Tijd voor een bananenbrood basisrecept. De basis is overheerlijk, maar ook perfect om nog meer bananenbrood recepten mee te maken!
Basisrecept: bananenbrood maken
Het is de hoogste tijd voor een basisrecept van één van de baksels die ik ontzettend vaak maak, een bananenbrood! En gek genoeg staan er al talloze smaakvariaties online, maar ontbrak dit basisrecept nog. De afgelopen jaren heb ik vaak een beetje zitten sleutelen aan het recept, vooral in de verhoudingen van verschillende meelsoorten. Nu heb ik een combinatie gevonden waar ik eigenlijk nooit meer vanaf stap. En dat is ook gelijk wanneer ik weet dat ik een goed basisrecept te pakken heb.
Bananenbrood met amandelmeel
Voor mijn bananenbrood recept maak ik gebruik van zowel bloem als amandelmeel. Het kan ook met alleen amandelmeel, maar dan vind ik het resultaat net wat te compact, en met alleen bloem is ook mogelijk maar dan wordt het iets minder smeuïg en iets te stevig naar mijn smaak. De combinatie werkt perfect, met een luchtig en smeuïg bananenbrood als resultaat.
Wat is een bananenbrood?
Eigenlijk is deze term maar gek, want een echt brood kan ik het niet noemen. Het heeft eerder de structuur van een cake. Doordat er geen boter of suiker in dit recept wordt verwerkt, is het toch meer een bananenbrood dan een bananencake. En dat maakt bananenbrood ook direct een gezond tussendoortje! Of zoals ik het ook graag eet: een plak als ontbijt met een schep yoghurt erop. Heerlijk.
BAKTIP: Voor dit bananenbrood recept heb je geen speciale broodbakvorm nodig. Ik gebruik gewoon deze cakevorm van 25 cm.
Hoi Laura, ik die er ook blauwe bessen in.
Gr. Constance
Perfecte combinatie!
Mag ik weten hoeveel koolhydraten zitten er in in het bananen brood zitten
Nee dat mag je niet
Hi Anja, ik tel/bereken nooit de koolhydraten van mijn baksels.
Zojuist gemaakt met volkorenmeel en amandelmeel. Ook toegevoegd: wat gemengde zaden en pitten, bosbessen en een grote theelepel kaneel. Zit nu te smullen van het eerste plakje! Heerlijk!
Wat fijn Jendy! Geniet ervan!
Hi Laura, met wat kan ik de amandelmeel vervange
Je zou ook helemaal bloem kunnen gebruiken.
Super! Dank je 🙂
De avond voordat onze zoon is geboren nog vrolijk dit bananenbrood gemaakt. De hele kraamweek er gelukkig van kunnen smullen. Heerlijk recept. Was benieuwd naar wat voor variaties anderen hiervan maken. Zag al iets met bosbessen en kaneel, klinkt ook zo lekker.
Wat leuk en bijzonder! Heb je deze ook al gezien? https://www.laurasbakery.nl/gemarmerd-bananenbrood/
Ik zag het gisteren voorbij komen. Ziet er ook weer heerlijk uit! Ga ik van de week proberen. Dankjewel
Ik heb er ook nog een zakje vanillesuiker bij gedaan…..zoetekauw ☺️
Lekker doen! Geniet ervan 😉
Hoi Laura!
Ik heb nog nooit bananenbrood gegeten of gemaakt. Is dit wel een beetje zoet of moet ik er nog wat suiker bij doen? Zo ja, hoeveel gram suiker dan? Of een extra banaan? Ik wil het namelijk wel iets zoetig.
Heb je de ingrediënten met een mixer gemixt? Kan dit ook met een garde of spatel?
Hartelijk dank voor je hulp!
Het is in de basis niet zo zoet, dat is het idee ook van een bananenbrood. Ik vind dit zoet genoeg voor een gezond tussendoortje, en anders kan je er ook altijd een likje chocopasta opsmeren achteraf ;). Ik kan voor jou op afstand moeilijk inschatten hoeveel suiker je zou moeten toevoegen. Ik gebruik in dit recept meestal alleen mijn spatel, maar kort en rustig mixen kan ook.
Is het mogelijk om de baking soda te vervangen door bakpoeder? Heb geen soda in huis.
dat is het zelfde x
Dat is zeker niet hetzelfde: https://www.laurasbakery.nl/alles-over-baking-soda/
Niet waar
Kan je de bananen ook laten vervallen en ander fruit gebruiken
Nee, bananen zijn de basis van een bananenbrood. Andere soorten fruit zouden om aanpassing van het hele recept vragen.
Hoi Laura,
Kan je ook amandelmeel vervangen voor volledig bloem?
Nee, dat kan helaas niet zonder smaak te verliezen.
Lekker recept!
Als je de bloem vervangt door (amandel)meel, blijft de hoeveelheid dan hetzelfde? Dus 250 gr amandelmeel?
Dat denk ik niet, dat is wel echt een heel ander soort meel en vraagt om aanpassing van het recept.
Ik heb alles in huis behalve vanille-extract. Nu vind ik het niet erg als hij iets zoeter wordt. Zou een zakje vanillesuiker ook voor genoeg vanillesmaak zorgen, of is dit in verhouding teveel suiker en te weinig vanille?
Ik zou twee zakjes vanillesuiker gebruiken om het te vervangen.
Bedankt!
Mijn bananenbrood staat in de oven.Heb wel nog wat bessen toegevoegd.Hopelijk lukt hij want mijn smandelmeel was over de datum.
Goed gelukt en lekker luchtig.De volgende keer voeg inlog wat noten toe.
Klinkt lekker! Kom ik alleen net terug van boodschappen doen, zonder amandelmeel…
Kan ik amandelmeel weglaten/vervangen?
Groetjes Lisanne
Helaas niet.
Hoi Laura, ik lees net bij een reactie van 4 maanden terug dat je zegt amandelmeel te vervangen is met gewoon bloem. Maar hier zeg je dat het niet kan. Ik snap het niet meer 🙁
Weglaten is niet mogelijk, dan kloppen de verhoudingen niet. Denk dat we te snel op enter hebben gedrukt 😉 . Je krijgt wel een ander resultaat met alleen bloem als je amandelmeel vervangt.
Heel lekker! Ik doe er ook nog wat chocolade en rood fruit in voor de afwisseling.
Kan je bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel? Welke bloem wordt in dit recept geadviseerd?
Nee, tenzij je de juiste hoeveelheid bakpoeder toevoegt om er ook zelfrijzend bakmeel van te maken: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Ik gebruik altijd patent- of tarwebloem.
Wanneer ik een bananenbrood bak (ik heb er al verschillende geprobeerd), wordt hij nooit zo hoog. Hoort dat zo of zou hij ongeveer zo hoog moeten zijn als een normale cake? Het bananenbrood dat ik zojuist gebakken heb is 4cm hoog. Op jouw foto’s lijkt het hoger..
Ook lekker: 75g volkorenbloem en 75g havermout gebruiken (ipv 150g gewone bloem).
Heerlijk! Lekker luchtig en ontzettend lekker. Over een aantal komt mijn Kitchenaid (zoveel zin in!!!) en dan hoop ik het beslag nog beter te kunnen maken.
Is het mogelijk om het amandelmeel te vervangen voor tarwemeel? Of moet je daar dan minder van toevoegen?
Dat kan, je krijgt wel een ander resultaat uiteraard.
Wordt het daardoor droger?
Iets minder smeuïg en wat luchtiger
Ik zou graag geen gluten gebruiken in dit recept. Wat kan ik het beste doen?
De bloem bijvoorbeeld door rijstebloem vervangen. Dit vind je denk ik ook interessant: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Bedankt voor de vlotte reactie!
Ik kan dus ook gewoon 1 op 1 vervangen?
Die mix uit het artikel wel ja.
Dit is mijn favoriete bananenbrood. Mooi basisrecept om verder op te variëren.
Hoi, kan ik de bloem ook door havermout vervangen?
Je zou de bloem kunnen vervangen door havermeel bijvoorbeeld ja. Het zal wel een net wat ander resultaat geven, maar je kan het zeker vervangen.
Ik ben heel blij om een suikervrij recept voor bananenbrood te zien.
Het basisrecept wat ik ooit had gevonden was met volledig bloem, veel suiker (had ik al direct gehalveerd) en crème fraîche. Hier ging dan meestal nog (pure) chocolade in. Volgens mij een Amerikaans recept.
Op zich heel lekker. Maar jouw versie (en dan met blauwe bessen erin) is vele malen lekkerder dan die suikerbom.
Kan je ook citroen extract gebruiken ipv vanille extract had het helaas niet in huis.
Dat kan alleen geeft wel een andere smaak.
Het deeg smaakt een beetje wrang/bitter. Ik heb er wat agave siroop toen bij gedaan.
Iemand een idee waar de wrange smaak van komt?
Hmm wat gek, het enige wat ik kan bedenken is dat je bananen misschien dan niet meer goed waren.
Al vaak dit recept erbij gepakt! De ene keer wat blauwe bessen erbij, de andere keer wat meer chocolade of noten. Het gemak van dit recept en de afwisseling in de uitvoering maakt het iedere keer tot een succes. Dank je wel!
Beste,
Op je recepten spreek je altijd over theelepel/eetlepel.
Bedoel je dan 1 theelepel of 1 teaspoon (tsp)? Of als 1 eetlepel of 1 tablespoon?
Is volgens verschillende sites toch anders en heel verwarrend.
Groetjes
Martine
Met een theelepel of eetlepel bedoel ik altijd de inhoudsmaten volgens de officiële cups en spoons set (theelepel = teaspoon, eetlepel = tablespoon), gezien deze altijd dezelfde maat hebben in tegenstelling tot bestek. Hier lees je er ook een artikel over: https://www.laurasbakery.nl/inhoud-van-cups-en-spoons/
Hoi. Ik wil graag dit bananenbrood maken. Nog nooit iets zelf gemaakt met meel of bloem etc.
Als ik zoek naar amandelmeel, zie ik bij ah molensteen amandelmeel of van koopmans zelfrijzend amandel bakmeel. Welke van de 2 zal ik gebruiken? In die van molensteen zit echt alleen amandel in en van koopmans meer ingredienten.
Kies ik liever voor molensteen denk ik.
Voor dit recept heb je inderdaad amandelmeel nodig en geen zelfrijzend bakmeel.
Ik koop altijd puur amandelmeel bij de notenshop of bij pit & pit. Ik zou deze nemen van Molensteen.
Oke. Bedankt voor de reactie. En nog 1 vraagje; moet ik alles mixen met de mixer of kan moet het met een spatel?
Het kan allebei, net wat je fijn vindt.
Hoi,
Ik heb een heteluchtoven.
Op hoeveel graden moet de oven en hoelang moet het bananenbrood erin?
Dit artikel kan je daar bij helpen: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/
Hoi Laura,
Kan ik het Amandelmeel ook vervangen door maïsmeel of kokosmeel?
Groetjes Ingrid
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je zeker proberen.
Hoeveel calorieën zou een portie zijn?
Dat durf ik je niet te zeggen want ik bereken de calorieën van mijn baksels niet.
Mijn amandelmeel was op, vervangen door maismeel. Ging goed, heel lekker.
Hoi Laura, mijn bananenbrood is niet lu htig geworden, wat heb ik niet goed gedaan?
Vr gr Anita de jong
Dat kan verschillende oorzaken hebben, hier vind je tips die ook op bananenbrood van toepassing zijn: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/
Hey! Kan ik dit deeg ook gebruiken om er cupcakes van te maken? En dan gewoon minder lang in de oven zetten?
Dat denk ik wel, leuk idee!