Aardbeien kwarktaart

Gepost: 12 juni 2021 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Aardbeien kwarktaart

Een van de meest bekende en populaire taarten van Nederland: de kwarktaart! En om heel precies te zijn gaat het vandaag om een overheerlijke aardbeien kwarktaart. Ik denk wel dat we kunnen zeggen dat deze taart naast de appeltaart een van de meest gemaakte taarten van het land is. Ik mag zelf altijd graag kwarktaarten maken. Je hebt hem zo klaar, er is geen oven nodig en het resultaat is bovendien ontzettend lekker.

Gek op het maken van kwarktaart? Kijk voor meer inspiratie ook eens in het overzicht met mijn 10 favoriete kwarktaart recepten!

Good Natured aardbeien

Voor deze aardbeien kwarktaart maakte ik gebruik van de aardbeien van Good Natured, mijn koelkast rook zalig kan ik je vertellen. Hij stond vol met deze prachtige, smaakvolle aardbeien. Good natured is een merk met meerdere soorten zacht rood fruit in het assortiment, van aardbeien tot bramen.

Je vindt het fruit van Good Natured bij Hoogvliet in de schappen. Voor meer informatie en leuke weetjes over de bessen van Good Natured volg je ze op Instagram en Facebook.

Winnen!

Speciaal voor de leden van onze Facebook groep hebben we aankomende maandag (14 juni) een toffe winactie waarbij 3 mensen 2 kratjes met Good Natured aardbeien kun winnen. Word dus lid van deze groep om de winactie niet te missen!

Aardbeien kwarktaart-3a

 

aardbeien kwarktaart recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.39 van 47 stemmen

Aardbeien kwarktaart

Een klassieker: de aardbeien kwarktaart. Een taart die makkelijk te maken is en waar bovendien helemaal geen oven voor nodig is, een heerlijk zomers recept dus.
Porties: 8 – 10 personen
voor een springvorm van 20 cm

Ingrediënten

  • 150 gram biscuitjes digestive koekjes bijvoorbeeld
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • Ongeveer 10 aardbeien voor de rand
  • 6 blaadjes gelatine
  • 500 gram kwark
  • 250 ml slagroom
  • 2 tl vanille-extract
  • 2-4 el suiker naar smaak
  • 100 ml melk
  • 300 gram aardbeien voor de kwarklaag
  • Extra aardbeien ter decoratie

Benodigdheden

Instructies

  • Maal de biscuitjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de kruimels hier aan toe. Roer goed door en stort in een ingevette en met bakpapier beklede springvorm. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem even in de koelkast.
  • Halveer ongeveer 10 aardbeien van gelijke grootte en zet deze langs de (met bakpapier beklede) rand in de bakvorm. Zorg dat ze goed tegen de rand zijn geplakt zodat er straks geen kwark tussen de aardbei en de rand komt.
  • Leg de gelatineblaadjes in een schaaltje met koud water en laat ze minstens 10 minuten weken. Doe de kwark in een kom. Klop in een tweede kom de slagroom met de vanille-extract en suiker stijf.
  • Verwarm de melk op laag vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en laat al roerende oplossen in de melk. Haal van het vuur. Laat het mengsel iets afkoelen tot het minder heet is.
  • Maal ondertussen de aardbeien voor de kwarklaag fijn. Voeg de aardbeienpuree samen met het gelatine mengsel al roerende toe aan de kwark.
  • Spatel de slagroom door de aardbeienkwark. Giet het kwarkmengsel over de bodem spreid gelijkmatig uit.
  • Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Wanneer je de taart gaat serveren decoreer je de aardbeien kwarktaart met extra aardbeien.
Bewaren

3-4 dagen in de koelkast.

Dit is een samenwerking met Good Natured.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

32 reacties

  1. Elisabeth schreef:

    Lijkt me heerlijk!
    Als ik hem halveer voor 4 personen welke maat vorm moet ik dan gebruiken

    1. Yvonne schreef:

      Een 14cm vorm is de helft, dan wordt het taartje even hoog. Als je een 15 cm vorm gebruikt wordt de taart iets lager

  2. Willeke schreef:

    Ik heb het recept precies gevolgd. Ik vond de bodem wat dun, ik wil die de volgende keer iets dikker maken. Ik had de kruimels goed aangedrukt, maar hij was erg los en kruimelig. Heb je daar een oplossing voor? Verder had ik hele goede aardbeien van de groenteboer, maar er zat zo weinig smaak aan de taart. Kan ik bv ook gezouten roomboter gebruiken of heb je een ander idee?

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat betreft de bodem: waren de kruimels wel fijn genoeg (geen stukjes meer, echt hele fijne kruimels)? Anders iets meer boter gebruiken, misschien waren jouw koekjes iets droger. Voor de kwarklaag kun je meer aardbeien gebruiken, of stukjes aardbei erdoor spatelen als je nog meer smaak wilt.

      1. Willeke schreef:

        De kruimels waren klein genoeg, maar ik ga het met een beetje meer boter proberen! Ik had de koekjes genomen die je noemde in het recept. En meer (stukjes) aardbeien zou zeker meer smaak kunnen opleveren. Dank je, Laura!

  3. Patricia gerrits van haren schreef:

    Wat ook een lekker alternatief is voor de bodem een biscuitbodem. Vind ik persoonlijk beter bij de zachte structuur van kwarktaart passen. Maar hij was heerlijk, heb ook wat extra aardbeienstukjes toegevoegd.

    1. Willeke schreef:

      ?

    2. Laura Kieft schreef:

      Is ook heerlijk inderdaad, heb ik zelfs een recept voor: https://www.laurasbakery.nl/aardbeien-kwarktaart-met-mascarpone-creme/

  4. Evelien schreef:

    Is het de bedoeling dat ik ongeslagen slagroom erdoor doe of geslagen slagroom?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In stap 3 staat dat je de slagroom moet stijf kloppen.

  5. Fenn schreef:

    Moet het gewone, naturel kwark zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor dit recept heb ik naturel kwark gebruikt

  6. catherine schreef:

    kan ik voor de vulling ook (uiteraard ontdooide) diepvries aardbeien gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ook kunnen. Diepvries aardbeien smaken vaak wel wat anders dan verse aardbeien, dus misschien is er een klein verschil in de smaak.

  7. Saskia schreef:

    Worden het bij jou echt mooie stevige puntjes? Bij mij zakt ‘ie na 5 uur in de koelkast nog net niet in elkaar, maar als de puntjes eenmaal gesneden zijn zit je gewoon yoghurt op een koekje te eten. Ik vraag me af wat ik fout heb gedaan!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan lijkt er iets niet goed zijn gegaan met de gelatine (bijvoorbeeld oude blaadjes, niet goed laten weken, niet goed laten oplossen).

  8. Drop schreef:

    Heerlijke kwarktaart lekker fris en je proeft echt de aardbeien smaak. Gaan we vaker gebruiken en proberen met ander fruit!
    Met een verjaardag vul ik kleine limonade glazen omdat dat makkelijker is dan op een gebaksbordjes.
    Met een dubbele hoeveelheid heb je 24 glazen gevuld. En het staat super leuk 😃

  9. Debby schreef:

    Hoi!

    Ik wil deze taart graag maken voor mijn dochters verjaardag 🙂 Ik vroeg mij af of volle kwark oké is? Heb je dan minder gelatine nodig misschien? Ben erg benieuwd! 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan je prima gebruiken. Ik zou dezelfde hoeveelheid gelatine gebruiken.

  10. Abby schreef:

    De aardbeien aan de zijkant zijn echt een nachtmerrie! Ze vallen de hele tijd om, heb je misschien een oplossing hiervoor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je ze gehalveerd? Misschien kun je ze iets bijsnijden zodat ze wat makkelijker blijven staan 🙂

  11. Cato schreef:

    De koekjes waren eerst te weinig we hebben 2 extra koekjes erbij gedaan.
    Was erg leuk om te maken.
    Groetjes Cato 10 jaar

  12. Marieke schreef:

    Gisteren gemaakt en was heerlijk! Ik vond hem wel wat slap. Ik heb magere kwark gebruikt, had dit volle kwark moeten zijn? Ik zie het niet specifiek staan. Daarnaast heb ik me qua hoeveelheden aan het recept gehouden, maar had ik voor een vorm van 20 centimeter veels te veel beslag. Uiteindelijk een groot deel zelf uit de kom gelepeld. Ook lekker ;-).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed te horen! Ik gebruik zelf liever volle kwark, maar het kan allebei. Het kan ook liggen aan hoe oud je gelatine is.

  13. Sharon schreef:

    Hoi Laura,

    Zou je ook bananen kunnen gebruiken ipv aardbeien?
    Een bananen kwarktaart met een bodem van bastogne en misschien een laagje caramel lijkt me namelijk erg lekker.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt zeker erg lekker! Ik heb het zelf niet getest, maar lijkt me dat het wel moet kunnen. Laat je weten of het gelukt is?

  14. Sharon schreef:

    Hoi Laura,

    Zou je aardbeien ook kunnen vervangen door banaan?
    Een bananen kwarktaart met een bodem van bastogne en misschien een laagje karamel lijkt mee erg lekker.

  15. Sharon schreef:

    Zal ik doen!
    Heb voor morgen de aardbeien versie op het menu staan aangezien voordat het zomerseizoen voorbij is. 🙂

  16. Emy schreef:

    Kun je ook de aardbeien uit de vriezer gebruiken voor de kwarklaag?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, alleen even oppassen dat het niet te nattig wordt. Dus zou ze goed laten ontdooien en overtollig vocht afgieten.

  17. Victor schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb misschien een beetje domme vraag. In het recept staat namelijk dat je de springvorm moet invetten en bakpapier moet gebruiken. Begrijp ik het dan goed at je eerst de vorm invet en dan het bakpapier er overheen doet of juist andersom? En bij dit recept bekleed je zowel de bodem als de rand met bakpapier, toch?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt helemaal wat je zegt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept