Voor een ander bakproject bakte ik een paar pannenkoeken volgens mijn favoriete recept: het basisrecept voor traditionele pannenkoeken. Ik had er uiteraard teveel, wat goed uitkwam. Want nu kon ik eindelijk eens een pannenkoek galette met spek en ei maken. Ik had dat ooit ergens voorbij zien komen en wilde het sindsdien al eens proberen. Er zijn verschillende manieren waarop je het kunt bereiden, maar ik ging -uiteraard- voor de meest gemakkelijke. De pannenkoeken bak je hiervoor apart en ook de spiegeleitjes bak je apart. Is het alleen nog een kwestie van samenvoegen. Andere manier is je pannenkoek bakken en deze vullen met ei en andere ingrediënten om dan in de oven verder af te bakken, ook om je ei gaar te krijgen dus. Duurt langer, maar ik twijfelde ook of dat de reeds gebakken pannenkoek wel goed zou doen. Op ‘mijn’ manier gaat het in ieder geval goed, dus ik leg je uit hoe ik dat deed!
Pannenkoek galette
Ingrediënten
Voor de pannenkoeken
- 200 gram bloem
- 1 ei (M)
- 500 ml melk
- snufje zout
Per pannenkoek galette
- 1 pannenkoek
- 1 ei (M)
- spekjes
- geraspte kaas
- cherry tomaatjes
- eventueel ook nog wat bosuitjes
- zout en peper
Instructies
-
Maak als eerst de pannenkoeken. Doe de ingrediënten bij elkaar in een kom en klop met een garde tot een egaal beslag. Verhit een klontje boter in de (pannenkoeken)pan en schep er wat beslag in. Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin.
-
Om een pannenkoek galette te maken leg je een pannenkoek weer terug in de pan, zet de pan op een laag vuur. Strooi wat kaas en spekjes over de bodem. In een andere pan bak je een spiegeleitje, strooi ook hier wat kaas, spekjes, tomaatjes en eventueel bosuitjes over. Breng op smaak met peper en zout.
-
Als het eitje goed is, leg je deze in het midden van de pannenkoek. Vouw de randen van de pannenkoek naar binnen over het gebakken eitje heen. Ik strooide nu ook nog was kaas over de randen en dekte de pan af met een (spat)deksel zodat die kon smelten.
-
Op dit moment kun je de pannenkoek galette gelijk serveren, maar je kunt er ook voor kiezen om er meer te maken. Als je ze tegelijk wilt kunnen eten, kun je de gemaakte galettes warm houden in de oven. Leg de pannenkoek op een met bakpapier beklede bakplaat en zet de temperatuur op 80-100 °C. Ondertussen maak je de rest van de galettes. Wanneer je er genoeg heb kun je ze allemaal tegelijk serveren.
Weer zo’n heerlijk recept. Ik vind jou blog ontzettend duidelijk en leuk.
En als ik iets niet weet of begrijp dan geef je snel antwoord op mijn vraag.
Mijn complimenten daarvoor.
Groetjes, Marianne
Wat een lekker idee!
Wat een leuk idee! Lijkt mij heel lekker!