Volkoren ontbijtkoek uit PUUR ZOET

Volkoren ontbijtkoek uit PUUR ZOET
79

Vandaag deel ik een heerlijk recept voor volkoren ontbijtkoek uit het bewuste bakboek PUUR ZOET van Mariette met jullie. Een ongelofelijk lekkere ontbijtkoek die gemaakt is met volkorenmeel. Los van de dadels en de appelstroop is er geen suiker aan toegevoegd en de koek bevat ook geen eieren, olie of boter. Echt een verantwoord tussendoortje of ontbijt! En ook nog eens veganistisch.

Zoals jullie weten werkt en bakt Mariette ook voor Laura’s Bakery en verrast zij jullie hier regelmatig met een gezonder bakrecept, maar haar boek bevat echt alleen maar zulke recepten. Mariette weet precies hoe je een verantwoorde draai aan bakrecepten kunt geven en daarnaast staat haar boek PUUR ZOET bomvol met lactosevrije en glutenvrije recepten (in totaal 80 stuks). Ter ere van de derde druk en tegelijkertijd een nieuwe editie van haar boek mag ik vandaag ook nog eens een exemplaar hiervan aan jullie weggeven! Meedoen? Dat kan door je naam en e-mailadres achter te laten via deze link.

Al eerder deelde ik de heerlijke raw lemon mango bars uit PUUR ZOET, daarbij schreef ik ook een review. De nieuwe paperback editie van PUUR ZOET kost € 22,50 en is onder andere hier verkrijgbaar.

Wil je meer weten over PUUR ZOET en de vernieuwde editie? Lees dan dit artikel op Zoetrecepten.

Foto credit: de foto van deze ontbijtkoek komt uit het boek zelf en is gemaakt door Mariette van Tuyl.

Volkoren ontbijtkoek

Een heerlijke volkoren ontbijtkoek die je in een handomdraai in de oven hebt gezet. Een gezond en vegan tussendoortje!
Porties: 12 plakjes
Cakevorm 25 cm

Ingrediënten

  • 200 gram verse dadels ontpit
  • 4 el appelstroop
  • 250 ml (amandel)melk
  • 300 gram volkorenmeel
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 el kaneel
  • 2 tl bakpoeder
  • Handje gemengde noten

Instructies

  • Week de ontpitte dadels 5 minuten in kokendheet water en giet ze af. Maal ze samen met de appelstroop en melk fijn in de foodprocessor.
  • Meng in een andere kom alle droge ingrediënten samen met een flinke snuf zout. Roer dit met een spatel door het dadelmengsel tot het goed gemengd is en stort in de cakevorm. Verdeel de gemengde noten over de bovenkant van je ontbijtkoek.
  • Bak in 40 – 45 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 160 °C (boven-en onderwarmte). Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel moet afdekken met aluminiumfolie en test met een cakeprikker of de ontbijtkoek gaar is.
Tips

Wikkel de koek als deze nog lauwwarm is in vershoudfolie, dan blijft de ontbijtkoek extra smeuïg.

Bewaren

max. 5 dagen buiten de koelkast of 3 maanden in de vriezer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

29 reacties

  1. Hanaa schreef:

    Klinkt inderdaad heerlijk. Ik heb alles in huis (behalve appelstroop wat ik hier niet kan krijgen dus ik ga voor maple syrup). Vraagje: is dat 200 Gr verse dadels met pit of 200 Gr ontpitte dadels? Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      200 gram ontpitte dadels!

  2. Miranda schreef:

    Ik denk 200 g dadels met pit. Dat zou ik doen in ieder geval. Ontpit zou dat dan 170 g zijn ongeveer. Nogmaals dat zou ik doen, ik denk niet dat het kwaad kan als je er 200 g dadels zonder pit in zou doen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is allebei geen ramp, maar we bedoelden 200 gram zonder pit.

  3. Anne-Marie Sporen schreef:

    Kan ik de dadels vervangen door iets anders?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou kunnen proberen om vijgen of rozijnen te weken en fijn te malen.

  4. Joyce schreef:

    Wat een heerlijk recept!!

  5. Sandra schreef:

    Bet gemaakt en snaakt heerlijk, heb je een tip om hem net wat meer te rijzen, hij is maar lichtjes opgerezen

    1. Sandra schreef:

      Nog tips om het beter te laten rijzen? Had voldoende bakpoeder gebruikt dat is het niet

    2. Laura's Bakery schreef:

      Meer bakpoeder gebruiken! Hou er wel rekening mee dat de structuur nu eenmaal wat steviger is i.v.m. het volkorenmeel.

      1. Sandra schreef:

        Dank je volgende keer naar proberen

  6. Nicole schreef:

    Een heerlijk recept! En vlug gemaakt. 👍👍👍

  7. Marieke schreef:

    Hai Laura,
    Wat een lekker recept! De binnenkant blijft bij mij wat deegachtig. Heb jij een idee hoe dat kan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt alsof het niet helemaal gaar gebakken is. Heb je niks aan het recept veranderd?

      1. Marieke schreef:

        Ja zo leek het inderdaad ook. Nee precies het recept van jou aangehouden.

        1. Hester schreef:

          Ik had dit de eerste keer ook, al langer in de oven gehad maar dat hielp niet. Vandaag heb ik de oven ip hete lucht gezet en vorige keer had ik bakpapier in de vorm en nu niet en nu was hij goed.

          1. Marieke schreef:

            Wat een fijne tips! Ik had beide inderdaad ook. Volgende keer ga ik het ook zo doen. Dank je wel!

          2. Laura's Bakery schreef:

            Zowel Mariette als ik bakken op onder- bovenwarmte en gebruiken gewoon bakpapier in de vorm, dus eigenlijk zou dat het probleem niet kunnen zijn. Maar als het voor jouw oven zo goed werkt, dan super! 😀

  8. Nel schreef:

    een heerlijke koek !! iets meer bakpoeder gebruikt en 50 gram volkorenmeel omgeruild voor boekweitmeel

  9. Wil schreef:

    Wat een heerlijke koek,heb het vanmorgen gebakken . Deze maak ik zeker weer je mist van alles niets ,dus perfect heerlijk 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👍👍👍👍👍

  10. Marley schreef:

    Wat een succes recept! Bedankt voor het delen!

  11. Annick schreef:

    Hi Laura en/of Mariette,

    Op Zoetrecepten kan ik geen reacties achter laten, vandaar hier mijn vraag 🙂
    Ik denk dat ik PUUR ZOET aan ga schaffen, echter vraag ik me iets af. Staan er veel recepten in met havermout ? Ik kan daar namelijk niet tegen 🙁

    Alvast bedankt voor een reactie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Annick, wat leuk! Het boek bevat een combinatie van recepten met ofwel notenmeel (vaak amandelmeel), havermout of juist volkorenmeel. Ook staan er veel tips in hoe je bepaalde ingrediënten kunt vervangen i.v.m. intoleranties. Er staan dus zeker wel recepten in met havermout, maar absoluut niet alleen maar. Havermeel is vaak prima te vervangen door een ander volkorenmeel bijvoorbeeld.

  12. Daphne schreef:

    Vandaag heb ik hem ook gemaakt en was zo snel klaar. Hele huis ruikt heerlijk, heb iets meer koekkruiden toegevoegd. Door de noten ziet het er als een feestje uit 😊

  13. Tina schreef:

    Hoi Laura,

    Ok zou deze koek met iets minder koolhydraten willen bakken. Zou ik het volkorenmeel kunnen vervangen door amandelmeel of kokosmelk?

    1. Laura Kieft schreef:

      Met amandelmeel zul je een compacter resultaat krijgen, met kokosmeel durf ik niet te zeggen of dit lukt.

  14. Tina schreef:

    sorry bedoel kokosmeel 🙃

  15. Sanne schreef:

    Hoi! Ik heb geen foodprocessor.. Zou ik de dadels voor iets anders kunnen vervangen? Bijvoorbeeld meer appelstroop gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat geeft een hele andere smaak. Heb je wel een staafmixer? Je kunt het ook in een kom doen en met een staafmixer fijn blenden samen met het vocht uit het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *