Abrikozen-yoghurtcake met cream cheese frosting

111

Ik heb weer een fantastisch lekkere cake voor jullie in de aanbieding! Ziet deze abrikozen-yoghurtcake er niet heerlijk uit? Ik zou er gelijk mijn tanden weer in willen zetten in ieder geval. De topping bovenop is mijn zalige cream cheese frosting, die past er perfect bij. En een paaseitje, die mag natuurlijk niet ontbreken bij een lekker paasbaksel. Voor de abrikozen swirl gebruikte ik Hero abrikozenjam, dit is alweer het vierde jaar dat ik samenwerk met Hero en lekkere recepten mag bedenken. Superleuk vind ik dat! Hun abrikozenjam is denk ik wel mijn favoriete smaak jam om te gebruiken in de keuken. Het is ook een ideale jam om baksels mee af te smeren zodat ze een mooi glansje krijgen. Die techniek gebruiken we niet in dit recept, is ook niet nodig omdat er weer een topping bovenop de cake komt. Ga jij deze cake maken voor de paasdagen?

Abrikozen-yoghurtcake

Een heerlijk frisse en smeuïge cake die perfect past bij het voorjaar en de paasdagen. Ga jij hem maken?
Porties: 15 personen
Voor een 18x30cm vorm

Ingrediënten

  • 160 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 150 ml yoghurt mager of vol
  • 3 eieren M
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 ml zonnebloemolie
  • paar flinke eetlepels Hero abrikozenjam

Topping

Instructies

  • Neem twee kommen, in de eerste voeg je bloem, suiker, bakpoeder en zout samen. Roer even kort door elkaar. In de tweede kom klop je yoghurt, eieren, vanille-extract en zonnebloemolie door elkaar. Giet dit bij de kom met bloem en spatel door elkaar.
  • Bekleed een bakvorm van ongeveer 18×30 cm met bakpapier en giet het beslag in de vorm. Roer de abrikozenjam even los en verdeel met een lepel wat jam over het gehele oppervlak. Gebruik een mes (of achterkant van je lepeom er swirls van te maken in het cakebeslag.
  • Bak de cake in ongeveer 30-35 minuten op 175 graden (boven- en onderwarmte).
  • In de tussentijd kun je de cream cheese frosting volgens recept maken.
  • Wanneer de cake helemaal is afgekoeld snijd je deze in blokjes. Verdeel de frosting over de cakeblokjes en maak het af met een paaseitje. Je kunt natuurlijk ook eerst frosting over de hele cake verdelen en deze daarna in stukken snijden.
Bewaren

De cake is ongeveer 5 dagen houdbaar buiten de koelkast, verpak deze in folie. De frosting kun je tot een week bewaren in de koelkast. Eenmaal samengevoegd bewaar je de cake afgedekt in de koelkast voor maximaal 3 dagen. Het handigst is om de cake niet al te lang voor serveren nog even af te maken, dat is het lekkerst.

Op zoek naar nog meer inspiratie? Kijk dan ook zeker eens in de Hero Jam Studio.

Dit is een samenwerking met Hero, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

41 reacties

  1. Marianne schreef:

    Laura ik kan de hoeveelheid ingrediënten niet vinden in je recept, alleen maar afbeeldingen

    1. Laura Kieft schreef:

      als je het recept niet ziet heb je waarschijnlijk een adblocker aan staan, als je deze uitschakelt kun je het recept gewoon zien 🙂

      1. Manon schreef:

        Hai Laura,

        Ik heb al drie keer de cake willen maken, maar zodra ik het yoghurt mengsel meng met de droge ingrediënten, schiet het direct in de schift. Het beslag prikkelt op mn tong en er is geen redden meer aan. Alle ingrediënten zijn op kamer temperatuur.

        Her bakpoeder reageert met de yoghurt. Ik wil het heel graag maken. Kun jij me helpen?

        Liefs

        1. Pieternel schreef:

          Ik maak hem met zelfrijzend bakmeel, ipv bloem en zonder bakmeel. Verder precies volgens het recept. Ik heb dit probleem nog nooit gehad.

  2. Else-Marie schreef:

    Ow wat klinkt dat lekker! Heb je ook een tip wat je op de cake kan doen i.p.v. cream cheese frosting? Ik hou echt niet van kaas:(

    1. Laura Kieft schreef:

      banketbakkersroom is ook heerlijk 😀

  3. Monica schreef:

    Ik heb geen add blocker, maar ik zie ook de ingredienten niet…

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is vreemd, ze staan er toch echt. Je kunt een andere browser proberen, of even je cache legen. Hopelijk werkt dat 🙂

    2. Laura Kieft schreef:

      update je browser even of gebruik een andere, dat zal de oorzaak zijn. Waarschijnlijk staan de foto’s nu over de ingrediënten.

  4. Irene schreef:

    Jammer, bij mij ook geen ingrediënten!
    Kun je die nog een keer posten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Die zijn gepost. Probeer even een andere internetbrowser of update je huidige. Daar ligt het aan (heb dit ook ooit gehad)

  5. Judith schreef:

    Staat nu in de oven, ben heel benieuwd. Heb alleen een hetelucht oven, dus even kijken met de temperatuur en tijd.

  6. Marian schreef:

    Lekkere cake! Hij moest bij mij wel wat langer in de oven en de abrikozenjam was helemaal naar onder gezakt, misschien heb je hier nog een tip voor? Ik had dat laatst ook met een cake met kersenvlaaivulling en kruimels…. alsof de cake tijdens het bakken de kersen niet mee omhoog genomen had. Maar goed, de smaak was er niet minder om.

    1. Laura Kieft schreef:

      Waarschijnlijk klop je je beslag dan te luchtig, je kunt stoppen met mixen zodra de droge ingrediënten opgenomen zijn. en het zakt altijd wel iets natuurlijk.

  7. Nicole schreef:

    Zou hem graag willen maken. Ook bij mij staan de foto’s over de ingrediënten. Kan iemand deze alsnog posten dan kan ik morgen aan de slag.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat je internetbrowser verouderd is, update die even of probeer een andere internetbrowser. Dat zal het oplossen.

  8. Marie schreef:

    Mmm, deze wil ik maken! Is zonnebloemolie eventueel te vervangen met olijfolie of rijstolie?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zelf niet geprobeerd, maar je kunt het eens proberen uiteraard. Moet vast lukken.

  9. Diane schreef:

    Deze lijkt me heerlijk, is de olie eventueel ook te vervangen voor boter? En is het dan dezelfde verhouding?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik zelf niet geprobeerd, maar moet zeker lukken.

  10. Marion schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil deze cake zondagochtend maken. Nu is mijn vraag, mix je de ‘vloeibare’ ingrediënten luchtig met een mixer? Of gewoon kort mixen zodat het alleen door elkaar zit en daarna met spatel (hand) de ‘droge’ ingrediënten erbij?

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon kort tot opgenomen/vermengd.

  11. Wendy Cremers schreef:

    Hallo Laura,

    Vandaag deze cake voor de tweede keer gebakken. Hij was de eerste keer al een groot succes. De cake is niet te zoet waardoor de crème cheese erg goed combineert.

  12. Sandra schreef:

    Heel makkelijk maar echt heel erg lekker!! Gemaakt voor de (paas)brunch morgen maar al stiekem geproefd 😉

  13. Joni schreef:

    Wat een lekker recept is dit. De smaak is erg goed en hij proeft niet zo zwaar. De yoghurt maakt het heerlijk licht. Een topper!!

  14. Pieternel schreef:

    Hij was super lekker en inderdaad erg makkelijk te maken. 1 probleem: hij was te snel op 😉 als ik hem in een gewone cakevorm wil maken moet ik dan extra ingrediënten gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat ligt er maar net aan hoe hoog je je cake wilt hebben. Met deze hoeveelheden kun je ook al een goede cake bakken hoor (baktijd veranderd wel)

      1. Daphne schreef:

        Hoe veranderd de baktijd als je het in een ‘gewoon cakeblik’ bakt? En is de cake ook lekker zonder topping? Of dan te droog?

        1. Lian van Rens schreef:

          Je dient de cake langer te bakken. Met een prikker testen of die gaar is van binnen. De cake is alles behalve droog.

  15. Cindy schreef:

    Ik heb de cake gemaakt, maar langer in de oven laten staan. De bovenkant is mooi bruin maar de binnenkant blijft een beetje klef. Is hij toch nog niet helemaal gaar??

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt een cake controleren door er een prikker in te steken, komt deze er schoon uit, dan is hij gaar.

  16. Manon schreef:

    Hai Laura,

    Ik heb al drie keer de cake willen maken, maar zodra ik het yoghurt mengsel meng met de droge ingrediënten, schiet het direct in de schift. Het beslag prikkelt op mn tong en er is geen redden meer aan. Alle ingrediënten zijn op kamer temperatuur.

    Her bakpoeder reageert met de yoghurt. Ik wil het heel graag maken. Kun jij me helpen?

    Liefs

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat het in de schift schiet komt waarschijnlijk door de hoeveelheid vocht ineens en/of het verschil in kamertemperatuur. Na even mixen lost dit zichzelf meestal al op. En het prikkelende gevoel komt door bakpoeder/baking soda. Niets ernstigs en daar merk je na het bakken niks meer van. Ook als het beslag nog licht geschift is kun je het in dit geval prima bakken.

  17. Monique schreef:

    Kan ik ook stukjes gedroogde abrikoos door het beslag doen? Of zakken die direct helemaal naar de bodem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je ze door de bloem rolt moet dat meevallen.

  18. Denise schreef:

    Hallo Laura,

    Zou ik hier ook een verjaardagstaart van kunnen maken voor mijn zoontje?

    Wat zou je adviseren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! Hier kun je het omrekenen naar een ronde vorm: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

      1. Denise schreef:

        Heel lief, dankjewel!

  19. Ingrid Ijmker schreef:

    Ik wil dit graag in een tulband vorm maken, en de Cristina erover heen, moet ik dan het recept x2 doen?

    1. Ingrid Ijmker schreef:

      Christina = frosting 🤣 autocorrect

    2. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt helemaal van het formaat tulband af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *