Vroeger hadden we thuis vaak Napolitaanse ijsjes. Dat was een blokje roomijs met de smaken vanille, aardbei en chocola wat je tussen twee wafeltjes deed. De combinatie van die drie smaken zie je wel vaker in gebak voorbij komen, en dat noem je dus Napolitaans. Waarom dat zo is weet ik eigenlijk niet (iemand een idee?) en het wordt ook eigenlijk nooit (meer) zo genoemd. Maar door die combinatie aan smaken en de gedachte aan de ijsjes van vroeger, bedacht ik deze chocolade ijscake met aardbeien. Een Napolitaanse ijscake dus.
BAKTIP: Ik maak dit recept in een springvorm met een diameter van 24 cm. Deze springvorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.
Chocolade ijscake met aardbeien
Ingrediënten
- 1 x het basisrecept voor cake (+ 2 el cacao)
- 400 gram vanille-ijs
- 400 gram aardbeien
Instructies
-
Maak de cakebeslag volgens het basisrecept. Als laatst (of samen met de bloem) voeg je nog 2 eetlepels cacaopoeder toe. Zo simpel is het om beslag te maken voor een chocoladecake.
-
Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven bakvorm.
-
Bak de cake in 50-60 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Laat de cake volledig afkoelen voordat je verder gaat.
-
Wanneer de cake is afgekoeld haal je het ijs uit de vriezer zodat het iets zachter kan worden. Bekleed de bakvorm die je gebruikte om de cake te bakken met bakpapier. Snij de cake horizontaal doormidden en leg de onderste helft weer in de bakvorm.
-
Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukjes. Voor de rand rondom gebruik je (kleine) gehalveerde aardbeien. Druk ze stevig tegen de zijkant van de vorm aan.
-
De rest van de aardbeien spatel je door het zachter geworden ijs. Stort dat in de bakvorm en spatel gelijkmatig uit. Plaats de bovenkant van de cake op de taart, dek hem af met folie en zet hem voor minstens 4 uur terug in de vriezer. Ik heb hem de hele nacht laten staan.
-
Haal de taart ongeveer 10-15 minuten voor serveren uit de vriezer, zo is hij makkelijker aan te snijden.
Wat een plaatje, ziet er onwijs lekker uit!
Ziet er echt lekker uit . Goed misschien voor mijn zestigste verjaardag Laura ,die komt eraan .
Wat ik nog wilde weten over de appelflappen wordt dit ook gevuld met pudding en krieken of alleen krieken . Kriekenflappen bestaan ook ? Of moet je het kriekennat heel sterk indikken dan ?
Ik vul ze alleen met appel, maar in principe kun je van alles gebruiken. Het sap/nat zou ik niet gebruiken omdat het bladerdeeg dan niet goed gaar wordt.
Wauw! Die ziet er geweldig lekker uit! Supermooi is die geworden zeg! Lekker dessert voor deze heerlijke zomerse dagen. 🙂
Wat ziet dit er goed uit!
Ziet er heerlijk uit! Ik zit al hard na te denken wanneer ik deze ijstaart eens kan maken.
Hoi!
Ik wil de taart zo gaan maken voor ons 12,5 jarig huwelijksfeest…kan ik de taart 5 dagen in de vriezer bewaren??
Gr dominique
Ja hoor, dat kan prima
Ziet er lekker uit! Hoe lang zou je de taart in de vriezer kunnen bewaren?
Tot wel 3 maanden, mits je hem goed verpakt.
Ik heb de ijscake vandaag gemaakt en hij is prima gelukt. Moest alleen wel wat langer dan 4 uur in de vriezer; bij het aansnijden na 4 uur vriezer droop het ijs er uit. Verder zijn de aardbeien natuurlijk ook bevroren, en dat is eigenlijk niet zo lekker.
Hoi, als je de ijscake in de vriezer legt… kan de vorm dat wel hebben? Gaar het dan niet roesten?
Beetje rare vraag, maar heb mij dat altijd afgevraagd..
Groetjes!
Nee hoor, dat kan prima.