Deze speculaas ontbijtcake met banaan maak je in de vorm van een mug cake die je in de oven of magnetron afbakt. Erg lekker en daarnaast een makkelijk recept voor een gezond ontbijt.
Ontbijtcake in een mok
Mug cakes, ik hou ervan! Het leek me ideaal om een ontbijtcake in een perfecte portie voor één persoon te bakken, want hoe gezellig is het om bij je ontbijt je tanden al in een cakeje te kunnen zetten? Nou ja, je lepel dan.
Het recept voor deze ontbijtcake is geïnspireerd op mijn recept voor speculaas bananenbrood. Er gaat geen boter, olie of geraffineerde suiker in het recept, dus ik denk dat we dit voorzichtig gezonde mug cakes mogen noemen.
Gezonde mug cake
Zo’n gezonde mug cake maak je simpelweg door het beslag van deze ontbijtcake in oven/magnetronbestendige mokken te gieten en af te bakken in de oven of magnetron. Zo makkelijk is het!
Natuurlijk kun je ook gewoon een bananenbrood bakken en daar een plak van als ontbijt eten, maar ik vind het extra feestelijk eten uit een mok. Op die manier kun je er een heus gebakje van maken, met een schep vanille yoghurt erop en wat plakjes banaan ter garnering. 😉
BAKTIP: Ik gebruik voor mijn mug cakes meestal mokken met een inhoud van 250 – 300 ml. Let erop dat de wel mokken ovenbestendig zijn, zoals deze set.
Ik dacht dat dit een mug cake was voor in de magnetron😅 is dat ook mogelijk?
Dit recept is gemaakt voor bereiding in de oven, deze is geschikt voor in de magnetron: https://www.laurasbakery.nl/vanille-mug-cake/
Oehh, die ziet er verleidelijk uit! Zou ik ook alleen amandelmeel kunnen gebruiken? Waarschijnlijk dan iets meer bakpoeder erbij?
Bedankt alvast.
Dat kan, maar kan zeker invloed hebben. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-amandelmeel/
kan je ze ook als cupcake bakken.
Dat heb ik zelf niet getest, maar moet zeker wel kunnen verwacht ik!
Hi! Wat een heerlijk recept! Ik was al bekend met de gewone mugcake en deed dan kaneel toevoegen, maar speculaaskruiden zijn natuurlijk veel beter in deze tijd van het jaar 🙂 De kinderen zijn er ook dol op! Ow en ik doe hem gewoon in de magnetron hoor. 4.15 minuten op 800 watt, gaat prima!
Hoi, mijn man heeft een noten allergie, wat zou ik ipv amandelmeel kunnen gebruiken?
Groetjes Brigitte
Hallo 🙂 kan ik dit recept ook maken in een cake of brownievorm?
In principe moet dat zeker kunnen, ik zou de hoeveelheid dan wel zeker verdubbelen. Ook met de baktijd is het dan experimenteren.