Doe alle ingrediënten tegelijk in een kom en kneed tot een stevig deeg. Als het nog wat kruimelig is, kneed je het deeg met de hand verder. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Bekleed je bakring of bakvorm met het deeg en snijd de overtollige randjes weg. Als je een springvorm gebruikt, hou dan aan dat de rand van je taart max. 2 - 3 cm hoog moet zijn.
Vijgentaart vullen
Bereid de frangipane volgens het recept. Vul een spuitzak met de frangipane en verdeel het gelijkmatig over de bodem. Met een spuitzak werkt dit het meest makkelijk, maar je kunt het er ook met een lepel of spatel in scheppen en gelijkmatig verdelen.
Was de vijgen, snijd de boven- en onderkant er vanaf en snijd in partjes. Verdeel de partjes over de frangipane vulling. Dit kan kriskas (willekeurig), of in de rondte zoals ik heb gedaan. Druk ze een beetje aan.
Vijgentaart bakken
Bak de vijgentaart 45 – 50 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Controleer na 30 minuten of de bovenkant van de taart niet te donker wordt. Dek de taart anders af met aluminiumfolie en voeg 5 minuten aan de baktijd toe.
Bewaren
Je kunt deze taart prima 1 dag (goed verpakt) buiten de koeling bewaren, maar als je de taart wat langer wil bewaren dan kun je deze het beste in de koelkast bewaren. Op die manier blijft de taart 3 – 4 dagen goed. Luchtdicht verpakt in de vriezer tot max. drie maanden houdbaar.