Pannenkoekentaart met citroen-mascarponeroom

Gepost: 1 september 2023 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Pannenkoekentaart met citroen-mascarponeroom
14

Dol op pannenkoeken? Ik ook! Daarom besloot ik een flinke stapel te bakken voor een hele lekkere pannenkoekentaart met citroen-mascarponeroom en vers rood fruit. 

Pannenkoekentaart maken

Een pannenkoekentaart maken is erg makkelijk. Kort door de bocht is het een kwestie van een flinke stapel pannenkoeken bakken, deze laag voor laag besmeren met een lekkere vulling (citroen-mascarponeroom in dit geval, mmm!) en vervolgens versieren met bijvoorbeeld rood fruit. Een kind kan de was doen!

Precies daarom is het maken van deze taart een superleuke activiteit om samen met kinderen te ondernemen. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik dit recept ontwikkeld heb voor Het Kinderbakboek 2. Vandaag deel ik het recept hier op het blog, hoewel er in het boek natuurlijk ook nog handige stap-voor-stap illustraties van de bereiding te vinden zijn, waar mijn kinderbakboeken bekend om staan.

Aangezien pannenkoekentaarten erg in de smaak vallen bij kinderen, kan ik iedereen aanraden om deze taart voor een kinderfeestje te maken. De jarige helpt dan vast en zeker maar al te graag mee met het maken ervan!

Pannenkoekentaart recept

HET KINDERBAKBOEK 2

In het tweede deel van Het Kinderbakboek vind je 30 nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst? De pannenkoekentaart of dino koekjes?

Bestel nu!

 

Afbeelding

Gezellige printables

Bij de aanschaf van Het Kinderbakboek 1 of 2 krijg je automatisch toegang tot de online exclusieve omgeving waar allerlei creatieve printables te vinden zijn. Op dit moment staan er 18 printables online, waaronder kleurplaten, puzzels en gezellige knip- en plakwerkjes die weer gebruikt kunnen worden om baksels te decoreren.

De printables zijn bedoeld ter vermaak tijdens de vakanties, of voor wanneer je een half uur op een baksel dat in de oven staat moet wachten. Niets duurt langer dan wachten op koekjes die in de oven zitten of nog moeten afkoelen. Dat geldt al voor volwassenen, laat staan voor kinderen.

Heb je één van mijn kinderbakboeken al in huis? Dan vind je hierin de inlogcode om toegang te krijgen tot deze online omgeving. Er zijn ook enkele gratis printables te vinden via deze pagina, om je een idee te geven wat je ervan kunt verwachten.

Op de afbeelding hieronder is te zien hoe de instructies voor de bereiding van de pannenkoekentaart in Het Kinderbakboek 2 worden weergegeven in duidelijke stap-voor-stap illustraties.

Pannenkoekentaart maken

Kinderbakboek 2 pannenkoekentaart stap voor stap

Pannenkoekentaart met mascarpone

Bij deze pannenkoekentaart heb ik ervoor gekozen om een vulling op basis van mascarpone en citroen te maken. Ik ben nu eenmaal gek op mascarponeroom en de citroen maakt het geheel lekker fris.

Maar de mogelijkheden zijn oneindig als het aankomt op het vullen van deze taart. Wat dacht je van een pannenkoekentaart met Nutella, stukjes aardbeien en plakjes banaan? Of maak een combinatie van opgeklopte slagroom en geprakt rood fruit, of juist lemon curd.

Je hoort het al, genoeg inspiratie om een volledig bakboek met enkel pannenkoekentaart recepten te vullen. Mocht jij aan het experimenteren slaan, laat in de reacties onder dit artikel dan vooral even weten of het een succes was. Voor inspiratie kun je eens tussen al mijn recepten voor vullingen kijken.

Recepten met pannenkoeken

Zo’n pannenkoekentaart met fruit en mascarponeroom is natuurlijk niet te versmaden, daar kan ik niks tegenin brengen. Maar er zijn nog een stuk meer leuke en feestelijke recepten met pannenkoeken te bedenken. Bijvoorbeeld leuk voor een kinderfeestje, als traktatie of heerlijk als hapje tijdens een verjaardag. Kijk maar eens:

En laten we dan natuurlijk vooral ook niet de klassieke, Hollandse pannenkoeken niet vergeten. Want gewoon met een beetje poedersuiker of stroop vallen die bij iedereen in de smaak!

Pannenkoekentaart mascarpone

Pannenkoekentaart: tips

Kan ik de pannenkoekentaart op voorhand maken?

Ik vind het zelf het meest lekker om de taart op de dag van serveren pas op te bouwen. Je kunt de pannenkoeken in dat geval prima een dag van tevoren al bakken en deze goed afgedekt in de koelkast bewaren. Ook de mascarponeroom kun je op dat moment al maken en in de koelkast bewaren. Op die manier hoef je op de dag van het feestje de taart alleen nog maar op te bouwen.

Kan ik ook kiezen voor meer vulling?

De taart heeft hele dunne laagjes vulling tussen de pannenkoeken. Heb je liever meer vulling? Gebruik dan deze hoeveelheden: 375 ml slagroom, 5 el vanillesuiker, 750 gram mascarpone, rasp van 3 citroenen. 

Je kunt als toevoeging ook nog dunne plakjes aardbei op de room leggen, om en om (dus niet elke laag, maar om elke laag).

Welke pan gebruik jij om pannenkoeken te bakken?

Ik bak pannenkoeken het liefst in deze pannenkoekenpan met een klontje boter. Dat vind ik het lekkerst werken en de boter maakt ze nog lekkerder. Je kunt ook olie of een bakspray gebruiken als je dat prettiger vindt.

Kan ik de pannenkoekentaart invriezen?

Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd. Om die reden zou ik ervoor kiezen om de pannenkoeken los in te vriezen (luchtdicht verpakt tot drie maanden houdbaar) en de citroen-mascarponeroom vers te maken op de dag dat je de taart zou willen eten.

 

Pannenkoekentaart recept

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Recept: pannenkoekentaart met citroen-mascarponeroom

Dol op pannenkoeken? Maak dan dit makkelijke recept voor een lekkere pannenkoekentaart. Perfect voor een kinderfeestje of verjaardag!
Porties: 12 personen

Ingrediënten

Pannenkoeken

  • 600 gram bloem
  • 3 eieren
  • 1,5 liter melk
  • Snuf zout

Citroen-mascarponeroom

  • 500 gram mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 4 el fijne kristalsuiker
  • Rasp van 2 citroenen
  • 250 ml slagroom
  • 2 el fijne kristalsuiker

Topping

  • 250 gram rood fruit

Instructies

Pannenkoeken bakken

  • Doe eieren en melk in een grote kom en mix door elkaar.
  • Voeg bloem en zout geleidelijk toe terwijl je blijft mixen.
  • Verhit een (pannen)koekenpan en smelt er een klontje boter in.
  • Schep met een soeplepel wat beslag in het midden van de pan. Verdeel het beslag over de gehele bodem door de pan even van het vuur te halen en een draaiende, kantelende beweging te maken.
  • Als de bovenkant van de pannenkoek droog is, draai je hem om met een spatel om ook de andere kant goudbruin te bakken.
  • Bak een stapel van ongeveer 18 dunne pannenkoeken tot het beslag op is. Laat ze helemaal afkoelen voordat je er een taart van maakt.

Citroen-mascarponeroom maken

  • Maak de vulling door de mascarpone in een kom even los te roeren. Voeg 150 ml slagroom en 4 el suiker toe en mix op een hoge stand tot het een stevige en stijve vulling is.
  • Spatel het citroenrasp door de room heen tot het goed verdeeld is.
  • Smeer een klein beetje citroenroom op een bord of taartstandaard en leg hier de eerste pannenkoek op.

Pannenkoekentaart opbouwen

  • Klop 250 ml slagroom met 2 el suiker stijf. Zet even opzij.
  • Smeer op de pannenkoek een dun laagje citroen-mascarponeroom, gevolgd door nog een pannenkoek. Ga zo door tot je alle pannenkoeken hebt gestapeld (op de laatste en dus bovenste pannenkoek smeer je geen room).
  • Verdeel de opgeklopte slagroom over de bovenkant van de pannenkoekentaart. Versier de taart met het fruit.
Bewaren

afgedekt in de koelkast is de taart 2 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *