Voorbereiden
Jazeker! In principe kun je van vrijwel alle recepten het grootste deel prima voorbereiden. De decoratie kan je vaak het beste toevoegen op dezelfde dag of vlak van tevoren, zodat het vers en knapperig blijft.
Ben je van plan om zelf een ijstaart te maken? Goed idee! IJstaarten zijn namelijk vaak helemaal niet moeilijk om te maken en wel onwijs lekker. Voor een zomerse verjaardag, tijdens de feestdagen of omdat je gewoon dol bent op ijs. Ik heb mijn favoriete recepten voor je verzameld.
IJstaart met chocolade, fruit of schuimpjes, de keuze is reuze! Klassiekers, maar ook verrassende combinaties. Vol en romig, maar ook frisse varianten voor in de zomer. Maak een grote taart voor een verjaardag of kleintjes als dessert van een diner. Je hoort het al, ijstaart kan altijd.
Ik heb ijstaarten in verschillende vormen en maten. En eigenlijk kun je met ieder recept variëren. Zo maak je de baked alaska’s in een kom, de nougatine ijstaart in een springvorm en de kleine viennetta ijsjes in een muffinvorm. Maar dit kun je dus zeker aanpassen.
Bij sommige recepten gebruik ik deels producten uit de winkel, bijvoorbeeld cake of ijs, en bij andere recepten maak ik het wel zelf. Je kunt het vaak zo makkelijk maken als je zelf wilt. Moeilijk zijn alle recepten in deze lijst zeker niet.
BAKTIP: alle ijsrecepten van Laura’s Bakery vind je hier!
Eigenlijk zijn al deze recepten geschikt in ieder seizoen, toch heb ik geprobeerd er een klein onderscheid in te maken. We beginnen met een koffie karamel variant en meringue ijstaart, want die vind ik zeker niet bij een specifiek seizoen horen. Vervolgens deel ik wat zomerse ijsrecepten en daarna gaan we door naar de feestrecepten!
Denk je aan zomer, denk je aan fruit, toch? Daarom vind ik deze ijstaarten met fruit zo geschikt voor de zomer. Aardbeien, frambozen, citroen, abrikozen, je vindt al deze fruitsoorten terug in deze recepten. Voor een zomerse verjaardag of als dessert na een diner of zelfs als feestelijke afsluiting van een barbecue. Het kan allemaal!
Zeker tijdens Kerst is een ijstaart als feestelijk dessert erg populair. Maar ook voor andere feestdagen, zoals Pasen of Moederdag, vind ik het passend. Natuurlijk met lekker veel chocolade, maar ik heb ook een frissere variant met frambozen voor je.
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Jazeker! In principe kun je van vrijwel alle recepten het grootste deel prima voorbereiden. De decoratie kan je vaak het beste toevoegen op dezelfde dag of vlak van tevoren, zodat het vers en knapperig blijft.
Mocht er onverhoopt wat taart overblijven, kun je dit zeker (maar dan wel zonder decoratie) opnieuw invriezen. Het blijft zo’n 3 maanden goed in de vriezer. Verpak de taart dan wel goed.
Serveer de taart op een groot bord of een mooi taartplateau, dat maakt het extra feestelijk. Dit taartplateau is bijvoorbeeld prachtig en geschikt voor een ijstaart!
Deze zelfgemaakte kersen clafoutis is het lekkerst als je hem warm serveert en er een lekker bolletje vanille ijs bij geeft. Smullen geblazen!
Zoals de naam al doet vermoeden is clafoutis een Frans recept en wordt in alle volledigheid ‘clafoutis aux cerises’ genoemd. Het wordt vaak vergeleken met een soort pannenkoek, hoewel er naar verhouding een stuk meer eieren in een clafoutis verdwijnen dan in pannenkoeken. Een clafoutis hoort in Frankrijk met kersen met pit gemaakt te worden, omdat de pit een gewenste smaak afgeeft en doordat ontpitte kersen teveel vocht zouden loslaten. In mijn recept zul je teruglezen dat ik (zoals gewoonlijk) eigenwijs ben geweest en het gewoon zonder pit maak. 😉
Hoewel ik mij al jaren bewust was van het bestaan van clafoutis, at ik het voor het eerst in 2015 in een restaurant. Dat was uiteraard een kersen clafoutis en ik had geen idee wat ik moest verwachten. Het werd warm geserveerd, met een bolletje vanille ijs. Fantastisch lekker! Dat moest ik absoluut zelf ook eens maken. Ik heb flink wat getest om het net zo lekker te krijgen als destijds in het restaurant. Dat is gelukkig gelukt en vandaag kan ik het recept met jullie delen!
BAKTIP: Mocht het ontpitten je tegenhouden om verse kersen te gebruiken: met deze kersenontpitter van Dille & Kamille gaat dit heel makkelijk! Je kunt kersen ook ontpitten met een mesje of rietje. Zorg er altijd voor dat je dit in een wasbak doet met een schort om, want het kan spetteren.
Niet alleen dit recept voor clafoutis met kersen is typisch Frans, er zijn ontzettend veel lekkere Franse bakrecepten te bedenken. De Franse patisserie omvat nu eenmaal veel van de lekkerste zoete recepten. Daarvan heb ik al een flink aantal recepten getest en online staan. Een aantal van mijn favorieten:
De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.
Dat kan zeker. Dit is mede afhankelijk van het aantal porties dat je wil maken. Voor twee iets grotere porties gebruik je in onderstaand recept ramekins van Ø 12 cm. Voor iets kleinere porties zijn (drie) ramekins van Ø 9 cm bijvoorbeeld geschikt. Ook kun je een ronde ovenschaal, zoals deze, gebruiken. Hou er ook rekening mee dat de baktijd in dit geval verlengd moet worden. Ik heb het niet getest, maar ik denk dat je zeker 40 minuten nodig hebt voor een grotere ovenschaal.
Ja, dat kan. Laat diepvriesfruit voordat je het gebruikt altijd volledig ontdooien en uitlekken, zodat overtollig vocht niet in de clafoutis terecht komt.
Dit raad ik af, omdat deze relatief veel vocht bevatten en dit beïnvloedt je clafoutis op een slechte manier.
Ja hoor, door allerlei rood fruit eigenlijk. Probeer ook eens mijn aardbei-rabarber clafoutis!
Dit recept voor een koude pastasalade met kip is de perfecte gast op een warme, zomerse avond. Makkelijk om te maken en met de Italiaanse smaken echt smullen geblazen.
Wie is er nou niet gek op pasta? Ik wel in ieder geval, en met zomers weer smaakt een koude pastasalade het allerlekkerst. Deze Italiaanse pastasalade met gerookte kip, bacon, tomaat en pesto behoort absoluut tot mijn favorieten. Alles wat gekookt of gebakken moet worden kun je al eerder voorbereiden. Bijvoorbeeld ’s ochtends, wanneer het nog wat koeler is. Zo hoef je voor het eten alleen nog maar een aantal verse ingrediënten te snijden en alles in een kom door elkaar te husselen. Dat scheelt weer puffen en zweten boven een warm fornuis rond etenstijd. 😉
BAKTIP: Als ik onderdelen voor een koude pastasalade voorbereid, dan bewaar ik ze altijd in deze handige vershouddozen in de koelkast. Mijn voorraadkast staat er vol mee!
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.
Gerookte kip vind ik een erg lekkere smaakmaker in een koude pastasalade. Door de pesto, pijnboompitten en tomaatjes is het een echte Italiaanse pastasalade te noemen. Er zijn uiteraard verschillende manieren waarop je een lekkere zomerse pastasalade kunt maken, daarom lees je later in dit artikel ook terug hoe je andere variaties kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van andere groenten of het maken van een vegetarische pastasalade met Italiaanse smaken.
Wil je jouw zomerse pastasalade eens in een ander jasje gieten? Dan heb ik een aantal leuke ideeën voor je, van hoofdgerechten tot borrelhapjes en traktaties. Met een koude pastasalade kan je eigenlijk alle kanten op:
In dit recept heb ik gekozen voor gerookte kip, maar gegrilde kip smaakt er net zo goed lekker bij. Dat kan handig uitkomen als je nog wat restjes kip over hebt van een andere maaltijd, of je roerbakt rauwe stukjes kip mee met de bacon tot alles goed gaar gebakken is.
Voor een vegetarische variant van deze Italiaanse pastasalade gebruik je olijven & mozzarella om de gerookte kip & bacon te vervangen. Olijven zijn een lekker zoutige smaakmaker en daarom een goed vegetarisch alternatief voor de bacon. Als je niet van olijven houdt, zijn zongedroogde tomaatjes een net zo lekker en smaakvol alternatief. Mozzarella smaakt eigenlijk altijd lekker in deze salade, of je er nu wel of geen vlees in verwerkt.
Wil je meer groenten toevoegen aan deze pastasalade met kip, of wil je de tomaatjes en/of komkommer gewoon vervangen? Denk dan eens aan onderstaande groenten. Mijn enige tip is om het niet te bont te maken en voor maximaal drie verschillende groenten te kiezen. Anders proef je de individuele smaken bijna niet meer terug.
Voor een doordeweekse dag is zo’n grote schaal pastasalade een volwaardige maaltijd. Als je de pastasalade voor een etentje maakt, dan kan ik me voorstellen dat je wat meer lekkers op tafel wil zetten. Een aantal tips om bij deze pastasalade te serveren:
Met warme dagen is het ontzettend lekker om zelf ijskoffie te maken. Je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig en het is in een handomdraai gemaakt. In dit ijskoffie recept gebruik ik slagroom, maar ik geef je voldoende tips hoe je een ijskoffie op jouw specifieke smaak kan afstemmen.
Een verkoelende iced coffee maak je met drie simpele ingrediënten: koffie, ijsklontjes en melk of room. Eventueel zou je de melk of room zelfs helemaal achterwege kunnen laten. In dat geval maak je eigenlijk gewoon een ijskoude koffie. Ik doorloop de drie ingrediënten, zodat je precies weet hoe je kunt variëren:
BAKTIP: Het presenteren van deze ijskoude koffiedrank is extra leuk in mooie glazen met een rietje. Daarvoor kijk ik graag bij Dille en Kamille, die veel keuze hebben op het gebied van longdrink glazen met herbruikbare rietjes.
De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.
Voor een goede ijskoffie zorg je dat je koffie volledig is afgekoeld voor gebruik. Als je een kopje warme espresso in een glas vol met ijsklontjes giet, dan smelten de ijsklontjes direct en krijg je een ontzettend waterige koffiedrank. Je zou je shot espresso zelfs eerst kunnen koelen in de koelkast, maar persoonlijk vind ik dat niet nodig voor een lekkere iced coffee. Als jij daar anders over denkt dan raad ik je aan om onderstaande tip bij ‘ijskoffie maken zonder ijs’ even te lezen.
Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik niet de grootste koffiedrinker ben, maar toch gaat een lekkere cappuccino of latte macchiato er altijd wel in. Ook in mijn bakrecepten verwerk ik graag koffie, waardoor je zo’n lekkere mokkasmaak creëert. Er staan best een aantal recepten met koffie online, maar ik heb mijn favorieten er voor jullie tussenuit gepikt:
De ijsklontjes zorgen ervoor dat je iced coffee goed koud blijft, maar als je je drankje niet snel genoeg opdrinkt dan zullen ze uiteraard ook smelten. Als je dit wil voorkomen, omdat je niet wil dat je ijskoffie wordt verdund door het gesmolten water van de ijsblokjes, dan gebruik je de volgende bereidingswijze:
Neem een cocktailshaker en voeg hierin alle ingrediënten uit het recept in samen. Sluit de cocktailshaker af, shake een aantal keren flink totdat je voelt dat de shaker ijskoud aanvoelt. Gebruik het vergiet in de cocktailshaker om de ijskoffie zonder de ijsklontjes in je glas te gieten. Het ziet er iets minder fancy uit, maar het voorkomt wel dat de ijsklontjes jouw iced coffee verdunnen.
Je kunt een ijskoffie met alle soorten melk maken. Van magere tot volle melk, met slagroom of plantaardige melkvervangers, zoals havermelk of sojamelk. Zelf drink ik het liefst deze romige variant, echt een traktatie vind ik dat. Je kunt er ook voor kiezen om er een bolletje vanille ijs doorheen te mengen (de ijsklontjes laat je dan achterwege), hoewel je dan eigenlijk een affogato maakt.
Baal je er ook altijd zo van dat je ijskoffie steeds verder verdunt naarmate de ijsklontjes smelten? Daar heb ik de perfecte tip voor: maak ijsklontjes van ijskoffie (die bijvoorbeeld is overgebleven) en gebruik deze om je nieuw gemaakte ijskoffie te koelen. Als de ijsklontjes smelten zal je ijskoffie niet waterig worden, maar worden aangelengd met ijskoffie! Win – win.
Kun je ijskoffie maken met oploskoffie? Jazeker! Let er enkel op dat je een sterke koffie maakt door meer oploskoffie te gebruiken of een speciale espresso-variant, anders wordt je iced coffee erg waterig. Een espresso bevat gemiddeld 30 ml, dus hou dat aan als richtlijn voor de hoeveelheid vloeistof.
Ben je dol op aardbeien en op ijs? Dan ben je hier aan het juiste adres! Ik heb namelijk mijn recepten voor de lekkerste aardbeien ijsjes verzameld. Want je kunt een hoop verschillende ijsjes maken met aardbeien. Zo komen we de zomer wel door!
Zelf aardbeien ijs maken is absoluut niet ingewikkeld en wel heel erg lekker. Al helemaal zodra de verse Hollandse aardbeien in het seizoen zijn, maar je kunt ook zeker ijs maken met aardbeien uit de diepvries. Je gaat ongetwijfeld blij worden als je een voorraadje van deze ijsjes in je vriezer hebt liggen!
Op zoek naar meer lekkers om te maken met aardbeien? Bekijk dan eens dit heerlijke lijstje met aardbeien recepten!
Bijna al deze aardbeien ijsjes kan je ook zonder ijsmachine maken en dat maakt de recepten extra makkelijk voor iedereen. Natuurlijk heb ik wel wat handige tips voor ijsjes te maken, die zal ik bij de betreffende recepten delen.
BAKTIP: Ondanks dat deze recepten zonder ijsmachine te maken zijn, heb je wel een portie geduld nodig. Als je sneller van je zelfgemaakte ijs wil genieten, is deze ijsmaker is een goede en betaalbare optie.
Yoghurt en aardbeien is een heerlijke combinatie, dat bewijst dit aardbeien yoghurtijs wel. Lekker fris en romig! Extra leuk om het ijs te serveren in wafelbakjes.
Nog zo’n geweldige combinatie: cheesecake en aardbeien. Deze aardbeien cheesecake ijsjes smaken dan ook echt naar cheesecake en echt om van te smullen!
BAKTIP: In veel recepten gebruik ik een variant op deze siliconen ijsvorm. Dit is een uitstekende vervanger waar je maar liefst 10 ijsjes tegelijk mee kan maken.
Al is aardbeienijs op zichzelf al erg lekker, je kunt ook fantastische combinaties maken met andere fruitsoorten. Zo is dit aardbeien bramenijs echt een aanrader!
Citroen smaakt heerlijk fris bij aardbeien. Deze fruitige aardbei-citroen waterijsjes heb je binnen no time gemaakt en zijn waarschijnlijk ook lekker snel op.
De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.
Doordat aardbeien van zichzelf al lekker zoet zijn, kun je er vaak prima ijs van maken zonder er nog suiker aan toe te hoeven voegen. Andere fruitsoorten erbij maakt het uiteraard wel extra lekker. Zoals deze aardbeien perzik ijsjes.
Met overgebleven rijp fruit kun je ook lekkere ijsjes maken. Zo maakte ik deze aardbeien sinaasappel ijsjes en dat was echt een heel goed idee!
BAKTIP: Ik gebruik de Zoku ijsmaker al jarenlang en ben er nog steeds ontzettend blij mee. Hiermee maak je binnen no-time meerdere ijsjes achter elkaar. Daarnaast kan je ook leuke effecten met laagjes, vullingen en stukjes fruit maken.
Binnen no-time ijsjes met aardbeien maken? Maak dan deze snelle yoghurt fruit ijsjes. Je kunt er verschillende soorten fruit aan toevoegen, maar aardbeien zijn natuurlijk zeker een goed idee.
Milkshakes maak je uiteraard ook met ijs en vind ik daarom wel in dit lijstje thuishoren. Aardbeien milkshake is mijn favoriet en maak je in een handomdraai! Ook fantastisch lekker een een feestje om te maken én eten: een aardbeien freakshake!
Zodra er rabarber in het seizoen is, kun je er natuurlijk compote van maken. Iets minder voor de hand liggend, maar mega lekker zijn deze rabarber-aarbei yoghurt ijsjes.
Je kunt uiteraard ook alleen met aardbeien als fruitsoort ijsjes maken. Zo zijn deze aardbeien-yoghurt ijsjes heerlijke frisse zomerijsjes en ook nog eens gezond én heel makkelijk om te maken!
Welke aardbeien ijs ga jij maken deze zomer? Ik ben benieuwd!
Ontbijtkoek, wie is er niet dol op? Dit typisch Hollandse baksel is onwijs lekker en makkelijk om zelf te maken. Heerlijk als ontbijt of als tussendoortje. Het allerlekkerste natuurlijk met een lekkere laag boter erop.
Dit recept voor ontbijtkoek is echt onwijs makkelijk en snel gemaakt. Je maakt er een hele lekkere ontbijtkoek mee die smeuïger is dan de versie uit de winkel. Ik ben in dit recept uitgegaan van een grote ontbijtkoek en maak het in een gewone cakevorm, maar je kunt het ook zeker in kleine cakevormen of in een muffin bakvorm maken. Dan is het zelfs nog sneller klaar!
Misschien ken je ontbijtkoek ook wel als peperkoek. Maar wist je dat er nog veel meer namen zijn voor dit baksel? Zoals snijkoek, lekkerkoek, zoete koek, hapkoek, honingkoek, kruidkoek of pondkoek. De meest traditionele naam is trouwens honingkoek, omdat het eerst met honing werd gemaakt en dat werd later vervangen door suiker.
Al die namen zijn waarschijnlijk ontstaan in de lange tijd dat ontbijtkoek al bestaat. Vermoedelijk bestond het al in de Romeinse tijd en werd het daarna vooral in kloosters gebakken. Natuurlijk is in de loop van de tijd de receptuur wel wat veranderd, maar lekker is het nog altijd! Ik heb er een makkelijk ontbijtkoek recept van gemaakt met toegankelijke ingrediënten en weinig handelingen.
Nu vind ik de ontbijtkoek zoals hij is al enorm lekker. Maar het is natuurlijk éxtra genieten met een flinke laag boter erop. Wat ik ook heerlijk vind: een laagje pindakaas erop, en als ik helemaal in een feestelijke stemming ben doe ik er ook nog wat hagelslag op. Probeer het maar eens!
Het recept voor deze ontbijtkoek vind je ook in Het Feestdagen Bakboek. Want koekhappen doe je met Koningsdag natuurlijk met ontbijtkoek! In het boek vind je nog veel meer lekkere recepten voor de feestdagen. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Ik heb gewone bloem gebruikt voor dit recept. Maar je kunt ook volkorenmeel gebruiken, je hoeft het recept dan niet aan te passen. Andere meelsoorten heb ik niet getest, maar zou je uiteraard kunnen uitproberen.
Speculaaskruiden, ook wel bekend als koekruiden, kun je zowel kant-en-klaar kopen als zelf samenstellen. Dit is mijn recept voor speculaaskruiden!
Je kunt absoluut variëren met dit recept voor ontbijtkoek. Denk aan het toevoegen van nootjes, gember, andere kruiden of stukjes appel door het beslag.
Ontbijtkoek zal ik niet zo snel een gezonde snack noemen. Al heb ik ook een variant voor volkoren ontbijtkoek voor je: die maak je met volkorenmeel en daaraan voeg je naast de appelstroop alleen natuurlijke suikers toe.
Je kunt ontbijtkoek 3-4 dagen goed verpakt bewaren buiten de koelkast. Je hebt ook speciale ontbijtkoektrommels waar ze precies in passen. Je kunt ontbijtkoek ook invriezen, dan blijft het circa 3 maanden goed.
Naast dat ontbijtkoek heel erg lekker is, hoort het natuurlijk ook bij de traditie van koekhappen tijdens Koningsdag. Waarschijnlijk weet je wel hoe het moet, maar zo niet: prik een gaatje door een paar plakken ontbijtkoek en hang ze met een touwtje aan een lijn (bijvoorbeeld een waslijn). Handen op je rug en happen maar! Wie als eerst de koek op heeft is de winnaar, maar het gaat natuurlijk om de lol 😉
Op zoek naar meer lekkere Hollandse baksels? Ik zet een aantal lekkere opties op een rij:
In dit lijstje heb ik de lekkerste toetjes met mascarpone verzameld. Van klassieke tiramisu’s tot aan verrassende desserts waar je die heerlijke, zachte en romige mascarpone voor gebruikt. Welk toetje ga jij maken?
Officieel is mascarpone een Italiaanse kaassoort. Niet getreurd als je niet van kaas houdt, want grote kans dat je mascarpone dan toch wel lust. De smaak is namelijk erg mild en de textuur is heel romig. Het meest bekende toetje met mascarpone is natuurlijk de klassieke tiramisu. Maar je kunt mascarpone voor nog veel meer toetjes gebruiken!
Op zoek naar meer inspiratie voor desserts? Hier vind je alle toetjes recepten op Laura’s Bakery!
Natuurlijk mag tiramisu niet ontbreken in dit lijstje met mascarpone toetjes. Er staan gelukkig meer dan genoeg varianten op het blog. Deze aardbeien tiramisu is heerlijk zomers en bij velen favoriet.
Een klassieke tiramisu is altijd een goed idee om te maken als dessert. Mijn tiramisu zonder ei is de klassieker, alleen gebruik ik geen rauwe eieren waardoor het toetje voor iedereen toegankelijk is.
Mogelijk denk je niet zo snel aan ijstaart als je op zoek bent naar een toetje met mascarpone, maar daar gebruik ik het zeker voor. Het geeft die heerlijke romigheid aan ijstaarten. Met een cakevorm heb je eenvoudig je zelfgemaakte ijstaart op tafel staan. Bijvoorbeeld deze overheerlijke koffie-karamel ijstaart, of ga voor een frisse frambozen-citroen ijstaart.
Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.
Deze lemon curd trifle met rood fruit is een heerlijk fris toetje. Perfect voor in de lente of zomer! Onwijs makkelijk om te maken en waarschijnlijk zo op 😉 . Nog zo’n eenvoudig maar zeer smakelijk toetje is dit makkelijk bladerdeeg gebakje met vers fruit.
Tiramisu kan ook heel goed in de lente of zomer. Maak dan bijvoorbeeld deze frisse frambozen-citroen tiramisu. Al is het ook een winnaar met de feestdagen zoals Kerst! Helemaal heerlijk fris en de perfecte afsluiter van een zomers (Italiaans) diner is deze limoncello tiramisu. Echt een aanrader!
Met een lekkere pavlova bodem kun je alle kanten op. Een mascarponeroom smaakt er fantastisch bij als vulling als je het mij vraagt. Zoals bij de mini pavlova’s met citroenroom en rood fruit. Of ga voor deze onwijs smaakvolle pavlova met karamel, chocolade en kletskoppen. Een heerlijke combinatie van smaken!
Op zoek naar een lekker en snel toetje met mascarpone? Dan is mijn snelle tiramisu perfect. Die is namelijk echt heel snel klaar!
Deze pannenkoekentaart met citroen-mascarponeroom kan ook snel klaar zijn (afhankelijk van of je de pannenkoeken zelf bakt) en is perfect als feestelijk dessert voor bijvoorbeeld een kinderfeestje of verjaardag!
Welk toetje met mascarpone ga jij maken?
Dit is een echte klassieker en tegelijkertijd één van de lekkerste tartelettes recepten. Ik bedoel natuurlijk aardbeien tartelettes met banketbakkersroom!
Wat zijn ze vrolijk hè, deze aardbeien taartjes? Een perfect gebakje voor bij een high tea, omdat het formaat niet te groot is. Ik vulde elke aardbeien tartelette met banketbakkersroom. In principe kun je alle soorten (rood) fruit gebruiken om de taartjes mee af te toppen. Toch gaat er weinig boven de combinatie tussen een knapperige tartelettebodem, verse aardbeien en de volle banketbakkersroom.
Voor de bereiding van deze tartelettes met aardbeien gebruikte ik de 12 tartelette vormpjes uit mijn meest recente bakproducten collectie. Als je een ander formaat bakvormpjes gebruikt, hou er dan rekening mee dat het uiteindelijke aantal taartjes kan variëren.
Aardbeien tartelettes behoren absoluut tot mijn top 3 favoriete aardbeien gebakjes. Zeker wanneer aardbeien in het seizoen zijn, kan ik je aanraden om elke week iets lekkers te maken met aardbeien. Gelukkig zijn aardbeien van eigen grond de gehele zomer goed verkrijgbaar, dus dat vraagt om voldoende aardbeien recepten ter inspiratie. Enkele aardbeien gebakjes die je zeker eens moet proberen:
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Dit hangt af van de reden. Voor een wat lichtere vulling kun je kiezen voor Zwitserse room, maar als je simpelweg niet van banketbakkersroom houdt dan is mascarponeroom een goed (en makkelijk) alternatief.
Zeker weten! Daarvoor deelde ik al een recept op het blog, namelijk deze aardbeien zandtaart.
Je zou een muffin bakvorm kunnen gebruiken om de tartelette bodems in af te bakken. Voor al mijn tips aangaande het bakken van tartelette bodems, kun je het beste mijn artikel ‘zelf tartelettes maken’ goed doornemen.
Wil je de aardbeien tartelettes langer van tevoren voorbereiden? Dan kan ik je het volgende aanraden:
Deze chocolade ijsjes zijn een grote favoriet bij zowel kinderen als bij volwassenen! Daarnaast is het recept erg makkelijk om te maken en dus een leuke activiteit om met kinderen te ondernemen.
Voor het maken van deze ijsjes met chocolade heb je enkel vijf simpele ingrediënten nodig, die in elke supermarkt te vinden zijn:
Naast deze ingrediënten heb ik ook nog een hele gezellige siliconen ijsjesvorm in de vorm van Sint Jacobsschelpen gebruikt. Deze is afkomstig uit de Laura’s Bakery bakproducten collectie die momenteel verkrijgbaar is bij Kruidvat (maar let op: op=op). Is deze vorm niet onwijs leuk? Uiteraard kan je de chocolade ijsjes ook in andere siliconen ijsjesvormen gieten. Het enige dat kan variëren is het aantal ijsjes dat je ermee kunt maken, omdat de inhoud van de holtes per vorm verschilt.
30 Nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst, de pannenkoekentaart of dino koekjes?
Yes, echte chocoladeliefhebbers kunnen hun chocolade ijsjes van een extra laagje chocolade voorzien! Dan heb je niet alleen een heerlijk romig chocoladeijsje, maar ook nog een knapperig chocolade omhulsel. Persoonlijk vond ik de chocoladesmaak van deze ijsjes al heel rijk en daarom vond ik het niet nodig, maar het kan zeker een leuke toevoeging zijn.
Je kunt voor een soort chocolade naar keuze kiezen (dit is mijn favoriete merk chocolade): wit, puur of melk, het kan allemaal. Voor het dippen in de chocolade kun je het beste de instructies van het roomijsjes met chocolade-recept volgen (stap 6 en 7). Je hebt voor onderstaand recept een gelijke hoeveelheid chocolade nodig voor het dippen.
Chocolade is één van de meest populaire smaken als het op ijs aankomt en dat kan ik goed begrijpen. Zeker wanneer je bedenkt dat er zoveel mogelijkheden zijn om chocolade in een ijsje te verwerken! Ik heb een aantal lekkere recepten ter inspiratie voor je op een rij gezet. Zo kun je dus elke keer weer een ander soort ijsje met chocolade eten. 😉
Melkchocolade kan prima, dan worden de ijsjes wat zoeter van smaak en dan wordt de chocoladesmaak iets afgezwakt. Het gebruik van witte chocolade moet in principe ook wel kunnen, maar ik heb het niet getest. Hou er hierbij rekening mee dat je het cacaopoeder achterwege laat. Ik zou in dat geval misschien nog iets meer witte chocolade gebruiken dan de beschreven chocolade in onderstaand recept, 100 gram bijvoorbeeld.
Ik deed ze in kleine plastic zakjes, per stuk luchtdicht verpakt.
Voor een lactosevrij alternatief kun je gecondenseerde kokosmelk gebruiken. Dit is niet in elke supermarkt te vinden, maar meestal wel in grote filialen. Er is verder geen ander product waarmee je gecondenseerde melk zomaar 1:1 kunt vervangen. Mocht je er tegenaan lopen dat je het product niet kan vinden in de supermarkt: gecondenseerde melk vind je meestal bij de Aziatische producten.
Ongelofelijk maar waar, ik mag vandaag mijn nieuwste bakproductencollectie van 2024 aan jullie onthullen. De derde (!) collectie van 2024 en er zitten zoveel geweldig leuke, nieuwe bakproducten in. Deze bakproducten hebben de zomer al een beetje in hun bol en ze zijn ook precies op tijd voor Moederdag. Lees snel verder om meer te weten te komen over deze nieuwe collectie die vanaf volgende week bij Kruidvat te koop is.
Het is bijna Moederdag en het zou zomaar kunnen dat alle moeders in Nederland uitgebreid in de watten worden gelegd met leuke bakproducten. Aan deze bakproductencollectie zal het niet liggen, want er zit voor ieder wat wils tussen. Van praktische bakvormen, tot bijzondere siliconen exemplaren en de allergezelligste koekuitstekers. Boek maar vast wat tijd vrij in je agenda om de keuken in te duiken met de nieuwe Laura’s Bakery bakproductencollectie die vanaf volgende week verkrijgbaar is bij Kruidvat.
Ik vertel je in dit artikel alles over de producten in de aankomende collectie, maar bekijk ook meteen de speciale bakproducten pagina. Daar vind je niet alleen een helder overzicht van de losse producten, maar ook voldoende recept inspiratie zodat je direct met jouw nieuwe bakspullen aan de slag kan.
Ik sta te stuiteren om jullie alles over deze producten te vertellen, want wát zijn ze leuk! Neem bijvoorbeeld de twee verschillende siliconen ijsjesvormen, daarmee kun je de lekkerste ijsjes in de vorm van een schelp of zeemeerminnenstaart maken. In dat thema vind je ook een siliconen vorm om zelf zeebanket te maken in deze collectie! En dan de siliconen wafelvormen, reuze handig voor iedereen die het liefst wafels in de oven bakt (je kunt er trouwens ook cake of brownies in bakken). Een echte showstopper is de luxe bakvorm, waar je de meest prachtige broden of cakes in kunt bakken.
Deze collectie bevat uiteraard ook een aantal meer praktische bakproducten, die nu eenmaal erg handig zijn om te hebben. Zoals de mini springvorm, om kleine taartjes in te bakken, of de mini en de medium bakvormen waar je cakes en broden in een wat kleiner formaat in maakt. Ook de rechthoekige mini quiche set is weer van de partij, met losse bodems, en een set van 12 kleinere tartelette bakvormpjes. Last but not least: hele gezellige koekuitstekers. Daarvan heb je er nooit genoeg en met deze uitstekers waan je je aan het strand in eigen keuken!
Je vindt alle nieuwe Laura’s Bakery bakproducten vanaf dinsdag 30 april in de winkels bij Kruidvat (zowel in Nederland als in België) en vanaf maandag 29 april is de collectie al online te koop in de webshop van Kruidvat. Maar een kleine tip van mij: houd vooral het Kruidvat filiaal bij jou in de buurt in de gaten, want soms liggen de producten al eerder in de schappen. En wees er snel bij, want op is ook écht op.
Deze collectie puilt uit van de gezellige bakproducten die onwijs leuk zijn om cadeau te geven. Maar deze zomerse collectie wil je natuurlijk ook in je eigen keuken terugvinden. Ik zet alle producten van deze Laura’s Bakery bakproductencollectie bij Kruidvat even voor je op een rij:
De producten zijn ook online verkrijgbaar bij Kruidvat, met uitzondering van de medium bakvorm. Vanaf maandag 29 april 2024 zijn deze in de webshop van Kruidvat te vinden. Ook hier geldt: op = op!
Wil jij volgende week direct aan de slag als je de bakproducten hebt gescoord? Begrijpelijk! Neem dan een kijkje op deze overzichtspagina van alle producten inclusief mijn persoonlijke tips voor bijpassende recepten. Daar geef ik allerlei inspiratie, baktips en basisrecepten voor cakes of koekjes waar je direct mee aan de slag kan. Je hebt eindeloos veel mogelijkheden met de bakproducten, dus check snel deze pagina.
De folder gaat dinsdag 30 april in, maar houd ook de winkel bij jou in de buurt in de gaten. Het kan zijn dat het al wat eerder in de schappen ligt.
Ja, op dinsdag 30 april gaat de folder ook in België in.
De producten zijn al vanaf maandag 29 april online verkrijgbaar bij Kruidvat.
Nee, voor alle producten geldt op is ook echt op. Dus wees er snel bij.
Dit staat op de verpakking van de producten vermeld.
Ik ben ontzettend benieuwd naar alle prachtige baksels die ongetwijfeld gemaakt zullen worden met de nieuwe bakproducten. Dus deel je foto met mij of tag @laurasbakery op Instagram erin, dat vind ik heel erg leuk om te zien.
Deze sinaasappel spritsen zijn niet alleen erg lekker, het zijn ook ontzettend leuke koeken om voor Koningsdag te bakken! Met dit recept bak je ze gemakkelijk zelf en ik deel al mijn tips om spritsen te maken met je.
Spritsen zijn bijzondere koekjes, want je maakt ze met een ‘wrijfdeeg’ en je spuit ze met behulp van een spuitzak op de bakplaat. Voor het maken van spritsen is het heel belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is. Met te koude boter kun je misschien wel een wrijfdeeg maken, maar het daadwerkelijk spuiten van de spritsen is onmogelijk.
Klassieke spritsen maak je met een beetje citroenrasp, die je door het deeg mengt. Dit proef je niet uitgesproken in het eindresultaat terug, maar het draagt wel bij aan de volledige smaakbeleving. Met deze sinaasappel spritsen is dat wel anders, want daarin wil je de sinaasappels natuurlijk juist wél terug proeven. De witte chocolade en de sprinkles maken het helemaal af! Echt een feestelijk koekje.
BAKTIP: Om de typische banen van de sprits te krijgen, gebruik je een spuitzak en spuitmondje (bijvoorbeeld 1M).
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Koekjes met sinaasappel zijn op zichzelf al perfect voor Koningsdag, maar spritsen des te meer omdat het een Oer-Hollands koekje is. Je decoreert de koekjes met een beetje witte chocolade, dat past erg goed bij de brosse koekjes en de subtiele sinaasappelsmaak. Daarnaast is de witte chocolade ook erg handig, omdat je daar vrolijke sprinkles op vast kunt plakken. Ik koos voor oranje sprinkles, dat past goed bij de sinaasappel en is een kleine knipoog naar Koningsdag.
Bakken met sinaasappel is erg lekker. Vooral de rasp van de sinaasappel wordt vaak gebruikt, omdat dit veel smaak geeft. Het sinaasappelsap is heerlijk om te drinken, maar in de meeste baksels kun je beter niet zoveel vocht toevoegen. Wees dus zuinig op de schil en zorg er in dit geval voor dat je biologische sinaasappels gebruikt. Nog een paar lekkere sinaasappel recepten som ik hieronder voor je op:
Koekjes moeten eerst volledig afkoelen en uitharden na het bakken, daarna zijn ze pas echt knapperig. Als jouw spritsen eenmaal volledig afgekoeld nog niet knapperig of bros zijn, dan waren ze wellicht nog niet gaar.
Een vlindergarde (of platte menghaak). Je kunt dit opzetstuk even bekijken in dit artikel. Daarin lees je ook meer over welke opzetstukken voor welk beslag of deeg bedoeld zijn.
Oei, dat is een probleem bij het maken van spritsen. Zachte boter (tenminste op kamertemperatuur) is essentieel voor het maken van een zalvig wrijfdeeg. Daarover lees je meer in het basisrecept voor spritsen. Om dit snel op te lossen kun je de föhn kort op de beslagkom zetten, maar let op dat de boter niet smelt.
Dit is grofweg een half medium ei, maar het wrijfdeeg voor het maken van spritsen komt nauw. Daarom raad ik aan om het ei te klutsen, waarna je het gemakkelijk kunt afwegen in een kommetje op een weegschaal.
Dat is niet de bedoeling. In dit geval kan het zijn dat je boter te zacht of zelfs gesmolten was toen je het door het wrijfdeeg mengde. Daardoor kunnen de spritsen uitlopen en verdwijnt de karakteristieke vorm.
Een ontzettend lekker recept voor aspergesoep van schillen, waardoor je de gehele asperges gebruikt om de soep te maken. Deze soep maak je met witte asperges en serveer je met de klassieke combinatie van ham en gekookt ei.
Het aspergeseizoen is officieel begonnen! Van ongeveer maart t/m juni kun je het witte goud in Nederland bemachtigen en omdat het seizoen maar zo kort loopt wil je er natuurlijk optimaal van genieten. De eerste keer dat je ze bereid zul je ongetwijfeld kiezen voor de klassieke bereidingswijze: gekookte asperges met ham, gekookte eitjes, wat peterselie en grote kans dat je er een romige saus bij serveert. 😉 Goed nieuws! Voor deze aspergesoep heb je ongeveer dezelfde ingrediënten nodig en gebruik je de volledige asperges, omdat je de bouillon van de aspergesoep van de schillen maakt.
BAKTIP: Asperges schillen is een precisiewerkje en je wil geen stukjes schil ‘missen’. Een goede dunschiller met fijne handgreep en een scherp mes kan dan niet ontbreken in de keuken.
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.
Als je vaker zelf bouillon maakt, dan zul je bekend zijn met de term ‘schillen bouillon’. Dat houdt eigenlijk in dat je alle schillen en overgebleven stukjes van groenten bewaart (bijvoorbeeld in een ziplock zakje in de vriezer) en hier een bouillon van trekt. Dit kun je ook perfect doen bij het maken van aspergesoep, maar dan met de schillen van de asperges! Daardoor gebruik je niet alleen álles van de asperges, maar krijg je ook zoveel mogelijk smaak in je soep. Belangrijk detail is dat je de asperges extra goed wast voordat je ze schilt.
De bouillon is de basis voor de aspergesoep van schillen, maar omdat ik graag een romige aspergesoep maak heb ik ervoor gekozen om het te binden met behulp van een roux. Een roux is een mengsel van roomboter en bloem dat je gaar bakt in een pan en waar je water aan toevoegt om tot een gebonden soep of saus te komen. Uiteindelijk voeg je daar nog kookroom aan toe en een groot deel van de asperges, die je op het einde tot een gladde soep pureert. De aspergetopjes houd je natuurlijk apart, want deze delicatesse serveer je los in de soepkommen samen met wat stukjes ham, gekookt ei en peterselie.
BAKTIP: Om een soep tot een gladde massa te pureren gebruik ik het liefst een staafmixer. Op die manier kan de soep gewoon in de pan blijven. Ik ben erg tevreden met deze staafmixer.
Ja, je kunt de kookroom in onderstaand recept prima achterwege laten. Door de roux is het nog steeds een mooi gebonden soep, de kookroom voegt enkel wat extra romigheid toe.
Een lekker borrelbrood smaak altijd goed bij soep. Bij deze soep die rijkelijk gevuld is met witte asperges smaakt een borrelbrood met kaas ontzettend lekker. Enkele voorbeelden:
Dat kan zeker, alleen is het dan geen gebonden aspergesoep meer. Als je dat lekkerder vindt dan kun je de roux achterwege laten, maar hou er wel rekening mee dat de soep hierdoor wat dunner van structuur zal zijn.
Jazeker, goed luchtdicht verpakt maximaal drie maanden. Laat de soep altijd eerst volledig afkoelen voordat je deze in de koeling zet. Het ontdooien van de soep kun je het beste in de koelkast doen. Op deze manier is er minder temperatuurverschil en kans op schifting, maar hou er rekening mee dat het langer duurt.
Op mijn blog vind je nog veel meer heerlijke soeprecepten! Of je nu gaat voor klassiek, romig of juist hartig: er zit altijd wel iets tussen dat bij jouw smaak past. Hieronder vind je een paar van mijn populaire soeprecepten:
Wil je je soep extra lekker maken? Zelfgemaakte croutons zijn de perfecte topping! In dit artikel lees je hoe je ze makkelijk en krokant zelf maakt.