Voor het eerst ging ik laatst aan de slag met frangipane. Weer zo’n recept wat ik op een of andere manier nog nooit gemaakt had. En dat terwijl het een hele fijne basis is voor allerlei gebak. Daar volgt morgen een voorbeeld van, maar eerst maar eens het basisrecept voor frangipane. Je ziet het vooral veel in Franse recepturen terugkomen, als vulling in een taart bijvoorbeeld. Deze vulling bak je mee en maakt de taart heerlijk romig. Vaak wordt het gecombineerd met fruit. Je hebt maar 4 ingredienten nodig om zelf frangipane te maken en dan heb je het in een paar minuutjes al gemaakt. Een snelle en lekkere vulling voor taarten dus!
Frangipane
Ingrediënten
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren (M)
- 100 gram ongezouten roomboter
Instructies
- Roer amandelmeel en suiker door elkaar in een kom. Voeg de eieren toe en mix op een lage stand tot deze zijn opgenomen. Doe hetzelfde met de boter.
- Frangipane gebruik je als vulling in een taart, vaak wordt het gecombineerd met fruit.
- Voor de baktijd houd je het recept aan. Mocht je zelf gaan combineren met recepten kan het zijn dat je de baktijd iets moet aanpassen. Hoeveel verschilt per recept, maar een richtlijn is om te controleren of de vulling gaar is dat je het ziet aan de kleur (begint mooi goudbruin te kleuren). Een betere check is met een prikker. Als deze er schoon uitkomt is de vulling gaar.
Tips
- Bewaren: ongebakken frangipane kun je een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaren, of tot 3 maanden in de vriezer.
O, wat lekker!! En glutenvrij, heel mooi! Dankjewel, hoor!
Beste Laura.
Moet de boter voor dit recept koud zijn of op kamertemperatuur?
Bedankt!
ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.
Kan je dit ook maken met plantaardige margarine? Ik heb lactose intollerantie dus roomboter lukt helaas niet ook al is dat natuurlijk het allerlekkerste 🙁
Denk wel dat dat lukt hoor, resultaat is hooguit iets anders.
Ik lees in sommige recepten dat deze frangipane word gebruikt in een slofbodem ipv spijs, heb je dat wel eens geprobeerd? En zit daar veel smaakverschil in?
Dat klopt en er zit zeker smaakverschil in. Het is erg lekker, hoewel het voor mij niet in élke slof hoeft. Het is nl ook meer werk.
Hoi Laura,
Ik maak komende zaterdag een frangipane taart (in een tarte van zanddeeg), waarop ik een laagje frambozengelei aanbreng. De taart is echter voor zondag (dan komt er ook nog pistache custard opgespoten). Ik twijfel of ik de taart dan in de koelkast of (bedekt) buiten de koelkast zal bewaren die nacht. Wat raad jij aan? Ik ben nml bang dat het in de koelkast te “soggy” wordt. Kan online geen duidelijk antwoord vinden! Alvast onwijs bedankt 🙂
Groetjes Dewi
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar om het 100% zeker te voorkomen kun je de binnenkant van je zanddeegbodem met gesmolten witte chocolade insmeren voordat je de taart opbouwt. Dan kan het zeker niet gebeuren.
Zal dit vlug maken ziet er lekker uit
Ik had de indruk dat de frangipane geschift was….
Uiteindelijk vond ik alles ook nogal “slap”… heb het wat in de koelkast gelegd maar zonder al te veel resultaat…
Omdat ik geen amandelmeel in huis had maar wel komosmeel heb ik dat gebruikt, volgens mij is dit goed geslaagd! Ik had nog nooit frangipane op dus ik weet niet hoe het hoort te smaken, maar ik vond dit in ieder geval erg lekker. Misschien een mooie variatie 😉