Bananenbrood basisrecept

Bananenbrood basisrecept
242

Het is de hoogste tijd voor weer eens een basisrecept! En gek genoeg staan er al talloze smaakvariaties online, maar ontbrak het bananenbrood basisrecept nog. De afgelopen jaren heb ik vaak een beetje zitten sleutelen aan het recept, vooral in de verhoudingen van verschillende meelsoorten. Nu heb ik een combinatie gevonden waar ik eigenlijk nooit meer vanaf stap. En dat is ook gelijk wanneer ik weet dat ik een goed basisrecept te pakken heb. Voor mijn bananenbrood recept maak ik gebruik van zowel bloem als amandelmeel. Het kan ook met alleen amandelmeel, maar dan vind ik het resultaat zelf net wat te compact, en met alleen bloem is ook mogelijk maar dan wordt het iets droger en steviger. De combinatie werkt perfect, een luchtig en smeuïg bananenbrood is het resultaat.

Bananenbrood basisrecept

Een basisrecept voor een heerlijk bananenbrood. Sowieso al lekker, maar ook ideaal om nog veel meer verschillende soorten bananenbrood mee te maken.
Porties: 12 plakjes
25 cm cakeblik

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen ongeveer 300-350 gram
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • optioneel: extra banaan ter decoratie

Instructies

  • Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract toe.
  • Voeg het amandelmeel, bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen.
  • Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven (of met bakpapier bekleed) cakeblik. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm.
  • Als je het leuk vindt kun je een extra banaan over de lengte halveren en deze bovenop het beslag leggen, druk hem licht aan.
  • Bak het bananenbrood in 40-45 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
Tips

Snijd het brood in plakjes en vries deze per stuk in. Zo ligt er altijd een lekker tussendoortje klaar om mee te nemen.

Bewaren

Afgedekt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast óf 3 maanden in de vriezer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

51 reacties

  1. Constance schreef:

    Hoi Laura, ik die er ook blauwe bessen in.
    Gr. Constance

    1. Laura's Bakery schreef:

      Perfecte combinatie!

  2. Anja schreef:

    Mag ik weten hoeveel koolhydraten zitten er in in het bananen brood zitten

    1. Estelle schreef:

      Nee dat mag je niet

    2. Laura's Bakery schreef:

      Hi Anja, ik tel/bereken nooit de koolhydraten van mijn baksels.

  3. Jendy schreef:

    Zojuist gemaakt met volkorenmeel en amandelmeel. Ook toegevoegd: wat gemengde zaden en pitten, bosbessen en een grote theelepel kaneel. Zit nu te smullen van het eerste plakje! Heerlijk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn Jendy! Geniet ervan!

    2. mahi schreef:

      Hi Laura, met wat kan ik de amandelmeel vervange

      1. Laura Kieft schreef:

        Je zou ook helemaal bloem kunnen gebruiken.

        1. Mahi schreef:

          Super! Dank je 🙂

  4. Kristy schreef:

    De avond voordat onze zoon is geboren nog vrolijk dit bananenbrood gemaakt. De hele kraamweek er gelukkig van kunnen smullen. Heerlijk recept. Was benieuwd naar wat voor variaties anderen hiervan maken. Zag al iets met bosbessen en kaneel, klinkt ook zo lekker.

      1. Kristy schreef:

        Ik zag het gisteren voorbij komen. Ziet er ook weer heerlijk uit! Ga ik van de week proberen. Dankjewel

  5. Mariël schreef:

    Ik heb er ook nog een zakje vanillesuiker bij gedaan…..zoetekauw ☺️

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lekker doen! Geniet ervan 😉

  6. Brenda schreef:

    Hoi Laura!
    Ik heb nog nooit bananenbrood gegeten of gemaakt. Is dit wel een beetje zoet of moet ik er nog wat suiker bij doen? Zo ja, hoeveel gram suiker dan? Of een extra banaan? Ik wil het namelijk wel iets zoetig.

    Heb je de ingrediënten met een mixer gemixt? Kan dit ook met een garde of spatel?

    Hartelijk dank voor je hulp!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is in de basis niet zo zoet, dat is het idee ook van een bananenbrood. Ik vind dit zoet genoeg voor een gezond tussendoortje, en anders kan je er ook altijd een likje chocopasta opsmeren achteraf ;). Ik kan voor jou op afstand moeilijk inschatten hoeveel suiker je zou moeten toevoegen. Ik gebruik in dit recept meestal alleen mijn spatel, maar kort en rustig mixen kan ook.

    2. Rosa schreef:

      Is het mogelijk om de baking soda te vervangen door bakpoeder? Heb geen soda in huis.

      1. Sophie schreef:

        dat is het zelfde x

        1. Irma schreef:

          Niet waar

  7. Margreeth De graaf schreef:

    Kan je de bananen ook laten vervallen en ander fruit gebruiken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, bananen zijn de basis van een bananenbrood. Andere soorten fruit zouden om aanpassing van het hele recept vragen.

  8. Sanne schreef:

    Hoi Laura,

    Kan je ook amandelmeel vervangen voor volledig bloem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat kan helaas niet zonder smaak te verliezen.

  9. Anne schreef:

    Lekker recept!

    Als je de bloem vervangt door (amandel)meel, blijft de hoeveelheid dan hetzelfde? Dus 250 gr amandelmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat denk ik niet, dat is wel echt een heel ander soort meel en vraagt om aanpassing van het recept.

  10. Marleen schreef:

    Ik heb alles in huis behalve vanille-extract. Nu vind ik het niet erg als hij iets zoeter wordt. Zou een zakje vanillesuiker ook voor genoeg vanillesmaak zorgen, of is dit in verhouding teveel suiker en te weinig vanille?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou twee zakjes vanillesuiker gebruiken om het te vervangen.

      1. Marleen schreef:

        Bedankt!

  11. Annie Laumen schreef:

    Mijn bananenbrood staat in de oven.Heb wel nog wat bessen toegevoegd.Hopelijk lukt hij want mijn smandelmeel was over de datum.

  12. Annie Laumen schreef:

    Goed gelukt en lekker luchtig.De volgende keer voeg inlog wat noten toe.

  13. Lisanne schreef:

    Klinkt lekker! Kom ik alleen net terug van boodschappen doen, zonder amandelmeel…
    Kan ik amandelmeel weglaten/vervangen?
    Groetjes Lisanne

      1. Marina schreef:

        Hoi Laura, ik lees net bij een reactie van 4 maanden terug dat je zegt amandelmeel te vervangen is met gewoon bloem. Maar hier zeg je dat het niet kan. Ik snap het niet meer 🙁

        1. Laura Kieft schreef:

          Weglaten is niet mogelijk, dan kloppen de verhoudingen niet. Denk dat we te snel op enter hebben gedrukt 😉 . Je krijgt wel een ander resultaat met alleen bloem als je amandelmeel vervangt.

  14. Sara schreef:

    Heel lekker! Ik doe er ook nog wat chocolade en rood fruit in voor de afwisseling.

  15. Abbi schreef:

    Kan je bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel? Welke bloem wordt in dit recept geadviseerd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, tenzij je de juiste hoeveelheid bakpoeder toevoegt om er ook zelfrijzend bakmeel van te maken: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
      Ik gebruik altijd patent- of tarwebloem.

  16. Faride schreef:

    Wanneer ik een bananenbrood bak (ik heb er al verschillende geprobeerd), wordt hij nooit zo hoog. Hoort dat zo of zou hij ongeveer zo hoog moeten zijn als een normale cake? Het bananenbrood dat ik zojuist gebakken heb is 4cm hoog. Op jouw foto’s lijkt het hoger..

  17. Els schreef:

    Ook lekker: 75g volkorenbloem en 75g havermout gebruiken (ipv 150g gewone bloem).

  18. Mieke schreef:

    Heerlijk! Lekker luchtig en ontzettend lekker. Over een aantal komt mijn Kitchenaid (zoveel zin in!!!) en dan hoop ik het beslag nog beter te kunnen maken.

  19. Ilona schreef:

    Is het mogelijk om het amandelmeel te vervangen voor tarwemeel? Of moet je daar dan minder van toevoegen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, je krijgt wel een ander resultaat uiteraard.

      1. Ilona schreef:

        Wordt het daardoor droger?

        1. Laura Kieft schreef:

          Iets minder smeuïg en wat luchtiger

  20. Irma schreef:

    Ik zou graag geen gluten gebruiken in dit recept. Wat kan ik het beste doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De bloem bijvoorbeeld door rijstebloem vervangen. Dit vind je denk ik ook interessant: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

      1. Irma schreef:

        Bedankt voor de vlotte reactie!
        Ik kan dus ook gewoon 1 op 1 vervangen?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Die mix uit het artikel wel ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *