Even geleden deelde ik mijn basisrecept voor kaasbroodjes met een heerlijke kaasragout als vulling met jullie. Deze vond ik zó ontzettend lekker, dat ik besloot om er een variatie op te maken. Dat werden deze mini ham-kaas broodjes. Omdat het een kleinere variant kun je ze heel goed serveren tijdens een verjaardag of bij een gezellige borrel. Bij mij vlogen ze letterlijk en figuurlijk als warme broodjes van de serveerschaal af, dus ik kan je aanraden om er voldoende te maken.
Mini ham-kaas broodjes
Mini ham-kaas broodjes
Deze mini ham-kaas broodjes met kaasragout zijn zo ontzettend lekker! En dankzij hun kleine formaat een perfecte borrelhap.
Porties: 22 stuks
Ingrediënten
KAASRAGOUT
- 75 gram ham plakjes
- 50 gram boter
- 90 gram bloem
- 250 ml volle melk
- 50 ml slagroom
- 1 eidooier
- 125 gram oude kaas geraspt
- 2 tl fijne mosterd
- flinke mespunt zout
VERDER NODIG
- 11 plakjes bladerdeeg
- 1 ei losgeklopt
- geraspte kaas ter decoratie
Instructies
-
Snijd de plakjes ham in kleine vierkantjes en bak een paar minuten op in een koekenpan. Zet dan even opzij.
-
Zet een steelpan op het vuur en smelt de boter. Voeg de bloem in één keer toe en verhit twee minuten op zacht – medium vuur, terwijl je goed blijft roeren. Nu heb je officieel een roux.
-
Voeg een scheut melk toe aan je roux en blijf roeren. Voeg dan de rest van de melk in delen toe en laat zachtjes voor enkele minuten koken terwijl je blijft roeren. Doe de geraspte kaas erbij en roer tot het gesmolten is. Haal van het vuur.
-
Meng de eidooier met de slagroom en voeg deze toe aan het kaasmengsel. Roer tot slot de mosterd, het zout, de ham en eventueel wat peper erdoor. Je kaasragout is klaar om verwerkt te worden, maar wacht nog even tot deze verder afgekoeld is (dat werkt makkelijker).
-
Laat de bladerdeegplakjes ontdooien. Doe de ham-kaasragout in een spuitzak met een grote gladde spuitmond. Leg elk plakje bladerdeeg met de plakkerige kant naar boven en snijd doormidden. Spuit op elk bladerdeegplakje een toef kaasragout, hou de zijkanten vrij en spuit iets meer naar één kant van het plakje bladerdeeg zodat je de andere kant er overheen kunt vouwen.
-
Druk de randen stevig tegen elkaar aan en leg alle broodjes op één bakplaat. Bestrijk ze met een losgeklopt ei en bestrooi met de geraspte kaas. Bak de kaasbroodjes in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) goudbruin.
Bewaren
Ik vries de broodjes het liefst meteen in en ontdooi er eentje wanneer ik er zin in heb of bezoek krijg. Het bewaren en opwarmen van deze kleine ham-kaasbroodjes werkt hetzelfde als met bladerdeeghapjes, je leest er hier alles over.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Zal heel lekker zijn.
Mijn vraag is : Kan het ook met half volle melk? Of voegt volle melk heel veel toe aan dit recept?
Met half volle melk kan het ook!
Dit lijkt me ook heel lekker met spekjes in plaats van ham. Of stukjes knakworst.
Kun je verschillende variaties maken.
En wat denk je van champignons en/of paprika/tomaat voor een vegetarische variant.
Heerlijk basisrecept waar eindeloos mee te variëren is met dat wat je lekker vind of net in huis hebt.
Kan je de room vervangen door iets anders?
Kan ik de eieren vervangen? Ik ben namelijk veganistisch
Dat durf ik helaas niet te zeggen. Ga je de ham en kaas vervangen door een veganistisch alternatief? Ik zou graag horen hoe je het hebt gemaakt als het lukt, dat vinden andere lezers vast ook interessant.
Echt super leuk om te maken en erg lekker!
ik vond een fantaschise heerlijk lekker recpten om bij de feestdagen of bij de brunch of bij de film avond te geven
Ziet er heerlijk uit! Dit ga ik zeker maken.