Gevlochten pestobrood

7 februari 2020
Gevlochten pestobrood
98

Bijna iedere bakdag staat er tegenwoordig wel een brood op het programma. En daarbuiten bak ik vaker mijn eigen brood, dat blijft toch het lekkerst. Ik vind het superleuk om te zien dat jullie je nu ook steeds meer wagen aan het zelf bakken van brood. Mocht je nog wel wat extra tips kunnen gebruiken; ik heb onlangs dit artikel met tips voor brood bakken een update gegeven, dat zal zeker helpen. Het gevlochten pestobrood is een variatie op een recept dat ik al eerder maakte. Ik gebruikte namelijk het deeg van mijn bacon breekbrood, alleen nu vulde ik het met pesto en maakte er een grote vlecht van. Een deel van het brood gaf ik aan mijn ouders, de rest verdween hier in de vriezer. Momenteel liggen daar nog maar 4 plakjes, de overige plakken waren heerlijk bij een kom soep of met een beetje roomkaas voor de lunch.

Gevlochten pestobrood

Een heerlijk Italiaans brood met een vulling van pesto dat we gevlochten hebben. Het resultaat is overheerlijk!
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gist gedroogd
  • 10 gram zout
  • 30 gram ongezouten roomboter zacht
  • 325 ml melk lauwwarm
  • 50 gram zongedroogde tomaten fijngesneden
  • 1 el peterselie gedroogd
  • 1 el bieslook gedroogd
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 100 gram pesto

Instructies

  • Doe alle ingrediënten -behalve de pesto- in een een kom en kneed het deeg in 10-15 minuten (ik gebruik een staande mixer) tot het mooi soepel is. Kijk even of je een dun vliesje van het deeg kunt trekken zonder dat het scheurt, zo niet, dan moet je nog wat langer kneden.
  • Doe het deeg in een licht ingevette kom en laat op een warme plek in huis ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Rol het deeg daarna uit tot een lap van ongeveer 30 x 50 cm. Smeer het in met pesto en rol over de lengte op. Halveer de rol over de lengte en draai vervolgens de twee strengen deeg met de open kant boven om elkaar heen zodat er mooi vlechtbrood vormt. Leg direcht op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek het deeg af met keukenfolie en laat nog 45 minuten rijzen. Kijk na deze rijs even of er niet te veel olie van de pesto op de bakplaat ligt, gebruik een keukenpapiertje om dit weg te halen.
  • Bak het vlechtbrood in 20-25 minuten op 220 graden (boven- en onderwarmte)
Bewaren

Goed verpakt en buiten de koelkast ongeveer 4 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

14 reacties

  1. Dagmar schreef:

    Hoi, welke parmezaanse kaas gebruik je hiervoor?
    En welke pesto? Uit een “potje” of “verse?”
    Klinkt heerlijk dit recept. Ga ik zeker proberen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het merk maakt in principe niet uit. Pesto maak ik erg graag zelf, maar dat hoeft niet per se. https://www.laurasbakery.nl/zelf-pesto-maken/

      1. AnNa schreef:

        Blijft het gewicht hetzelfde, met bloem of havermout bakken?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Je wilt dit recept met havermeel bakken bedoel je? Dan moet het hele recept aangepast worden.

  2. laura schreef:

    hey laura! kan je er ook kleine broodjes van maken?
    Ik wil graag voor pasen konijnenbroodjes maken en zoek nog een lekker receptje!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vind je dit dan misschien wat? Daar kun je na het bakken ook lekker pesto op smeren 😉 https://www.laurasbakery.nl/konijnen-broodjes/

  3. Janneke schreef:

    Wat bedoel je precies met halveren in de lengte? Dat je 2 stukken overhoudt die net zo lang zijn als de rol was, of dat je twee kortere stukken overhoudt? Ik wil dit recept graag proberen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      In de lengte betekent inderdaad zo lang als de rol was (het tegenovergestelde daarvan is in de breedte). Veel bakplezier!

  4. Samuël Koorevaar schreef:

    Ik heb hem met de lunch gebakken, en hij was in no time op. Superlekker

  5. david schreef:

    Kunnen de melk en de boter worden vervangen?

  6. Lilian schreef:

    Hij was heerlijk Laura.
    Zelfs een dag later en ook heerlijk na invriezen.
    Mijn man is er gek op en ik ga hem vandaag nog een keer maken.
    Ik gebruik biologische Parmezaanse kaas en wil ook nog een keer proberen om vegan parmezaan te gebruiken.

    Ik vraag me af of ik de boter zou kunnen vervangen door olijfolie om het geheel nog meer een Italiaanse touch te geven.. Heb jij daar ervaring mee?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan komt het meer bij een focaccia in de buurt denk ik! Je kunt het altijd proberen, maar ik heb dat met dit recept niet getest. Ik ben wel benieuwd! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *