Citroen-bramen muffins

23 augustus 2022
Citroen-bramen muffins
15

Muffins zijn en blijven hier favoriet, zeker deze citroen-bramen muffins. Omdat ik ze lekker vind natuurlijk, maar ook om de simpele reden dat ik het ideaal vind dat je geen mixer nodig hebt. Ik ben best (oke, behoorlijk) gevoelig voor geluiden en kan me ook snel storen aan bepaalde geluiden. Gelukkig kan ik mixers heel goed hebben met het eindresultaat in gedachten 😉 , maar toch ben ik altijd blij als ze weer uit mogen.

Dat ik deze citroen-bramen muffins kon maken zonder een draaiende mixer was heerlijk. Muffins vind ik dus ook ideaal om ’s ochtends vroeg te maken als je je slapende huisgenoten nog niet wilt wekken. Deze muffins maakte ik uiteraard weer met mijn basisrecept voor muffins als basis. Een klassieker hoor, dat recept.

Bakrecepten zonder mixer

Mocht jij nou ook blij zijn met recepten zonder mixer: er is natuurlijk nog meer keuze naast deze citroen-bramen muffins. Ik weet zeker dat je dit lijstje met recepten erg leuk gaat vinden. Ook ideaal natuurlijk als je gewoonweg geen handmixer of standmixer in huis hebt.

Er zijn nog veel meer recepten die je zonder mixer kunt maken, maar dit is een kleine selectie met een paar van mijn favoriete recepten.

Bakken met bramen

Nu de bramen in het seizoen zijn, heb ik ze vaak in huis. Ze gaan door mijn yoghurt, maar ik gebruik ze ook graag in allerlei recepten. Deze mini bramen cheesecakes waren hier een daverend succes. Je kunt je bramen natuurlijk in de winkel kopen, maar nu ze in het seizoen zijn plukken veel mensen ze ook. Dat zorgt vaak voor grote hoeveelheden bramen in huis.

Voordat je die bramen gaat verwerken in een recept, moet je ze eerst goed schoonmaken. Daarna zijn ze perfect om lekker van te snoepen of te gebruiken in een lekker baksel. Wanneer ikzelf een grote hoeveelheid bramen in huis heb, maak ik er graag bramenjam van.

Door zelf jam te maken kun je gelijk een grote hoeveelheid fruit verwerken die je anders misschien niet op krijgt. Daarnaast kun je de jam ook veel langer gebruiken en bewaren. Zo kun je zelfs midden in de winter als bramen niet in het seizoen (en dus duur) zijn nog lekker bakken met bramen.

Veel gestelde vragen over bramen muffins

Kan ik ook bramen uit de vriezer gebruiken?

Hoewel verse bramen mijn voorkeur hebben, kun je ook diepvries bramen gebruiken. Houd er wel rekening mee dat hier meer vocht vanaf komt wat invloed kan hebben op de baktijd (en het eindresultaat). Om dit enigszins te voorkomen kun je de bramen eerst laten ontdooien en het vrijgekomen vocht afgieten.

Welk soort olie moet ik gebruiken voor muffins?

Ik gebruik altijd zonnebloemolie. Er zijn ook alternatieven, daarbij is een neutrale olie het belangrijkst. Olijfolie in zoete muffins is bijvoorbeeld geen aanrader. In dit artikel vertel ik je hoe je zonnebloemolie kunt vervangen.

Wat is het verschil tussen cupcakes en muffins?

Heb je even? Er zijn namelijk best veel verschillen. Dat gaat van boter versus olie in het beslag tot wel of geen toef bovenop. Hier kun je alles lezen over de verschillen tussen deze twee kleine gebakjes.

 

Citroen-bramen muffins

Met de bramen in het seizoen verwerk ik ze maar wat graag in allerlei lekkers. Zo zijn deze citroen-bramen muffins hier gelijk een favoriet geworden.
Porties: 10 muffins

Ingrediënten

  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • rasp van 1 citroen
  • 2 eieren (M)
  • 250 ml melk
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille extract
  • 150-200 gram bramen

Instructies

  • Doe de suiker, bloem, bakpoeder, baking soda, zout en citroenrasp bij elkaar in een kom, roer door met een spatel. In een andere kom doe je de vochtige ingrediënten: eieren, melk, zonnebloemolie en vanille extract. Klop dit met een garde door elkaar.
  • Giet het melkmengsel bij de droge ingrediënten en spatel door elkaar tot één geheel, dit mag best een beetje klonterig zijn. Snijd de bramen in kleinere stukjes, zelf halveerde ik ze.
  • Schep in ieder vormpje wat beslag en leg hier een paar stukjes braam bovenop. Vul verder aan met beslag en bramenstukjes. Door het in laagjes op te bouwen kun je de bramenstukjes goed verdelen. En in het geval van bramen vind ik het ook handiger omdat het een kwetsbaar soort fruit is.
  • Zelf had ik twee laagjes beslag en twee laagjes bramen. Eindig met stukjes bramen bovenop, dat is ook gelijk de decoratie. Muffins kun je tot net onder de rand vullen met beslag.
  • Bak de muffins in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Bewaren

In een afgesloten verpakking blijven de muffins buiten de koelkast 4-5 dagen goed.

Heb jij dit -of een ander- recept van Laura’s Bakery gemaakt? Dat vind ik leuk om te zien! Tag mij in je social berichten op Instagram zodat ik jouw baksel kan bewonderen.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (4 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *