Gezonde aardbeien kwarktaart

Gepost: 13 juni 2020 Laatst bewerkt: 6 juni 2024
Gezonde aardbeien kwarktaart

Ik probeer weer wat verantwoorder te eten de laatste tijd. De afgelopen weken heb ik iets meer dan mij lief is geproefd van alle baksels die ik maakte, dus ik let weer even goed op mijn voeding. Die balans moet weer terug zeg maar. En tegelijkertijd kan ik je vertellen dat ik wel taart als ontbijt heb gegeten. Deze gezonde aardbeien kwarktaart om precies te zijn. Nagenoeg zoals mijn ontbijt is eigenlijk, maar dan in taartvorm.

De kwarklaag is gemaakt van alleen kwark en fruit (en gelatine uiteraard). Daardoor is de taart niet heel erg zoet, afhankelijk van je smaak kun je nog wat suiker, honing of zoetstof toevoegen. De bodem bestaat voor een groot deel uit havermout, past perfect bij deze ontbijt kwarktaart. Al kun je deze taart natuurlijk ook prima op andere momenten eten 😉 .

BAKTIP: Ik gebruik al jaren deze springvorm van Le Creuset. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.

Gezonde aardbeien kwarktaart-2a
Gezonde aardbeien kwarktaart-3a

 

gezonde aardbeien kwarktaart recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.19 van 48 stemmen

Gezonde aardbeien kwarktaart

Een kwarktaart zonder toegevoegde suikers en slagroom, kan dat? Jazeker, ik maakte deze gezonde aardbeien kwarktaart en deel het recept graag.
Porties: 10 personen
gebruik een 20 cm vorm

Ingrediënten

Bodem

  • 120 gram havermout (glutenvrij)
  • 80 gram cashewnoten
  • 80 gram dadels
  • 2 el kokosolie
  • 1 tl vanille-extract

Kwarklaag

  • 12 blaadjes gelatine (20 gram)
  • 350 gram aardbeien in stukjes
  • 1000 gram (magere) kwark
  • sap van 2 sinaasappels
  • optioneel: suiker, honing of zoetstof naar smaak
  • Decoratie: extra aardbeien en 1 sinaasappel

Instructies

Bodem

  • Rooster de havermout samen met de cashewnoten in 10 minuten goudbruin in de oven op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Ontpit de dadels, week ze 5 minuten in kokendheet water en giet ze daarna goed af.
  • Maal alle ingrediënten voor de bodem in de foodprocessor tot er een plakkerig deeg ontstaat. Voeg eventueel 1-2 eetlepels water toe om dit te bereiken. Stort het mengsel in een met bakpapier beklede springvorm. Verdeel het gelijkmatig over de bodem en druk goed aan.

Kwarklaag

  • Laat de blaadjes gelatine minimaal 15 minuten weken in een schaaltje water.
  • Pureer de aardbeien met een staafmixer (of in de foodprocessor) fijn.
  • Doe de kwark en aardbeienpuree in een kom en meng door elkaar. Proef even of je de smaak goed vindt, dit is het moment om suiker, honing of een zoetstof toe te voegen.
  • Pers 2 sinaasappels uit en doe het vocht in een pannetje. Verwarm dit tot het lauwwarm is. Voeg dan de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer door tot de gelatine is opgelost en haal dan van het vuur.
  • Wacht tot het mengsel iets is afgekoeld, een beetje warm is prima. Laat het niet te lang staan, want dan gaat de gelatine al stollen. Giet het bij de kwark en roer het mengsel goed door.
  • Zorg dat de randen van je springvorm zijn ingevet en/of bekleed met bakpapier. Giet dan het kwarkmengsel in de vorm. Spreid gelijkmatig uit.
  • Zet de taart minimaal 8 uur in de koelkast.
  • Voor serveren decoreer je de taart met partjes sinaasappel en halve aardbeien.
Bewaren

Afgedekt in de koelkast ongeveer 4 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

88 reacties

  1. Laura schreef:

    Het klinkt echt super lekker! Ik mag alleen geen noten.. wat voor alternatief raad je aan voor de cashewnoten?

    1. Maike schreef:

      Ik kan ook niet tegen noten. Ik vermoed dat ik deze gewoon weg kan laten want de dadels zorgen wel voor de kleefkracht en de havermout voor de vastigheid.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Pitten en zaden zijn een goede vervanger daarvoor. Of geraspte kokos of havermout.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Mag je geen enkele soort noot? Denk dan in de pitten en zaden-hoek, zonnebloempitten bijvoorbeeld. Of havermout.

      1. Maike schreef:

        Bij mij is het zaden en noten. In diëten is het een crime want overal worden zaden doorheen gegooid. Havermout kan wel. Dat is een goede tip! Dank je ?

  2. Kelly schreef:

    Klinkt supergoed!
    Weet je toevallig hoeveel gram koolhydraten in deze kwarktaart zit? Wij eten nl koolhydraatarm, en deze kwarktaart komt al dicht in de buurt doordat hij suikervrij is!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee sorry, die bereken ik niet maar volgens mij bestaan daar wel tools voor online 🙂

  3. Janet schreef:

    Hoi Laura,

    Ik zie dat je een recept gedeeld hebt van de gezonde kwarktaart. Helaas is hij niet glutenvrij ?. Want gewone havermout is niet glutenvrij alleen met het logo glutenvrij is dat. Want het normale haver is vaak besmet met tarwe. Dus misschien wel handig om dit er nog bij te vermelden. Er zijn soms mensen die net gv eten of coeliakie hebben die kunnen er goed ziek van worden. Ik heb zelf coeliakie dus vandaar ?. Groetjes Janet Spang

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ga het meteen even aanpassen!

      1. Janet schreef:

        Zie het bericht nu pas ?. Maar super dat je het aangepast hebt ☺️

  4. Gery schreef:

    Ik kom hier voor het eerst. Prachtige site met mooie producten. Deze gezonde taart lijkt me een mooie vervanging. Wat me opvalt bij veel recepten en niet alleen hier is dat er nooit meer calorieën vermeld staan. Wel jammer !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik de afgelopen 10 jaar nog nooit gedaan en dat zal ook niet zo snel gaan veranderen, want dat past niet bij Laura’s Bakery. Bij een gezond recept gaat het me om de bewuste keuze voor gezondere ingrediënten. Je kunt het natuurlijk altijd zelf berekenen met online tools.

      1. tara schreef:

        Super goed vind ik dat! Uitrekenen kan altijd zelf, de nadruk ligt natuurlijk op de heerlijke baksels, zonder dat het een obsessie word wat er in zit! (tenzij dit natuurlijk, bij een persoonlijk geval, nodig is)

  5. Mies schreef:

    Kun je deze taart ook maken met agar agar? En zo ja, hoe zou dat dan moeten?
    Hoor het graag, want het diet er fijn uit!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen!

  6. Elmira schreef:

    Kan je deze kwartaart ook zonder gelatine maken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met agar agar bedoel je? Ik heb daar geen ervaring mee.

  7. Ingmar schreef:

    Hi Laura,

    Ziet er heerlijk uit! Kan je de kwark ook vervangen door een plantaardige variant?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, deze is vaak wel iets vloeibaarder dus dan heb je meer gelatine nodig.

  8. Evi schreef:

    Taart gemaakt en staat nu in de koelkast voor morgen 🙂 ik kijk er naar uit! Super gemakkelijk om te maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Geniet ervan! 😀

  9. Iris schreef:

    Taart staat in de koelkast, ik ben heel benieuwd! De kinderen zullen morgen smullen! Ik heb trouwens andere olie gebruikt, dus ik hoop dat die toch goed smaakt!

    1. Eva schreef:

      Ik was ook van plan andere olie te gebruiken, hoe smaakte die? Dan weet ik dat voor als ik zelf aan de slag ga 🙂

      1. Iris schreef:

        Smaakte goed hoor! Ik heb zonnebloemolie gebruikt!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Wat voor olie heb je dan gebruikt? Alleen kokosolie werkt nl, om de bodem op te laten stijven.

  10. Maike schreef:

    Bedankt voor het delen, Laura!

  11. Linda schreef:

    Zaterdag gemaakt, gisteren gegeten, ? ! Ik heb geen olie gebruikt, eigenlijk gewoon vergeten, alleen wat water gebruikt. We hebben het niet gemist. Ging prima. Over de bodem heb ik wat honing gedruppeld. Was erg lekker. De kinderen vonden het wat zuur. Volgende x zou ik misschien toch wat zoetstof gebruiken.
    Ik had 400 gr aardbeien laten trekken in wat balsamicoazijn en vanille aroma en dit over taart gedaan. Stond gezellig en was lekkere smaakvolle tegenhanger van zurige kwark. Leuk, lekker recept! Vult goed.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik kan me voorstellen dat kinderen de taart graag zoeter zijn, je kunt dit altijd naar smaak toevoegen!

  12. Leyla schreef:

    Yes eindelijk een gezonde taart en met veel eiwitten! Ben al 15 kilo afgevallen en kwark eten doe ik al elke dag dus deze taart is voor mij echt perfect en ook vervanging van alle suikerbommen, uuh taarten ; ) Dank je wel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat knap zeg! Geniet van de taart 🙂

    2. Mirella schreef:

      Heb je ook een alternatief voor de gelatine?
      Verder lijkt het mij een heerlijk recept!

      1. Laura Kieft schreef:

        Je zou agar agar kunnen proberen, voor de verhoudingen moet je dan even kijken op de verpakking.

  13. Max schreef:

    Hi Laura,

    Bij mij is ondanks het recept te hebben gevolgd de bodem wat zacht geworden. Hoe is dit in het vervolg te voorkomen? Meer kokosolie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Was het zacht of nattig? Dat laatste zou kunnen komen door de vulling wellicht.

  14. Marin schreef:

    Hoi Laura,

    Toen ik de sinaasappel gelei bij de kwark en aardbeien voegde begon deze meteen te klonten.
    Ik had gewacht tot de gelei toch al wel flink was afgekoeld om het schrikeffect in de kwark te verminderen. Is er nog iets anders wat ik zou kunnen doen om dit te voorkomen?

    1. Marin schreef:

      De kwark en aardbeien stonden trouwens ook al ruim 3 uur buiten de koelkast om op kamertemp. te komen.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Hmmm wat vervelend. Heb je het in één keer toegevoegd of al roerende in een straaltje?

      1. Marin schreef:

        In ene keer

  15. CARLA schreef:

    Gemaakt, maar de bodem met gewelde abrikozen en het kaasmengsel met verse abrikozenpuree. Normaal rooster ik nooit de noten voor een bodem, maar ga dit vanaf nu wel doen, geeft extra veel smaak.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een lekker variatie idee zeg!

  16. Mellanie schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb hem ook gemaakt, maar ik heb wel een grotere vorm gebruikt want anders paste het er niet in. ik heb ook meer aardbeien gebruikt omdat ik ze niet zo goed proefde (500 gram ipv 350).
    zou dit komen omdat ik griekse yoghurt heb gebruikt ipv kwark? ook heb ik wat agave siroop toegevoegd om het iets zoeter te maken.
    Hij was erg lekker en vanochtend nog een stukje bij het ontbijt gegeten;)

    1. Laura's Bakery schreef:

      De ene bak aardbeien is net wat smaakvoller dan de andere. Goed gedaan om tussendoor te proeven en aanpassen naar smaak 🙂

  17. Carolien schreef:

    Hoi Laura, dit lijkt me een heerlijke taart. Ik ben van plan ‘m voor het weekend te maken. Als ik gelatinepoeder wil gebruiken, hoeveel heb ik daar dan van nodig, weet jij dat? Groetjes, Carolien

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei nee, sorry. Meestal staan de verhoudingen op het pakje.

  18. bakliefde schreef:

    Kan dit ook met wat roomboter ipv kokosolie? Wat is dan de verhouding? En kan het ook evt met wat minder kwark?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het lijkt me wel, maar ik heb het niet geprobeerd.

  19. sam schreef:

    Hoe is het precies suikervrij als er 80 gram dadels in zit? niet echt bepaald suikervrij toch?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Suikervrij op Laura’s Bakery betekent vrij van geraffineerde suikers.

  20. Sanne schreef:

    Hallo Laura

    Kan ik hiervoor ook gedroogde dadels gebruiken?

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen.

  21. Thea schreef:

    Meng je de kwark en aardbeienpuree met een mixer of met een spatel?

  22. Fryda schreef:

    Hoi Laura,

    Zou de kwark vervangen zijn door iets melkvrij?

    Groetjes,
    Fryda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker. Er zijn gelukkig voldoende alternatieven in de supermarkt.

  23. Don Martinus schreef:

    Ik heb deze taart verschillende keren gemaakt, we ontbijten er regelmatig mee. Vind het echt heerlijk! En lekker makkelijk ‘s morgens.
    De eerste keer volgens recept gemaakt en wat honing en suiker toegevoegd. Ik wilde niet te veel suiker toevoegen maar wel meer smaak, daarom heb ik de tweede keer 500 gram kwark gebruikt en 8 blaadjes gelatine (en geen honing of suiker). De taart wordt zo wel iets kleiner, maar zonder er suiker of honing oid aan toe te voegen vind ik het smaakvoller. (Ik gebruikte een vorm van 19 cm)
    Aangezien het nu niet het seizoen is voor verse aardbeien heb ik de taart ook verschillende keren gemaakt met een blik perziken en 9 blaadjes gelatine. Het maakt uit of je een blik neemt met perziken op siroop of met fruitsap. In de variant met siroop zit suiker, dus die smaakt zoeter. (Ook al gebruik je het sap niet, je merkt dat toch.)
    Een keer vergat ik de dadels toe te voegen, en tot mijn verbazing bleef de bodem goed vast. De dadels zijn dus meer voor de zoetheid dan voor de vastheid, de kokosolie zorgt er voor dat de bodem aan elkaar vast blijft plakken. Toen ben ik gaan variëren met het aantal dadels. Vond het zonder dadels namelijk ook al lekker. Nu gebruik ik 50 gram dadels, iets minder dan het recept want ik ben namelijk niet zo’n zoetekauw.

  24. Ellen schreef:

    Dit recept is echt heerlijk! Vorige keer met aardbeien gemaakt en nu met mango, perzik en vanille. Erg lekker!

    1. Don Martinus schreef:

      Ik ben wel benieuwd: Wat voor vanille heb je gebruikt? Het merg van vanillestokjes of extract oid?

      1. Ellen schreef:

        Ik bestel vanillestokjes op de site van Delicious Vanilla, de Madagaskar variant. Goede kwaliteit en erg lekker. De stokjes zo’n haast 2.5 gram per stuk, dus qua geld goedkoper dan de 1 grams in de supermarkt. Ik heb idd voor deze kwarktaart het merg van 1 stokje erdoor!

  25. Delphine schreef:

    Kan je deze taart ook in de diepvries doen om later uit te halen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar heb wel eens mensen gehoord die met succes kwarktaart invriezen.

    2. J schreef:

      Jaa dat gaat prima. Even goed laten ontdooien. De smaak veranderd een klein beetje. Maar ik zelf vind het niet storend. En desnoods wat extra slagroom ?

  26. cjuch schreef:

    Hallo Een vraag. Kan je het ook met ander fruit maken inplaats van aardbeien, want ik ben allergisch voor aardbeien?

    1. Ellen schreef:

      Jazeker! Ik heb hem inmiddels al eens gemaakt met frambozen/blauwe bessen en mango/perzik/vanillestokje

    2. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan heel goed.

  27. Marrigje schreef:

    Dankjewel voor het recept !!
    Griekse yoghurt gebruikt ipv kwark
    Per abuis 1 liter ipv 1 kg waardoor we 2 taarten hadden en heel snel een extra bodem erbij gemaakt. Vond het spannend of ze wel op zouden stijven door het teveel aan zuivel maar dat was geen probleem.
    Ga hem snel nog een keer maken

  28. Noa Gouverneur schreef:

    Ik vind de recepten super lekker ?. Zelf heb ik een YouTube kanaal met mijn vriendin Emmelie. Daar maak ik ook allemaal lekkere recepten. Mag ik dit recept van je na-apen?
    Alvast bedankt voor je tijd. Groetjes Julia Gouverneur

  29. RUTTEN FREDDY schreef:

    ik vind een heerlijk dessert en zo licht
    deze dessert past zeker bij zondags bezoek of bij vier uurtje
    hoogachten
    freddy

  30. Ilona schreef:

    Hallo Laura,

    Mijn kwark wordt niet zo stijf. Kan het zijn dat ik dan te veel sinaasappelsap heb gebruikt? Ik gebruik 130ml.

    Mvg Ilona

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is gek! Daar kan het niet aan liggen (je hebt niet teveel gebruikt). Ik denk dat er wat mis moet zijn gegaan met de gelatine.

  31. Charlotte schreef:

    Hoi Laura,

    Ik lust geen sinaasappel. Kan ik de sap daarvan vervangen door wat anders?

    Gr.
    Charlotte

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou ander sap kunnen proberen van een vrucht die je wel lekker vindt.

  32. MyraD schreef:

    Hoi Laura,
    Fijn recept! Ik zoek een vervanging voor een bodem van een soort zandgebak die gevuld met room, honing en pecannoten gebakken gaat worden. Ik wil dat recept zowel veganizen als gezonder maken. Denk je dat ik, als ik jouw recept iets vermeerder, er een bodem met opstaande rand mee kan maken en die (met vulling) kan bakken? Of zal het resultaat veel te hard worden?
    Oorspronkelijk gerecht moet 45 min. Op 175°C, dat lijkt me sowieso te lang voor dit deeg, maar heb jij het wel eens gebakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat je er een bodem met opstaande rand van kan maken (wellicht niet zo strak, maar het kan wel). Verder zou ik het vooral uitproberen! 🙂

  33. Marian schreef:

    Hi Laura,

    wat een héérlijke kwarktaart, dat wordt mijn ontbijt, zo fris en dan die bodem! Meteen favoriet.
    Wel vind ik het werken met gelatine een crime, maar deze taart ga ik vaker maken maken en wie weet, leer ik het nog een goed!
    Bedankt voor het recept, voor mij een topper!.
    We maken trouwens veel van jou recepten, allemaal zo lekker en fijn dat je er geen voedingswaardes bij zet, kun je ook eens ‘ongehinderd’ proeven en genieten!😋😋😋
    Dankjewel!

  34. Martine Smedt schreef:

    Dag Laura, om een kleinere versie te maken kan ik gewoon alles delen door 2?

    Groetjes
    Martine

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! 🙂

  35. Martine De Smedt schreef:

    Sorry Laura, ik had niet gezien dat je het recept voor verschillende hoeveelheden kan aanpassen.
    De taart zit in de ijskast!
    Groetjes
    Martine

  36. Christine juch schreef:

    ik kan niet tegen aardbeien. Allegisch ervoor. Kan ik ook bramen of ander fruit gebruiken en is de hoeveelheid dan net zoveel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet getest met bramen of frambozen, maar ik denk dat dit prima kan! Wel even opletten dat je geen zure bramen of frambozen te pakken hebt.

  37. Christine schreef:

    Kan ik dit ook door ander fruit dan aarbeien vervangen,want ik ben allergisch voor aarbeien?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan voor de meeste fruitsoorten prima.

  38. Christine schreef:

    De zelfde hoeveel gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hangt een beetje af van de soort, maar ik neem aan van wel.

  39. Ilona schreef:

    Ik was wat skeptisch over de bodem, zou dit wel als een koek bodem smaken?? Maar deze was echt heel lekker!!!

    Heb de sinaasappel weggelaten en de (bevroren) aardbeien opgewarmt met een zakje vanille suiker, gepureerd en gemengd met de gelatine. Dit door de kwark gemengd met wat agave siroop en dit was voor mij zoet genoeg 👌🏼

    Ook viel de taart in de smaak bij mn vriend die nogal van zoet en boter gebak houdt 🙃

  40. Ali schreef:

    Wat kan ik i.p.v. kokosolie gebruiken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb de kokosolie in een dergelijke koekbodem nog niet eerder vervangen, dus dat durf ik niet te zeggen. Je kunt het ook weglaten, dan wordt de bodem alleen iets minder stevig.

  41. Jat schreef:

    5 sterren
    Deze taart is gezond en heerlijk. Hoop dat je meer van dit soort recepten toe gaat voegen.

  42. Irene schreef:

    Wordt de gelatine gebruikt om kwart hard te maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept