt te zoet.
    Is er ook een mogelijkheid om minder suiker te gebruiken of deze
    door iets te vervangen?

    groetjes
    Bea

    1. Laura Kieft schreef:

      Smaken verschillen uiteraard. Je kunt iets minder suiker proberen te gebruiken, maar je hebt het wel nodig voor de karamel.

    2. Willeke schreef:

      Ik heb gezouten roomboter gebruikt en heen zout meer toegevoegd. Precies goed! Misschien is de taart dan ook minder zoet?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Heb je de hoeveelheid suiker ook verminderd?

  2. Babs schreef:

    Helaas is mijn tarte tartin een appelmoestaart geworden. Wel lekker, maar niet zo mooi 😉 Misschien komt het doordat ik te vochtige appels heb gebruikt (Elstar). Maar de volgende keer laat ik de suiker en boter eerst karameliseren voordat ik de appels toevoeg. Want volgens mij karameliseert suiker pas als het vocht verdampt en door de appels voor het karameliseren toe te voegen blijft er vocht vrijkomen. Heb m’n appel, boter, suiker prutje minstens een half uur op het vuur gehad, maar het werd niet bruin en geen karamel 🙁

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou kunnen liggen aan je appels, maar de hoogte van je vuur en het soort pan kunnen ook invloed hebben.

      1. Babs schreef:

        Wat voor pan zou je aanraden? Ik had nog een steelpannentje met antiaanbaklaag.

        1. Laura Kieft schreef:

          Zou in principe moeten lukken met zo’n pan, gebruik dat zelf ook regelmatig. Misschien waren jouw appels ook nog koud uit de koelkast? Kan ook oorzaak zijn dat het langer duurde. Verder wel alles goed afgewogen?

  3. Melissa schreef:

    Kan je de appeltjes met karamel ook een dagje op voorhand maken? En het geheel de dag nadien in de oven?
    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou ik persoonlijk niet doen.

      1. Melissa Van De Velde schreef:

        Uit noodzaak toch maar gedaan. Gaf hetzelfde heerlijke resultaat.

  4. Serena schreef:

    Zou je dit recept ook met honing kunnen maken? Om de geraffineerde suiker er een beetje uit te halen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Wij hebben er zelf geen ervaring mee, maar je kunt het uiteraard proberen. Houd er wel rekening mee dat het sowieso invloed heeft op de smaak (en eerlijk gezegd lijkt een karamel van honing mij niet heel erg lekker).

  5. Vosje64 schreef:

    Precies volgens recept gemaakt, maar teveel suiker en veel te veel boter.
    2e keer deze ingrediënten gehalveerd, en nu lekker.

    1. Kasia schreef:

      Ik vind het jammer dat ik jouw commentaar niet eerder heb gelezen. Want ik heb de taart volges recept gemaakt met de stoofperen uit de tuin. Alles is gelukt maar wij vinden de taart ook mierzoet en te vet. Ik snap het niet dat dat er zo veel suiker in de recept staat! Ik moest dat karamel boter na het bakken afgieten voordat ik de taart omdraaide en op de bord legde. Jammer…. Volgende keer ga ik de boter en de suiker halveren.

  6. Bianca schreef:

    Heerlijk! Ik vond de verhoudingen precies goed maar zo zie je maar smaken verschillen 😉

  7. Bianca schreef:

    Oja, ik had mijn appels ” gemarineerd” met een scheut licor 43 en wat kaneel…ook heb ik een flinke
    snuf zout door de suiker geroerd voor het carameliseren…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn om te lezen Bianca! En klinkt als een goddelijke combinatie 😉

  8. Anne schreef:

    Hallo Laura,
    Ik heb jou recept geprobeerd, al twee keren zelfs… bij mij gaat er iets fout. De boter smelten en 200 gr rietsuiker aan toevoegen, ik laat dit een goed 5 min borrelen en voeg dan 4 appels in kwarten toe en laat nogmaals 10 minuten stoven, daarna deeg erover en prikken en de oven in voor klein halfuurtje.
    Mijn probleem is dat ik op deze manier wanneer de taart gebakken is, zeker een kwart liter vocht te veel heb. Eerste maal in aparte kom gegoten eer ik de taart omdraai ( na afkoeling ) tweede maal niet gedaan, en dan is het een doorweekte boel.
    Wat doe ik mis ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Was de karamel wel genoeg ingedikt? Het zou ook kunnen liggen aan de appels: te groot of te sappig?

  9. Anne schreef:

    karamel heb ik 5min laten indikken, daarna appelen in kwarten toegevoegd, en nogmaals 10 min laten inkoken, karamel is dan goed ingedikt maar de appels geven daarna hun vocht af, en in de oven nog meer…jammer. Als ik het overtollige vocht afgiet is de taart wel goed, maar heeft geen zicht, taart blinkt niet en appels liggen bloot.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend dat het op dat punt misgaat qua vocht. Misschien een ander soort appels gebruiken?

  10. Anne schreef:

    welke soort appels gebruiken jullie? Nu heb ik Elstar in huis gehaald…

  11. Kasia schreef:

    Ik vind het jammer dat ik Vosje64 commentaar niet eerder heb gelezen. Want ik heb de taart volges recept gemaakt met de stoofperen uit de tuin. Alles is gelukt maar wij vinden de taart ook mierzoet en te vet. Ik snap het niet dat dat er zo veel suiker in de recept staat! Ik moest dat karamel boter na het bakken afgieten voordat ik de taart omdraaide en op de bord legde. Jammer…. Volgende keer ga ik de boter en de suiker halveren.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te lezen. Ik vind persoonlijk peren ook zoeter dan appels, dus ik snap wel dat je dan minder suiker wilt gebruiken. Hopelijk bevalt de taart de volgende keer beter met je aanpassingen, smaken verschillen.

  12. Cindy Egging schreef:

    Heerlijk recept maar helaas niet van te voren de reacties gelezen. Wij zijn zoetekauwen maar ook wij vonden hem te zoet.Ga hem zeker nog een keer maken maar dan met minder suiker

  13. Wilco schreef:

    Hai Laura, gisteravond hebben mijn zoontje en ik dit recept gemaakt. Het is een heerlijke tart tartin geworden, wij hadden Kanzi appels. Ik lees dat veel mensen hem te zoet vinden of dat er teveel sap in zit. Maar de kleinste afwijking heeft al een groot gevolg, dat moet men toch weten als je gaat bakken en suiker is nu eenmaal zoet. Het is dus elke keer zelf goed opletten en zelf ook bijsturen. Ik vind het soms een beetje gezeur van die dames. Dat wou ik maar even kwijt. Ga zo door.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dank Wilco, erg fijn om te horen dat het goed gelukt was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *