Baked oats banaan-framboos

Gepost: 5 januari 2024 Laatst bewerkt: 7 augustus 2024
Baked oats banaan-framboos

Een keertje wat anders maken dan het bekende bordje havermoutpap? Maak dan deze makkelijke baked oats banaan-framboos! Heerlijk zoet dankzij de banaan en lekker fris door de frambozen.

Wat is baked oats?

Als je van havermoutpap houdt, dan vind je baked oats vast en zeker ook lekker. Het lijkt er namelijk erg op, maar in tegenstelling tot havermoutpap die je in een steelpan (of in de magnetron) maakt, maak je dit in de oven. Zeker wanneer je ervoor kiest om de havervlokken heel te houden, lijkt het qua structuur erg op havermoutpap.

Havermout ontbijt uit de oven

Om er echt een gebakken ontbijttraktatie van te maken koos ik ervoor om de havermout, melk, banaan, vanille-extract bakpoeder en het snufje zout in de blender fijn te malen. Hierdoor maal je de havervlokken tot meel en het geheel tot een soort beslag. Een paar frambozen erdoor en je een makkelijke en gezonde ontbijt kan de oven in, met een smeuïge baked oats als resultaat.

BAKTIP: Als je aan de bak gaat met dit recept, let er dan op dat je ovenvaste schaaltjes gebruikt, zoals deze ramekins.

Baked oats maken

Gezond ontbijt havermout

Baked oats banaan-framboos

Deze baked oats heb ik op smaak gemaakt met banaan en framboos. Qua smaak doet het daarom ook wel denken aan een soort bananenbrood ontbijt. Zo ontzettend lekker! De banaan en het bakpoeder geven samen structuur en een beetje luchtigheid aan het ontbijtrecept. Daardoor heb je geen ei nodig voor dit recept en kun je het met gebruik van een plantaardige drank volledig vegan bereiden.

Ontbijten met havermout

Het is januari, dus dat betekent dat de kans groot is dat je op zoek bent naar gezonde ontbijt recepten. Ontbijten met havermout is (over het algemeen) hartstikke gezond, dus ik help je een handje met wat lekkere recept inspiratie:

Ook buiten het ontbijt om lekker aan de bak met havermout? Groot gelijk! In mijn verzameling met havermout recepten vind je nog veel meer lekkere ideetjes.

Baked oats recept

HET KINDERBAKBOEK 2

In het tweede deel van Het Kinderbakboek vind je 30 nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst? De pannenkoekentaart of dino koekjes?

Bestel hier!

Afbeelding

Baked oats maken

Kan ik de baked oats ook zonder banaan maken?

Banaan geeft een lekker zoete smaak aan de baked oats en daarnaast geeft het ook structuur. Je kunt het weglaten, maar dan zou ik het vervangen door bijvoorbeeld gepureerde mango.

Welke blender gebruik jij?

In principe kun je dit in elke blender prima fijnmalen. Het maakt niet uit als het mengsel wat grover blijft. Als je hardere ingrediënten in je blender wil verwerken (bevroren ijs, noten), kies dan voor een blender met een hoger vermogen. Ik gebruik al jaren deze blender en daar ben ik erg tevreden over.

Kan ik het ook zonder blender maken?

Als je geen blender of staafmixer in huis hebt, kun je er ook voor kiezen om de banaan gewoon te prakken en te mengen met de havermout (fijne vlokken), 200 ml melk, vanille-extract en een snuf zout. Verdeel over de kommetjes samen met de frambozen en bak in 15 – 20 minuten in de oven.

Op deze manier gebruik je wat meer melk en het bakpoeder kun je achterwege laten. Het krijgt wat meer een havermoutpap gevoel, maar dan gebakken in de oven. Ook erg lekker!

Kan ik de frambozen vervangen?

Jazeker! In principe kun je elk soort rood fruit hier goed voor gebruiken. Blauwe bessen of bramen zouden mijn voorkeur hebben als alternatief voor de frambozen.

Baked oats banaan recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.89 van 9 stemmen

Baked oats banaan-framboos recept

Een keertje wat anders maken dan het bekende bordje havermoutpap? Maak dan deze baked oats! Heerlijk zoet dankzij de banaan en fris door de frambozen.
Porties: 2 porties

Ingrediënten

  • 100 gram havermout ⁠
  • 100 ml melk of een plantaardige variant
  • 1 banaan ⁠ rijp
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 1 tl bakpoeder ⁠
  • 1 snuf zout ⁠
  • 1 handje frambozen ⁠

Instructies

  • Doe de havermout, melk, banaan, vanille-extract, bakpoeder en snuf zout in de blenderkom en maal in een minuut tot een glad beslag.
  • Verdeel over twee ovenvaste kommetjes (ongeveer 9 of 10 cm ⌀) en druk 5 á 6 frambozen per kommetjes in het beslag. ⁠
  • Bak in 25 – 30 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) tot ze goudbruin zijn. ⁠
  • Serveer met een paar verse frambozen en geniet van je ontbijt! ⁠

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Anja schreef:

    De smaken zijn erg lekker, zeker in combinatie met de frambozen en banaan. Maar de havermout was heel erg droog en vast. Is er iets wat ik verkeerd heb gedaan? De banaan kon wellicht nog iets rijper zijn..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan vermoed ik dat het iets te lang gebakken is in de oven (kan uitmaken hoe groot je schaaltjes zijn).

  2. Nienke schreef:

    Heerlijk ontbijtje op zaterdagochtend. Wij vonden het ook lekker met een schep Griekse yoghurt erbij.

    In de blender was hier overigens niet zo’n succes, daar was het mengsel te droog/dik voor. Kan ook aan de blender liggen. Maar de staafmixer werkte helemaal prima, en uiteindelijk misschien nog wel makkelijk want minder afwas 😉

  3. Sarah schreef:

    Zou je deze kunnen invriezen en even kort opwarmen in de magnetron als je ze een avondje vooraf in de koelkast zet?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar ik denk van wel hoor!

  4. Dubois Melissa schreef:

    Heerlijk!

  5. Marjan schreef:

    Kun je dit recept ook in de magnetron ipv de oven maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar is het recept niet voor ontwikkeld, dus dat durf ik je niet te zeggen. Maar kun je natuurlijk proberen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept