Heb je er ooit al aan gedacht om kleine focaccia broodjes mee te nemen naar de picknick? Dat is heerlijk hoor, zeker als je ze zelf maakt. Het vergt de nodige voorbereiding om zelf brood te bakken voor je picknick, maar ik kan je vertellen dat het dat echt meer dan waard is. Ik had zelf een deel van de rozemarijn-zeezout focaccia’s met tomaat per stuk ingevroren, daar hebben ze het alleen niet lang volgehouden. Ze zijn gewoonweg te lekker om te laten liggen. En nu mijn vriezer voorraad op is, moeten er weer nieuwe gemaakt worden. Drie keer raden wat ik binnenkort ga bakken in mijn nieuwe keuken 😉 .
Rozemarijn-zeezout focaccia's met tomaat
Ingrediënten
Het deeg
- 300 gram bloem
- 7 gram droge gist
- 1 tl zout
- 1 el fijne kristalsuiker
- 2 el olijfolie
- 200 ml lauwwarm water
De smaakmakers
- verse rozemarijn
- cherry tomaatjes
- grof zeezout
- olijfolie
Instructies
- Begin met het maken van het deeg. Daarvoor doe je alle ingrediënten in een kom, kneed dit in een staande mixer in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Geen staande mixer en ga je met je handen het deeg in? Dan heb je zo’n 20-25 minuten nodig voor hetzelfde resultaat.
- Leg het deeg in een kom en dek deze af met plastic folie. Zet de kom op een wat warmere plek in huis, uit de tocht. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Ondertussen neem je twee takjes rozemarijn dat je fijnhakt. Doe in een kommetje met een scheutje olijfolie en wat zeezout. Laat dit zo staan zodat de smaken kunnen intrekken.
- Na het rijzen stort je het deeg op je werkblad. Druk de lucht eruit en verdeel in 6 gelijke stukken. Maak er bolletjes van en vorm deze tot de focaccia’s die je wilt maken (rond, ovaal, wat jij wilt). Leg de broodjes gelijk op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Dek de plaat af met een schone theedoek (of plastic folie) en laat de focaccia’s zo’n 20 minuten rusten.
- Op elke focaccia schep je een beetje van de olie met rozemarijn en zeezout. Verdeel gelijkmatig over de focaccia en duw met je vingers gelijk allemaal kleine kuiltjes in het deeg. Verdeel de gehalveerde cherrytomaatjes over het deeg en strooi eventueel nog wat extra grof zeezout over de broodjes.
- Bak de focaccia’s in 15-18 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Tips
- Bewaren: Na het afkoelen goed verpakken en buiten de koelkast bewaren, eet ze op binnen 2 dagen want dan zijn ze het lekkerst. Invriezen kan ook, dan kun je ze tot 3 maanden bewaren.
Was het deeg bij jou ook zo nat? Heb er best veel extra bloem bij gedaan! Was niet te kneden anders… Nu aan het rijzen, ben benieuwd maar lijkt me heerlijk straks!
Het was iets plakkeriger en zachter, maar dat hoort ook. Was overigens wel prima te kneden bij mij.
Bij mij waren ze ook erg plakkerig, maar toen ik wat olie aan mijn handen deed kon ik ze best prima vormen. Ze waren lekker! Groetjes
Ik heb deze net gemaakt, gelijk gelukt en echt heel lekker! Ik heb nog wat rode ui als topping toegevoegd. Ik had er geen last van dat het deeg te nat was hoor. Ik heb 25 minuten met de hand gekneed, lekker plakkerig in het begin maar dat hoort erbij toch. Op een gegeven moment gaat het steeds makkelijker en kreeg ik een prima deeg dat goed rees. Bedankt voor het recept, ik ga deze zeker vaker maken!
Hai Laura
Ik zou ze graag glutenvrij maken.
Heb jij toevalig een aangepast recept ?
Nee dat heb ik niet.
Ooh spijtig toch bedankt
Inderdaad compleet niet te doen zo nat, onwerkbaar deeg. Eindresultaat wel oké als basis om mee verder te experimenteren.
Net gemaakt, heerlijk!
Zou je als variantie ook pesto door het deeg kunnen doen?
Dat zou ik dan eerder over de broodjes verdelen, anders heeft het teveel invloed op het deeg.
Gemaakt met zongedroogde tomaten, ik smelt?
Super geslaagd?
Lekker, maar het is een erg plakkerig deeg.
Ik word er gek van als ik het niet van mijn handen krijg! ?
Is zout in het deeg echt noodzakelijk?
De gistsmaak overheerst wel een beetje. Is 7 gram gist niet wat veel voor 300 gram bloem?
Je kunt het aanpassen naar jouw smaak, dit is mijn ideale recept.
Hoi Laura,
Vraagje kun je het deeg ook een dag van te voren maken? Zodat je op de dag dat je de ze wil eten kan bakken?
En als het kan waar kun je het deeg het beste dan bewaren?
Je kunt ongebakken brooddeeg prima invriezen!
Oké bedankt voor je reactie!
Is het een optie on baking soda te gebruiken ipv gist?
Nee, dat werkt echt anders.
Hoe kun je ze het beste opwarmen nadat ze zijn ingevroren of volledig zijn afgekoeld
Een paar minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.
Ik heb ze vanmorgen gemaakt, maar ze werden echt groot tijdens het bakken. En niet zo plat als op de foto….kun jij bedenken wat ik niet goed gedaan zou kunnen hebben?
Heb je iets veranderd aan het recept? En ging het rijzen zoals beschreven in het recept? Was het resultaat wel lekker en goed qua structuur?
Nee, niets veranderd en het ging volgens beschrijving, behalve toen ze de oven uit kwamen. Smaak en structuur waren prima. Ik probeer het gewoon nog een keer en dan maak ik er 12 bolletjes van! Dank voor je reactie!
Hoi hoi, ik wil de foccacia graag gaan maken. Wel 1 vraagje. Na het ‘beleggen’ van de broodjes met tomaat niet meer laten rijzen?
Na het beleggen mogen ze meteen de oven in. ?
Klopt!
Dankjewel. Ze waren verrukkelijk! En in 1 keer helemaal goed gelukt, ook altijd fijn. Ik had alleen verse gist in huis, dus 20 gram verse gist gebruikt. En ik heb een tikkie extra bloem toegevoegd toen m’n deeg te nat bleef. Net zolang tot t net aan handelbaar was met zonnebloemoliehanden. Toprecept!
Zo dit lekker! Hebben heerlijk gegeten en over 2 weken ga ik van het deeg 12 stukjes van het deeg maken voor bij de soep.
Kun je ze ook maken met gedroogde rozemarijn i.p.v. verse? Zo ja, hoeveel gedroogde rozemarijn moet je dan gebruiken?
Ze zien er heel lekker uit, dus binnenkort maar een keer proberen.
Dat kan ook! Ik vermoed dat 1 theelepel dan voldoende is.