Perentaart

Gepost: 10 oktober 2023 Laatst bewerkt: 12 oktober 2023
Perentaart

Een ongelofelijk lekkere perentaart, gebaseerd op het recept voor een Franse perentaart met een luxe amandelspijs. Deze lekkere taart moet je echt eens proberen!

Franse perentaart

Als zoete foodblogger heb ik een grote voorliefde voor de Franse patisserie. Ik mag dan ook graag een stukje Franse perentaart eten. Officieel heet deze taart een ‘Tarte bourdaloue’ en bestaat deze uit een knapperige koekbodem, gevuld met een amandelcrème en gestoofde peren. Een simpele combinatie, maar ongelofelijk lekker.

Ik maakte de taart met mijn recept voor zandtaartdeeg in combinatie met een vulling van frangipane, wat ik vaak een luxe amandelspijs noem voor degenen die niet bekend zijn met de term ‘frangipane’. Je bakt deze Franse tarte bourdaloue in z’n geheel af, met een prachtig resultaat.

Makkelijke perentaart

Deze taart is gelukkig niet alleen erg lekker en mooi om te zien, maar daarnaast ook echt een makkelijke perentaart. Zowel het zandtaartdeeg als de frangipane zijn absoluut niet ingewikkeld om te maken.

En dan het meest belangrijke: mijn proefpanel was razend enthousiast. Ik heb zelfs gehoord dat deze perentaart toegevoegd werd aan het rijtje lievelingstaarten. Dat is precies wat je wil horen als je je best gedaan hebt in de keuken, nietwaar? 😉

BAKTIP: de Franse perentaart wordt vaak in een ronde bakvorm gebakken, maar ik gebruikte een rechthoekige bakvorm met losse bodem.

Recept perentaart met amandelspijs

HET LAURA’S BAKERY BAKBOEK

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Afbeelding

Perentaart recepten

Het maken van een perentaart stond al lange tijd op mijn baklijst. Er zijn eigenlijk maar weinig perentaarten op Laura’s Bakery te vinden, en dat terwijl ik al talloze taartrecepten met appel met jullie heb gedeeld. Om de één of andere reden is de peer dus een ondergeschoven kindje ten opzichte van de appel en daar ga ik verandering in brengen. 😉

Om die reden deelde ik vandaag dit lekkere recept voor een Franse perentaart, maar daarnaast heb ik een tip als je nog meer inspiratie voor perentaarten zoekt. Ik ben namelijk voor je op zoek gegaan naar de appeltaartrecepten waarbij je de appel 1:1 kunt vervangen door peer.

Perentaart bakken

Een voorbeeld: maak van mijn Oma’s appeltaart in één klap een zalige perentaart door de 1,5 kilo appels te vervangen door 1,5 kilo peren. De verdere bereiding blijft hetzelfde! Nog een aantal taartrecepten waarmee dit mogelijk is:

Zo kun je dus een lekkere peren-kruimel cheesecake bakken of een plaatcake met peer en kaneel. Eindeloze inspiratie!

Franse perentaart

Perentaart maken

Extra tips voor het stoven van de peren?

Voordat je de peren in de taart verwerkt, stoof je ze eerst kort in water. Ik gebruikte peren die nog niet zo rijp waren (dat heeft de voorkeur), maar als je alleen rijpe peren voorhanden hebt, hou dan een kortere kooktijd aan om te voorkomen dat de peren te zacht koken.

Aan het water waar je de peren in de pan in kookt kun je eventuele smaakmakers toevoegen, zoals vanille, citroen of een likeur. Ik vond dit niet nodig in dit recept, maar op deze manier kun je wel leuk variëren.

Welke peren heb je gebruikt?

Ik gebruikte Conference peren, dat is in principe een perenras dat je het meest tegenkomt in de supermarkt. Mijn peren waren vrij hard en aan de grote kant. Om die reden heb ik 3 peren opgenomen in de receptuur, terwijl ik er uiteindelijk maar 2 in de taart heb verwerkt. Voor de zekerheid kun je beter een peer teveel dan te weinig stoven.

Kan ik de peren ook vervangen?

Je kunt de peren gerust 1:1 vervangen door appels. Je kunt het recept verder exact aanhouden.

Ik heb alleen een ronde bakvorm.

Voor dit recept gebruikte ik een rechthoekige bakvorm, maar je kunt uiteraard ook een ronde bakvorm gebruiken. Voor de hoeveelheid in onderstaand recept is een ronde vorm van 25 cm doorsnee het meest geschikt. Als je thuis alleen een ander formaat hebt dan kun je ook de knop ‘recept omrekenen’ in de receptkaart gebruiken.

Perentaart recept

 

Recept perentaart maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.70 van 10 stemmen

Perentaart recept

Een ontzettend lekker recept voor een Franse perentaart met frangipane en een knapperige koekbodem.
Porties: 10 porties

Ingrediënten

  • 3 peren
  • 750 ml water
  • 250 gram suiker

Zandtaartdeeg

  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram bloem
  • ½ ei
  • snuf zout
  • frangipane 1x recept

Instructies

Peren stoven

  • Maak de peren schoon: schil ze, verwijder de klokhuizen en snijd verticaal doormidden.
  • Zet een pan op middelhoog vuur met het water en de suiker en breng aan de kook. Voeg de peren toe aan het suikerwater en laat 10 minuten stoven, met de deksel gedeeltelijk op de pan.
  • Haal de peren uit het water en laat ze uitlekken. Pas als de peren volledig zijn afgekoeld kun je ze in de taart verwerken.

Perentaart maken

  • Zandtaartdeeg. Doe alle ingrediënten tegelijk in een kom en kneed tot een stevig deeg. Als het nog wat kruimelig is, kneed je het deeg met de hand verder. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Bereid in de tussentijd de frangipane volgens het recept.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Bekleed je bakvorm met het deeg en snijd de overtollige randjes weg.
  • Verdeel de frangipane gelijkmatig over de met deeg beklede bakvorm. Snijd de peren in dunne plakjes (in de breedte) en leg ze op de frangipane met de bolle kant van de peren naar boven.

Perentaart bakken

  • Bak de perentaart 45 – 50 minuten op op 180 °C (boven- en onderwarmte). Check na 30 minuten of de bovenkant van de taart niet te donker wordt, dek de taart anders af met aluminiumfolie en voeg 5 minuten aan de baktijd toe.
Bewaren

Je kunt de taart prima 1 dag (goed verpakt) buiten de koeling bewaren, maar als je de taart wat langer wil bewaren dan kun je deze het beste in de koelkast bewaren. Op die manier blijft de taart 3 – 4 dagen goed. Invriezen heb ik nog niet geprobeerd.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Hanneke schreef:

    Verticaal doorsnijden? Dat ligt eraan hoe je de peer vasthebt 🤭 bedoel je gewoon in 4 parten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik bedoel van het steeltje tot aan de onderkant. Je hebt dan 2 parten. Dat is misschien duidelijker!

  2. Suzanne schreef:

    Ohh, dankjewel Laura! Ik wilde al langer een tarte bourdaloue maken in die rechthoekige vorm, maar nu hoef ik het recept niet meer zelf om te rekenen 🙂 Direct aan de bak dus maar!

  3. Johan schreef:

    Hoi Laura, moet je de appels ook koken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, je kunt het exact hetzelfde bereiden.

  4. Conny schreef:

    Kan je nog iets met het suikerwater doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou er bijvoorbeeld trempeersiroop van kunnen maken: https://www.laurasbakery.nl/basisrecept-trempeersiroop/

  5. Richard schreef:

    Lekker, heb 1el speculaaskruiden toegevoegd aan het deeg,
    icm met peer en amandel een lekkere combinatie.

    thnx voor het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept