Pruimenjam bewaren
Door jouw jampottem voor gebruik te steriliseren, kun je de jam extra lang bewaren. Dat steriliseren gaat als volgt in z’n werk: doe de potten in een hoge pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Je hoeft de potten niet af te drogen, omdat ze zo heet zijn dat het vocht verdampt.
Tenzij ik oude potjes nog kan hergebruiken, haal ik mijn jampotten altijd bij Dille & Kamille. Ik vind deze variant met de rood-wit geblokte deksel zo gezellig, maar zij hebben echt alle soorten en maten in hun assortiment. Heel handig als je juist grotere of kleinere porties jam wil inmaken, afhankelijk van hoe lang je er thuis mee doet.
Hoelang kun je pruimenjam bewaren?
Als je jouw jam in gesteriliseerde potten bewaart, dan kun je de ongeopende jampotten wel tot een jaar bewaren op een koele en donkere plek. Denk hierbij aan de voorraadkast, of gewoon in je keukenkastjes. Als je de jam eenmaal opent, dan bewaar je deze in de koelkast. Geopende jam blijft op deze manier zeker enkele weken houdbaar.
Pruimenjam invriezen
Het is ook mogelijk om je zelfgemaakte pruimenjam in te vriezen. Luchtdicht verpakt blijft het op deze manier tot 3 maanden houdbaar. Als je ondanks de kortere houdbaarheid (vergeleken met het bewaren in gesteriliseerde potten) toch kiest voor invriezen, kan het handig zijn om de jam in kleine porties in te vriezen.
Recepten met pruimenjam
Er is allerlei lekkers te bedenken om jouw vers gemaakte jam in te verwerken. Smeer het tussen een koekje, verwerk het door een botercrème of swirl het door een cake. Er staan (nog) geen specifieke recepten met pruimenjam online, maar wel meer dan voldoende recepten waar je de jam in de ingrediëntenlijst perfect door deze pruimenjam kunt vervangen:
De potten nietnop zijn kop zetten. Dat is een achterhaald iets. De coating in de potten van tegenwoordig zijn niet geschikt. Het zuur in het fruit tast ze aan en laat ze roesten.
Gewoon heet in de pot, dan trekt het ook vacuüm. Wil je ze superlang bewaren dan kun je ze even wecken 30 minuten op 100 graden. Maar dan wel in potten die geschikt zijn om te wecken. Groentenpotjes bijvoorbeeld.
Ha Linda,
Gisteren kreeg ik jouw mail met het pruimenrecept.
Ik had net aardig wat van onze boom gehaald.
Alleen het ontpitten vind ik een hele klus.
Ik heb wat meer pruimen gedaan op dezelfde hoeveelheid geleisuiker en nadat ik de pruimen (onbespoten) had gewassen alles in mijn keuken machine gedaan.
Toen de schilletjes loslieten heb ik alles door een zeef gedaan en zo bleven de pitten en schillen achter.
Nog even in de keukenmachine de kook erover en het was klaar.
Scheelt enorm veel werk.
Gisteren heb ik ook je blondines met frambozen nog gebakken , heerlijk.
Groetjes en fijn weekend.
Ik maak mijn pruimenjam met wat speculaaskruiden i.p.v. citroensap.
Ik blijf een beetje moeite houden met de hoeveelheid (gelei)suiker die nodig? is. Is het de suiker of de toegevoegde ingrediënten die deze “suiker”noodzakelijk maken voor bereiding of houdbaarheid of smaak of gebruik??
Heb pruimen gekookt met citroen/kaneel ,gepureerd en in potjes gedaan.
Smaakt prima. Is hij nu beperkt houdbaar??(onge-opend)
Ik verwijs je even door naar dit artikel waar ik er meer over uitleg: https://www.laurasbakery.nl/jam-maken/
Ik heb de pruimenjam gemaakt precies zo als je het zelf hebt gemaakt , het is te dun heb je een oplossing voor mij . Groetjes Greet van Geijlswijk
Zeker, zie de tip in het artikel bij ‘wanneer is je jam klaar’. Je bent dan waarschijnlijk te vroeg gestopt met koken.