Frangipane is een fijne vulling voor taarten en ander gebak. Je bakt deze vulling mee in taartbodems of in cake, waaronder verschillende soorten Frans gebak.
Wat is frangipane?
Frangipane is zoals de naam al doet vermoeden een Frans basisrecept voor een taartvulling op basis van amandelen, suiker, eieren en roomboter. Voor het eerst ging ik laatst aan de slag met frangipane. Weer zo’n recept wat ik op een of andere manier nog nooit gemaakt had en dat terwijl het een hele fijne basis is voor allerlei gebak. Frangipane komt in veel Franse recepturen terug en kan gebruikt worden als vulling in een zandtaartbodem, of als vulling in een vruchtencake.
Een frangipane vulling bak je mee en maakt een taart of cake lekker smeuïg. Vaak wordt het gecombineerd met fruit, want dat smaakt er simpelweg erg lekker bij. Je hebt maar 4 ingrediënten nodig om zelf frangipane te maken en je hebt het in een paar minuten gemaakt. Een kind kan de was doen!
O, wat lekker!! En glutenvrij, heel mooi! Dankjewel, hoor!
Beste Laura.
Moet de boter voor dit recept koud zijn of op kamertemperatuur?
Bedankt!
ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.
Kan je dit ook maken met plantaardige margarine? Ik heb lactose intollerantie dus roomboter lukt helaas niet ook al is dat natuurlijk het allerlekkerste 🙁
Denk wel dat dat lukt hoor, resultaat is hooguit iets anders.
Ik lees in sommige recepten dat deze frangipane word gebruikt in een slofbodem ipv spijs, heb je dat wel eens geprobeerd? En zit daar veel smaakverschil in?
Dat klopt en er zit zeker smaakverschil in. Het is erg lekker, hoewel het voor mij niet in élke slof hoeft. Het is nl ook meer werk.
Hoi Laura,
Ik maak komende zaterdag een frangipane taart (in een tarte van zanddeeg), waarop ik een laagje frambozengelei aanbreng. De taart is echter voor zondag (dan komt er ook nog pistache custard opgespoten). Ik twijfel of ik de taart dan in de koelkast of (bedekt) buiten de koelkast zal bewaren die nacht. Wat raad jij aan? Ik ben nml bang dat het in de koelkast te “soggy” wordt. Kan online geen duidelijk antwoord vinden! Alvast onwijs bedankt 🙂
Groetjes Dewi
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar om het 100% zeker te voorkomen kun je de binnenkant van je zanddeegbodem met gesmolten witte chocolade insmeren voordat je de taart opbouwt. Dan kan het zeker niet gebeuren.
Zal dit vlug maken ziet er lekker uit
Ik had de indruk dat de frangipane geschift was….
Uiteindelijk vond ik alles ook nogal “slap”… heb het wat in de koelkast gelegd maar zonder al te veel resultaat…
Omdat ik geen amandelmeel in huis had maar wel komosmeel heb ik dat gebruikt, volgens mij is dit goed geslaagd! Ik had nog nooit frangipane op dus ik weet niet hoe het hoort te smaken, maar ik vond dit in ieder geval erg lekker. Misschien een mooie variatie 😉
Ik heb een francipanetaart gebakken, maar is overgebleven kan ik deze dan in de vriezer bewaren?
Meestal wel, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/
Als ik frangipane op de zand deeg bodem smee en hem blind bak 20 min op 180 graden afgedekt met papier en bonen en vervolgens zonder papier en bonen nog eens10 min. Dan is de bodem niet helemaal gaar. Hoe los ik dit op?
Frangipane hoef je niet blind te bakken. in principe is het een soort beslag zoals cake, die moet juist lekker kunnen rijzen en profiteert van bovenwarmte. door het blind bakken van frangipane kan het vocht niet weg en word hij platgedrukt, waardoor hij niet goed gaar wordt.
De frangipane wordt wel gaar maar de bodem niet?
Wellicht kun je de bodem eerst even bakken zonder de frangipane.
Niet aan gedacht ga ik doen, bedankt.
Kan je deze frangipane toevoegen aan cucpakes?
Indien wel, wat zou dan het beste zijn: eerst wat frangipane en dan het cupcakebeslag erop of eerst beetje cupcakebeslag, dan frangipane en dan terug beslag of nog anders?
Dat moet wel kunnen vermoed ik, ik heb het alleen zelf niet getest dus een advies kan ik je daar verder niet in geven. Laat het me vooral weten als je het getest hebt!
Intussen heb ik het getest. Ik heb eerst een klein laagje cupcakebeslag gedaan in de hoesjes (mijn beslag was een traditionele quatre quarts met stukjes peer uit blik goed uitgelekt natuurlijk),daarna heb ik er een schep frangipane opgelegd en dan terug cupcakebeslag. Ze waren super lekker!
Hoi Laura,
Hoe lang is de frangipane houdbaar als het nog niet gebakken is?
Je kunt de frangipane maximaal twee dagen goed afgedekt in de koelkast bewaren. Je kunt het ook luchtdicht verpakt invriezen, op die manier is de frangipane 3 maanden houdbaar.