Jam maken

Gepost: 14 juli 2023 Laatst bewerkt: 1 augustus 2023
Jam maken
25

Zelf jam maken is ontzettend makkelijk! Daarom leg ik je vandaag met een simpel basisrecept uit hoe dit moet en deel ik handige tips en de lekkerste jam recepten.

Zelf jam maken

Vandaag wil ik jullie inspireren om (als je dit nog niet eerder hebt gedaan) echt eens je eigen jam te maken, met welke soort fruit(combinatie) dan ook. Ik deel niet alleen een basisrecept voor het maken van jam, maar ook een aantal heerlijke jamrecepten en ik beantwoord veelgestelde vragen bij het maken van jam.

Jam en geleisuiker

Bij het maken van jam is geleisuiker één van de basisingrediënten. Geleisuiker is kristalsuiker waar pectine en citroenzuur aan toegevoegd is. De pectine en het citroenzuur zorgen voor het gelerende effect, oftewel de dikte en stevigheid van de jam. De pectine wordt gewonnen uit appels en heeft dus (ondanks dat de naam dit misschien doet vermoeden) niets met gelatine te maken.

Suiker op zichzelf is natuurlijk een zoetmaker, maar daarnaast ook een conserveringsmiddel. Naast de gebruikelijke geleisuiker bestaan er meer soorten, zoals ‘geleisuiker speciaal’ en geleipoeder. Geleisuiker speciaal is bedoeld voor zoete soorten fruit waarbij minder suiker nodig is voor een smakelijke jam, maar waarbij je wel hetzelfde gelerende effect nodig hebt. Geleipoeder kun je combineren met een zoetmaker naar keuze, het bevat van zichzelf weinig tot geen suiker.

aardbeienjam

bramenjam

Jam recepten

Alweer jaren geleden, in 2014 om precies te zijn, maakte ik voor het eerst zelf jam. Dat was een recept voor aardbeienjam. Tijdens het aardbeienseizoen zijn aardbeien spotgoedkoop (zeker als je ze op de markt koopt) en dat is de uitgelezen mogelijkheid om je eigen aardbeienjam te maken.

Maar die vlieger gaat op voor nog veel meer soorten fruit en zelfs voor sommige groenten, zoals rabarber. In onderstaand rijtje vind je alle verschillende smaken jam die ik al als recept op Laura’s Bakery heb gedeeld:

Als je eenmaal een bepaalde jam hebt gemaakt en de smaak kent, kun je daarna gaan experimenteren met smaakcombinaties. Zo kun je een aardbeien- of frambozenjam met munt maken, een abrikozen-sinaasappeljam, een jam van meerdere soorten rood fruit of wat dacht je van een rabarberjam met aardbeien?

Zo maak je rabarberjam

frambozenjam met rode bessen

Tips om de beste jam te maken

Citroensap

In veel jamrecepten zul je citroensap tussen de ingrediënten tegenkomen. Van nature heeft citroensap net zoals pectine een gelerende werking, maar daarnaast wordt het ook als smaakmaker aan jam toegevoegd. Het zuurtje in de citroensap maakt een toch al vrij zoete jam net even wat frisser.

Zelfgemaakte jam dikker maken

Is jouw zelfgemaakte jam niet stevig genoeg naar jouw smaak? Dan moet je het waarschijnlijk gewoon nog wat langer inkoken. Ik heb ook een kleine truc voor je om te controleren of je jam klaar is dankzij de geleisuiker:

Ga met een lepel door de jam en trek een streep over de bolle kant van de lepel. Blijft de streep zichtbaar? Dan is je jam klaar. Loopt de jam direct over de getrokken streep heen? Dan mag deze nog wat verder ingekookt worden.

Jam maken zonder geleisuiker

Als je jam wil maken zonder geleisuiker dan kun je geleipoeder in combinatie met gewone kristalsuiker of in combinatie met een zoetstof gebruiken. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, daarom kan je het beste de instructies op de achterkant van de verpakking volgen.

Jampotten Dille en Kamille

Als je zelf jam maakt, kun je maar beter genoeg potten in huis hebben zodat je ook hier en daar een pot jam kunt uitdelen. Ik koop mijn jampotten graag bij Dille en Kamille. Mijn voorkeur gaat uit naar deze inmaakpotten en deksels. De geruite deksels geven het echte jampot gevoel en de potten kun je nadat de zelfgemaakte jam op is gewoon weer opnieuw steriliseren en gebruiken.

Door de jampotten voor gebruik te steriliseren, kun je de jam extra lang bewaren. Jampotten steriliseren doe je zo: doe de potten in een grote pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Je hoeft de potten niet af te drogen, omdat ze zo heet zijn dat het vocht verdampt. Doordat je de jampotten nu hebt gesteriliseerd, kun je de jam daardoor lang bewaren.

Gebruik labels / etiketten

Eenmaal afgekoeld maak je de potten schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum. Ik gebruik zelf vaak deze lettertang of als ik weinig tijd heb deze labelprinter.

Als ik een jampot weggeef, vind ik het eigenlijk nog gezelliger staan om een ‘ouderwets’ etiket op de jampot te plakken. Ik kies dan meestal voor deze kleine etiketten of grote etiketten bij Dille en Kamille, afhankelijk van hoeveel ik op het etiket wil schrijven.

Jam bewaren

Bewaar de gevulde potten met jam op een droge en koele plek, aangebroken jampotten bewaar je in de koelkast. De potten jam kun je, zolang de pot gesloten blijft, wel tot een jaar bewaren.

 

Basisrecept jam

Recept afdrukken

4.84 van 6 stemmen

Recept: jam maken

Het maken van jam is ontzettend makkelijk! Met dit recept kun je allerlei soorten fruit gebruiken en zelf de lekkerste jam maken.
Porties: 2 kilo jam

Ingrediënten

 • 1000 gram fruit naar keuze
 • 1000 gram geleisuiker
 • 1 el citroensap

Instructies

 • Voorbereiding: steriliseer de jampotten.
 • Was het fruit, dep goed droog en verwijder eventuele kroontjes, steeltjes of schillen.
 • Als je een fijne jam wil maken en geen stukjes fruit erin wil tegenkomen, pureer dan het fruit met een staafmixer.
 • Doe het fruit daarna in een grote, hoge pan met de geleisuiker en het citroensap en verhit op middelhoog vuur. Breng het mengsel aan de kook zodat het flink borrelt en roer ondertussen in de pan.
 • Eenmaal aan de kook blijf je goed roeren en laat je het geheel nog 4 minuten doorkoken. Let op: de fruitmassa kan flink schuimen (vandaar de hoge pan).
 • Zet na 4 minuten het vuur uit en laat de massa tot rust komen. Doe eventueel de geleertest om te zien of de jam goed is: ga met een lepel door de jam en trek een streep met de bolle kant van de lepel. Blijft de streep zichtbaar? Dan is je jam klaar. Loopt de jam direct over de getrokken streep heen? Dan mag deze nog wat verder ingekookt worden.
 • Schep de jam met een soeplepel in de gesteriliseerde potten en draai de deksel er gelijk op. Zet de potten dan op hun kop. De lucht wordt zo uit de pot gedrukt en de jam wordt vacuüm getrokken, zodat je het extra lang kunt bewaren.
 • Laat de potten ongeveer 5 minuten op hun kop staan voordat je ze weer overeind zet. Laat de jam nu goed afkoelen. Eenmaal afgekoeld maak je de potten schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum.
Bewaren

Bewaar de vacuüm getrokken potten op een droge en koele plek, zo kun je ze maximaal een jaar bewaren. Aangebroken potten jam bewaar je in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

1 reactie

 1. Ingrid van Dort schreef:

  Je hebt ook jam trechters, dat scheelt een hoop gesmeer tijdens het vullen van de potjes.

  Ik maak zelf graag pruimenjam, zonder schillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *