Chocolate chip koffie muffins

22 augustus 2013
47

chocolate chip koffie muffins 3a

Deze chocolate chip koffie muffins zijn ideale muffins voor de grote trek! Geen muffins die op luchtige cakejes lijken maar gewoon echt de muffins zoals ze bedoeld zijn, met een broodachtige structuur. Waar ze in het buitenland dit soort muffins  met een kop koffie als ontbijt nemen hou ik het toch liever bij een muffin als tussendoortje. En dan een tussendoortje voor de knorrende maag. Want vullen dat doen ze! Deze muffins hebben geen overheersende koffiesmaak, meer een vleugje. Vooral de chocolate chips vallen op in deze muffin. Ze zijn ook lekker makkelijk te maken, er komt geen mixer aan te pas. Iets wat ik ideaal vind aan het maken van muffins.

chocolate chip koffie muffins 2a

chocolate chip koffie muffins 4a

chocolate chip koffie muffins 5a

Chocolate chip koffie muffins

Deze chocolate chip koffie muffins zijn de ideale muffins voor de grote trek. Lekkere muffins met een vleugje koffie, hier lees je het recept.
Porties: 12 muffins

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 120 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el koffiepoeder
  • snuf zout
  • 150 gram chocolate chips (en een beetje extra)
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 120 ml plantaardige olie
  • 2 tl vanille extract

Instructies

  • Neem twee kommen. In kom één doe je alle droge ingrediënten: bloem, suiker, bakpoeder, koffiepoeder, zout en chocolatechips. In kom twee doe je de eieren, melk, olie en vanille extract.
  • Voeg de inhoud van deze twee kommen bij elkaar en spatel dit voorzichtig (maximaal 12 roer bewegingen) tot een beslag. Je ziet meestal nog klonten en dat is prima. De muffins zijn al stevig genoeg van zichzelf, door meer te spatelen worden ze nog compacter.
  • Schep met een ijslepel het beslag in de vormpjes en strooi de extra chocolate chips hier overheen.
  • Bak de muffins in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Tips

Deze muffins zijn vooral chocolate chip met een vleugje koffie. Ben je een grote koffieliefhebber? Verdubbel dan gerust de hoeveelheid koffiepoeder.

Bewaren

De muffins bewaar je in een afgesloten trommel. Zo blijven ze een week goed.

chocolate chip koffie muffins 1a

Lekker kopje koffie erbij en smullen maar!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

33 reacties

  1. Trudy schreef:

    Het ziet er erg lekker uit.
    En mooi verzorgd ook!
    Bestaan er ook hartige Muffins?
    Zoiets als een mini quiche?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, die bestaan ook! Kijk hier maar eens: http://www.laurasbakery.nl/category/hartige-muffins/
      Liefs, Laura

  2. Rensina Steursma schreef:

    HoiHoi,
    Zou je misschien willen reageren om mijn vraag op mijn laatste blogpost?
    Ik zie bij jou altijd zulke leuke dingen tegen komen.
    Wie weet kun jij me verder helpen.
    Alvast bedankt,
    Groetjes Rensina

  3. Simone schreef:

    Heerlijk… Ik kan me mijn eerste keer muffins maken nog herinneren.. Ik vrolijk kloppen en mixen en bleef over met verschrikkelijke muffins…:) Ach aldoende leert men hè…

  4. Jennuz schreef:

    Hoi Laura,

    Lijkt me heerlijk.
    Zou ik de plantaardige olie ook kunnen vervangen door (gesmolten) roomboter en zo ja door hoeveel? Ik hou namelijk niet van cupcakes of muffins met olie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan! Neem dan gewoon 120 gram boter die je laat smelten en afkoelen.
      Liefs, Laura

  5. Joke schreef:

    Zo lekker en zo mooi en echt hoe een muffin hoort te zijn !!!
    Prachtig gemaakt en je foto’s zijn wederom mooi en sfeervol,
    Je zou er zo bij aanschuiven.

    Liefs, Mam ♥

  6. Alide schreef:

    Hey!

    Ik vroeg me af: waar koop jij je chocolate chips en koffiepoeder?

    Groetjes, Alide
    ps. je site is echt geweldig! 😀 Supermooi en handig. Ik heb een paar weken geleden mijn Kitchenaid keukenmachine gekocht en heb er al heel wat van je recepten mee geprobeerd!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Alide,
      Oh wat heerlijk zo’n Kitchenaid, staat ook hoog op mijn lijstje! Koffiepoeder koop ik in de supermarkt, dat heb je in potten of staafjes. Gewoon oploskoffie zeg maar. Chocolate chips haal ik bij Makro, maar daar kan niet iedereen heen. Het zijn gewoon zakken callebaut chocolade die ik gebruik, kun je vaak ook vinden bij taartdecoratiewinkels. Maar een reep in stukjes hakken werkt ook prima hoor!
      Liefs, Laura

      1. Alide schreef:

        Hoi! Bedankt voor alle tips! 🙂 Gelukkig ken ik iemand die wel zo’n pasje heeft, dan geef ik gewoon een boodschappenlijstje mee! 😉

      2. Anna Faber schreef:

        Gebruik je dan bakvaste druppels of gewone?

      3. Anna Faber schreef:

        En is het pure chocolade?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik heb hier gewone pure chocola gebruikte, maar bakvaste kunnen ook prima.

  7. Anoeska schreef:

    Dat ziet er heerlijk uit! Leuk idee om er wat koffiepoeder doorheen te doen. Deze ga ik zeker een keer uitproberen, mijn vriend is gek op koffie en cupcakes dus een combinatie ervan is zeker welkom. 🙂

  8. Bibi schreef:

    Heeyy,

    Ik mag geen suiker en koemelk. En ik dacht misschien hebben meer mensen last van dit probleem of willen ze het gewoon niet eten. Dus heb ik misschien nog een paar handige tips (ik hou zelf heeel erg van muffins bakken)
    -suiker kan je vervangen door: honing, vruchtensuiker of palmsuiker (je hebt nog meer vervangers maar die weet ik zo niet)
    -melk kan je vervangen door: geitenmelk, sojamelk, rijstenmelk en volgensmij ook soms door water.

    Hihi, ik vind alles hier heel lekker!!! Heb je alle recepten zelf bedacht ?

    Groetjes !!! Bibi

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een handige tips, dankjewel!
      Bijna alle recepten heb ik inderdaad zelf bedacht, inspiratie haal ik overal vandaan.
      Als ik het recept niet zelf heb bedacht staat dit er altijd bij 🙂
      Liefs, Laura

  9. Anna Faber schreef:

    Nog een vraagje 😉 Wil het binnenkort proberen, maar heb moeite met Vanille Extract vinden ergens… Kan je dit ook vervangen door bijv. vanille poeder?

    1. Laura's Bakery schreef:

      je zou ook vanillesuiker of aroma kunnen gebruiken. Dan heb je wel iets meer nodig omdat dit minder sterk is.

  10. Emma schreef:

    Ik heb dit geprobeert te maken, maar het ging helemaal mis! Erg jammer dit.

    1. Laura schreef:

      heb je je helemaal aan het recept gehouden en alles goed afgewogen? Het is zo lastig te zeggen waar het mis is gegaan.

  11. Ellen schreef:

    Hallo Laura,

    Hoeveel is het in gram voor 2 theelepel bakpoeder die jij gebruikt in de muffins?

    1. Laura schreef:

      Ik weeg het eerlijk gezegd nooit in grammen af, ik denk zo’n 6 gram.

  12. Ik heb de Minimuffins vorm moet ik dan dezelfde hoeveelheid aanhouden en hoelang moeten ze dan in de oven

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan kun je er nog meer maken met dit recept. Temperatuur blijft hetzelfde, baktijd zal zo’n 10-12 minuten zijn.

  13. Carola schreef:

    Hoi Laura misschien een domme vraag, maar je geeft in dit recept aan ‘plantaardige olie’. In een ander recept zag ik zonnebloemolie. Welke plantaardige olie gebruik jij in dit recept? Ik hoor het graag! Groetjes Carola

    1. Laura Kieft schreef:

      zonnebloemolie inderdaad 🙂

  14. Lin schreef:

    Beste Laura,

    Ik maak graag recepten van jouw website, je beschrijft ze duidelijk en het resultaat is altijd heel goed! Dit recept wil ik ook eens proberen. Nu heb ik geen oploskoffie en vraag me af of ik het recept met een kopje koffie of espresso kan maken. Om de verhouding tussen droge en natte ingrediënten niet te veel te veranderen, dacht ik de hoeveelheid melk te verminderen met de hoeveelheid koffie. Zou dat kunnen? En zo ja, heb je een idee of ik beter reguliere koffie of een kopje espresso kan gebruiken (of 2)? Vriendelijke groet en alvast bedankt voor het meedenken.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou dan inderdaad een deel van de melk vervangen door (sterke) koffie.

  15. Brenda schreef:

    Beste Laura,

    Wat een geweldig recept! Ik zou dit graag willen maken, maar heb helaas geen donkerbruine basterdsuiker. Kan ik ook lichtbruine basterdsuiker of fijne kristalsuiker gebruiken?

    Groetjes en alvast bedankt voor je hulp!

    Brenda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lichtbruine basterdsuiker zal in principe ook prima werken.

      1. Brenda schreef:

        En fijne kristalsuiker?

  16. Yentl schreef:

    Mijn muffins zijn redelijk droog. Weet jij wat ik hieraan kan doen of hoe het komt dat ze zo droog zijn.
    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk heb je ze dan te lang gebakken, of te heet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *