Speculaas ontbijtcake met banaan

Gepost: 20 oktober 2023 Laatst bewerkt: 16 februari 2024
Speculaas ontbijtcake met banaan
22

Deze speculaas ontbijtcake met banaan maak je in de vorm van een mug cake die je in de oven of magnetron afbakt. Erg lekker en daarnaast een makkelijk recept voor een gezond ontbijt.

Ontbijtcake in een mok

Mug cakes, ik hou ervan! Het leek me ideaal om een ontbijtcake in een perfecte portie voor één persoon te bakken, want hoe gezellig is het om bij je ontbijt je tanden al in een cakeje te kunnen zetten? Nou ja, je lepel dan.

Het recept voor deze ontbijtcake is geïnspireerd op mijn recept voor speculaas bananenbrood. Er gaat geen boter, olie of geraffineerde suiker in het recept, dus ik denk dat we dit voorzichtig gezonde mug cakes mogen noemen.

Gezonde mug cake

Zo’n gezonde mug cake maak je simpelweg door het beslag van deze ontbijtcake in oven/magnetronbestendige mokken te gieten en af te bakken in de oven of magnetron. Zo makkelijk is het!

Natuurlijk kun je ook gewoon een bananenbrood bakken en daar een plak van als ontbijt eten, maar ik vind het extra feestelijk eten uit een mok. Op die manier kun je er een heus gebakje van maken, met een schep vanille yoghurt erop en wat plakjes banaan ter garnering. 😉

BAKTIP: Ik gebruik voor mijn mug cakes meestal mokken met een inhoud van 250 – 300 ml. Let erop dat de wel mokken ovenbestendig zijn, zoals deze set.

Gezonde mug cake

HET LAURA’S BAKERY BAKBOEK

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Afbeelding

Ontbijtcake met banaan

Ik heb al eens vaker geëxperimenteerd met meer gezonde mug cake recepten, die je stuk voor stuk lekker als ontbijt kunt eten. De meeste van deze mug cake recepten worden met banaan gemaakt, omdat dit een natuurlijke zoete smaak aan het cakebeslag meegeeft. Die zoete smaak haalt het natuurlijk niet bij de zoetheid van een cake, maar wie wel vaker een bananenbrood heeft gemaakt zal begrijpen wat ik bedoel.

Mug cake recepten met banaan

Als je fan bent van ontbijtcake of mug cakes met banaan, dan heb ik nog een aantal leuke recepten voor je om uit te proberen:

Mijn recept voor volkoren bananenbrood muffins met amandelen en kaneel zijn eigenlijk ook verkapte ontbijtcakejes en ideaal als ontbijt. Wat is jouw favoriete gezonde ontbijtbaksel?

Mug cake banaan

Mug cake uit magnetron of oven?

Het fijne aan dit mug cake recept is dat het zowel in de oven als in de magnetron bereid kan worden! De magnetron gaat lekker snel, dus die gebruik ik zelf het meest voor dit recept.

Magnetron mug cake

Als je een magnetron bij de hand hebt, is dit de snelste manier om je mug cake te maken. Ik heb hem 140 seconden gebakken (2 minuten en 20 seconden) op 800 watt. De baktijd kan variëren afhankelijk van de sterkte van je magnetron.

Oven mug cake

Bak de mug cakes 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Bak ze niet te lang, want je wilt een smeuïge cake en te lang bakken kan resulteren in een droge bananenbrood mug cake.

Ontbijtcake maken

Kan ik deze ontbijtcake ook zonder banaan maken?

In principe kun je banaan in mug cakes prima door mango vervangen, maar de smaak van mango gaat niet goed samen met speculaaskruiden. Dus als je mango gebruikt, laat de speculaaskruiden dan achterwege.

Kan ik de ontbijtcake zonder amandelmeel maken?

Je kunt het amandelmeel in onderstaand recept 1:1 vervangen door havermeel.

Kan ik deze gezonde mug cake in de magnetron bereiden?

Dat kan zeker! 140 seconden op 800 Watt en je mug cake is klaar.

 

Speculaas-banaan ontbijtcake recept

Recept afdrukken

4.22 van 14 stemmen

Speculaas-banaan ontbijtcake recept

Met dit makkelijke recept voor een speculaas-banaan ontbijtcake heb je altijd een lekker en gezond ontbijt achter de hand!
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 2 kleine bananen of 200 gram banaan
  • 1 ei L
  • 0,5 tl vanille extract
  • 25 gram amandelmeel
  • 45 gram volkorenmeel*
  • 0,5 tl speculaaskruiden
  • 0,5 tl bakpoeder
  • snuf zout

Instructies

  • Pureer de bananen (ik gebruikte een staafmixer, maar je kunt ook stevig doorprakken met een vork) en mix samen met het ei door elkaar.
  • Meng de overige ingrediënten door het banaan-ei mengsel en mix met een garde tot één geheel. Verdeel over 2 mokken,
  • OVEN: bak in 20 – 25 minuten gaar op 180 °C (boven- en onderwarmte).

    MAGNETRON: bak in 140 seconden (2:20 minuten) op 800 Watt.

  • Serveer je ontbijtcakejes eventueel met een schep yoghurt en wat plakjes banaan of ander vers fruit.

Tips

  • Als je (gecertificeerd) havermeel gebruikt als volkorenmeel dan is deze gezonde mug cake glutenvrij.
  • Ik gebruik voor mijn mug cakes meestal mokken met een inhoud van 250 – 300 ml.
Bewaren

Afgekoeld en afgedekt met aluminiumfolie kun je de mug cake 2 dagen bewaren (zonder toppings).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

  1. Lisanne schreef:

    Ik dacht dat dit een mug cake was voor in de magnetron😅 is dat ook mogelijk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit recept is gemaakt voor bereiding in de oven, deze is geschikt voor in de magnetron: https://www.laurasbakery.nl/vanille-mug-cake/

  2. Nathalie schreef:

    Oehh, die ziet er verleidelijk uit! Zou ik ook alleen amandelmeel kunnen gebruiken? Waarschijnlijk dan iets meer bakpoeder erbij?
    Bedankt alvast.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, maar kan zeker invloed hebben. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-amandelmeel/

  3. jo schreef:

    kan je ze ook als cupcake bakken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar moet zeker wel kunnen verwacht ik!

  4. Sanne schreef:

    Hi! Wat een heerlijk recept! Ik was al bekend met de gewone mugcake en deed dan kaneel toevoegen, maar speculaaskruiden zijn natuurlijk veel beter in deze tijd van het jaar 🙂 De kinderen zijn er ook dol op! Ow en ik doe hem gewoon in de magnetron hoor. 4.15 minuten op 800 watt, gaat prima!

  5. Brigitte Reijnaerts schreef:

    Hoi, mijn man heeft een noten allergie, wat zou ik ipv amandelmeel kunnen gebruiken?

    Groetjes Brigitte

  6. Nathalie Beij schreef:

    Hallo 🙂 kan ik dit recept ook maken in een cake of brownievorm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe moet dat zeker kunnen, ik zou de hoeveelheid dan wel zeker verdubbelen. Ook met de baktijd is het dan experimenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *