Zelf jam maken is ontzettend makkelijk! Daarom leg ik je vandaag met een simpel basisrecept uit hoe dit moet en deel ik handige tips en de lekkerste jam recepten.
Zelf jam maken
Vandaag wil ik jullie inspireren om (als je dit nog niet eerder hebt gedaan) echt eens je eigen jam te maken, met welke soort fruit(combinatie) dan ook. Ik deel niet alleen een basisrecept voor het maken van jam, maar ook een aantal heerlijke jamrecepten en ik beantwoord veelgestelde vragen bij het maken van jam.
Jam en geleisuiker
Bij het maken van jam is geleisuiker één van de basisingrediënten. Geleisuiker is kristalsuiker waar pectine en citroenzuur aan toegevoegd is. De pectine en het citroenzuur zorgen voor het gelerende effect, oftewel de dikte en stevigheid van de jam. De pectine wordt gewonnen uit appels en heeft dus (ondanks dat de naam dit misschien doet vermoeden) niets met gelatine te maken.
Kan je ook jam maken met minder suiker?
Suiker op zichzelf is een zoetmaker, maar daarnaast ook een conserveringsmiddel. De verhoudingen in dit recept staan garant voor het bewaaradvies dat je onderin de receptkaart terugleest. Naast de gebruikelijke geleisuiker bestaan er alternatieven waarmee je de hoeveelheid suiker in een jam recept kunt terugbrengen. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat met het verminderen van de suiker ook de conserveringskracht afneemt (of wegvalt).
Voorbeelden zijn ‘geleisuiker speciaal’ en geleipoeder. Geleisuiker speciaal is bedoeld voor zoete soorten fruit waarbij minder suiker nodig is voor een smakelijke jam, maar waarbij je wel hetzelfde gelerende effect nodig hebt. Geleipoeder bevat van zichzelf weinig tot geen suiker. Je kunt het combineren met een alternatief voor suiker (zoetstof, honing of ahornsiroop) of je laat de zoetmakers volledig weg als je een suikervrije jam wil maken. In dat geval kun je de jam maar kort bewaren, in de koelkast.
Je hebt ook jam trechters, dat scheelt een hoop gesmeer tijdens het vullen van de potjes.
Ik maak zelf graag pruimenjam, zonder schillen.
Niet maken, belachelijk veel suiker. Verhouding moet maximaal 1 op 3 zijn niet 1 op 1.
Je kunt het uiteraard met minder suiker maken als dat voor jou ook goed werkt. Zelf vind ik de verhouding 1 op 1 wel goed werken.
Kun je de jampotten steriliseren met sodawater of zonder soda?
“Zet de potten dan op hun kop. De lucht wordt zo uit de pot gedrukt en de jam wordt vacuüm getrokken”
Als je dat doet kan de lucht er juist niet uit. Ik draai de deksel vingervast en zet ze nog een kwartiertje rechtop in de sterilisatiepan. Even opkoken en je ziet de belletjes er uit komen. Daarna eruit halen en goed dicht draaien (met een handdoek). Werkt perfect.
Niet iedereen heeft een sterilisatie pan
Klopt, ik ook niet. In een grote pan met kokend water werkt ook prima 🙂