Gevulde courgette met gehakt

Gepost: 6 mei 2019 Laatst bewerkt: 3 oktober 2024
Gevulde courgette met gehakt

Ik realiseerde mij laatst dat ik nog nooit gevulde courgette had gemaakt. Daar heb ik snel verandering in gebracht. Als vulling maakte ik een mengsel dat in de basis lijkt op de vulling die ik ook gebruik voor wraps en die supersnel gemaakt is. In plaats van een wrap te gebruiken, vulde ik er nu een courgette mee. Resultaat: gevulde courgette met gehakt en paprika, een heerlijke avond maaltijd.

In onderstaand artikel geef ik je de nodige tips om zelf lekker te variëren met de vulling waarvoor ik heb gekozen bij deze gevulde courgettes, maar ik deel natuurlijk ook mijn recept. Die gaat hier zeker vaker gemaakt worden!

Is het al courgetteseizoen? De lekkerste courgettes van Hollandse bodem zijn verkrijgbaar van juni tot oktober. Dan kun je niet genoeg recepten met courgette achter de hand hebben. Gelukkig vind je er op deze pagina voldoende!

Gevulde courgette met gehakt en paprika

HET BORRELHAPJES BAKBOEK

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel nu!

Afbeelding

Gevulde courgette met gehakt en paprika

Je kunt veel verschillende gevulde courgettes recepten bedenken, dat maakt het ook zo’n fijn recept. Ik koos ervoor om een gevulde courgette met gehakt en paprika te maken, dat vind ik de lekkerste smaakcombinatie. Maar jij kunt het natuurlijk aanpassen naar jouw smaak.

Onderstaand loop ik alle ingrediënten met je door en geef ik je tips hoe je kunt variëren. Bijvoorbeeld door vegetarische gevulde courgette te maken, of een versie met champignons.

Gevulde courgettes

Sjalotten

Sjalotten gebruik ik erg graag bij het koken, ze hebben een net even wat fijnere smaak dan witte uien. Als je de sjalot in onderstaand recept wil vervangen dan heb je meer dan voldoende aan de helft van een kleine witte ui. Je kunt het natuurlijk ook helemaal weglaten als je niet van ui houdt, maar het is wel een echte smaakmaker die je dan mist.

Knoflook

Net zoals de ui is ook de knoflook een echte smaakmaker. Heb je ’s avonds nog een afspraak en eet je daarom liever geen knoflook? Dan kun je het natuurlijk achterwege laten. Voeg eventueel iets meer sjalot of ui toe, of kies voor een kruidenmix voor extra smaak.

Gehakt

Ik gebruik het liefst mager rundergehakt óf half-om-half gehakt. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een vegetarische vervanger voor gehakt. Kies in dat geval voor een “rauw” vegetarisch gehakt, dat vind ik persoonlijk het beste werken. Het kan ook lekker zijn om het gehakt, of een deel ervan, door gekookte bruine linzen te vervangen. Dat voegt direct de nodige eiwitten aan je gevulde courgette toe!

Rode paprika

De combinatie van gevulde courgette met gehakt en paprika gaat simpelweg ontzettend goed samen. Heb jij eters aan tafel die nou eenmaal geen paprika kunnen waarderen? Dan kan het ook erg lekker zijn om de gevulde courgettes met gehakt en champignons te maken, of wat dacht je van mais en tomaatjes? Ook verrukkelijk!

Geraspte kaas

De geraspte kaas maakt dit gerecht toch wel af, moet ik zeggen. Eventueel kun je dit vervangen door blokjes feta door het gehakt-paprikamengsel te mengen (deze zijn ook in een vegan variant verkrijgbaar). Wil je helemaal geen kaas in dit gerecht terug proeven, dan kun je het natuurlijk gewoon achterwege laten en eventueel wat extra zout door de vulling mengen. Of serveer de courgettes met een kleine salsa van olijven en kappertjes!

gegrilde courgette met feta

pizzasticks met ricotta, courgette en tomaat

Recepten met courgette

Met al dat bakgeweld hier de laatste weken snak ik naar gezond eten. Want hoewel ik een gigantische lekkerbek en zoetekauw ben, na een week taartjes en borrelhapjes proeven snak ik naar veel groenten en fruit. Bijzonder hoe dat werkt. Juist omdat ik altijd veel met lekkers bezig ben kan ik er ook heel goed vanaf blijven.

Courgette is altijd één van m’n favoriete groenten als het aankomt op koken. Ik heb ze ook al eens zelf in mijn achtertuin gezaaid, met als gevolg een reusachtige plant die me ontzettend veel courgettes heeft opgeleverd. Je begrijpt dat ik deze gevulde courgettes heel wat keren heb gemaakt. 😉

Zeker tijdens het courgetteseizoen kun je vast wel wat inspiratie om te bakken en koken met courgette gebruiken. Een aantal van mijn favoriete recepten met courgette zijn:

En tot slot nog even een zoete uitsmijter: een ontzettend lekkere citroen-maanzaadcake met courgette.

 

Gevulde courgette recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.38 van 27 stemmen

Recept: gevulde courgette met gehakt

Deze gevulde courgette met gehakt en paprika is een heerlijk avondmaal. En ook nog eens hartstikke makkelijk te maken!
Porties: 1 – 2 personen

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 1 sjalot
  • 150 gram gehakt
  • 1 teentje knoflook (fijn geperst)
  • 1 rode paprika
  • 30 gram geraspte kaas
  • peper en zout

Instructies

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte). Halveer de courgette en verwijder de zaadlijsten.
  • Verhit een beetje olie in een pan. Snipper het sjalotje en bak glazig. Voeg het gehakt, de knoflook, peper en zout toe en bak dit rul. Snijd de paprika in kleine stukjes en voeg toe. Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout of kruiden naar keuze.
  • Vul de courgettehelften rijkelijk met de vulling en bestrooi met kaas. Plaats de gevulde courgettes op je bakplaat en zet deze 15 minuten in de oven.
  • Serveer eventueel met rijst of gebakken aardappeltjes.
Tips

Ik hou wel van een courgette met een bite. Als je de courgette wat zachter wil bakken, kun je de courgette helften na stap 1 alvast 10 minuten in de oven bakken en daarna pas vullen.
Bewaren

De gevulde courgette smaken vers uit de oven het lekkerst, maar je kunt ze ook maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Wel even opnieuw opwarmen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

22 reacties

  1. Maxarie schreef:

    Wat doe je met de zaadlijsten?

    1. Laura Kieft schreef:

      die gingen hier in de groenbak, maar je kunt ze ook opeten als je wilt.

  2. Annelies schreef:

    Lekker opeten tijdens het koken!! Tenminste, dat zou ik doen….
    Maar is dit genoeg als complete maaltijd? Of serveer je hier wat bij?

    1. Laura Kieft schreef:

      Twee halve vind ik zelf genoeg. Je kunt er natuurlijk prima salade of rijst bij serveren.

  3. Betsie bartelink schreef:

    Hallo
    Dit lijkt me heel erg lekker maar wat eet je erbij want als maaltijd is het veel te weinig

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je twee halve courgettes eet vind ik dat zelf echt genoeg als maaltijd. Neem je een halve, dan kun je er een salade of rijst bij serveren (ook bij twee halve natuurlijk als je een grote eter bent)

  4. Passet schreef:

    Rösti is er erg lekker bij vind ik zelf!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lekker! Goede tip!

  5. Anita schreef:

    Ik heb de vulling van de courgette gewoon meegebakken! Was heerlijk. Dankje

    1. Laura's Bakery schreef:

      Slim!! En thanks 😀

  6. Sil schreef:

    Wij bakken vooraf gekookte zilvervliesrijst mee. Daardoor vult het beter.

  7. Noortje schreef:

    Kan ik er ook nog tomaat door heen doen of wordt dat dan te nat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem.

  8. Jolien schreef:

    Lekker en makkelijk voor 1 persoon! Ik maak hem vaak vega: Zaadlijsten fijnsnijden, opbakken met een uitje, knoflook, wat kruiden en een half blikje tomatenpuree ?? gekookte zilvervliesrijst en rode linzen erdoor en je hebt een heerlijke stevige vulling zonder vlees. Je kan er evt nog wat nootjes doorheen doen voor nog meer bite. Eet smakelijk!

  9. Zo-zo schreef:

    Vol goede moed het recept gemaakt, met tomaat ipv paprika, vanwege de eetwensen hier thuis. Een kwartier in de oven leek me al erg kort, dus maar even 20 min van gemaakt. Tot mijn verbazing was de courgette totaal niet gaar. De inhoud hebben we opgegeten, de courgette laten liggen. Jammer van de courgette!! Had je de courgette van te voren gekookt? Of heb ik iets anders over t hoofd gezien?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei wat vervelend! Ik hou zelf juist van een bite in mijn courgette en het kan ook prima rauw gegeten worden (dat is niet de bedoeling bij dit recept overigens). Een volgende keer zou je de courgettes al een kwartier eerder in de oven kunnen zetten en later pas de vulling toevoegen.

  10. Sonia Cornelis schreef:

    Super lekker recept, ik snij de zaadlijsten in stukjes en ik stoof ze gewoon bij de groentjes, ik doe er een boeillonblokje bij en 1 blik tomatenblokjes op 300gr gehakt.

  11. Gerard Jantz schreef:

    Ik doe er meestal de volgende groentes in, kastanje champignons, ui, paprika en mais. Kruiden, verse knoflook, peper, zout, nootmuskaat en een maggi blokje. 30 min in een voorverwarmde oven en Parmezaanse kaas er overheen voor dat het in de oven gaat.

  12. Marcel schreef:

    Ik bak ui, knoflook en paprika wel van tevoren zoals aangegeven in je recept. Het gehakt kruid ik en meng rauw met de overige ingredieenten. Zo zorg je dat de vulling niet uit de courgette valt.

  13. Irm schreef:

    5 sterren
    Heel lekker! Normaaal ben ik geen fan van courgettes maar echt lekker. Ik heb er wel 1 volledige per persoon gemaakt. Had genoeg voor 4 stuks 😉

  14. Inge schreef:

    5 sterren
    Wij vonden het een lekker gerecht.
    Ik heb er aardappelpuree bij gegeten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept