Volkorenmeel
De keuze is reuze op het gebied van volkorenmeel, maar ik heb gekozen voor volkoren tarwemeel. Dit is verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en daarom voor iedereen goed verkrijgbaar.
Met dit recept voor volkoren pannenkoeken maak je heerlijke dunne pannenkoeken die dankzij het volkorenmeel ook nog eens een stuk gezonder zijn.
Bij velen van jullie is mijn basisrecept voor pannenkoeken een grote favoriet! Ontzettend leuk om dat terug te lezen in alle reacties. Over de jaren heen kwam steeds vaker het verzoek of ik ook een recept voor volkoren pannenkoeken kon ontwikkelen. Dat doe ik natuurlijk graag!
Er waren meerdere testrondes nodig voordat ik de perfecte volkoren pannenkoeken kon bakken. Volkorenmeel werkt namelijk net even anders dan gewone witte bloem, waardoor het resultaat al snel wat steviger en grover aanvoelt qua structuur. Ik wilde uiteraard heerlijk dunne pannenkoeken als resultaat, die er bij iedere volwassene en kind als koek in zouden gaan. En dat is gelukt! 😉
Volkoren pannenkoeken worden gemaakt met enkel volkorenmeel. Volkorenmeel bevat de volledige graankorrel, dat wil zeggen de meelkern, de zemelen en de kiem. Die zemelen zie je ook duidelijk terug in het meel, ten opzichte van bloem waarbij enkel de meelkern wordt gebruikt om te vermalen.
Het volkorenmeel maakt deze pannenkoeken voedzamer dan wanneer ze gemaakt zijn met enkel witte bloem, omdat volkorenmeel rijk is aan vezels en vitaminen.
Er gaat natuurlijk niks boven het klassieke pannenkoekenbeleg: stroop en poedersuiker. Maar er zijn talloze manieren te bedenken waarop je pannenkoeken kunt beleggen als je van afwisseling houdt. Enkele tips zijn chocoladepasta, vers fruit met slagroom, jam, speculoospasta of een karamelsaus.
Je kunt er leuke traktaties mee maken of verwerken tot een mooi dessert. Ik heb al een aantal recepten online staan die je prima met deze volkoren pannenkoeken kan maken:
En dan geef ik je heel graag nog een lekkere hartige tip mee. Want hartige pannenkoeken zijn natuurlijk ook niet te versmaden. Probeer mijn recept voor pannenkoek galette met spek, kaas, ei en tomaatjes eens in combinatie met onderstaande receptuur. Smullen geblazen!
In het tweede deel van Het Kinderbakboek vind je 30 nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst? De pannenkoekentaart of dino koekjes?
De keuze is reuze op het gebied van volkorenmeel, maar ik heb gekozen voor volkoren tarwemeel. Dit is verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en daarom voor iedereen goed verkrijgbaar.
Ik bak mijn pannenkoeken het liefst in een pannenkoekenpan en daarin wat boter, maar het kan ook prima met olie. Net wat jij prettiger vindt! Ik heb zelf deze pannenkoekenpan die geschikt is voor alle warmtebronnen.
Je kunt vers gebakken volkoren pannenkoeken net zo lang bewaren als de ‘normale’ pannenkoeken: goed luchtdicht verpakt maximaal drie dagen in de koelkast. Let er wel op dat de pannenkoeken volledig afgekoeld zijn, voordat je deze verpakt en in de koelkast zet.
In principe kun je de pannenkoeken warm en koud eten, maar bij deze volkoren variant heb ik zelf de voorkeur om de pannenkoeken op te warmen. Rechtstreeks uit de koelkast kunnen ze wat droog lijken qua structuur, wat totaal niet meer het geval is als je ze even opwarmt. Ik doe dat meestal gewoon in de magnetron, lekker makkelijk en snel. Heb je geen magnetron? Dan kun je ze ook kort in een droge koekenpan op laag vuur opwarmen.
Met dit recept maak je een flinke hoeveelheid dunne, volkoren pannenkoeken. Grote kans dat je die niet in één keer opmaakt en dan is het handig om de pannenkoeken gewoon in te vriezen. Eén keer bakken, meerdere keren genieten. Als je de pannenkoeken luchtdicht verpakt, dan kun je ze tot drie maanden in de vriezer bewaren. Laat ze (een nacht) ontdooien in de koelkast en warm vervolgens op volgens bovenstaande tips.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ik heb deze pannenkoeken vandaag gemaakt en vond ze erg geslaagd! Helemaal niet droog en stug, je kunt ze bijna smeuïg noemen. Ik deed er een rodekoolsalade bovenop, dat leverde een zeer tevreden stellende maaltijd op. Zuurkool lijkt me er ook lekker op!
Is het beslag ook in porties in te vriezen?
Dat raad ik niet aan.
Ze vallen bij mij uit mekaar. Een extra ei is de oplossing.
Fantastisch recept!! Normaal maak ik altijd beslag uit de losse pols, maar nu voor een grote hoeveelheid toch dit recept erbij gepakt. Ik bak altijd volkoren pannenkoeken, maar ze zijn nog nooit zo goed gelukt. Heerlijk dun en prachtig bruin. Voortaan bak ik altijd met dit recept, bedankt!
Heerlijk recept idd!
Mijn variaties:
– Stroop, poedersuiker, basterdsuiker of jam
– Fruit evt met slagroom (bosbessen, aardbeien, peer)
– Hazelnoot- of chocopasta en/of banaan
– Rozijnen en/of appel en/of kaneel
– Ontbijtspek en/of kaas
– Noten: schaafsel of gebroken/gemalen (bv hazelnoten of walnoten)
– Pesto, cherrytomaatjes, mozzarella
– IJsbergsla en ragout