Bladerdeeg plaattaart met fruit

Gepost: 6 juni 2018 Laatst bewerkt: 13 februari 2024
Bladerdeeg plaattaart met fruit

Al een hele tijd wil ik zo’n lekkere zomerse fruittaart maken. Eentje die zo simpel is, maar wel vol met smaak. Voor het speciale effect maakte ik er een regenboogtaart van, maar je kunt het fruit natuurlijk ook anders verdelen. Ik koos daarnaast voor een plaattaart van bladerdeeg. Een bladerdeegbodem is immers snel gemaakt, er is geen speciale bakvorm voor nodig en het vereist geen bakervaring. Dat betekent dat echt iedereen deze bladerdeeg plaattaart met fruit kan maken. Zeker als je gebruik maakt van mijn tip(s) die ik hieronder met jullie deel. 

BAKTIP: Overgebleven banketbakkersroom kan je prima bewaren en voor een ander recept gebruiken. Bewaar dit gekoeld in een afgesloten bak, daar blijft het 4-5 dagen goed.
bladerdeeg_plaattaart1
bladerdeeg_plaattaart-SVS

Bladerdeeg plaattaart met fruit uitgelicht

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Bladerdeeg plaattaart met fruit

Deze bladerdeeg plaattaart met fruit is een heerlijke zomerse taart. De vruchten en het banketbakkersroom maken de plaattaart heerlijk romig en zoet.
Porties: 12 stukjes

Ingrediënten

  • 6 plakjes roomboter bladerdeeg
  • los geklopt ei (M)
  • fijne kristalsuiker
  • banketbakkersroom (volgens recept)
  • frambozen
  • aardbeien
  • mango
  • kiwi
  • blauwe bessen

Instructies

  • Ontdooi de plakjes bladerdeeg en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg de plakjes dakpansgewijs op elkaar tot je een rechthoek krijgt zoals je hieronder ziet. Duw de randjes stevig op elkaar.
  • Vouw nu de randen naar binnen toe. Prik met een vork allemaal gaatjes in de bodem, zodat deze niet teveel zal rijzen. Smeer de omgevouwen rand in met het los geklopte ei. Strooi er een beetje suiker overheen voor een zoete en krokante rand.
  • Bak de bodem goudbruin in 15 tot 20 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
  • Maak ondertussen een portie banketbakkersroom volgens dit recept.
  • Wanneer zowel de bodem als de banketbakkersroom afgekoeld zijn, smeer je de room uit over de bodem. Snijd het grotere fruit in plakjes en verdeel al het fruit over de room.

Tips

  • Tip: Voor de ultieme regenboog kun je tussen de mango en de kiwi nog wat ananas toevoegen en eindigt je regenboog, na de blauwe bessen, met een rij rode druiven.
  • Bewaren: De taart is het lekkerste als hij vers is, maar indien je deze wilt bewaren doe je dat in de koelkast voor 2-3 dagen of korter indien het fruit slecht wordt. Het is geen goed idee om de bodem eerder te maken, aangezien bladerdeeg dan zijn krokantheid verliest en vers nou eenmaal het lekkerste is. De room kan wel van tevoren gemaakt worden. Banketbakkersroom bewaar je in de koelkast, daar blijft het afgedekt 4-5 dagen goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

  1. Leonie schreef:

    Lijkt me heerlijk en ziet er super uit!

  2. Marianne schreef:

    Yammie! Ik weet ondertussen niet meer waar ik mee moet beginnen met bakken:-)

  3. Marieke schreef:

    Wat een leuk idee! Zojuist de bodem gemaakt met hulp van zoon en dochter van vijf en één. Gaatjes prikken, ei smeren en suiker strooien vonden ze geweldig! Komt net uit de oven en ziet er mooi uit. De banketbakkersroom staat in de koelkast af te koelen. Die hebben we al regelmatig gemaakt, speciaal met soyamelk i.v.m . een koemelkallergie. Zoon likt de beslagkom altijd helemaal uit. Dat zegt genoeg. 🙂 De verse aardbeitjes staan ook klaar. Kortom, wij hopen morgen te genieten met ons bezoek. Bedankt voor het leuke, simpele idee!

    1. Marieke schreef:

      Het was heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar!

      1. Lian van Rens schreef:

        Wat goed om te horen dat het gesmaakt heeft en wat leuk dat je kindjes zo goed mee konden helpen. Wat een feesttaart op deze manier!

  4. Lise schreef:

    Inmiddels al 2x gemaakt: een absolute aanrader!!

  5. Leonie schreef:

    Dit is zó lekker! Een van mijn favoriete recepten van deze website. Heerlijk 🙂 bij het bezoek viel het ook goed in de smaak!

    1. Lian van Rens schreef:

      Dankjewel, leuk om te horen!

  6. Vanessa schreef:

    Ik heb deze gemaakt met een ronde bladerdeeg en heb die in twee gesneden om letterlijk twee regenbogen te maken. Ik had eerst met een glas een klein rond uit het center gehaald. In plaats van de zoete banketbakkersroom heb ik lemon curd gebruikt. De kinderen waren gek op hun echte regenbogen.

  7. Wendy schreef:

    Dit isvecht de allerlekkerste banketbakkersroom, helemaal top!! # nooit meer een zakje;)

  8. Ingrid Callaert schreef:

    Welke grootte van bakplaat heb je nodig voor deze hoeveelheid?
    Indien ik de grote bakplaat van mijn oven zelf zou gebruiken (deze is toch vrij groot), is deze hoeveelheid dan genoeg?
    Of kan ik dit ook maken in een platte gekartelde taartvorm van ong. 27 cm doorsnede?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet precies de grootte van de bakplaat, maar zoals je kunt zien op de foto paste het bij mij precies. Je kunt het even testen op je bakplaat. Ik durf niet te zeggen of het in de taartvorm hetzelfde is, dat heb ik zelf niet getest. Maar je kunt het natuurlijk proberen! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept