Hartige courgette pannenkoekjes

116

Door Lian – Het was de grootste verbazing van het nieuwe jaar toen ik deze courgette pannenkoekjes nog warm van het bakken ging proeven. Ik had zelf wat ingrediënten bij elkaar gegooid en was natuurlijk enorm blij dat mijn recept goed gelukt was. De smaaktest moest echter nog volgen. Ik denk dat ik na de eerste happen Laura direct een berichtje stuurde met de tekst: “Dit is een van de lekkerste hartige hapjes die ik voor je blog heb mogen bakken”. Ik was daar zelf enorm verbaasd over, want ik ben niet de grootste groente liefhebster. Dit recept vind ik zelf zo geslaagd dat het een blijvertje is en nog vaker gemaakt zal worden hier thuis. Daarom weet ik zeker dat jij deze hartige courgette pannenkoekjes ook nog heel vaak gaat maken nadat je ze hebt geproefd. Wacht dus niet langer en lees snel verder voor het recept. 

Hartige courgette pannenkoekjes

Als je op zoek bent naar een lekkere manier om groente te eten, dan zijn deze hartige courgette pannenkoekjes écht een aanrader. Ook nog eens heel makkelijk te maken!
Porties: 10 stuks

Ingrediënten

  • 1 grote courgette (375 gram)
  • 1/4 tl zout
  • 1 ei (M)
  • 75 gram feta (verkruimeld)
  • 60 gram zelfrijzend bakmeel
  • peper
  • snufje gemalen komijnzaad
  • 1/2 tl gedroogde dilletopjes

Instructies

  • Neem een schone theedoek en hang deze in een kom of vergiet. Was de courgette en snijd de uiteinden eraf. Rasp volledig boven de handdoek en gebruik hiervoor een grove rasp. Strooi het zout over de geraspte courgette en roer met een lepel.
  • Draai nu de handdoek dicht en pers zoveel mogelijk vocht eruit. Pers een aantal keer, tot er nauwelijks meer vocht uitloopt. Kiep de rasp over in een beslagkom.
  • Voeg nu het ei toe en roer dit door de rasp tot een geheel. Als laatste voeg je de overige ingrediënten toe en roer je dit door elkaar tot het meel niet meer zichtbaar is.
  • Doe een scheut olijfolie in een koekenpan en verhit. Schep het beslag ter grootte van een eetlepel in de pan en duw plat. Zodra je pannenkoekjes goudbruin kleuren keer je ze. Ze zijn klaar als beide kanten mooi krokant en goudbruin gebakken zijn. Je kunt meerdere pannenkoekjes tegelijk bakken afhankelijk van de grootte van je pan.
  • Laat uitlekken op een stuk keukenpapier om overtollig vet op te nemen en serveer warm. Erg lekker met een dipsaus van tzatziki, het recept daarvoor vind je hier.

Tips

  • Bewaren: De courgette pannenkoekjes zijn afgedekt zo’n 2-3 dagen in de koelkast te bewaren. Warm van tevoren weer even op in een pan of magnetron.
  • Je kunt alles met een spatel of lepel roeren. Geen mixer of garde nodig.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (1 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

19 reacties

  1. Jenneke schreef:

    Dit ziet er erg lekker uit en ga ik ook zeker een keertje maken. Echter eet ik geen tarwe. Dus mijn vraag, wat raad je aan i.p.v. het zelfrijzend bakmeel? Misschien speltmeel en bakpoeder? Maar hoeveel dan? Groetjes, Jenneke

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik zelf geen ervaring mee, durf dus niets te zeggen over de exacte verhouding bij deze vervanger.

    2. Romana schreef:

      Ik bak wel veel en eet liever ook glutenvrij dus dit zou wel kunnen hoor. .. zo maak ik ook pizza bodems.

      1. Christina schreef:

        Hoe dan precies. Met die pizza bodems?

    3. Anja schreef:

      Hoi Jenneke, ik vervang het met gerapste kaas.
      Zalig.

  2. marjan schreef:

    zou je deze kunnen invriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, maar ze zijn zo wel het lekkerst. Misschien nog even opbakken of in de oven opwarmen na het ontdooien.

  3. Elma schreef:

    Superlekker! Liggen nu in de pan en de eerste is al geproefd 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha, kijk zo hoort het.

  4. Barbara Oostdam schreef:

    Hallo Laura, wat eet je bij deze koekjes als je volledige maaltijd wilt koken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bijvoorbeeld een lekkere salade (met eventueel wat krieltjes of pasta).

  5. Laura schreef:

    Ik vind ze zo “snotterig” van binnen, net of je iets eet wat niet gaar is. En dan heb ik ze toch echt lang gebakken maar ze blijven erg slap. Doe ik iets fout?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan heeft er nog teveel vocht in de courgette gezeten, dat moet er goed uitgeperst worden.

  6. Lidwine schreef:

    Ik heb ze net gemaakt, de courgette pannekoekjes en ze zijn 100% meegevallen en voor herhaling vatbaar 😋
    Ik heb ze gemaakt met 60g speltbloem en een kleine eetlepel bakpoeder. Maar daar ga ik voor beide volgende keer iets in minderen. En ze ook wat pittiger kruiden.
    Bedankt voor recept, heb het bij mijn favorieten staan.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha, gelukkig maar dat ze “100% zijn meegevallen”. Geniet ervan 😉

  7. Afra schreef:

    Net gemaakt. Ze zijn heerlijk! Maar mag voor mij nog iets pittiger.

  8. Karin schreef:

    Wat een heerlijk recept! Iets andere kruiden gebruikt. Lekker dat ze krokant van buiten zijn en een beetje smeuïg van binnen. Deze ga ik nog veel vaker maken!

  9. Desiree schreef:

    Elke keer als ik een recept van jou maak dan krijg ik heel veel complimentjes! ik kan niet wachten om deze pannenkoekjes te maken 🙂

  10. Hannie van der bijl schreef:

    Ze zijn heerlijk. Bedankt voor het recept. Ik had er spareribs en salade van tomaat met avocado bij. Heerlijk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *