Bramen curd

5 september 2015
27

bramen curd 1a

Tijden heb ik gedacht dat je curd alleen kon maken van citrusvruchten. Citroenen voor lemon curd dus, en verder nog curd van limoenen, grapefruits, sinaasappels, etc.. Maar toen kwam ik tot de ontdekking dat je hartstikke veel soorten fruit kunt gebruiken voor curd! Kijk, dat biedt perspectieven! Mijn hoofd draaide gelijk overuren en ik bedacht allerlei soorten curd en daarna weer recepten die ik met die curd kon maken. De eerste variatie die ik uitprobeerde is bramen curd. De eerste poging werd niet helemaal wat ik had gehoopt, dus probeerde ik het gewoon nog eens. Ik had natuurlijk flink wat bramen geplukt en had er genoeg om mee te testen. De tweede keer ging het helemaal goed en had ik een heerlijke bramen curd gemaakt!

bramen curd 2a

Bramen curd

Lemon curd is het meest bekend, maar ook andere ingrediënten lenen zich goed voor curd. Bramen bijvoorbeeld! Ik geef je het recept voor bramen curd!
Porties: 600 ml

Ingrediënten

  • 300 gram bramen
  • 4 el citroensap
  • 200 gram suiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 60 gram ongezouten roomboter

Instructies

  • Pureer de bramen en zeef alle pitjes eruit. Doe de puree, citroensap, suiker, zout en eieren in een steelpan. Roer tot een egaal mengsel.
  • Zet de pan op een laag vuur en voeg de boter toe. Roer rustig tot de boter helemaal is opgelost en blijf daarna nog ongeveer 10 tot 15 minuten roeren tot het mengsel is ingedikt tot yoghurt dikte.
  • Giet de bramen curd dan in schone potjes, draai de deksel er op en zet ze op hun kop. Laat ze in ieder geval 5 minuten zo staan voordat je ze weer rechtop zet. Je hoort een klik van de deksel als je dit doet, nu zijn ze vacuüm gezogen.
Tips

Je kunt de curd gebruiken voor taarten, vervang bijvoorbeeld de lemon curd in de lemon meringue pie, maar je kunt er natuurlijk nog veel meer recepten mee maken. Of je smeert gewoon een beetje op je brood, serveert het bij een bolletje ijs, of je doet wat door je yoghurt. Genoeg lekkere toepassingen!

Bewaren

Ongeopende potjes bramen curd kun je op een donkere koele plek een jaar lang bewaren. Na openen zet je het in de koelkast, daar blijft het ook nog best wel even goed.

bramen curd 3a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

27 reacties

  1. Anita schreef:

    Ga ik zeker een keer maken, wist ik ook niet dat je curd ook van bramen kan maken.
    Nog even opmerking, er mist nog wat na 60 gram op je ingrediëntenlijst, ben benieuwd wat dat is?

    1. Mildred schreef:

      boter…..

    2. Laura's Bakery schreef:

      Dat is inderdaad boter ? heb het gelijk even aangepast!

    3. Juut schreef:

      Kan dit ook met diepvriesframbozen?

  2. Desiree schreef:

    Ziet er erg lekker uit en een keer iets anders dan lemon curd inderdaad 🙂

  3. Aah! Dit ziet er heerlijk uit!

  4. Margot schreef:

    Wat een goed en lekker idee!

  5. Marie schreef:

    ik hou al enorm van lemoncurd maar bramen curd zal ik ook een keer proberen. mooie kleur ook! 🙂

  6. Joyce schreef:

    Oh die kleur! Dit ziet er zo lekker uit!

  7. Roos schreef:

    Hoi Laura,
    Ik had stiekem zelf al een keer je lemon curt recept aangepast door de citroen te vervangen voor (diepvries) frambozen ook erg lekker 🙂

  8. Nelly Rauws schreef:

    Ik heb net de bramencurd gemaakt
    Leek maar niet dikker te worden maar na 20 minuten Yes….
    Het smaakt echt zalig.?
    Wil het op de bodem van een appeltaart doen, lijkt me een lekkere combi
    Hoop alleen dat het niet te nat wordt
    Zal bodem maar even blindbakken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het ook door de appeltjes spatelen, heb ik laatst ook gedaan en scheelt een laag vocht op de bodem, superlekker! 🙂

  9. Ricky schreef:

    Deze ziet er wel echt mooi uit. Stel je voor een cake gevuld met deze bramen curd… *0*

  10. Jorinde schreef:

    Hi Laura,

    Ik heb een paar weken geleden je lemon merengue pie gemaakt en hij was echt super goed gelukt! Nu houdt mijn vriend erg van bosvruchten dus ik wilde eigenlijk een vergelijkbare taart maken maar dan met bosvruchten. Zo ben ik bij dit recept gekomen. Enige wat mij opvalt is dat het recept voor lemon curd au bain marie gemaakt wordt en deze gewoon in een steelpan. Hoeveel maakt dat uit? En heb jij de bramen ook al vervangen voor andere vruchten? Kan je dan dezelfde hoeveelheid aanhouden?
    Ik ben benieuwd en hoop binnenkort mijn vriend erg blij te maken!

    1. Laura schreef:

      Ik heb het recept nog niet geprobeerd met iets anders dan bramen, maar het zou zeker moeten lukken. Het kan wel zo zijn dat het recept een klein beetje aangepast moet worden, maar dat durf ik je zo niet te zeggen. Je kan het zowel au bain marie als in een pan doen.

  11. Freija schreef:

    Hoi Laura,
    Deze bramen curd lijkt me heerlijk. Ik ga hem binnenkort maken want er staan behoorlijk veel bramen in onze tuin, en ik maakte al 15 potten jam. Tijd voor iets anders dus 🙂
    Ik vroeg me af of het volgens jou essentieel is om de bramenpuree te zeven? Als je die maakt met de staafmixer, worden de pitjes dan niet gewoon ‘mee-gepureerd’?
    Alvast bedankt!
    Groetjes
    Freija

    1. Laura schreef:

      Ik heb er juist puree van gemaakt met de staafmixer en de pitjes bleven. In jam vind ik dit niet erg, maar in curd hoort het niet thuis (vind ik 😉 )

  12. Freija schreef:

    Ok, dan ga ik ook aan het zeven 😉 !

  13. Ingrid van Loon schreef:

    Hoi Laura, ik wil hem morgen ook gaan maken. In het recept staat 300 gram bramen, maar dat is het gewicht met pitjes?? Ik heb vandaag bramen geplukt en gepureerd en gezeefd dus ik heb nu bramen zonder pitjes. Dus als ik dan 300 gram neem moet ik waarschijnlijk iets meer ei en suiker enzo nemen want in bramen zitten best veel pitjes. En je hebt het niet au bain marie gedaan?? Ik heb wel eens lemon curd gedaan en dat moest au bain marie, vandaar mijn vraag. Anders heb ik straks misschien wel roerei met bramensmaakje 🙂

    1. Laura schreef:

      Dat is het gewicht met pitjes inderdaad. Ik deed het eerst au bain marie, maar merkte dat het bij de bramen beter ging in een pan op een laag vuur.

  14. Lida schreef:

    Vorige week de jam gemaakt, en wil deze week de curd maken.
    Nu zie ik deze mooie glazen potjes op de foto, waar kan ik die krijgen?
    Ik vind de structuur van het glas zo mooi.

    Groet Lida

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze zijn van de webshop sweettableshop

      1. Lida schreef:

        Leuke website! De glazen potjes zijn er denk ik niet meer, ik kan ze niet vinden. Was ook al even terug!

  15. Anne schreef:

    Ooo dit is een goede!! Ik had zelf ananascurd gemaakt heeeeel lekker te combineren met kokos!

  16. Thomas schreef:

    Ik heb hem vandaag gemaakt. Na de citroencurd van jouw website heb ik er wel zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *