Rabarber galette met frangipane

9 juni 2018
28

Wanneer je bakt met een recept dat je nog nooit eerder gemaakt hebt, kan het resultaat zomaar anders uitpakken dan je had bedacht. Zo ook in dit geval. Voor het eerst gebruikte in frangipane in een taart en ik had er niet helemaal mee rekening gehouden dat dit uitzet in de oven. Weg was mijn superstrakke rabarber patroon. Gelukkig maakt het voor de smaak niet uit en hebben we genoten van deze rabarber galette met frangipane. Ik nam hem mee naar een reünie met mijn Zuid-Afrika reisgenootjes en door hen werd hij unaniem goedgekeurd!

Recept afdrukken
Nog geen beoordeling

Rabarber galette met frangipane

Rabarber is ontzettend goed te gebruiken in zoete recepten. Deze Rabarber galette met frangipane is daarom ook echt een succes!
10-12 personen

Ingrediënten

Decoratie

 • geklutst ei (je houdt een half ei over van het deeg)
 • geschaafde amandelen
 • rietsuiker

Instructies

 • Maak het zandtaartdeeg volgens recept. Maak er een ronde schijf van, wikkel deze in folie en leg hem minimaal een half uur in de koelkast.
 • Ondertussen maak je de frangipane volgens recept. Zet dit even apart en was de rabarber. Snijd de uiteinden van de rabarber af. Snijd de rest in vierkante blokjes die (ongeveer) even groot zijn. Voor dit patroon is het handig als je rabarberstelen ongeveer even dik zijn. Doe de stukjes rabarber in een kom met citroensap en vanillesuiker, roer door elkaar.
 • Haal het deeg uit de koelkast. Rol het uit op een vel bakpapier tot een ronde schijf die niet groter is dan je bakplaat.
 • Verdeel de frangipane in het midden, laat de randen rondom (ruim) vrij. Verdeel de blokjes rabarber over de vulling. Je kunt er net zoals ik een patroon van maken, je kunt ze er ook gewoon in een keer vanuit de kom overheen verdelen.
 • Vouw de randen deeg over de vulling heen om de galette te vormen. Ik vind het handig om het bakpapier hiervoor te gebruiken, dan weet je zeker dat het deeg niet scheurt.
 • Smeer de randen in met het geklutste ei en strooi er geschaafde amandelen en rietsuiker overheen.
 • Bak de rabarber galette in 25-30 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte). Als hij mooi goudbruin van kleur is dek je hem losjes af met aluminiumfolie.
 • Zet de galette dan terug in de oven en bak hem in nog eens 10-15 minuten op 180 graden tot de frangipane vulling gaar en/of goudbruin is. Controleer dit door er een prikker in te steken, als deze er schoon uitkomt is de vulling gaar.

Tips

 • Tip: Komt je prikker er net niet schoon uit? Laat de galette dan nog even in de oven zonder folie staan. Houd hem wel goed in de gaten!
 • Bewaren: De taart is het lekkerst als je hem binnen 1-2 dagen opeet, bewaar hem losjes afgedekt (kan buiten de koelkast).

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

6 reacties

 1. Gerlinde schreef:

  Hoi laura,

  Kan ik de frangipane ook gebruiken voor appeltaart plaatkoek uit jouw boek?
  Zo ja, hoe moet ik dit gebruiken en hoeveel?

  Groetjes Gerlinde

  1. Laura Kieft schreef:

   Kan ook, ik zou dan een dun laagje gebruiken (en de baktijd zal wat langer worden).

 2. Myranda schreef:

  Is hij lekkerder warm of eerder koud?

  1. Laura Kieft schreef:

   Beide, lauw en koud vond ik beide heerlijk!

 3. Pauline schreef:

  Kan je de rabarbertaart ook invriezen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, kan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *