
Het is de hoogste tijd voor weer eens een basisrecept! En gek genoeg staan er al talloze smaakvariaties online, maar ontbrak het bananenbrood basisrecept nog. De afgelopen jaren heb ik vaak een beetje zitten sleutelen aan het recept, vooral in de verhoudingen van verschillende meelsoorten. Nu heb ik een combinatie gevonden waar ik eigenlijk nooit meer vanaf stap. En dat is ook gelijk wanneer ik weet dat ik een goed basisrecept te pakken heb. Voor mijn bananenbrood recept maak ik gebruik van zowel bloem als amandelmeel. Het kan ook met alleen amandelmeel, maar dan vind ik het resultaat zelf net wat te compact, en met alleen bloem is ook mogelijk maar dan wordt het iets droger en steviger. De combinatie werkt perfect, een luchtig en smeuïg bananenbrood is het resultaat.

Bananenbrood basisrecept
Ingrediënten
- 3 rijpe bananen ongeveer 300-350 gram
- 3 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram amandelmeel
- 150 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- snuf zout
- optioneel: extra banaan ter decoratie
Instructies
- Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract toe.
- Voeg het amandelmeel, bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen.
- Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven (of met bakpapier bekleed) cakeblik. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm.
- Als je het leuk vindt kun je een extra banaan over de lengte halveren en deze bovenop het beslag leggen, druk hem licht aan.
- Bak het bananenbrood in 40-45 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
Snijd het brood in plakjes en vries deze per stuk in. Zo ligt er altijd een lekker tussendoortje klaar om mee te nemen.
Afgedekt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast óf 3 maanden in de vriezer.
Hoi Laura, ik die er ook blauwe bessen in.
Gr. Constance
Perfecte combinatie!
Mag ik weten hoeveel koolhydraten zitten er in in het bananen brood zitten
Nee dat mag je niet
Hi Anja, ik tel/bereken nooit de koolhydraten van mijn baksels.
Zojuist gemaakt met volkorenmeel en amandelmeel. Ook toegevoegd: wat gemengde zaden en pitten, bosbessen en een grote theelepel kaneel. Zit nu te smullen van het eerste plakje! Heerlijk!
Wat fijn Jendy! Geniet ervan!
Hi Laura, met wat kan ik de amandelmeel vervange
Je zou ook helemaal bloem kunnen gebruiken.
Super! Dank je 🙂
De avond voordat onze zoon is geboren nog vrolijk dit bananenbrood gemaakt. De hele kraamweek er gelukkig van kunnen smullen. Heerlijk recept. Was benieuwd naar wat voor variaties anderen hiervan maken. Zag al iets met bosbessen en kaneel, klinkt ook zo lekker.
Wat leuk en bijzonder! Heb je deze ook al gezien? https://www.laurasbakery.nl/gemarmerd-bananenbrood/
Ik zag het gisteren voorbij komen. Ziet er ook weer heerlijk uit! Ga ik van de week proberen. Dankjewel
Ik heb er ook nog een zakje vanillesuiker bij gedaan…..zoetekauw ☺️
Lekker doen! Geniet ervan 😉
Hoi Laura!
Ik heb nog nooit bananenbrood gegeten of gemaakt. Is dit wel een beetje zoet of moet ik er nog wat suiker bij doen? Zo ja, hoeveel gram suiker dan? Of een extra banaan? Ik wil het namelijk wel iets zoetig.
Heb je de ingrediënten met een mixer gemixt? Kan dit ook met een garde of spatel?
Hartelijk dank voor je hulp!
Het is in de basis niet zo zoet, dat is het idee ook van een bananenbrood. Ik vind dit zoet genoeg voor een gezond tussendoortje, en anders kan je er ook altijd een likje chocopasta opsmeren achteraf ;). Ik kan voor jou op afstand moeilijk inschatten hoeveel suiker je zou moeten toevoegen. Ik gebruik in dit recept meestal alleen mijn spatel, maar kort en rustig mixen kan ook.
Kan je de bananen ook laten vervallen en ander fruit gebruiken
Nee, bananen zijn de basis van een bananenbrood. Andere soorten fruit zouden om aanpassing van het hele recept vragen.
Hoi Laura,
Kan je ook amandelmeel vervangen voor volledig bloem?
Nee, dat kan helaas niet zonder smaak te verliezen.
Lekker recept!
Als je de bloem vervangt door (amandel)meel, blijft de hoeveelheid dan hetzelfde? Dus 250 gr amandelmeel?
Dat denk ik niet, dat is wel echt een heel ander soort meel en vraagt om aanpassing van het recept.
Ik heb alles in huis behalve vanille-extract. Nu vind ik het niet erg als hij iets zoeter wordt. Zou een zakje vanillesuiker ook voor genoeg vanillesmaak zorgen, of is dit in verhouding teveel suiker en te weinig vanille?
Ik zou twee zakjes vanillesuiker gebruiken om het te vervangen.
Bedankt!
Mijn bananenbrood staat in de oven.Heb wel nog wat bessen toegevoegd.Hopelijk lukt hij want mijn smandelmeel was over de datum.
Goed gelukt en lekker luchtig.De volgende keer voeg inlog wat noten toe.
Klinkt lekker! Kom ik alleen net terug van boodschappen doen, zonder amandelmeel…
Kan ik amandelmeel weglaten/vervangen?
Groetjes Lisanne
Helaas niet.
Hoi Laura, ik lees net bij een reactie van 4 maanden terug dat je zegt amandelmeel te vervangen is met gewoon bloem. Maar hier zeg je dat het niet kan. Ik snap het niet meer 🙁
Weglaten is niet mogelijk, dan kloppen de verhoudingen niet. Denk dat we te snel op enter hebben gedrukt 😉 . Je krijgt wel een ander resultaat met alleen bloem als je amandelmeel vervangt.
Heel lekker! Ik doe er ook nog wat chocolade en rood fruit in voor de afwisseling.
Kan je bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel? Welke bloem wordt in dit recept geadviseerd?
Nee, tenzij je de juiste hoeveelheid bakpoeder toevoegt om er ook zelfrijzend bakmeel van te maken: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Ik gebruik altijd patent- of tarwebloem.
Wanneer ik een bananenbrood bak (ik heb er al verschillende geprobeerd), wordt hij nooit zo hoog. Hoort dat zo of zou hij ongeveer zo hoog moeten zijn als een normale cake? Het bananenbrood dat ik zojuist gebakken heb is 4cm hoog. Op jouw foto’s lijkt het hoger..