Havermout-banaan wafeltjes

14 januari 2022
Havermout-banaan wafeltjes
23

Banaan is perfect om gezondere baksels mee te zoeten en er tegelijkertijd een subtiele bananensmaak aan mee te geven. Als je van banaan houdt tenminste. Grappig genoeg hou ik niet van banaan, maar vind ik het wel erg lekker in baksels. Dat is wel te zien aan de vele bananenbroden die op Laura’s Bakery te vinden zijn. Dit keer ben ik aan de slag gegaan met een recept voor havermout-banaan wafeltjes. Het recept kom uit het boek ‘Eat to beat het prikkelbare darm syndroom‘. Over het boek zelf vertel ik onder de foto wat meer. Dit recept was in ieder geval een succes, erg lekker. Wel heb ik meer havermout aan het beslag toegevoegd, omdat het beslag te dun bleef, en wat extra kaneel voor de smaak.

Als je glutenvrij eet, dan zijn deze havermout-banaan wafeltjes ook een echte aanrader. Let alleen wel op dat de havermout die je gebruikt glutenvrij gecertificeerd is.

Review: Eat to beat het prikkelbare darmsyndroom – Charlotte Robyns

In deze maand wil ik wat gezondere bakrecepten met jullie delen uit verschillende hoeken. Eén van mijn teamgenoten heeft het prikkelbare darmsyndroom en daardoor wilde ik eens meer weten wat dat precies inhield, op bakgebied dan. Het boek Eat to beat Het Prikkelbare Darmsyndroom is geschreven door een diëtiste die vaak in aanraking is gekomen met patiënten met dit syndroom. In het boek komt daardoor eerst de nodige theorie aan bod. Je komt te weten hoe het spijsverteringsstelsel (ook alweer) werkt en daarnaast wordt het prikkelbare darmsyndroom (PDS) uitgebreid besproken. De klachten, de diagnose, maar ook mogelijke oorzaken en de behandeling d.m.v. voeding. Volgens de auteur geven 70% – 80% van de patiënten met PDS aan dat voeding hun klachten triggert, waardoor ik me kan voorstellen dat het de moeite waard kan zijn om je voedingspatroon aan te passen als je hier veel last van hebt.

Na deze theorie komen 40 recepten aan bod waarbij zoveel mogelijk werd rekening gehouden met ingrediënten die mensen met PDS kunnen verdragen. Het lastige is wel dat, naar wat ik uit het boek heb begrepen, dit voor mensen met PDS ook weer erg verschillend kan zijn. Waar sommigen geen rauwkost kunnen verdragen, is dat voor anderen totaal niet het geval. Je moet zelf dus alsnog goed opletten welk recept past bij ‘jouw vorm van PDS’. De recepten variëren van ontbijt, lunch, diner, tussendoortjes en desserts. De recepten zijn simpel (hou ik van!) hoewel er soms wel wat meer uitdagende ingrediënten worden gebruikt, die niet iedereen in z’n keukenkastje zal hebben staan. Het is een smakelijk boek, met mooie foto’s bij de recepten. Er staat al meer op mijn lijst om eens te proberen en ik heb door dit boek wel geleerd dat PDS een ontzettend vervelend en lastig syndroom is.

Je shopt het boek voor 24,99 bij Bol.com of bij Amazon.

 

Havermout-banaan wafeltjes

Deze havermout-banaan wafeltjes zijn met wat vers fruit en kwark een heerlijk ontbijt, maar ze kunnen ook perfect door als tussendoortje.

Ingrediënten

  • 300 ml amandeldrink of rijstdrink
  • 2 eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 0,5 tl kaneel
  • 2 el (kokos)suiker
  • 1 rijpe banaan
  • 225 gram havermout
  • 1 el milde olijfolie

Instructies

  • Doe alle ingrediënten samen in de blender en mix tot je een glad beslag hebt.
  • Verhit het wafelijzer en vet in met (kokos)olie. Schep meerdere kleine hoopjes beslag op het ijzer en bak tot de wafeltjes goudbruin zijn.
  • Afhankelijk van je wafelijzer bak je ze 2-4 minuten zonder het wafelijzer te openen.
  • Tip uit het boek: serveer ze met ongezoete kokosyoghurt en verse bessen.
Tips

Als je glutenvrij eet, dan zijn deze havermout-banaan wafeltjes ook een echte aanrader. Let alleen wel op dat de havermout die je gebruikt glutenvrij gecertificeerd is.

Bewaren

Afgebakken wafels zijn in een afgesloten bak drie dagen houdbaar buiten de koelkast, of tot drie maanden in de vriezer. Het beslag zelf zou ik meteen afbakken en niet bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (10 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

7 reacties

  1. Daphne schreef:

    Oeh dit ga ik binnenkort even proberen!

  2. Kim schreef:

    Is de eetlepel olie om in te vetten of gaat het echt door het beslag van de wafels?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Door het beslag en het wafelijzer vet je ook met wat (kokos)olie in.

  3. Danique schreef:

    Hoeveel wafels kan ik ongeveer uit dit recept halen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ongeveer 16.

  4. Lisa schreef:

    Kan je de amandelmelk vervangen door gewone melk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *