Tijden heb ik gedacht dat je curd alleen kon maken van citrusvruchten. Citroenen voor lemon curd dus, en verder nog curd van limoenen, grapefruits, sinaasappels, etc.. Maar toen kwam ik tot de ontdekking dat je hartstikke veel soorten fruit kunt gebruiken voor curd! Kijk, dat biedt perspectieven! Mijn hoofd draaide gelijk overuren en ik bedacht allerlei soorten curd en daarna weer recepten die ik met die curd kon maken. De eerste variatie die ik uitprobeerde is bramen curd. De eerste poging werd niet helemaal wat ik had gehoopt, dus probeerde ik het gewoon nog eens. Ik had natuurlijk flink wat bramen geplukt en had er genoeg om mee te testen. De tweede keer ging het helemaal goed en had ik een heerlijke bramen curd gemaakt!
Je kunt de curd gebruiken voor taarten, vervang bijvoorbeeld de lemon curd in de lemon meringue pie, maar je kunt er natuurlijk nog veel meer recepten mee maken. Of je smeert gewoon een beetje op je brood, serveert het bij een bolletje ijs, of je doet wat door je yoghurt. Genoeg lekkere toepassingen!
BAKTIP: Bramencurd kan prima in een afgesloten pot bewaard worden. Dille en Kamille heeft een fijn assortiment aan inmaakpotten en deksels.
Ga ik zeker een keer maken, wist ik ook niet dat je curd ook van bramen kan maken.
Nog even opmerking, er mist nog wat na 60 gram op je ingrediëntenlijst, ben benieuwd wat dat is?
boter…..
?
Dat is inderdaad boter ? heb het gelijk even aangepast!
Kan dit ook met diepvriesframbozen?
Ziet er erg lekker uit en een keer iets anders dan lemon curd inderdaad 🙂
Aah! Dit ziet er heerlijk uit!
Wat een goed en lekker idee!
ik hou al enorm van lemoncurd maar bramen curd zal ik ook een keer proberen. mooie kleur ook! 🙂
Oh die kleur! Dit ziet er zo lekker uit!
Hoi Laura,
Ik had stiekem zelf al een keer je lemon curt recept aangepast door de citroen te vervangen voor (diepvries) frambozen ook erg lekker 🙂
klinkt goed! 😉
Ik heb net de bramencurd gemaakt
Leek maar niet dikker te worden maar na 20 minuten Yes….
Het smaakt echt zalig.?
Wil het op de bodem van een appeltaart doen, lijkt me een lekkere combi
Hoop alleen dat het niet te nat wordt
Zal bodem maar even blindbakken
Je kunt het ook door de appeltjes spatelen, heb ik laatst ook gedaan en scheelt een laag vocht op de bodem, superlekker! 🙂
Deze ziet er wel echt mooi uit. Stel je voor een cake gevuld met deze bramen curd… *0*
Hi Laura,
Ik heb een paar weken geleden je lemon merengue pie gemaakt en hij was echt super goed gelukt! Nu houdt mijn vriend erg van bosvruchten dus ik wilde eigenlijk een vergelijkbare taart maken maar dan met bosvruchten. Zo ben ik bij dit recept gekomen. Enige wat mij opvalt is dat het recept voor lemon curd au bain marie gemaakt wordt en deze gewoon in een steelpan. Hoeveel maakt dat uit? En heb jij de bramen ook al vervangen voor andere vruchten? Kan je dan dezelfde hoeveelheid aanhouden?
Ik ben benieuwd en hoop binnenkort mijn vriend erg blij te maken!
Ik heb het recept nog niet geprobeerd met iets anders dan bramen, maar het zou zeker moeten lukken. Het kan wel zo zijn dat het recept een klein beetje aangepast moet worden, maar dat durf ik je zo niet te zeggen. Je kan het zowel au bain marie als in een pan doen.
Hoi Laura,
Deze bramen curd lijkt me heerlijk. Ik ga hem binnenkort maken want er staan behoorlijk veel bramen in onze tuin, en ik maakte al 15 potten jam. Tijd voor iets anders dus 🙂
Ik vroeg me af of het volgens jou essentieel is om de bramenpuree te zeven? Als je die maakt met de staafmixer, worden de pitjes dan niet gewoon ‘mee-gepureerd’?
Alvast bedankt!
Groetjes
Freija
Ik heb er juist puree van gemaakt met de staafmixer en de pitjes bleven. In jam vind ik dit niet erg, maar in curd hoort het niet thuis (vind ik 😉 )
Ok, dan ga ik ook aan het zeven 😉 !
Hoi Laura, ik wil hem morgen ook gaan maken. In het recept staat 300 gram bramen, maar dat is het gewicht met pitjes?? Ik heb vandaag bramen geplukt en gepureerd en gezeefd dus ik heb nu bramen zonder pitjes. Dus als ik dan 300 gram neem moet ik waarschijnlijk iets meer ei en suiker enzo nemen want in bramen zitten best veel pitjes. En je hebt het niet au bain marie gedaan?? Ik heb wel eens lemon curd gedaan en dat moest au bain marie, vandaar mijn vraag. Anders heb ik straks misschien wel roerei met bramensmaakje 🙂
Dat is het gewicht met pitjes inderdaad. Ik deed het eerst au bain marie, maar merkte dat het bij de bramen beter ging in een pan op een laag vuur.
Vorige week de jam gemaakt, en wil deze week de curd maken.
Nu zie ik deze mooie glazen potjes op de foto, waar kan ik die krijgen?
Ik vind de structuur van het glas zo mooi.
Groet Lida
Deze zijn van de webshop sweettableshop
Leuke website! De glazen potjes zijn er denk ik niet meer, ik kan ze niet vinden. Was ook al even terug!
Ooo dit is een goede!! Ik had zelf ananascurd gemaakt heeeeel lekker te combineren met kokos!
Ik heb hem vandaag gemaakt. Na de citroencurd van jouw website heb ik er wel zin in.
Hoi Laura, mijn bramencurd blijft te vloeibaar, zelfs na afkoeling, waar zou dat aan kunnen liggen?
Dan heb je het wellicht niet lang genoeg ingekookt.
Hoi, ik heb de bramencurd (en bramenjam) gemaakt en het smaakt héérlijk! Alleen zitten er hier en daar wat kleine klontjes in. Ik vermoed van de eieren. Enig idee hoe ik die een volgende keer kan voorkomen?
Fijn om te horen! Dan kan het zijn dat het wat te hard/snel gekookt is, dan kan het ei gaan stollen. Je zou het au bain marie kunnen maken of eventueel nogmaals zeven.
Hallo Laura, ik neem aan dat je alleen de dooiers v/d eieren moet gebruiken?
Kan je dat misdchien dan aanpassen in t recept.?
Nee je hebt de gehele eieren nodig, het recept is correct.
Er dreven nu allemaal slierten eiwit in t mengsel, vandaar mijn vraag.
Heb ik iets verkeerd gedaan??
Waarschijnlijk heb je het vuur dan toch te hoog gehad en/of niet voldoende geroerd. Je kunt het ook au bain-marie doen, dan is de kans kleiner dat je ei stolt tijdens het verwarmen.
Bij mij duurde het heel erg lang voor het begon in te dikken. Denk dat ik t vuur te laag had, dus op een gegeven moment toch maar wat hoger gezet. Heb al met al zo’n 40 tot 50 min in de pan staan roeren. Maar uiteindelijk dus gelukt.
Maar nu het is afgekoeld zie ik wettige stukjes/laag bovenop. Het ziet eruit als gestold vet van de boter. Hoe kan dit? Of beter, hoe kan ik dit voorkomen?
Bij mij trekken de potjes ook niet goed vacuüm. Ik hoor iig geen klik bij het omdraaien. Moet ik de potjes tot aan de nok toe vullen of kwestie van andere potjes kopen?
Dat klinkt eerder als stukjes gestold eiwit. Je kunt het even door een zeef halen direct na het indikken. Je kunt de volgende keer proberen het geheel au bain-marie te verwarmen, dan kan het vuur wat hoger.
Wettig = wittig
Ha Laura ik heb de koekjes gevuld met sinaasappel kwark en wat stukjes sinaasappel erdoor gedaan..heerlijk de kindjes smulde ervan en de grote ook.
Groetjes Jacqueline
Ik heb nog nooit een curd gemaakt, vandaag deze gemaakt met branen bewaard in de vriezer en het is echt een bijzonder lekkere smaak 🙏🏼
Hallo, kan je dit gebruiken als vulling voor een biscuit?
Zeker!
Echt het water loopt me in de mond…. !Ik ga het ook proberen met zwarte en rode bessen (want daar heb ik er altijd heel veel van uit de tuin). Nu al zin in, dankjewel voor het recept en de inspiratie!
Wow! Wát een smaakbom!! As we speak nog bezig met maken (sta al 30 min te roeren om dikte te krijgen en gaat de goede kant op!) maar net even geproefd en hij is geweldig! Duurt dus wel een heel stuk langer dan 10 min maar heb besloten het langzaam aan te doen en dat werkt prima. Thanks voor het recept Laura!!
Dag Laura
Klinkt lekker! Kan het ook met diepvries frambozen denk je? En wat is volgens jou het lekkerste om biscuit te vullen: pure frambozencurd of de curd mengen met mascarponeroom?
Bedankt!
Dat denk ik van wel! Alleen even oplettend dat daar meer vocht vanaf komt. En ik vind curd los tussen bodems meestal lekkerder omdat je dan de smaak het beste proeft, maar het kan beide.