Kaas-knoflookbroodjes

18 februari 2019
100

Ik heb de smaak te pakken hoor, mijn vriezer ligt inmiddels vol met zelfgebakken broodjes. Deze kaas-knoflookbroodjes heb ik ook nog voldoende op voorraad, lekker bij een kom zelfgemaakte soep. Of gewoon bij de lunch, en ik knabbel ook nog wel eens op zo’n broodje bij lekkere trek. Ik gebruikte mijn standaard recept voor broodjes dat ik al jaren gebruik, alleen nu deed ik al knoflook en geraspte kaas door het deeg, ik was wel benieuwd hoe dit uit zou pakken. Het deeg rook goed naar knoflook kon ik je vertellen! Om de kaas ook niet te vergeten legde ik op elk bolletje deeg een goede hoeveelheid geraspte kaas voordat ze de oven ingingen. Resultaat zijn heerlijke kaas-knoflookbroodjes met een knapperige korst. Ga jij ze ook maken?

Kaas-knoflookbroodjes

Deze lekkere kaas-knoflookbroodjes zijn ideaal voor bij de soep, als lunch of gewoon tussendoor. Na een kaas-knoflookbroodje wil je er alleen maar meer!

Ingrediënten

Deeg

  • 300 gram patentbloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • snuf zout
  • peper
  • 2 el olijfolie
  • 160 ml lauwwarm water
  • 1,5 tl knoflookpoeder
  • 50 gram geraspte kaas

Topping

  • scheutje olijfolie
  • peper, zout, knoflook naar smaak
  • geraspte kaas

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg samen in een kom en kneed met een (staande) mixer in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een mooi vliesje van kunt trekken.
  • Plaats het deeg in een met olie ingevette kom, dek de kom af en laat het ongeveer een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
  • Stort het deeg daarna op je werkblad, druk de lucht eruit en verdeel in 10-12 gelijke stukken. Draai er bolletjes van en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de broodjes af en laat nog zo’n 30-45 minuten staan tot ze nog meer zijn gerezen.
  • Maak ondertussen een mengsel van de scheut olijfolie met peper, zout en knoflook. Na de tweede rijs smeer je de broodjes hier dun mee in. Plaats ook wat geraspte kaas bovenop de broodjes, wees hier niet te zuinig mee.
  • Bak de broodjes in 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).

Tips

  • TIP: Als het deeg mooi soepel is, kan je er een vliesje van trekken. Zo’n vliesje kun je vergelijken met een stukje kauwgom zover uitrekken dat het in het midden zo dun is, dat je er doorheen kunt kijken. Zonder dat het scheurt uiteraard.
  • Bewaren: ongeveer 3 dagen in een afgesloten verpakking buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

11 reacties

  1. Anouk schreef:

    Kun je ook verse knoflook gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan ook. Dan zou ik de teentjes persen.

  2. Ruud schreef:

    Laat je de broodjes ontdooien als ze uit de diepvries komen, of doe je ze in de oven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide, hangt af van de situatie en hoe snel ik ze nodig heb.

  3. Marja schreef:

    Kun je als warme plaats om te rijzen, ook de oven gebruiken op een lage stand?zoja op hoeveel graden zou jij dat doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar weet dat het kan. Zou zo’n 30-35 graden aanhouden.

  4. Vera schreef:

    Kun je ook pesto in plaats van knoflook gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk wel, maar zeker weet ik het niet. Misschien vind je deze recepten anders leuk:
      https://www.laurasbakery.nl/mozzarella-pesto-focaccia/
      https://www.laurasbakery.nl/gevlochten-pestobrood/

      1. Vera schreef:

        Dankjewel

  5. Jeroen schreef:

    Bij ons kon ik er maar 9 hele kleine bolletjes uithalen. Ik kan er toch ook 1 groter brood van maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan ook. Dan heeft het wel langer nodig in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *