Frangipane is een fijne vulling voor taarten en ander gebak. Je bakt deze vulling mee in taartbodems of in cake, waaronder verschillende soorten Frans gebak.

Wat is frangipane?

Frangipane is zoals de naam al doet vermoeden een Frans basisrecept voor een taartvulling op basis van amandelen, suiker, eieren en roomboter. Voor het eerst ging ik laatst aan de slag met frangipane. Weer zo’n recept wat ik op een of andere manier nog nooit gemaakt had en dat terwijl het een hele fijne basis is voor allerlei gebak. Frangipane komt in veel Franse recepturen terug en kan gebruikt worden als vulling in een zandtaartbodem, of als vulling in een vruchtencake.

Een frangipane vulling bak je mee en maakt een taart of cake lekker smeuïg. Vaak wordt het gecombineerd met fruit, want dat smaakt er simpelweg erg lekker bij. Je hebt maar 4 ingrediënten nodig om zelf frangipane te maken en je hebt het in een paar minuten gemaakt. Een kind kan de was doen!

frangipane maken

Frangipane recepten

Een echte Franse klassieker is de frangipane taart. Deze bestaat uit een knapperige taartbodem gevuld met een gebakken frangipane vulling. Deze vulling is soms aangevuld met appels of peren, wat er een lekker fris element aan mee geeft. Ik maakte op deze wijze al eens een perentaart, simpelweg niet te versmaden. Maar je kunt nog veel meer lekkere recepten met frangipane maken:

Benodigdheden

Om recepten met frangipane te maken heb je in principe maar weinig nodig, tenzij je zelf amandelmeel wil maken van blanke amandelen. In dat geval is het handig om een blender of foodprocessor te gebruiken. Let er hierbij op dat je de amandelen niet te lang fijn maalt, want dan zullen er vetten vrijkomen waarbij een amandelpasta zich laat vormen.

De frangipane laat zich met een lepel of een spuitzak heel goed over een taartbodem verdelen. Persoonlijk vind ik het erg handig om een glaceermes te gebruiken om het geheel mooi glad te strijken (zoals ook op de foto’s te zien), maar als je dit niet in huis hebt kan het ook prima met een spatel of mes.

Rabarber galette met frangipane 2a

Recept perentaart met amandelspijs

Het Basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast heel veel andere handige baktips, deel ik de lekkerste basisrecepten met je en laat zien hoe je hier mee kunt variëren.

Bestel hier!

Afbeelding

Frangipane maken

Moet ik koude boter gebruiken?

Nee, gebruik idealiter altijd roomboter op kamertemperatuur. Dit geldt in principe als basisregel voor al mijn bakrecepten, tenzij anders vermeld. In mijn artikel de basis van het bakken heb ik al dit soort “ongeschreven bakregels” op een rij gezet.

Kan de boter door margarine vervangen worden?

Ik heb dit niet zelf getest, maar ik denk dat het moet kunnen. Gebruik in dit geval enkel harde margarine. Heb jij het thuis getest? Zou je jouw resultaten dan willen delen in een reactie onder het recept? Daar hebben andere lezers (en ik) weer baat bij. 🙂

Kan ik dit ook met andere noten maken?

Ja! Officieel hoort dat natuurlijk niet, maar net zoals met amandelspijs kun je ook bij frangipane lekker variëren door de amandelen te vervangen door pistachenoten of pecannoten. Dit maal je in de blender fijn tot een meel en vervolgens kun je het in onderstaand recept verwerken.

Ik heb ook al eens eerder een kokosspijs gemaakt (een variatie op amandelspijs), dus ik weet vrij zeker dat je ook een kokosvariant met onderstaand basisrecept kan maken. In dat geval vervang je het amandelmeel door 100 gram droge, geraspte kokos.

Kan ik amandelspijs in een sloffen bodem vervangen door frangipane?

Ja, dat kan zeker. Het maken van frangipane is net iets meer werk dan amandelspijs, maar het geeft ook een rijkere smaak. Ik vind een sloffen taart met frangipane niet per se lekkerder dan met amandelspijs, maar lekker is het sowieso dus probeer het gerust eens uit. Gebruik dezelfde hoeveelheid in gewicht als dat het recept om amandelspijs vraagt.

Frangipane recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.41 van 5 stemmen

Frangipane recept

Frangipane is een hele lekkere basis voor allerlei soorten gebak. De amandelsmaak is typerend voor dit basisrecept en super lekker!

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 100 gram ongezouten roomboter

Instructies

  • Roer amandelmeel en suiker door elkaar in een kom. Voeg de eieren toe en mix op een lage stand tot deze zijn opgenomen. Doe hetzelfde met de boter tot er een smeuïge en egale massa is ontstaan.
  • Frangipane gebruik je als vulling in een taart, galette, tartelette of cake en moet nog gebakken worden voordat je het kunt eten.
Tips

Voor de baktijd houd je het recept aan. Mocht je zelf gaan combineren met recepten kan het zijn dat je de baktijd iets moet aanpassen. Hoeveel verschilt per recept, maar een richtlijn is om te controleren of de vulling gaar is dat je het ziet aan de kleur (begint mooi goudbruin te kleuren). Een betere check is met een prikker. Als deze er schoon uitkomt is de vulling gaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

19 reacties

  1. Marjolijn schreef:

    O, wat lekker!! En glutenvrij, heel mooi! Dankjewel, hoor!

  2. Else schreef:

    Beste Laura.
    Moet de boter voor dit recept koud zijn of op kamertemperatuur?
    Bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

  3. Wieteke schreef:

    Kan je dit ook maken met plantaardige margarine? Ik heb lactose intollerantie dus roomboter lukt helaas niet ook al is dat natuurlijk het allerlekkerste 🙁

    1. Laura Kieft schreef:

      Denk wel dat dat lukt hoor, resultaat is hooguit iets anders.

  4. Leida schreef:

    Ik lees in sommige recepten dat deze frangipane word gebruikt in een slofbodem ipv spijs, heb je dat wel eens geprobeerd? En zit daar veel smaakverschil in?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt en er zit zeker smaakverschil in. Het is erg lekker, hoewel het voor mij niet in élke slof hoeft. Het is nl ook meer werk.

  5. Dewi schreef:

    Hoi Laura,

    Ik maak komende zaterdag een frangipane taart (in een tarte van zanddeeg), waarop ik een laagje frambozengelei aanbreng. De taart is echter voor zondag (dan komt er ook nog pistache custard opgespoten). Ik twijfel of ik de taart dan in de koelkast of (bedekt) buiten de koelkast zal bewaren die nacht. Wat raad jij aan? Ik ben nml bang dat het in de koelkast te “soggy” wordt. Kan online geen duidelijk antwoord vinden! Alvast onwijs bedankt 🙂

    Groetjes Dewi

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar om het 100% zeker te voorkomen kun je de binnenkant van je zanddeegbodem met gesmolten witte chocolade insmeren voordat je de taart opbouwt. Dan kan het zeker niet gebeuren.

  6. De fyn sonia schreef:

    Zal dit vlug maken ziet er lekker uit

  7. Jean-Paul De Winter schreef:

    Ik had de indruk dat de frangipane geschift was….
    Uiteindelijk vond ik alles ook nogal “slap”… heb het wat in de koelkast gelegd maar zonder al te veel resultaat…

  8. Sanne schreef:

    Omdat ik geen amandelmeel in huis had maar wel komosmeel heb ik dat gebruikt, volgens mij is dit goed geslaagd! Ik had nog nooit frangipane op dus ik weet niet hoe het hoort te smaken, maar ik vond dit in ieder geval erg lekker. Misschien een mooie variatie 😉

  9. Jelly Fennema-Vellema schreef:

    Ik heb een francipanetaart gebakken, maar is overgebleven kan ik deze dan in de vriezer bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Meestal wel, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/

  10. John golsteijn schreef:

    Als ik frangipane op de zand deeg bodem smee en hem blind bak 20 min op 180 graden afgedekt met papier en bonen en vervolgens zonder papier en bonen nog eens10 min. Dan is de bodem niet helemaal gaar. Hoe los ik dit op?

  11. Danny schreef:

    Frangipane hoef je niet blind te bakken. in principe is het een soort beslag zoals cake, die moet juist lekker kunnen rijzen en profiteert van bovenwarmte. door het blind bakken van frangipane kan het vocht niet weg en word hij platgedrukt, waardoor hij niet goed gaar wordt.

  12. John golsteijn schreef:

    De frangipane wordt wel gaar maar de bodem niet?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht kun je de bodem eerst even bakken zonder de frangipane.

  13. John golsteijn schreef:

    Niet aan gedacht ga ik doen, bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept