Ik heb een serie boeken gelezen de laatste weken waarin veel broden worden gebakken en sindsdien heb ik ontzettend veel zin om brood te bakken. Mijn volle agenda gooide lange tijd roet in het eten, maar nu het weer ietsjes rustiger is pak ik gelijk de tijd om lekkere broden te maken. Ik ben dol op een groot vloerbrood dat uit de oven komt, maar kleinere broodjes vind ik ook heerlijk om te bakken. Deze broodstokjes met kaas zijn altijd een groot succes en vaak al op voordat ze ook maar geserveerd kunnen worden bij een kom soep.
Broodstokjes met kaas
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 4 gram instant droge gist
- Snuf zout
- 180 ml water lauwwarm
- 2 el olijfolie
- 50 gram hele kleine blokjes Grana Padano
- Grana Padano rasp + grof zeezout
Instructies
-
Doe bloem, gist, zout, water en olijfolie in een kom. Kneed in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg.
-
Strooi wat bloem op de werkblad en stort hier het deeg op. Druk het wat platter en verdeel er de blokjes harde Italiaanse kaas overheen. Vouw het deeg dubbel en kneed nog even door tot alle stukjes kaas goed verdeeld zijn.
-
Doe het deeg terug in de kom en laat een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
-
Na het rijzen stort je het deeg weer op je werkblad. Druk de lucht eruit en verdeel in 16 gelijke stukken. Rol ieder stukje deeg uit tot het ongeveer 17 cm lang is en leg ze met voldoende tussenruimte op een bakplaat. Laat 15 minuten rusten.
-
Voordat ze de oven ingaan smeer je de broodstokjes licht in met water, strooi er wat van de extra geraspte kaas en grof zeezout over.
-
Bak de broodstokjes in 10-12 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Hi!
Ik heb een vraagje over een gelijkaardig recept dat in je borrelhapjesboek staat.
Op pagina 28: broodstokjes met kaas.
Het deeg rijst 1 maal gedurende een uur. En dan doe je de lucht er uit. Je maakt bolletjes die je rolt tot een stengel, vouwt die in 2 en maakt de twister.
Maar dan moet het deeg nogmaals 15 minuten rusten.
Bij mij worden ze dan niet meer groter.
Of is dat helemaal niet de bedoeling?
Dankjewel voor je reactie!
Bij de tweede rijs rijst het vaak nog wel een beetje, maar niet heel veel. Als het niet rijst in dat kwartiertje is het ook niet erg.