Bananencake

Gepost: 29 september 2023 Laatst bewerkt: 1 februari 2025
Bananencake

Een makkelijk recept voor bananencake met boter, suiker en bloem. Omdat er al veel gezonde bananenbroden online staan, werd het nu tijd voor een niet-gezond exemplaar. Die trouwens wel afschuwelijk lekker is. 😉

Bananencake en bananenbrood: het verschil

Ik deel vandaag een onwijs lekker recept voor een bananencake met jullie, niet te verwarren met een bananenbrood. Op het internet worden deze begrippen regelmatig door elkaar gebruikt, dus om verwarring te voorkomen zal ik uitleggen wat het verschil tussen een bananencake en een bananenbrood op Laura’s Bakery betekent.

Een bananenbrood heeft in principe een gezonde inslag. Er wordt geen suiker, olie of boter aan mijn basisrecept voor bananenbrood toegevoegd. Een echt brood is bananenbrood eigenlijk ook niet te noemen, want je maakt een vrij vloeibaar beslag waar geen gist aan te pas komt en het eindresultaat smaakt eerder als een (niet zoete) cake.

Deze bananencake is een cake die op smaak is gebracht met banaan en kaneel. Heerlijk smeuïg en zacht van structuur. Terwijl een bananenbrood een gezond tussendoortje is, is deze bananencake dat niet. Een bananenbrood zou ik niet zo snel op een verjaardag serveren, maar deze bananencake is daar weer wel heel geschikt voor!

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Bananencake bakken

Luchtige bananencake

Bananencake maken

Het viel me laatst op hoeveel gezonde bananenbroodrecepten er al op Laura’s Bakery staan. Ontzettend veel, laten we het daar op houden. Ik hou er nu eenmaal erg van, maar vond het daarom tijd ook eens tijd voor een niet-gezond exemplaar. Een bananencake met boter, suiker en bloem.

Deze bananencake was hier thuis direct een groot succes. We kwamen al snel tot de conclusie dat de cake ook goed als plaatcake kan worden gebakken en een cream cheese frosting er niet bij zou misstaan.

De receptuur lijkt veel op die van een gewone cake, alleen is deze bananencake niet alleen luchtig, maar ook heerlijk smeuïg. Ik zal de ingrediënten even kort met je doorlopen, zodat je begrijpt waardoor dat komt en wat je eventueel kunt vervangen:

  • Roomboter. Dit geeft een lekkere smaak aan de cake, maar daarnaast ook een knapperig randje.
  • Lichtbruine basterdsuiker. Basterdsuiker maakt dat de cake net even wat smeuïger wordt, maar je kunt het ook vervangen door fijne kristalsuiker voor een minder smeuïg resultaat.
  • Bananen. De bananen voegen smaak en smeuïgheid toe aan de cake. Omdat de bananen van zichzelf al zoet zijn, heb ik de hoeveelheid suiker lager gehouden.
  • Eieren. Eieren zorgen voor vocht, binding en luchtigheid in je cake. Doordat er bananen door het beslag gaan, heb je aan drie eieren voldoende voor deze hoeveelheid beslag.
  • Vanille-extract. Ik bak zelden een cake zonder vanille-extract, want dat is nu eenmaal de lekkerste smaakmaker als je het mij vraagt.
  • Bloem. Ik heb tarwebloem gebruikt, maar je kunt ook prima patentbloem gebruiken.
  • Bakpoeder. Bakpoeder zorgt voor de juiste rijzing van de cake, zodat de bananencake niet alleen lekker smeuïg is, maar ook luchtig.
  • Kaneel. Bananen en kaneel zijn een goede combinatie, maar als je er niet van houdt kun je de kaneel ook achterwege laten.
  • Zout. Laat de snuf zout in een cake nooit achterwege, want zout zorgt voor de juiste smaakbalans in een zoet baksel.

Heb jij wel vaker rijpe bananen op de fruitschaal slingeren? Kijk dan eens tussen al mijn recepten met banaan voor nog veel meer inspiratie om met banaan aan de bak te gaan!

Smeuïge bananencake

Plakje cake met banaan

Bananencake bakken

Kan ik ook noten toevoegen?

Zeker weten! Dat lijkt me zelfs een heerlijke toevoeging. Een bananencake met walnoten of pecannoten bijvoorbeeld. Je kunt de noten grof gehakt door het beslag mengen, of je verdeelt ze over de bovenkant van de cake waardoor ze lekker knapperig en geroosterd zullen smaken.

Kan ik de bananencake ook zonder suiker maken?

Er staan al veel recepten op Laura’s Bakery voor bananenbrood, wat eigenlijk neerkomt op een bananencake zonder suiker en boter. Ik daarom voor kiezen om daar een lekker recept van te gebruiken. Je vindt hier een mooie selectie van bananenbroden die veelal zonder suiker zijn gemaakt.

Welke bakvorm heb jij gebruikt?

Ik gebruik graag deze cake bakvorm van 25 cm lang.

Kan ik ook een plaatcake maken met dit recept?

Dat kan absoluut. In dat geval raad ik aan om een bakvorm van minimaal 20 x 25 cm te gebruiken, maar een vierkante bakvorm van 25 x 25 cm of een rechthoekige bakvorm van 20 x 30 cm kan ook prima. De bananencake zal enkel iets lager of hoger uitvallen. Voor de baktijd zou ik beginnen met 30 minuten (op dezelfde temperatuur als in het recept), test het daarna even met een caketester en zet de cake eventueel nog 5 minuten terug in de oven als de tester er nog niet schoon uitkwam.

Recept bananencake

 

Bananencake recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.66 van 20 stemmen

Bananencake

Een makkelijk recept voor bananencake met boter, suiker en bloem, want het hoeft niet altijd gezond te zijn. Maar wel ontzettend lekker!
Porties: 12 plakken
25 cm cake bakvorm

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eieren M
  • 3 rijpe bananen + eventueel extra voor decoratie
  • 1 tl vanille-extract
  • 275 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 snuf zout

Instructies

  • Mix in een beslagkom de boter en de suiker in enkele minuten tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot een glad geheel.
  • Pureer de bananen met een staafmixer. Voeg samen met het vanille-extract toe aan je beslag en mix tot het goed gemengd is.
  • Meng alle droge ingrediënten door elkaar: bloem, bakpoeder, kaneel en zout. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het beslag. Blijf mixen tot je een glad beslag hebt.
  • Stort het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm (of bekleed met bakpapier). Eventueel kun je nog een banaan in de lengte in plakken snijden en de bovenkant van de cake hiermee 'decoreren'.
  • Bak de cake in 60 minuten gaar op 175 °C. Test met een caketester of de cake gaar is en zet anders nog even terug in de oven.
  • Na het bakken stort je de bananencake op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
Tips

Met dit beslag kun je ook 12 bananencupcakes bakken. Deze bak je in 20 minuten gaar.
Bewaren

Alles over het bewaren van cake lees je hier.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

21 reacties

  1. N schreef:

    Grappig, bananenbrood is voor mij helemaal niet per definitie gezond. Misschien omdat ik Amerikaanse recepten gebruik, ik zie het sowieso als een soort cake. Met bananen. En eieren, bloem, suiker en een vetstof.

    Er bestaan natuurlijk ook gezonde versies, maar voor mij is “banana bread” in principe gebak.

  2. Nicky schreef:

    Vandaag gemaakt. Heel lekker en geen droge cake.
    Je proeft de banaan er goed door.
    Was wel al na 45 minuten gaar bij mij.

  3. Wendy schreef:

    Hey Laura, heb zo veel complimenten gekregen over je cake, heb wel wat veranderd, heb maar 130 gram suiker gebruikt, en 2 zakjes vanillesuiker omdat ik geen vanille extract heb.
    Alleen het bakken duurde wel langer als het respect,maarja. Het is gelukt en was super lekker. Zelf mensen die liever geen bananencake lussen vonden het erg lekker
    Bedankt.

  4. Loïs schreef:

    Is het normaal dat de bananencake indaalt en inkrimpt aan de boven en de zijkanten?

    Ik ben vergeten de cake uit de bakvorm op een rooster te storten, is dat een mogelijke oorzaak?

    Heb de cake namelijk precies gebakken volgens recept, behalve dan dat ik een handje chocolate chips heb toegevoegd, hebben wij een hete lucht oven waar die 60 minuten op 175 graden heeft ingestaan (in het bakblik op de bakplaat).

    Heb een prikker er na een uur ingestoken en die kwam er droog uit, maar misschien had die toch iets langer gemoeten?

    Opzich is de cake lekker, maar die van jou ziet er luchtiger uit en die van mij is dus vrij zwaar en lijkt niet heel luchtig wel zacht.

    Tips zijn welkom! :)))

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is normaal niet zo nee, kan verschillende oorzaken hebben. Wellicht vind je hier wat tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/

  5. Wendy schreef:

    Hey Laura ,kan je de bloem ook veranderen met amandelmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan maar heeft zeker invloed, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-amandelmeel/

  6. Marga de Swart-Haanen schreef:

    Heb de cake afgelopen Vrijdag gebakken, met maar 65 gram donkere suiker, (had niks anders in huis) en zonder kaneel, want die was al op gemaakt door dochterlief haha.Ik dacht de bananen en vanille extract maken het ook alweer zoeter. Iedereen vond hem héérlijk en gelukkig niet zo zoet! Heb er ook nog granola met noten onder gedaan. Zag er hetzelfde uit aan de binnenkant als van jou Laura. Bedankt voor het fijne recept!!

  7. Cora De otter schreef:

    Hallo laura wil binnen kort de bananen cake gaan maken moet dat met onder en boven warmte en iets onder het midden

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt! In het midden van de oven (de cake, niet het rooster). Dat geldt voor alle recepten tenzij anders vermeld.

  8. Tara Hakkers schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik de eieren ook weg laten of vervangen? Door een eier allergie lukt het anders niet om te eten maar wil wel eigelijk heeel graag deze cake een keer maken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar zou je zeker kunnen proberen. Hier wat meer uitleg: https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/

  9. Amy schreef:

    Hey Laura, zou ik het beslag in de cakepop machine kunnen gebruiken?

    Groetjes,
    Amy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard proberen!

  10. Marianne Joore schreef:

    5 sterren
    Heerlijke cake,ik heb er vijgen enpruimen en rozijnen en abrikozen aan toegevoegd en een klein handje gezouten cashewnoten.
    In een tulbandvorm .perfect.zo lekker
    Bedankt voor het basisrecept

  11. Nora schreef:

    5 sterren
    Ik bak heel graag maar heb nooit de goeie ingredienten, maar voor dit well! En het was super lekker!!!
    Bedankt

  12. Lenie otten schreef:

    Kan je de bananen cake ook met glutenvrije zelfrijzend bakmeel bakken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan vast, alleen heb ik het niet getest dus ik durf je niet te zeggen of het invloed heeft op de cake. Maar probeer het vooral eens uit! 🙂

  13. Jente schreef:

    5 sterren
    Ik heb de cake vandaag gebakken en het is een hele lekkere cake.

  14. Zohra schreef:

    1 ster
    Doe je de boter dan mixen banaan? Staat namelijk niet welke stap je moet nemen bij de boter

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat bedoel je precies? Bij stap 1 gebruik je de boter, bij stap 2 gaat het bij elkaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept