Roomijsjes met chocolade

43

Ken je die goedkope roomijsjes op een stokje met een dun laagje chocolade? Heerlijk vind ik ze! Vroeger hadden wij een stacaravan en in de vriezer lagen zomers altijd deze ijsjes. Kosten bijna niks en iedereen smulde ervan. Ik besloot om ze thuis na te maken. Alleen pakte het uiteindelijk iets anders uit en werd dat dunne laagje chocola heel veel dikker. Een magnum is er niets bij haha. Maar goed, dat maakte ze zeker niet minder lekker. En ik zal je wat tips geven zodat jij wel een iets dunner laagje chocolade kunt maken. Als je dat wilt tenminste. Als basis gebruikte ik mijn 3 ingrediënten roomijs. Door dat in vormpjes te bevriezen en later in gesmolten chocolade te dippen maak je ze heel simpel na. Je zou er na het dippen zelf nog strooisels al sprinkles en gehakte nootjes overheen kunnen strooien. Ik zit alweer vol met inspiratie nu ik dit schrijf.

Roomijsjes met chocolade

Ijsjes met een flinke laag chocolade, dát zijn de echte lekkere ijsjes. Deze roomijsjes met chocolade zijn makkelijk om zelf te maken en natuurlijk erg lekker!
Porties: 10 ijsjes (afhankelijk van hoe groot jouw vormpjes zijn)

Ingrediënten

 • 500 ml slagroom
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 3 tl vanillepasta (of vanille-extract)
 • ongeveer 500 gram chocolade (smaak naar keuze)

Instructies

 • Klop de slagroom stijf in een kom. Voeg hier de gecondenseerde melk en vanillepasta aan toe, spatel het rustig door elkaar tot een egaal mengsel.
 • Pak je ijsvormpjes erbij en vul deze met het ijsmengsel. Doe de stokjes erin en leg de vormpjes voor een paar uur in de vriezer.
 • Wanneer de ijsjes allemaal bevroren zijn kun je de chocolade smelten. Ik tempereerde de chocolade netjes wat ervoor zorgde dat tijdens het dippen de chocolade snel stolde en er een lekkere dikke laag chocola om de ijsjes kwam. Wil jij dat ook? Vooral tempereren dan! Hiervoor smelt je twee derde van de chocolade au Bain Marie. Daarna haal je de kom van de pan af en voeg je de rest van de chocolade toe, blijf roeren tot deze is gesmolten.
 • Wil je een dunner laagje chocolade? Smelt dan gewoon alle chocolade in één keer au Bain Marie. De chocolade is nu warmer en nog wat dunner. Je raadt het al, dit zorgt ook voor een dunner laagje chocolade.
 • Giet (een deel van) de chocolade in een glas waar de ijsjes in passen. Vul niet helemaal tot aan de rand, je wilt niet dat het glas overstroomt als je je ijsje dipt.
 • Haal een paar ijsjes uit de vriezer en dip deze stuk voor stuk in de chocolade. Laat even uitlekken boven het glas indien nodig en leg dan op een vel bakpapier. De chocolade stolt supersnel, eenmaal gestold kan je de ijsjes gelijk naar de vriezer verplaatsen. Ga op deze manier door tot je alle ijsjes hebt gedipt.
 • Mocht je op een gegeven moment wat te weinig chocolade hebben om ze helemaal te dippen, dan is voor de helft dippen ook erg leuk. Je kunt door met een lepeltje chocolade te drizzelen ook leuke details aanbrengen op de ijsjes. Of ze nu wel, niet of half gedipt zijn in de chocolade.
 • Eet smakelijk!

Tips

 • Tip: Het klinkt alsof er gigantisch veel chocolade in de ijsjes zitten, ik weet het. Maar je wil wel ruim genoeg hebben om te kunnen dippen, ook voor het laatste ijsje. Als je chocoladelaagje niet heel dik wordt zul genoeg overhouden wat je na uitharden weer opnieuw kunt gebruiken (of je snoept er lekker van).
 • Tip: Ik gebruikte zelf siliconen vormpjes (van Silikomart), dat werkt erg prettig omdat je de ijsjes er snel uit kunt halen en dippen in chocolade. Ieder ander vormpje kan ook, maar wellicht wil je ze dan eerst weer even in de vriezer leggen nadat je ze uit hun vormpje hebt (wanneer de buitenkant al wat zachter is).
 • Bewaren: In de vriezer blijven de ijsjes tot 3 maanden goed.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

6 reacties

 1. coco schreef:

  Hoi laura,
  ik heb geen vanille pasta maar moet ik dan vanille suiker of vanille aroma gebruiken?
  coco

  1. Lian van Rens schreef:

   Vanille extract is de beste optie. Aroma kan ook, maar is in principe geen echte vanille. Vaak heb je er ook iets minder van nodig.

 2. Kim schreef:

  Waar kan je de ijsjes best in bewaren? Kan je ook een recept nemen voor ijs dat je moet draaien in een ijsmachine? Bedankt! (Deze zien er heerlijk uit trouwens!)

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik deed ze in zakjes, per stuk verpakt. Ik heb geen recept voor een ijsmachine, heb ik zelf namelijk niet 😉

 3. Pepijn (9jaar) en mama Marjolein schreef:

  Wij kunnen in de winkel geen blikje gecondenseerde melk vinden. We hebben nu een literpak houdbare melk gekocht. Dan is de vraag: wat is de inhoudsmaat van een blikje?

  1. Laura Kieft schreef:

   Houdbare melk is een heel ander product en niet geschikt voor dit recept. Gecondenseerde melk vind je meestal bij de Aziatische producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *