Pruimenjam maken is verdraaid makkelijk om te maken én het is hartstikke lekker. Met dit recept voor pruimenjam zorg je er in een handomdraai voor dat de voorraadkast weer lekker aangevuld kan worden met huisgemaakte jam.

Pruimenjam maken

Voor het eerst aan de slag met het maken van pruimenjam? Maak je geen zorgen, want het kan eigenlijk niet mis gaan. Je hebt maar drie ingrediënten nodig: pruimen, geleisuiker en citroensap. Ik zal ze één voor één met je doorlopen en je de nodige tips geven. Lees voor nog meer informatie mijn handige artikel over jam maken eens door.

Welke pruimen heb je nodig?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten pruimen te koop en welke je kiest maakt eigenlijk niet uit voor dit recept. Natuurlijk heeft het specifieke pruimenras dat je kiest wel invloed op de smaak van de uiteindelijke jam, want de ene pruimsoort is zoeter dan de andere. Daarnaast kan de kleur van de jam per soort pruim verschillen. Met name de schil van de pruimen heeft veel invloed op de kleur van de jam, dat zie je ook duidelijk terug op mijn foto’s (het vruchtvlees was geel, maar de schil roze-rood).

Geleisuiker en citroensap

Geleisuiker is kristalsuiker waar citroenzuur en pectine aan zijn toegevoegd, waardoor de jam zal indikken en geleren. Er komt geen gelatine aan te pas en is volledig plantaardig. In sommige soorten fruit zit van nature al vrij veel pectine, waaronder pruimen, en daardoor heb je minder geleisuiker nodig. Hou er rekening mee dat de suiker niet alleen voor de smaak gebruikt wordt, maar ook voor de conservering van de jam.

Van nature heeft citroensap net zoals pectine een gelerende werking, maar daarnaast wordt het ook als smaakmaker aan jam toegevoegd. Het zuurtje in de citroensap maakt een toch al vrij zoete jam net even wat frisser.

Pruimenjam recepten

Recepten met pruimenjam

Pruimenjam bewaren

Door jouw jampottem voor gebruik te steriliseren, kun je de jam extra lang bewaren. Dat steriliseren gaat als volgt in z’n werk: doe de potten in een hoge pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Je hoeft de potten niet af te drogen, omdat ze zo heet zijn dat het vocht verdampt.

Tenzij ik oude potjes nog kan hergebruiken, haal ik mijn jampotten altijd bij Dille & Kamille. Ik vind deze variant met de rood-wit geblokte deksel zo gezellig, maar zij hebben echt alle soorten en maten in hun assortiment. Heel handig als je juist grotere of kleinere porties jam wil inmaken, afhankelijk van hoe lang je er thuis mee doet.

Hoelang kun je pruimenjam bewaren?

Als je jouw jam in gesteriliseerde potten bewaart, dan kun je de ongeopende jampotten wel tot een jaar bewaren op een koele en donkere plek. Denk hierbij aan de voorraadkast, of gewoon in je keukenkastjes. Als je de jam eenmaal opent, dan bewaar je deze in de koelkast. Geopende jam blijft op deze manier zeker enkele weken houdbaar.

Pruimenjam invriezen

Het is ook mogelijk om je zelfgemaakte pruimenjam in te vriezen. Luchtdicht verpakt blijft het op deze manier tot 3 maanden houdbaar. Als je ondanks de kortere houdbaarheid (vergeleken met het bewaren in gesteriliseerde potten) toch kiest voor invriezen, kan het handig zijn om de jam in kleine porties in te vriezen.

Recepten met pruimenjam

Er is allerlei lekkers te bedenken om jouw vers gemaakte jam in te verwerken. Smeer het tussen een koekje, verwerk het door een botercrème of swirl het door een cake. Er staan (nog) geen specifieke recepten met pruimenjam online, maar wel meer dan voldoende recepten waar je de jam in de ingrediëntenlijst perfect door deze pruimenjam kunt vervangen:

Jam met pruimen

Het Basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast heel veel andere handige baktips, deel ik de lekkerste basisrecepten met je en laat zien hoe je hier mee kunt variëren.

Bestel hier!

Afbeelding

Zelf pruimenjam maken

Wanneer is je jam klaar?

Er is een handige truc om te controleren of je jam klaar is:

Ga met een lepel door de jam en trek een streep over de bolle kant van de lepel. Blijft de streep zichtbaar? Dan is je jam klaar. Loopt de jam direct over de getrokken streep heen? Dan mag deze nog wat verder ingekookt worden.

Is jouw pruimenjam niet stevig genoeg? Laat het dan gewoon nog wat langer inkoken.

Bijzondere pruimenjam recepten

Je kunt allerlei lekkere variaties aanbrengen als je dit basisrecept voor pruimenjam eenmaal onder de knie hebt. Onderstaand basisrecept kun je dus volledig aanpassen naar smaak. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de helft van de pruimen door een ander soort fruit te vervangen, zoals door (sinaas)appel of aardbeien. Of voeg er enkele smaakmakers aan de pruimenjam toe zoals gember, kaneel of rozemarijn

Jam met stukjes pruim

Zoals je in het recept terugleest heb ik ervoor gekozen om de gekookte pruimenmassa fijn te pureren met de staafmixer. Dan krijg je een gladde jam, zonder stukjes pruim en zonder stukjes pruimenschil. Die stukjes pruim en schil kunnen (als je ervan houdt) ook hartstikke lekker in je jam smaken, dus het is niet per se nodig om de staafmixer te gebruiken.

Meer vragen over het maken van jam?

Lees dan mijn how-to artikel over jam maken eens door. Daar staan ongelofelijk veel tips in en daarin beantwoord ik de meeste vragen omtrent het maken van jam. Toch nog een vraag? Dan kun je deze stellen in de reacties onder het recept.

Bijzondere pruimenjam recepten

 

Pruimenjam recept

Opslaan
Recept afdrukken

4 van 2 stemmen

Pruimenjam recept

Pruimenjam maken is ontzettend makkelijk en lekker! Met dit basisrecept maak je in een handomdraai een voorraad overheerlijke jam.
Porties: 1200 ml jam

Ingrediënten

  • 1 kilo pruimen gewassen en schoongemaakt
  • 500 gram geleisuiker
  • 1 citroen sap

Benodigdheden

Instructies

Pruimenjam maken

  • Snijd de schoongemaakte en ontpitte pruimen in stukjes en doe ze in een (hoge) soeppan. Voeg de geleisuiker en het citroensap eraan toe.
  • Breng het mengsel op middelhoog vuur aan de kook en roer ondertussen in de pan. Als het begint te koken (terwijl je roert) zet je het vuur wat zachter en laat je het 10 minuten pruttelen tot de pruimen lekker zacht zijn geworden.
  • Ik koos ervoor om de jam op dit punt tot een gladde massa te pureren met de staafmixer. Je kunt het ook grof pureren, of met een aardappelstamp bewerken.
  • Schep de jam met een soeplepel in de potten en draai de deksel er direct op. Zet de potten dan op hun kop. De lucht wordt zo uit de pot gedrukt en zo kun je het dus ook beter en langer bewaren.
  • Laat de potten ongeveer 5 minuten op hun kop staan voordat je ze weer overeind zet. Laat de jam nu goed afkoelen.
Tips

Eenmaal afgekoeld maak je de potten schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum.
Bewaren

Bewaar de potten op een droge en koele plek, aangebroken potten bewaar je in de koelkast. De potten jam kun je, zolang de pot gesloten blijft, wel tot een jaar bewaren!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

  1. Alieke schreef:

    De potten nietnop zijn kop zetten. Dat is een achterhaald iets. De coating in de potten van tegenwoordig zijn niet geschikt. Het zuur in het fruit tast ze aan en laat ze roesten.
    Gewoon heet in de pot, dan trekt het ook vacuüm. Wil je ze superlang bewaren dan kun je ze even wecken 30 minuten op 100 graden. Maar dan wel in potten die geschikt zijn om te wecken. Groentenpotjes bijvoorbeeld.

  2. Bep Rijksen schreef:

    Ha Linda,
    Gisteren kreeg ik jouw mail met het pruimenrecept.
    Ik had net aardig wat van onze boom gehaald.
    Alleen het ontpitten vind ik een hele klus.
    Ik heb wat meer pruimen gedaan op dezelfde hoeveelheid geleisuiker en nadat ik de pruimen (onbespoten) had gewassen alles in mijn keuken machine gedaan.
    Toen de schilletjes loslieten heb ik alles door een zeef gedaan en zo bleven de pitten en schillen achter.
    Nog even in de keukenmachine de kook erover en het was klaar.
    Scheelt enorm veel werk.
    Gisteren heb ik ook je blondines met frambozen nog gebakken , heerlijk.
    Groetjes en fijn weekend.

  3. Gerda schreef:

    Ik maak mijn pruimenjam met wat speculaaskruiden i.p.v. citroensap.

  4. Ria schreef:

    5 sterren
    Ik blijf een beetje moeite houden met de hoeveelheid (gelei)suiker die nodig? is. Is het de suiker of de toegevoegde ingrediënten die deze “suiker”noodzakelijk maken voor bereiding of houdbaarheid of smaak of gebruik??
    Heb pruimen gekookt met citroen/kaneel ,gepureerd en in potjes gedaan.
    Smaakt prima. Is hij nu beperkt houdbaar??(onge-opend)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik verwijs je even door naar dit artikel waar ik er meer over uitleg: https://www.laurasbakery.nl/jam-maken/

  5. Greet Van Geijlswijk schreef:

    3 sterren
    Ik heb de pruimenjam gemaakt precies zo als je het zelf hebt gemaakt , het is te dun heb je een oplossing voor mij . Groetjes Greet van Geijlswijk

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker, zie de tip in het artikel bij ‘wanneer is je jam klaar’. Je bent dan waarschijnlijk te vroeg gestopt met koken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept