Flinke vijgenoogst dit jaar? Dan is zelf vijgenjam maken een van de beste dingen die je met je vijgen kunt doen! En laat dat nu niet alleen ontzettend makkelijk zijn met dit recept, maar ook erg lekker.

Zelf vijgenjam maken

Vaak hoor ik om me heen dat mensen van gekheid niet weten wat ze met de vijgen uit eigen tuin aan moeten, zo flink kan de vijgenoogst zijn. Wat heerlijk lijkt me dat, want met dit recept voor vijgenjam heb je in een handomdraai een jaarvoorraad aan jam met vijgen gemaakt. Dan heb je altijd deze lekkere vijgenjam achter de hand voor bij een kaasplank, voor in een tosti of om een lekker koekje mee te vullen.

Trouwens, gelukkig zijn de vijgen in de zomer ook volop voor een goede prijs in de supermarkt of op de markt te verkrijgen. Voor iedereen die net zoals ik geen vijgenboom in de achtertuin heeft staan. 😉

Vijgenjam met citroensap

Vijgen zijn van zichzelf al erg zoet en daarnaast is het een stevige vrucht. Om die redenen kun je minder geleisuiker gebruiken dan in mijn basisrecept voor het maken van jam. Het citroensap in het recept is bedoeld als een smaakmaker en tevens als een natuurlijk geleermiddel vanwege de hoge hoeveelheid pectine in citroenen.

BAKTIP: Voor een grovere jam, waarin je wel wat stukjes fruit proeft, gebruik je een aardappelstamper om het geheel te pureren. Het alternatief voor een fijnere jam is een staafmixer.

vijgenjam met geleisuiker

Vijgenjam bewaren

Als je jouw jampotten voor gebruik steriliseert, kun je de jam extra lang bewaren. Het steriliseren is heel simpel: doe de potten in een grote pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Je hoeft de potten niet af te drogen, omdat ze zo heet zijn dat het vocht verdampt.

Hoelang blijft vijgenjam goed?

Na het steriliseren en vullen van de jampotten, maak je ze schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum. Ik gebruik zelf vaak deze lettertang of een labelprinter. Bewaar de gevulde potten met jam op een droge en koele plek, aangebroken jampotten bewaar je in de koelkast. De potten vijgenjam kun je wel tot een jaar bewaren (zolang de pot gesloten blijft).

Kun je vijgenjam invriezen?

Het is ook mogelijk om jam in te vriezen. Dit werkt het meest handig in kleine porties. Persoonlijk bewaar ik de jam veel liever in gesteriliseerde jampotten, omdat het op deze manier geen ruimte in mijn vriezer inneemt.

Recepten met vijgenjam

Er staan (nog) geen kant-en-klare recepten op Laura’s Bakery met deze vijgenjam, maar gelukkig wel voldoende andere jamrecepten waar deze variant in verwerkt kan worden. Een aantal lekkere tips:

recepten met vijgenjam
vijgenjam zelf maken

Vijgenjam maken

Mijn vijgenjam werd niet rood-paars, maar bruin. Hoe kan dat?

Niet alle vijgen zijn hetzelfde, er zijn verschillende rassen. Die rassen verschillen onder andere in smaak van elkaar, maar ook de kleur. De schil van de vijgen die ik heb gebruikt geven een volle rood-paarse kleur aan de jam, maar andere vijgen zijn juist meer oranje-bruin.

Hoe maak ik vijgenjam zonder suiker?

Een jam volledig zonder suiker kun je bijvoorbeeld maken door ‘geleipoeder’ te gebruiken. Volg de instructies hiervoor op de achterkant van de verpakking en hou er rekening mee dat deze jam niet zo lang houdbaar is. Suiker is namelijk een conserveringsmiddel, dus ik raad aan om suikervrije jam in kleine porties in de vriezer te bewaren (max. drie maanden). Naast geleipoeder bestaat er ook ‘geleisuiker speciaal’. Hier heb je ruim de helft minder van nodig dan van gewone geleisuiker. Ook hiervoor geldt dat de jam minder lang te bewaren is.

Moet ik de vijgen schillen?

Nee, dat hoeft niet! In mijn geval gaf de vijgenschil juist een mooie kleur af aan de jam. Je verwijdert wel de boven- en onderkant van de vijgen voordat je ze verwerkt en natuurlijk was je ze goed schoon.

recept vijgenjam maken

Het Basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast heel veel andere handige baktips, deel ik de lekkerste basisrecepten met je en laat zien hoe je hier mee kunt variëren.

Bestel hier!

Afbeelding

 

vijgenjam recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 3 stemmen

Vijgenjam recept

Zelf vijgenjam maken is ontzettend makkelijk en smaakt heerlijk op een cracker of bij een kaasplank.
Porties: 1200 ml jam

Ingrediënten

  • 1 kilo vijgen gewassen
  • 500 gram geleisuiker
  • 1 citroen sap

Benodigdheden

Instructies

Pruimenjam maken

  • Snijd de topjes en kontjes van de gewassen vijgen af en gooi deze weg. Snijd de vijgen in stukjes en doe ze in een (hoge) soeppan. Voeg de geleisuiker en het citroensap eraan toe.
  • Breng het mengsel op middelhoog vuur aan de kook en roer ondertussen in de pan. Als het begint te koken (terwijl je roert) zet je het vuur wat zachter en laat je het 10 minuten pruttelen tot de vijgen lekker zacht zijn geworden.
  • Ik koos ervoor om de jam op dit punt met een aardappelstamper tot een grove jam te prakken. Je kunt het ook fijner pureren met een staafmixer.
  • Schep de jam met een soeplepel in de potten en draai de deksel er direct op. Zet de potten dan op hun kop. De lucht wordt zo uit de pot gedrukt en zo kun je de jam beter en langer bewaren.
  • Laat de potten ongeveer 5 minuten op hun kop staan voordat je ze weer overeind zet. Laat de jam nu goed afkoelen.
Tips

Eenmaal afgekoeld maak je de potten schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum.
Bewaren

Bewaar de potten op een droge en koele plek, aangebroken potten bewaar je in de koelkast. De potten jam kun je, zolang de pot gesloten blijft, wel tot een jaar bewaren!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Patricia Debusschere schreef:

    5 sterren
    Heb al eens vijgenjam gemaakt hij is heel lekker maar wel zonder de citroen erin het wordt wel heel stijf ook lekker met wild een aanrader

  2. Monique van den Engh schreef:

    4 sterren
    Vijgen bevatten zelf al pectine, ik maak m altijd met gewone suiker. Geleisuiker maakt de jam onnodig duur.

  3. Alda Boudewijn schreef:

    5 sterren
    Beste Laura . kun je voor de jam ook gedroogde vijgen gebruiken.?
    Verse vijgen zullen lekkerder zijn.
    Ik hoor het graag even van je.
    En bedankt voor je recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet eerder getest, dus durf ik je niet te zeggen. Vermoedelijk dat het wel kan, maar wat je zegt ik denk dat verse vijgen wel lekkerder zullen zijn.

  4. Alda schreef:

    Hartelijk dank voor je reactie. maar ik had daar laatst ook een recept van gezien. Maar toen zag ik jou recept , ik dacht misschien heb jij het ook met gedroogde v8ijen geprobeerd.
    nogmaals hartelijk dank. Ga ik het beide proberen haha

  5. MJC van Rijn schreef:

    heb je ook een recept voor vijgen compote

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, helaas (nog) niet.

  6. Astrid schreef:

    Recept van mijn schoondochter… doe sinaasappel ipv citroen ook heel lekker 😋

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept