Door Lian – Ja hoor, we gaan gewoon lekker door met het volgende koekje van onze Nederlandse koekjes week. We naderen helaas alweer het einde van de week, maar dat moet de pret niet drukken. Het zesde koekje is natuurlijk de sprits en aan mij de eer om dit gouden koekje te maken, fotograferen en op te eten. Tijdens deze koekjesweek moest ik zelf ook veel denken aan Heel Holland Bakt, omdat zij ieder seizoen wel een typisch Nederlandse baksels als technische opdrachten erbij hebben zitten. Het stond mij van een paar jaar geleden bij dat het spuiten van deze koekjes een hele opgave kon zijn. Nu ik daarop voorbereid was zul je denken dat ik daar dan ook rekening mee hield.
Ik was echter mevrouw ongeduld en besloot niet te wachten tot mijn boter op kamertemperatuur was. Geloof me als ik zeg dat ik alsnog heb kunnen wachten, want met koude boter kun je gewoon geen spritsen spuiten. Leer van deze wijze les, want ondanks dat zijn dit hele makkelijke en lekkere koekjes om te maken. Waar wacht je nog op? Bakken maar!
Spritsen
Ingrediënten
- 150 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
- 100 gram witte basterdsuiker
- rasp van ½ citroen
- 25 gram losgeklopt ei
- 200 gram (Zeeuws) bloem*
- snufje zout
Extra benodigdheden
- spuitzak
- gekarteld spuitmondje
Instructies
- Doe de boter en de basterdsuiker in de kom van een staande mixer en mix tot een romig geheel, ongeveer 2-3 minuten. Voeg nu de overige ingrediënten toe en mix nogmaals voor enkele minuten tot alles vermengd is en je een samenhangend deeg hebt.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verwarm de oven voor op 180 C° (boven- en onderwamte).
- Doe het deeg in de spuitzak met gekartelde spuitmond (1M bijvoorbeeld, de spuitmond moet in ieder geval groot genoeg zijn) en spuit jouw gewenste sprits op het bakpapier. Gebruik voor iedere sprits hetzelfde formaat en dezelfde vorm, zodat de baktijd voor ieder koekje gelijk is. Ik spoot twee lijnen van zo’n 8-10 cm tegen elkaar aan. Maar je kunt natuurlijk ook de bekende s-vorm spuiten.
- Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin. De baktijd is afhankelijk van het formaat, maar een goed gebakken sprits herken je aan de randjes die mooi goudbruin zijn geworden en het koekje zelf goudgeel is.
Net zoals bij de jodenkoeken heb ik Zeeuws bloem tussen haakjes gezet. Men raadt bij vele Nederlandse koekjes aan om Zeeuws bloem te gebruiken, dit zou ze extra bros moeten maken. Zelf heb ik zonder Zeeuws bloem beide koeken gemaakt en was ik zeer tevreden over het resultaat. Ik laat de keuze dus aan jou of je met gewoon bloem of met Zeeuws bloem aan de slag gaat, vandaar de haakjes.
Ik heb al de hele week trek in spritsen, dus dit recept ga ik snel proberen!
Verrukkelijk en dan met en heerlijke kop thee er bij!
Xus,
Car
Dit wil ik ook gaan proberen want echte botersprits kun je bijna nergens meer kopen. Margarine of palmvet wel.
Maar als beginnend bakker weet ik nooit goed welke mixer ik moet gebruiken. Voor brood gebruik ik uiteraard de deeghaak en voor slagroom de mixer.
Waar ik de Klopper voor moet gebruiken weet ik eigenlijk niet.
Moet ik voor dit recept de bolmixer gebruiken?
Ik denk dat je wel iets zult hebben aan dit artikel: http://www.handigebaktips.nl/welk-opzetstuk-van-de-mixer-gebruik-je-voor-welk-deegbeslag/
Ja geweldig, bedankt voor de tip.
Ik had dus ook geen geduld met de boter. Ook heel eigenwijs tóch gebruikt terwijl het nog niet op kamertemperatuur was. Tja, dan gaat je deeg niet door de spuitzak inderdaad.
Uiteindelijk toch allerlei gedrochten op het bakblik weten te krijgen.
Ik heb de baktijd steeds met 5 minuten verlengd omdat de koeken aan de binnenkant zacht bleven. Wist ik veel dat dat harder wordt naarmate ze afkoelen ! Nu zijn ze net iets te hard. Maar ze smaken heerlijk !!
Dit recept ga ik zeker nog een keer proberen met alle tips en wijsheden die ik nu écht ga opvolgen.
Ik krijg de spritsen helaas niet krokant, ze blijven zacht en dan is het net alsof ze oud/taai zijn. Ik ga het later nog eens een keer proberen.
Maar heb je soms enig idee hoe dat zou kunnen komen? Spritsen moeten toch gewoon krokant zijn?
Ze horen inderdaad lekker bros te zijn. Misschien hebben ze gewoon nog wat extra tijd nodig in de oven. Ze komen wel zacht uit de oven, maar bij het afkoelen worden ze hard/krokant.
Hoi Laura,
Kan ik de spritsen ook met lichte bastard suiker maken? Ik zie nu met dat de witte op is. ☹️
Groeten,
Lia
Dat kan, maar dan worden ze wel iets donkerder en karamelachtiger van smaak.
Hoi Laura,
Kan ik met dit recept ook letters/ vormpjes maken? Net als met suikerkoekjes. Of lopen deze dat wat uit als ik ze bak?
Alvast bedankt!
Het is een spuitdeeg dat wat uitloopt, maar je zou er wel letters en figuren mee kunnen spuiten. Uitrollen en uitsteken gaat niet.
Zou je de bloem ook kunnen vervangen door amandelmeel om het iets koolhydraatarmer te maken?
Je kunt ermee experimenteren, maar of het in dit recept lukt kan ik niet garanderen.
Ik heb voor de 2e keer de spritsen gemaakt. En met de boter op kamertemperatuur krijg ik ze nog steeds niet door de spuitzak. Ik zit nu te denken om de boter een beetje te smelten, misschien dat het dan lukt. Of misschien iets minder bloem. Ze smaken in ieder geval wel goed 😉
Ik maak de boter even extra zacht in de magnetron en dan gaat het goed.
Al de derde keer dat ik ze maak, heel lekker! Vorige keer kreeg ik ze niet goed uit de spuitzak, alhoewel de boter op kamertemperatuur was… Deze keer een beetje melk toegevoegd en ze zijn nog steeds even lekker!
Lekkere spritsjes! Wel maar een deel in gekartelde vorm. Spuitzak sprong ! 🙂 de rest in platgedrukt bolletjes op de bakplaat… Ook lekker….
Wat bedoel je met 25 gram ei?
Precies zoals het er staat, 25 gram van een ei. Dus niet een heel ei.
Hallo,
Ik heb deze recept 2 keer geprobeerd te maken maar, toen ik het in de spuitzak had gedaan toen kreeg ik het deeg er niet meer uit gedrukt..
Maar ze smaken wel heerlijk.
Heb je een tip voor dit probleem?
groetjes van Fleur
Was het niet te koud want dan is het slecht uit de spuitzak te krijgen.
Maar het deeg was niet koud maar op kamertemperatuur.
Ik maak het altijd een beetje warmer zodat het beter uit de zak gaat.
Hier ook ruzie met het deeg omdat het niet te spuiten was. Ik had de boter wat laten smelten maar dan nog lukte het niet. Uiteindelijk melk erbij gedaan en toen ging het iets beter. Helaas had ik ruzie met de spuitzak dus maar hoopjes gemaakt. Ze staan in de oven dus ben heel benieuwd of ze lukken
Ze smaken echt heerlijk. Ook al zien ze niet als spritsen uit, ze smaken er precies naar
Net met de kinders de spritsen gemaakt. Wel gewacht tot de boter heel erg zacht was, maar het ging alsnog niet door de spuitzak. Helaas… de dames waren te ongeduldig, dus nu maar donkere ‘klonten’. Want ook de witte/lichte suiker was op, dus bruine suiker gebruikt…
Ach… het deeg was lekker 😉
Tip is grasboter (van campina) werkt heel goed voor dit recept denk ik, deze word mooi zacht.
Hey! Ik wil graag de citroen vervangen door vanille extract. Enig idee hoeveel ik nodig heb voor zo’n lading?
1 tl is denk ik al voldoende.
Bedankt!
Inderdaad niet uit de spuitzak te krijgen..deeg uit de spuitzak gehaald, rolletjes met de hand gedraaid en twee of drie rolletjes tegen elkaar gelegd.
Zachtjes ingedrukt met de platte kant van een vork, en ze lijken aardig veel op spritsen ! 😀
Ze zijn in ieder geval overheerlijk ! 😉
Het is een wrijfdeeg en zie de meeste het alleen met de mixer doen.
Je kan het wel met de mixer doen,
Maar zodra het door elkaar zit even een minuut of 2 met de hand over het aanrecht wrijven,
Zo krijg je het ook makkelijker door de spuitzak heen 😉
Ik doe het zelf liever in zijn geheel op het aanrecht,
Lekker kliederen.
Leuk toch om te maken maar ze bleven erg smal,ondanks ik het grootste spuitmondje heb gebruikt,en super lekker,ik heb een half theelepel je bakpoeder voor het brosse toegevoegd.
G de avond kunnen de spritsen ook met een bakijzer gebakt wordt?
Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, ik heb het niet getest. Ik hoor het graag als je het probeert!
Ben 72 jaar en probeer al vanaf mijn jeugd spritsjes te bakken. Nu eindelijk met dit recept vorige week gelukt.
Vandaag de tweede x bakken, ze waren heerlijk.
Dank je wel voor het delen van dit recept. 🌺🌺
Wat leuk dat dit zo’n geslaagd recept is. Veel bakplezier nog ermee!
Mijn kinderen hebben ze daarnet ook gemaakt maar tijdens het bakken is de vorm volledig verdwenen. Het zijn platte koekjes geworden.
Wat doen ze verkeerd?
Was de boter misschien té zacht? Lees: bijna gesmolten?
Net samen met mijn 3-jarige dochter gemaakt. Fantastisch! Boter was alleen iets te hard op kamertemperatuur, dus ik heb de kom met deegmix in een grotere kom met water op 40C laten staan tot het zacht genoeg was (niet te heet want dan gaat je ei al aan het werk). Het is jammer dat je hier geen foto’s kunt plaatsen.
Dank voor het recept! Wij zijn al jaren een grote fan van je site😁
Wat goed bezig en dank voor de leuke complimenten 😀
Hey, wij hebben net deze spritsen gemaakt maar het zijn platte koekjes geworden weet jij mischien wat we de volgende keer anders kunnen doen?
Heb je het recept en de ingrediënten volledig gevolgd? Waren ze na het bakken platter dan toen je ze opspoot of bedoel je dat de hele vorm was verdwenen?
2x geprobeerd en het deeg is niet uit de spuitzak te krijgen. Het was zelf zo erg dat mijn spuitzak kapot sprong. Heb het deeg uit frustratie maar op de bakplaat gegooid en zo gebakken. Heel jammer is al het zoveelste recept voor spritsen en er is er geen een waar het deeg uit de spuitzak wil komen.
Wat vervelend! Heb je wel boter op kamertemperatuur gebruikt? Wellicht was je spuitmondje te klein, dan kan het deeg er een stuk lastiger uitkomen.