Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Zelf aardbeienjam maken

Laura Kieftdoor Laura Kieft
09 juli 2014
in Allergenen, Glutenvrij, Lactosevrij, Vullingen en Toppings, Zoete recepten, Zonder oven
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

aardbeienjam 1a

Ik heb zo’n ellenlange lijst met allemaal recepten die ik óóit nog eens wil maken. Een lijst die eigenlijk veel te lang is en het zal niet lukken om mij op korte termijn door al die ideeën heen te werken. Maar ja, echt opschieten doet het ook niet. Ik bedenk wat nieuws en dat wordt vervolgens sneller gemaakt dan dingen die al een paar jaar op mijn lijst staan. Nu ik er zo over nadenk, dat gebeurt eigenlijk vaker dan dat ik iets van de beruchte lijst uitkies. Ik wil kunnen afstrepen in die lijst. Daar ben ik dol op; strepen in to do lijstjes!

Nou, dan brengen we daar toch verandering in? Zelf aardbeienjam maken is ook zo’n dingetje dat al tijden op die lijst stond. Ik weet precies waardoor ik mij liet tegenhouden. Stiekem ben ik namelijk helemaal niet zo dol op jam. In taarten en gebak vind ik het lekker (uiteraard 😉 ), maar op een broodje of iets dergelijks wordt ik er niet echt gelukkig van. Nu is het aardbeienseizoen, een goed moment dus om jam te maken vertelde ik mijzelf. Toen ik in de Appie niet om een gigantische berg aardbeien heen kon (lang leve de bonus!), kon ik het niet langer meer uitstellen. Die dag zou er aardbeienjam gemaakt worden!

aardbeienjam 2a

aardbeienjam 3a

aardbeienjam 4a

aardbeienjam 5a

Recept afdrukken

Aardbeienjam

Zelf aardbeienjam maken is helemaal niet moeilijk. Hier een eenvoudig recept voor het maken van jam. Potten jam kun je wel een jaar bewaren.
Porties: 700 ml jam

Ingrediënten

  • 700 gram aardbeien (gewassen en schoongemaakt)
  • 780 gram geleisuiker
  • 1 el citroensap

Instructies

  • Als je weet welke potten je gaat gebruiken doe je die in een grote pan met water. Breng het water aan de kook en laat het een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Droog ze niet af, ze zijn zo heet dat het vocht verdampt.
  • Je hebt nu je potten gesteriliseerd en kunt zo de jam lang bewaren.
  • Was eerst alle aardbeien en dep ze goed droog. Verwijder de kroontjes en snij de aardbeien in stukjes. Ik wilde niet allemaal stukken in de jam dus heb eerst even met een aardappelstamper de aardbeien iets fijner gemaakt.
  • Voeg de geleisuiker en het citroensap toe aan de aardbeien en draai het vuur aan op een middelhoge stand. Breng het mengsel aan de kook zodat het flink borrelt, roer ondertussen in de pan. Als het goed door blijft koken terwijl je roert moet je het ongeveer nog 4 minuten laten koken.
  • Let op! De massa zal even flink schuimen, zorg dus dat je pan hoog genoeg is. Het spettert ook behoorlijk en bij mij zat alles onder. Een hoge pan is dus zeker aan te raden ;).
  • Zet na 4 minuten het vuur uit en laat de massa tot rust komen.
  • Schep de jam met een soeplepel in de potten en draai de deksel er gelijk op, zet de potten dan op hun kop. De lucht wordt zo uit de pot gedrukt en zo kun je het dus ook beter en langer bewaren.
  • Laat de potten ongeveer 5 minuten op hun kop staan voordat je ze weer overeind zet. Laat de jam nu goed afkoelen.
Tips

Wil je liever het hele pak geleisuiker in één keer opmaken? Op een kilo geleisuiker heb je 900 gram aardbeien nodig.

Bewaren

Eenmaal afgekoeld maak je de potten schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum. Bewaar de potten op een droge en koele plek, aangebroken potten bewaar je in de koelkast. De potten jam kun je, zolang de pot gesloten blijft, wel tot een jaar bewaren!

aardbeienjam 6a

Lekker voor op brood (ik ben er nog steeds niet dol op, maar deze jam vind ik eigenlijk best oke op een broodje) maar ook voor in gebak. Jup, dat is heel lekker kan ik je vertellen. Of gewoon een lepeltje snoepen zonder het ergens op te smeren, ook erg lekker ;).

Vorige post

Volgende post

Magimix Patissier
Volkorenbrood

Related Posts

Volkoren appel-kaneel pancakes

door Laura Kieft
23 januari 2021
3

Het...

Vanillecake zonder ei

Vanillecake zonder ei

door Laura Kieft
16 januari 2021
20

Mijn...

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft
13 januari 2021
23

Het...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 84

  1. Marja says:
    7 jaar geleden

    Hoi Laura,ik ben een beetje in de war want er stat 700 graam schoongemaakte aardbeien en 780 gram gelei suiker. Maar later staat er tussen haakjes…..voor 1 kilo gelei suiker heb je 300 gram aarbeien nodig! Hoe zit dat dan eigenlijk precies? Ik wil ook graag jam maken, mar ik snap je verhaal nu niet helemaal! Wil je please, please, please antwoord geven? Bij voorbat hartelijk dank!
    Liefs, Marja. . :-/

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      7 jaar geleden

      Hoi Marja,
      Ik heb zelf 700 gram aardbeien met 780 gram geleisuiker gebruikt. Een pak geleisuiker is 1 kilo, als je die liever in 1 keer opmaakt heb je 900 gram aardbeien nodig. Zal het ter verduidelijking er nog even bijzetten.
      Liefs, Laura

      Beantwoorden
  2. Marja says:
    7 jaar geleden

    Dank je wel voor je supersnelle reactie! Het is me nu helemaal duidelijk en ga ook aan de gang met zelf jam maken! Leuk. Ik verheug me al op de smaak. Zal vast beter zijn dan de potjes van Appie!
    Liefs, Marja. 😉 <3

    Beantwoorden
  3. MySimplySpecial says:
    7 jaar geleden

    Wat een goed idee om zelf jam te maken! Dat komt ook op mijn to do lijst.

    Beantwoorden
  4. Juliet says:
    7 jaar geleden

    Ik wil ook graag aardbeienjam maken maar wil geen geleisuiker gebruiken. Kan je de geleisuiker ook vervangen voor een gezonder alternatief?

    Beantwoorden
    • Erica says:
      7 jaar geleden

      Jazeker, je kunt Konfitura van Biovegan nemen, je hoeft dan geen suiker te gebruiken!
      Of je kunt geleisuiker speciaal nemen, je gebruikt dan de helft aan suiker.

      Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      7 jaar geleden

      De geleisuiker speciaal wilde ik je als tip geven, maar ik zie dat Erica helemaal een goed alternatief heeft om jam zonder suiker te maken.

      Beantwoorden
      • Carmen says:
        4 jaar geleden

        Als je geleisuiker speciaal neemt, heb je dan dezelfde hoeveelheid nodig als in jou recept?

        Beantwoorden
        • Laura Kieft says:
          4 jaar geleden

          Nee, volgens mij kun je dan minder gebruiken. Ik zou het even op de verpakking checken voor de zekerheid.

          Beantwoorden
        • Ank van Roon says:
          3 jaar geleden

          Ik maak al jaren jam, maar maak ze gezonder door minder suiker te gebruiken .mijn recept 1 kilo aardbeien en 200 gr. Geleisuiker speciaal dan een minuutje goed laten pruttelen en klaar. Super lekker,kan alleen niet zo lang bewaren ongeveer 2 tot 3 maanden

          Beantwoorden
    • Tanja says:
      5 jaar geleden

      Of je gebruikt geleipoeder [van Gilse] dan heb je maar 250 gr. suiker op een kilo fruit nodig.

      Beantwoorden
  5. Lisanne says:
    7 jaar geleden

    Toevallig heb ik dit ongeveer twee weken terug op school gemaakt tijdens een les algemene natuurwetenschappen. Het enige leukste wat we dit jaar hebben gedaan tijdens dat vak, haha! Omdat iedereen zelf fruit moest meenemen hadden we uiteraard wat minder gemaakt. Wij deden bij 100 gram aardbeien 100 gram geleisuiker. Ik ben normaal ook niet zo’n fan van jam, maar ik vond deze toch wel lekker. Volgens mij was het wel goed gelukt! Ik wil het in de vakantie thuis ook nog eens maken, en dan zeker een hele pot vol! (:

    Beantwoorden
  6. Tanja says:
    7 jaar geleden

    Ik gebruik altijd geleipoeder [van Gilse] , Je hebt dan op een kilo fruit maar 250 gram suiker nodig en 1 zakje geleipoeder.
    De jam is dan nog zoet genoeg.
    Als je potjes echt superschoon wil hebben kun je ook eerst in soda water weken en daarna heel goed afspoelen met gloeiend heet water.

    Beantwoorden
  7. Carla says:
    7 jaar geleden

    Het ziet er heerlijk uit!
    Tip: Doe ook eens een lepel jam in de yoghurt!

    Beantwoorden
  8. Annemiek says:
    7 jaar geleden

    Heerlijk! Wij maken al jaren jam voor onze B&B. Plukken zelf de aardbeien bij de kweker, dit jaar 15 kilo! Inderdaad vlak voor gebruik de potjes spoelen met soda. Geleisuiker speciaal, is minder zoet en geeft een heerlijk resultaat. We hadden 64 potjes dit jaar. En als ik je een tip mag geven, potjes niet omdraaien, dan krijg je ze heel lastig open omdat de jam toch een beetje tussen het schroefdraad gaat zitten. Gewoon rechtop en ze ‘ploppen’ vanzelf vacuüm (leuk gehoor als je er heel veel maakt 😉

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      7 jaar geleden

      Wow wat veel! Maar wel ontzettend leuk zeg 🙂
      De potjes gaan hier gelukkig (tot nu toe) prima open, zal het volgende keer ook eens zonder draaien proberen.

      Beantwoorden
  9. Rebecca says:
    7 jaar geleden

    Zo leuk om eigen jam te maken. Ik heb het eigenlijk alleen een keer geprobeerd tot nu toe, jammer eigenlijk want het gaat best snel en is zooo lekker 😉
    groetjes!

    Beantwoorden
  10. Anoeska says:
    7 jaar geleden

    Dit wil ik ook zo graag nog een keer doen! Ziet er heerlijk uit.

    Beantwoorden
  11. Kelly says:
    6 jaar geleden

    ZOjuist met jou recept heerlijke jam gemaakt !!!

    Bedankt !!

    Beantwoorden
  12. Aline says:
    6 jaar geleden

    Klinkt heerlijk, Laura! Ik ga dit recept binnenkort proberen. Bedankt allemaal voor alle tips! 😉

    Beantwoorden
  13. Manon says:
    6 jaar geleden

    Kan ik ook diepvriesfruit gebruiken?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      6 jaar geleden

      Ja hoor, dat kan ook!

      Beantwoorden
      • Jennifer says:
        4 jaar geleden

        Leuk recept Laura, ik ga het ook een keer proberen! Zijn de verhoudingen bij het gebruik van diepvriesfruit trouwens hetzelfde, aangezien er wel vocht uit het fruit zal komen?

        Beantwoorden
        • Laura says:
          4 jaar geleden

          Ja hoor, je kunt hetzelfde aanhouden (dat vocht zit immers ook in de verse aardbeien, alleen houden die het beter vast)

          Beantwoorden
  14. Ingrid de Roos says:
    6 jaar geleden

    Is de verhouding bij elk soort fruit gelijk mbt suiker en fruit of is het afhankelijk van de zoetheid van het fruit?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      6 jaar geleden

      Bij aardbeien heb je iets minder suiker nodig dan bij andere soorten fruit. Op de verpakking van de suiker staat aangegeven hoeveel je nodig hebt.

      Beantwoorden
      • Felicia says:
        5 maanden geleden

        Hoi,

        Ik heb net de jam gemaakt. 1kg geleisuiker met 900g aardbeien. Maar de jam is echt mierenzoet.. Ik heb er nog 300g aardbeien bij gedaan en nog echt veel te zoet. Als ik de volgende keer de helft van de geleisuiker gebruik, wordt ie dan wel dik genoeg?

        Groetjes,

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          5 maanden geleden

          Dat durf ik niet te zeggen.

          Beantwoorden
  15. Wilma says:
    6 jaar geleden

    Kun je de aarbeien ook eerst pureren? Ken mensen die niet van stukken in de jam houden

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      6 jaar geleden

      Ja hoor, dat kan zeker.

      Beantwoorden
      • Wilma says:
        6 jaar geleden

        Super dank je wel

        Beantwoorden
  16. Gé says:
    6 jaar geleden

    Hallo Laura.

    Ik maak ook graag rabarberjam, maar krijg het niet stevig.
    Gebruik 1 kilo rabarber op 1 pak geleisuiker. Laat het 6 min, koken
    Wat doe ik niet goed?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      6 jaar geleden

      Ik zou het dan wat langer laten doorkoken. Er komt van rabarber natuurlijk veel vocht af.

      Beantwoorden
    • Lianne says:
      5 jaar geleden

      Ook rabarber-aardbei of rabarber-banaan jam is echt een aanrader!

      Beantwoorden
  17. Janny says:
    6 jaar geleden

    Hoi Laura,
    Ik had ook ergens gelezen dat je de potten in de oven kan zetten om ze te
    stereliseren, maar ik ben de temperatuurstand vergeten, weet jij die?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      6 jaar geleden

      Durf ik je niet te zeggen, wel hoog lijkt mij.

      Beantwoorden
    • mijke says:
      5 jaar geleden

      je kan de oven op 100 graden zetten en de potjes er ong 30 minuten in laten. dan zijn ze iig helemaal goed! De dekseltjes kook ik zelf wel in n klein pannetje, waar ik later ook even de lepel om mee op te scheppen in zet; isdie ook schoon! 😉

      Beantwoorden
  18. amber says:
    6 jaar geleden

    hai Laura,
    Kun je de aardbeien ook vervangen door bramen?
    En hoeveel suiker ben je dan nodig???

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      6 jaar geleden

      Dat kan zeker, dan heb je iets meer suiker nodig. Op het pak suiker staat deze verhouding volgens mij aangegeven 🙂

      Beantwoorden
  19. Janny says:
    6 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Ik heb toch nog de site gevonden waar staat over dat je die potten in de oven kan plaatsen. Hier is het bericht:

    In de oven
    Maak de potten en deksels schoon met warm water en soda.
    Was ze in het sopje af en spoel ze vervolgens goed schoon met heet water. Zet de potten omgekeerd op een schone theedoek. Leg de deksel ook op de theedoek.
    Vervolgens zet je de potten omgekeerd op een (schone!) bakplaat in oven van 150 graden Celsius. Leg de deksels erbij. De potten en deksels moeten minimaal 15 minuten in de oven voordat je ze kunt gebruiken.

    Beantwoorden
  20. Janny says:
    6 jaar geleden

    Ik heb de jam gemaakt, maar ik vind hem te zoet en een beetje te dik.
    Ik ga erop gokken, om minder geleisuiker te gebruiken. Verder is jam wel lekker.

    Beantwoorden
  21. Janny says:
    6 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Weet jij ook waar ik van die rood geruite (zijn het papiertjes?) die je boven op de potjes kan doen om het er wat fraaier uit te laten zien. Die gaan dan over de dekseltjes.

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      6 jaar geleden

      Daar wordt meestal gewoon een stukje stof voor gebruikt en soms zie ik ook wel eens dat er baking cups worden gebruikt.

      Beantwoorden
  22. Ina Hummel says:
    6 jaar geleden

    Gisteren een poging gedaan, maar helaas mislukt! Dat krijg je als je je hoofd er niet helemaal bij hebt. Doe vandaag een nieuwe poging volgens jou recept!

    Beantwoorden
  23. Manon says:
    6 jaar geleden

    Hoi Laura,

    heb de jam gisteren gemaakt, maar wat was hij zoet! En dat terwijl ik aardbeien rabarber jam had gemaakt. Volgende keer ga ik veel minder suiker gebruiken: 1 kilo fruit en 500 gram suiker, De fotos en uitleg zijn overigens erg fijn!

    liefs

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      6 jaar geleden

      Dat hij zo zoet was komt misschien juist ook door de combinatie met rabarber, of misschien had je ook al hele zoete aardbeien. Je hebt trouwens ook een soort ‘light’ geleisuiker. Zou de gewone niet zomaar minder doen omdat de werking dan dus ook niet goed is en je te dunne jam krijgt.

      Beantwoorden
  24. Jolanda says:
    6 jaar geleden

    Ik wil peren jam maken maar wat voor peren zijn het lekkerst?

    Beantwoorden
    • Marja says:
      6 jaar geleden

      Ik denk de handperen die je zelf het lekkerste vind. Dat gebruik ik altijd als uitgangspunt. Als je ze niet lekker vind om zo te eten zijn ze ook niet lekker in de jam. Toch? Het is maar een idee, maar voor mij werkt het. Veel suc6! 🙂

      Beantwoorden
      • Laura's Bakery says:
        6 jaar geleden

        Zoals Marja het zegt zou ik het ook aanpakken 🙂

        Beantwoorden
    • Lianne says:
      5 jaar geleden

      Vorig jaar heb ik ook stoofperen jam gemaakt. Eerst de peren een paar uur laten sudderen voor de kleur, daarna snufje kaneel erbij. en geleisuiker speciaal, evt. pureren. Was ook een heerlijke jam.

      Beantwoorden
  25. toos says:
    6 jaar geleden

    ik wil graag aardbeien jam maken maar dan zonder suiker, wat kan ik dan het best gebruiken?

    Beantwoorden
    • Bert says:
      6 jaar geleden

      Jazeker, je kunt Konfitura van Biovegan nemen, je hoeft dan geen suiker te gebruiken!

      staat er gewoon

      gemak dient de mens

      Beantwoorden
      • toos says:
        6 jaar geleden

        is dat gewoon in de supermarkt te koop?

        Beantwoorden
        • Marja says:
          6 jaar geleden

          Als ik zoiets niet weet, dan kijk ik op google! Google weet alles!
          Veel suc6.
          Groetjes, Marja. 😉

          Beantwoorden
  26. Bert says:
    6 jaar geleden

    Er staat doe naar 4 minuten het vuur uit,
    wij koken op inductie dus geen vuur

    Beantwoorden
    • Marja says:
      6 jaar geleden

      Ik kook keramisch. En zet dan na 4 minuten de plaat uit en de pan op een koud stukje van de plaat. Want een keramische plaat blijft nog lang heet/warm.
      Suc6.
      Groetjes, Marja. 😉

      Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      6 jaar geleden

      dan zet je de plaat/verwarmingsbron uit of je zet hem ergens anders neer 😉

      Beantwoorden
  27. Anja says:
    6 jaar geleden

    Hoe lang kun je de jam bewaren

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      6 jaar geleden

      Als de pot gesloten blijft kun je die op een donkere plek tot wel een jaar bewaren.

      Beantwoorden
  28. Suzanne says:
    6 jaar geleden

    Zojuist dit recept als basis gebruikt.
    Ik heb er voor gekozen om 700gr aardbeien te gebruiken met 500gr geleisuiker.
    Deze jam ga ik gebruiken voor een taart.

    Smaakt prima, alleen nog wat aan de zoete kant.

    Maar… weer wat geleerd en dit ga ik zeker vaker doen!

    Beantwoorden
  29. helene says:
    6 jaar geleden

    hallo,ik kom tot de ontdekking dat ik geen citroensap in huis heb…is dat perse nodig??

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      6 jaar geleden

      Niet per se, maar het maakt het wel lekkerder.

      Beantwoorden
  30. Jannie Roseboom says:
    5 jaar geleden

    Gisteren aardbeienjam gemaakt.
    Maar…..is wat dun.
    Wat kan ik eraan doen?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      5 jaar geleden

      Je kunt proberen om het opnieuw nog even te koken, dan zal het wat meer indikken.

      Beantwoorden
  31. Mieke says:
    5 jaar geleden

    goedemorgen kan ik ook honing in plaats van suiker gebruiken om jam te maken
    ik hoor het graag er zijn zoveel bramen daar moeten we wat mee doen
    gr Mieke

    Beantwoorden
  32. Mieke says:
    5 jaar geleden

    goedemorgen kan ik ook honing in plaats van suiker gebruiken om jam te maken er zijn zoveel bramen daar moeten we wat mee doen gr Mieke

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      5 jaar geleden

      Ik heb een recept voor bramenjam online staan: http://www.laurasbakery.nl/zelf-bramenjam-maken/
      De geleisuiker bevat een bindmiddel en is niet zomaar door honing te vervangen.

      Beantwoorden
  33. Annette says:
    5 jaar geleden

    Hoi laura,

    Ik wil de Victoria Sponge Cake vanavond of morgen graag maken en ga dus zo meteen zelf jam maken. even een snel vraagje. Hoelang moet ik de jam ongeveer laten afkoelen voordat ik hem kan gebruiken bij het maken van de taart?
    En moet ik het na het maken in de koelkast zetten gelijk of pas in de koelkast na opening?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      5 jaar geleden

      Dat verschilt, hangt af van de grootte van het potje etc.. Als hij op kamertemperatuur is kun je hem gebruiken. Pas nadat je het potje weer hebt geopend bewaar je hem in de koelkast.

      Beantwoorden
  34. Marcel says:
    5 jaar geleden

    Ik maak graag eigen stoofperen op pot. Als je ze goed afwast en voor gebruik
    een half uurtje in de oven op ongeveer 110 laat liggen, niet staan, dan gaat
    het prima. Daarmee voorkom je een coldspot in de pot (de warme lucht komt
    wat moeilijker in een staande pot).
    De deksels in een pannetje water doen dat net aan de kook is en
    vlak voor gebruik pas eruit halen. De potten ook. Steeds een uit de oven halen,
    vullen en wegzetten. Dan pas de volgende pakken etc etc.
    Stoofperen heb ik een keer zelfs twee jaar bewaard en die waren nog steeds goed.
    Normaal redden ze het zolang niet hoor!

    Mijn andere opmerking gaat over het in de koelkast zetten.
    Ik bewaar mijn pot aangebroken jam (of stoofpeertjes) altijd in de koelkast.
    Het is aan te raden om de pot al eerder in de koelkast te zetten, zo word
    de inhoud goed koud voordat je de pot opent wat de houdbaarheid
    zal bevorderen. Ook appelmoes, ik ben de enige die dat eet, zet ik al van
    te voren in de koelkast.
    Eigenlijk staan er steeds 2 potten van elk in de koelkast.
    Eentje aangebroken en, als die half leeg is, eentje nieuw.

    Oh ja, jam heeft pectine nodig om “dikker” te worden.
    Pectine komt in bepaalde soorten fruit meer voor maar in aardbeien juist weinig.
    De geleisuiker vervangt de pectine. Wil je jam maken met weinig suiker gebruik
    dan eens een combinatie van aardbei (weinig pectine) en appel (veel pectine).
    Citrusfruit bevat veel pectine (citroen) maar wel als het niet al te rijp fruit is.
    Overrijp fruit is eigenlijk niet geschikt voor jam.

    En de houten lepel? Die maakt niet zoveel herrie in de pan en die kan je in de hete
    substantie laten staan zonder dat hij heet wordt.
    Neem er een met een lange steel. Als de hete jam per ongeluk spettert komt die niet
    zo gauw op je handen terecht wat weer brandwonden kan schelen.
    Maar een metalen lepel is net zo goed te gebruiken hoor.

    Iedereen succes met het op potten zetten van wat dan ook.

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Bedankt voor alle tips, hartstikke handig!

      Beantwoorden
  35. Pingback: Project aardbei | Praatje van Kaatje
  36. Renske says:
    5 jaar geleden

    Bedankt, Laura, lekker zeg! Ook heel leuk om samen met de kinderen te maken!

    Voor mij is de jam wel te zoet, ook met de minder zoete geleisuiker. Een alternatief is agar agar, te koop bij bv de Sligro en dergelijke en toko’s. Is een plantaardig bindmiddel waardoor je met veel minder suiker (bv. palmsuiker) af kan.

    Beantwoorden
    • Marja says:
      5 jaar geleden

      Of je bestelt gewoon via een website ( Google er eentje ) pectine. Dan kun je met heel veel minder suiker toe en het is een natuurlijk bindmiddel, gemaakt uit appelpitten. Op het zakje, dat in diverse gewichten te koop is, staat precies hoeveel je nodig hebt. Werkt uitstekend voor jam en voor gelei! Veel suc6.
      Groetjes, Marja. ??????

      Beantwoorden
  37. Iris says:
    5 jaar geleden

    Ik wil zelf graag is jam maken. Op deze link staat echter dat “• Eén zakje is goed voor 1 kg fruit.”, kan iemand dat bevestigen? Lijkt me zo’n bizarre conclusie. 32gram Konfitura vs 780gram geleisuiker.

    Ben erg benieuwd, ziet er lekker uit!

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Ik heb de link even verwijderd, maar denk dat je het het best bij de verkoper na kunt vragen. Zelf heb ik er geen ervaring mee en ik vind het ook een bijzondere verhouding. In jam hoort nu eenmaal geleisuiker. Niet alleen om het te verdikken, ook voor de houdbaarheid.

      Beantwoorden
  38. Marcel says:
    5 jaar geleden

    Iris,

    suiker is een natuurlijk conserveringsmiddel en in dat spul zit volgens de website geen conserveringsmiddel.

    De jam zal dan ook eerder aan bederf onderhevig zijn. Het is puur een verdikkingsmiddel wat bij de suiker gevoegd kan worden en dan kun je net zo goed geleisuiker gebruiken.

    Groet Marcel.

    Beantwoorden
  39. Viviana Cuypers says:
    5 jaar geleden

    ik giet de jam met een literpot in de potjes en niet scheppen met een pollepel. gaat vlugger en je morst niet. je kan van alle soorten fruit confituur maken, als je fruit hebt dat maar blijft liggen kan je dit gemakkelijk even koken met geleisuiker en je hebt weer een potje met een andere smaak.

    Beantwoorden
  40. Pingback: Tuin avonturen: een ontplofte moestuin – Sarah Smit
  41. Pingback: Protein Pancakes – Health for Lifestyle
  42. Pingback: 4x Gemakkelijk zelf broodbeleg maken - #FITGIRLCODE
  43. Marietje says:
    2 jaar geleden

    Laura

    ik heb voor de jam een 1kg aardbeien en 1kg. geleisuiker gebruikt en de jam 4 minuten laten koken, maar de jam is te dun. Hoe kan dat?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Waarschijnlijk omdat je een grotere hoeveelheid gebruikt, dan moet de jam nog even wat langer doorkoken.

      Beantwoorden
  44. Pingback: High tea menu inspiratie - Laura's Bakery

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • Een heerlijk tussendoortje voor aankomende week: havermout-amandel eierkoeken! Dat is weer eens wat anders dan de klassieke eierkoek, maar zeker zo lekker.⁠
⁠
Het recept staat al even online en je vindt het via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#eierkoeken #havermout #tussendoortje
  • NIEUW! Al eens volkoren pancakes geprobeerd? Dat is dus hartstikke lekker! Ik deel vandaag op het blog het recept voor een variant met appel en kaneel met jullie. Fijne zaterdag 🤗.⁠
⁠
De link naar het recept vind je in mijn bio > @laurasbakery⁠
⁠
#zaterdagbakdag #weekend #pancakes #volkoren
  • 1 RECEPT, 5 LAYOUTS! Om jullie te laten zien hoe multifunctioneel Het Receptenboek is, heb ik 1 recept op 5 verschillende manieren opgeschreven of ingeplakt.⁠⠀
⁠⠀
1. Simpel. Balpen en wat stickers zijn voldoende.⁠⠀
2. Gebruik een handletterpen voor toffe titels en je kunt ook heel handig een foto bij het recept plakken!⁠⠀
3. Ook met foto, maar een andere indeling, daarvoor gebruik je een blanco pagina en de receptstickers.⁠⠀
4. Knip een recept uit een magazine en plak het in! Dit recept staat op een promotiekaartje voor Het Receptenboek en heeft toevallig dezelfde styling.⁠⠀
5. Print het recept vanaf de website uit op 90% en dan past het qua breedte perfect in Het Receptenboek!⁠⠀
⁠⠀
Dit zijn 5 simpele verschillende manieren om recepten in te schrijven, maar ik kan er nog wel 20 bedenken. Met toffe tekeningetjes erbij bijvoorbeeld!⁠⠀
⁠⠀
Vertel, hoe zou jij je recept inschrijven (of plakken)?⁠⠀
⁠⠀
RESERVEER NU! Via de link in mijn profiel kun je jouw exemplaar van Het Receptenboek reserveren, dan ben je ook nog op tijd om mee te doen aan een toffe winactie > @laurasbakery⁠⠀
⁠⠀
#hetreceptenboek #receptenboek #hetlaurasbakeryreceptenboek
  • NIEUW! Wist jij al dat het helemaal niet moeilijk is om zelf sweet chili saus te maken? En zo ontzettend lekker zeg! Dan smaken de borrelhapjes die je erin gaat dippen extra lekker kan ik je beloven 😉.⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#sweetchilisaus #borrelhapjes
  • BAKTIP! Appel-kaneelcake met een lekkere laag fudge er bovenop. Je maakt de fudgelaag ontzettend snel en makkelijk, doordat je er kant-en-klare fudge voor gebruikt! Maar je kunt het bijvoorbeeld ook vervangen door dulce de leche, ook erg lekker 😉.⁠
⁠
Het recept staat al even online en is te vinden via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#fudge #cake #appelkaneelcake #baktip #bakken
  • NIEUW! Vandaag staat het recept voor dit klassieke wit brood online op Laura @laurasbakery.⁠ ⁠ #witbrood #brood #broodbakken #bakken' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/139832269_281229826684238_2033910250201291457_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=2&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=VLo3mtiOg-4AX90mgRy&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=b0cf33e8be8e4a3349cbb9ed41833328&oe=6031CD8B' title='NIEUW! Vandaag staat het recept voor dit klassieke wit brood online op Laura's Bakery. Daar werd namelijk ontzettend vaak naar gevraagd! Heb jij nog meer verzoekjes op het gebied van brood? Laat ze maar horen in de comments 👇🏻.⁠ ⁠ Het recept voor dit wit brood en nog vele andere broden vind je op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠ ⁠ #witbrood #brood #broodbakken #bakken'>

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

No bake stroopwafel cheesecake

Basisrecept vanille botercrème

Biscuit recept

Snelle cinnamon rolls

Volgende Post
Volkorenbrood

Volkorenbrood

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Volkoren appel-kaneel pancakes

23 januari 2021

Sweet chili saus

22 januari 2021

Wit brood

20 januari 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Volkoren appel-kaneel pancakes

door Laura Kieft-23 januari 2021-3

Het maken van volkoren appel-kaneel pancakes stond al zo’n 3 maanden op mijn lijst en een paar weken geleden kwam het er dan ein-de-lijk van. Het is weer een experiment om te kijken wat je...

Sweet chili saus

door Laura Kieft-22 januari 2021-2

Ik was er vroeger niet dol op, maar tegenwoordig staat er altijd een fles sweet chili saus in de kast. Sterker nog, sinds kort staat daar een fles met zelfgemaakte sweet chili saus bij. Nooit...

Wit brood

door Laura Kieft-20 januari 2021-12

Ik vind het heerlijk om broden te bakken. De laatste tijd zijn het voornamelijk busbroden die hier uit de oven komen. Een busbrood is qua vorm het brood dat je veel in de winkels zit...

Moussaka

door Laura Kieft-18 januari 2021-16

Alle keren dat ik tot nu toe moussaka had gegeten, bevatte dit Griekse gerecht geen aardappelen. Wat zeg ik; in mijn Griekse kookboek staat het ook op die manier. Maar ineens kwam ik allerlei versies...

Vanillecake zonder ei

door Laura Kieft-16 januari 2021-20

Mijn vanillecake is het meest populaire recept van Laura’s Bakery en ik kan jullie geen ongelijk geven! Regelmatig krijg ik de vraag of deze cake ook zonder ei te maken is en zo ja, hoe...

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft-15 januari 2021-24

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar ik had er eerlijk gezegd geen ervaring mee. Ik heb mij de laatste weken dus ingelezen op...

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft-13 januari 2021-23

Het is weer de tijd van het jaar om volkorenmeel te proberen in mijn favoriete recepten. De pot met volkorenmeel stond alweer te lang in mijn kast zonder gebruikt te worden. In combinatie met de...

Appel-havermout ontbijt uit de oven

door Laura Kieft-10 januari 2021-28

Zoals ik aan het begin van deze week al aankondigde kun je op allerlei manieren havermoutpap maken. In een pan, in de koelkast, maar dus ook in de oven! Daar is dit appel-havermout ontbijt uit...

Havermout ontbijttaart

door Laura Kieft-09 januari 2021-8

Met dit recept heb ik de lekkerste havermout ontbijttaart ooit gemaakt. Als je het mij vraagt dan, ik heb ontzettend zitten smullen van deze taart met kwark en fruit. Voor de bodem gebruikte ik mijn...

Vegetarische groene havermoutburger

door Laura Kieft-08 januari 2021-8

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meteen razend enthousiast werd bij het idee van een havermoutburger. Havermout had ik überhaupt niet zo snel aan avondeten gekoppeld, laat staan aan een burger. Toch vond mijn...

Appel-havermoutkoekjes

door Laura Kieft-07 januari 2021-26

Alweer ruim een jaar geleden maakte ik deze lekkere appel-havermoutkoekjes. Ik ben dol op koekjes en snoep er maar wat graag van, maar ik was op zoek naar een wat meer verantwoorde versie. Dat werden...

Bananenbrood overnight oats met blauwe bessen

door Laura Kieft-06 januari 2021-8

Voor wie het nog niet kent: overnight oats is eigenlijk gewoon een soort havermoutpap, maar dan een koude variant die je de avond van tevoren maakt. Je kunt dan meteen meerdere porties maken, zodat je...

Speculaas havermoutpap

door Laura Kieft-05 januari 2021-5

Al jaren maak ik in de winter regelmatig speculaas pap. Soms laat ik daar een foto van zien via mijn Instagram stories en iedere keer word ik daarna overspoeld met vragen naar het recept. Laat...

Bakken met havermout

door Laura Kieft-04 januari 2021-14

Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar meteen goed met een mooie themaweek. We trappen deze themaweek af met een inhoudelijk artikel over havermout....

Mueslibollen (mueslibroodjes)

door Laura Kieft-02 januari 2021-10

Ik bak erg graag brood, maar aan mueslibollen had ik nog niet eerder gedacht. Ik kreeg de tip vanuit mijn team, evenals de tip om ze te beleggen met kaas en abrikozenjam (Mariette zweert bij...

De Bakstrijd: januari 2021

door Laura Kieft-01 januari 2021-0

We starten de eerste Bakstrijd van 2021 met zo’n leuk thema: brood! Het leuke van brood bakken is dat je er zoveel mee kunt variëren: formaat, smaken en manieren van bakken. Ik vertel je er...

Mijn 2020

door Laura Kieft-31 december 2020-5

Nou jongens, 2020 was me een jaartje wel he? Al met al vind ik dat ik absoluut niet mag klagen. Iedereen in mijn directe omgeving is gezond en ikzelf ook. Het belangrijkst als je het...

Oliebollen met banketbakkersroom

door Laura Kieft-30 december 2020-2

Als klein kind at ik al oliebollen met banketbakkersroom, zó ontzettend lekker. We hadden thuis altijd een kom met banketbakkersroom in de koelkast staan met Oud en Nieuw zodat we onze oliebollen konden doorsnijden en...

Stroopwafel oliebollen

door Laura Kieft-29 december 2020-6

Oliebollen voor het ontbijt, een standaard traditie begin van het nieuwe jaar bij mij. Mocht jij dat ook doen, kun je dit jaar ontbijten met stroopwafel oliebollen. Als je wat over houdt met oudjaar dan,...

Printable: bladerdeegstengels

door Laura Kieft-28 december 2020-0

Tijd voor alweer de laatste printable van het jaar! Begin dit jaar had ik zelfs nog nooit over printables nagedacht en nu zijn er al ontzettend veel verschenen op Laura’s Bakery. Een ontzettend leuk spontaan...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 114
  • 115
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan