Peanutbutter and jelly. Een bekende combinatie die velen op hun brood smeren. Op brood vind ik de combinatie van pindakaas en jam niet lekker, maar in baksels vind ik deze twee smaken dan weer prima samengaan. Ik maakte daarom deze pindakaas jam koekrepen. Heerlijke smeuïge pindakaas koeken met een fris laagje jam. Dit zijn van die verrukkelijke koeken waarvan je de smaak nog heerlijk lang in je mond proeft als je met tong weer even langs je kiezen gaat. Ha, dat klinkt smakelijk nietwaar 😛 . Maar geloof mij, deze koeken zijn het waard om vandaag nog de keuken in te duiken!
Pindakaas jam koekrepen
Ingrediënten
- 270 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 170 gram pindakaas (ik gebruikte met stukjes noot)
- 110 gram ongezouten roomboter
- 1 ei (M)
- 1 tl vanille extract
- 5 flinke eetlepels jam (of meer als je dat lekker vindt, ik koos voor een dun laagje)
Instructies
-
In een kom voeg je bloem en bakpoeder vast samen, roer met een spatel door elkaar.
-
In een andere kom doe je de pindakaas, boter en suiker, klop tot een romig mengsel. Voeg het ei en de vanille extract toe en mix tot dit is opgenomen. Als laatst voeg je het bloemmengsel (in delen) toe, meng tot een mooi deeg.
-
Bekleed je bakvorm met bakpapier en verdeel twee derde van het deeg gelijkmatig over de bodem. Schep de lepels jam in de vorm en smeer uit over de koekbodem. De rest van het deeg verkruimel je en strooi je over de vorm. Je hoeft niet alles te gebruiken. Ik wilde na het bakken nog wat van de jam zien en hield een klein beetje deeg achter. Hier kun je eventueel nog koekjes van bakken (of het gewoon stiekem opsnoepen ?).
-
Bak de koekrepen in 30 minuten op 180 graden goudbruin en gaar. Laat zo’n 10 minuten in de bakvorm afkoelen voordat je de koek uit de vorm tilt en verder op een rooster laat afkoelen.
Pindakaas & jam is mijn favoriete combinatie! Ik maakte toevallig ook repen vandaag op mijn blog met pindakaas, maar dan een hartige (en gezonde) versie! 🙂
Zo dat is lekker zeg! Ik ga binnenkort hier een gezondere variant op maken. 🙂
Oh dat ziet er echt te lekker uit!
Laura kun je me vertellen hoe hoog de taartvorm minimaal moet zijn?
De koek is in totaal nog geen 3 cm, een lage vorm is dus voldoende.
Ha! Wat dacht je van Nutella ipv jam?
Mijn vader vindt appel en pindakaas erg lekker: wellicht ook de moeite waard om te proberen 😉
Ook heerlijke combinaties inderdaad 🙂
Het lijkt me super lekker! Kan ik puur pinda gebruiken? Of is dat te vloeibaar voor het recept? En is de suiker te vervangen voor wat anders? Om ‘m wat meer healthy te maken?
Heb geen ervaring met de vervangers in dit recept, maar dat kun je zeker proberen 🙂
Ik heb geen vierkant bakblik. Kan ik ook een ronde vorm van 20 cm doorsnee gebruiken? Bijvoorbeeld een boterkoekvorm? Complimenten overigens voor je site. Mooie en lekkere recepten en vooral met bekende ingrediënten. Chapeau!
Ja hoor, geen probleem.
Ik heb ze net gisteren gemaakt en ik vind ze echt heerlijk! Ik heb er voor extra smaak nog wat geraspte chocolade over gedaan. Ook heb ik koekjes van het overige deeg gemaakt, maar vind het deeg zelf lekkerder.
Zeker aan te raden!
Ik heb ze vandaag gemaakt, echt heeeerlijk! Het enige is dat ik het zelf lekkerder zou vinden als de bodem wat harder zou worden, maar wil het niet langer in de oven hebben staan, wat kan ik hiervoor doen?
Je zou de bodem dan wat dunner kunnen maken.
Wanneer snij je de koek in stukken? Zie dat niet zo snel in het recept staan.
Als de koek volledig is afgekoeld, anders heb je kans dat het breekt.