Ja hoor, we gaan gewoon lekker door met het volgende koekje van onze Nederlandse koekjes week: spritsen. We naderen helaas alweer het einde van de week, maar dat mag de pret niet drukken want jullie kunnen nog erg vaak aan de slag met de lekkere recepten die online zijn gekomen.
Zo bak je de beste spritsen
Tijdens deze koekjesweek moest ik regelmatig denken aan Heel Holland Bakt, omdat zij ieder seizoen een typisch Nederlandse baksel als technische opdracht erbij hebben zitten. Ook spritsen hebben de revue gepasseerd.
Wat spritskoekjes onder andere bijzonder maakt is dat je ze met een spuitzak op je (met bakpapier beklede) bakplaat moet spuiten. Het stond mij van Heel Holland Bakt een paar jaar geleden nog bij dat het spuiten van deze koekjes een hele opgave kan zijn.
Nu ik daarop voorbereid was zul je denken dat ik daar dan ook rekening mee hield. De eerste keer dat ik met spritsen aan de slag ging was ik echter mevrouw ongeduld en besloot niet te wachten tot mijn boter op kamertemperatuur was. Geloof me als ik zeg dat ik alsnóg heb moeten wachten, want met koude boter kun je simpelweg geen spritsen spuiten.
BAKTIP: Om de typische banen van de sprits te krijgen, gebruik je een spuitzak en spuitmondje (bijvoorbeeld 1M).
Gelukkig kunnen jullie leren van mijn lessen en ga ik je hieronder al mijn tips geven om de beste spritsen te bakken en leg uit wat een wrijfdeeg is.
Meer spritsen recepten
Ik heb al de hele week trek in spritsen, dus dit recept ga ik snel proberen!
Verrukkelijk en dan met en heerlijke kop thee er bij!
Xus,
Car
Dit wil ik ook gaan proberen want echte botersprits kun je bijna nergens meer kopen. Margarine of palmvet wel.
Maar als beginnend bakker weet ik nooit goed welke mixer ik moet gebruiken. Voor brood gebruik ik uiteraard de deeghaak en voor slagroom de mixer.
Waar ik de Klopper voor moet gebruiken weet ik eigenlijk niet.
Moet ik voor dit recept de bolmixer gebruiken?
Ik denk dat je wel iets zult hebben aan dit artikel: http://www.handigebaktips.nl/welk-opzetstuk-van-de-mixer-gebruik-je-voor-welk-deegbeslag/
Ja geweldig, bedankt voor de tip.
Ik had dus ook geen geduld met de boter. Ook heel eigenwijs tóch gebruikt terwijl het nog niet op kamertemperatuur was. Tja, dan gaat je deeg niet door de spuitzak inderdaad.
Uiteindelijk toch allerlei gedrochten op het bakblik weten te krijgen.
Ik heb de baktijd steeds met 5 minuten verlengd omdat de koeken aan de binnenkant zacht bleven. Wist ik veel dat dat harder wordt naarmate ze afkoelen ! Nu zijn ze net iets te hard. Maar ze smaken heerlijk !!
Dit recept ga ik zeker nog een keer proberen met alle tips en wijsheden die ik nu écht ga opvolgen.
Ik krijg de spritsen helaas niet krokant, ze blijven zacht en dan is het net alsof ze oud/taai zijn. Ik ga het later nog eens een keer proberen.
Maar heb je soms enig idee hoe dat zou kunnen komen? Spritsen moeten toch gewoon krokant zijn?
Ze horen inderdaad lekker bros te zijn. Misschien hebben ze gewoon nog wat extra tijd nodig in de oven. Ze komen wel zacht uit de oven, maar bij het afkoelen worden ze hard/krokant.
Hoi Laura,
Kan ik de spritsen ook met lichte bastard suiker maken? Ik zie nu met dat de witte op is. ☹️
Groeten,
Lia
Dat kan, maar dan worden ze wel iets donkerder en karamelachtiger van smaak.
Hoi Laura,
Kan ik met dit recept ook letters/ vormpjes maken? Net als met suikerkoekjes. Of lopen deze dat wat uit als ik ze bak?
Alvast bedankt!
Het is een spuitdeeg dat wat uitloopt, maar je zou er wel letters en figuren mee kunnen spuiten. Uitrollen en uitsteken gaat niet.
Zou je de bloem ook kunnen vervangen door amandelmeel om het iets koolhydraatarmer te maken?
Je kunt ermee experimenteren, maar of het in dit recept lukt kan ik niet garanderen.
Ik heb voor de 2e keer de spritsen gemaakt. En met de boter op kamertemperatuur krijg ik ze nog steeds niet door de spuitzak. Ik zit nu te denken om de boter een beetje te smelten, misschien dat het dan lukt. Of misschien iets minder bloem. Ze smaken in ieder geval wel goed 😉
Ik maak de boter even extra zacht in de magnetron en dan gaat het goed.
Al de derde keer dat ik ze maak, heel lekker! Vorige keer kreeg ik ze niet goed uit de spuitzak, alhoewel de boter op kamertemperatuur was… Deze keer een beetje melk toegevoegd en ze zijn nog steeds even lekker!
Lekkere spritsjes! Wel maar een deel in gekartelde vorm. Spuitzak sprong ! 🙂 de rest in platgedrukt bolletjes op de bakplaat… Ook lekker….
Wat bedoel je met 25 gram ei?
Precies zoals het er staat, 25 gram van een ei. Dus niet een heel ei.
Hallo,
Ik heb deze recept 2 keer geprobeerd te maken maar, toen ik het in de spuitzak had gedaan toen kreeg ik het deeg er niet meer uit gedrukt..
Maar ze smaken wel heerlijk.
Heb je een tip voor dit probleem?
groetjes van Fleur
Was het niet te koud want dan is het slecht uit de spuitzak te krijgen.
Maar het deeg was niet koud maar op kamertemperatuur.
Ik maak het altijd een beetje warmer zodat het beter uit de zak gaat.
Hier ook ruzie met het deeg omdat het niet te spuiten was. Ik had de boter wat laten smelten maar dan nog lukte het niet. Uiteindelijk melk erbij gedaan en toen ging het iets beter. Helaas had ik ruzie met de spuitzak dus maar hoopjes gemaakt. Ze staan in de oven dus ben heel benieuwd of ze lukken
Ze smaken echt heerlijk. Ook al zien ze niet als spritsen uit, ze smaken er precies naar
Net met de kinders de spritsen gemaakt. Wel gewacht tot de boter heel erg zacht was, maar het ging alsnog niet door de spuitzak. Helaas… de dames waren te ongeduldig, dus nu maar donkere ‘klonten’. Want ook de witte/lichte suiker was op, dus bruine suiker gebruikt…
Ach… het deeg was lekker 😉
Tip is grasboter (van campina) werkt heel goed voor dit recept denk ik, deze word mooi zacht.
Hey! Ik wil graag de citroen vervangen door vanille extract. Enig idee hoeveel ik nodig heb voor zo’n lading?
1 tl is denk ik al voldoende.
Bedankt!
Inderdaad niet uit de spuitzak te krijgen..deeg uit de spuitzak gehaald, rolletjes met de hand gedraaid en twee of drie rolletjes tegen elkaar gelegd.
Zachtjes ingedrukt met de platte kant van een vork, en ze lijken aardig veel op spritsen ! 😀
Ze zijn in ieder geval overheerlijk ! 😉
Het is een wrijfdeeg en zie de meeste het alleen met de mixer doen.
Je kan het wel met de mixer doen,
Maar zodra het door elkaar zit even een minuut of 2 met de hand over het aanrecht wrijven,
Zo krijg je het ook makkelijker door de spuitzak heen 😉
Ik doe het zelf liever in zijn geheel op het aanrecht,
Lekker kliederen.
Leuk toch om te maken maar ze bleven erg smal,ondanks ik het grootste spuitmondje heb gebruikt,en super lekker,ik heb een half theelepel je bakpoeder voor het brosse toegevoegd.
G de avond kunnen de spritsen ook met een bakijzer gebakt wordt?
Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, ik heb het niet getest. Ik hoor het graag als je het probeert!
Ben 72 jaar en probeer al vanaf mijn jeugd spritsjes te bakken. Nu eindelijk met dit recept vorige week gelukt.
Vandaag de tweede x bakken, ze waren heerlijk.
Dank je wel voor het delen van dit recept. ??
Wat leuk dat dit zo’n geslaagd recept is. Veel bakplezier nog ermee!
Mijn kinderen hebben ze daarnet ook gemaakt maar tijdens het bakken is de vorm volledig verdwenen. Het zijn platte koekjes geworden.
Wat doen ze verkeerd?
Was de boter misschien té zacht? Lees: bijna gesmolten?
Net samen met mijn 3-jarige dochter gemaakt. Fantastisch! Boter was alleen iets te hard op kamertemperatuur, dus ik heb de kom met deegmix in een grotere kom met water op 40C laten staan tot het zacht genoeg was (niet te heet want dan gaat je ei al aan het werk). Het is jammer dat je hier geen foto’s kunt plaatsen.
Dank voor het recept! Wij zijn al jaren een grote fan van je site?
Wat goed bezig en dank voor de leuke complimenten 😀
Hey, wij hebben net deze spritsen gemaakt maar het zijn platte koekjes geworden weet jij mischien wat we de volgende keer anders kunnen doen?
Heb je het recept en de ingrediënten volledig gevolgd? Waren ze na het bakken platter dan toen je ze opspoot of bedoel je dat de hele vorm was verdwenen?
2x geprobeerd en het deeg is niet uit de spuitzak te krijgen. Het was zelf zo erg dat mijn spuitzak kapot sprong. Heb het deeg uit frustratie maar op de bakplaat gegooid en zo gebakken. Heel jammer is al het zoveelste recept voor spritsen en er is er geen een waar het deeg uit de spuitzak wil komen.
Wat vervelend! Heb je wel boter op kamertemperatuur gebruikt? Wellicht was je spuitmondje te klein, dan kan het deeg er een stuk lastiger uitkomen.
Niet te veel in de spuitzak, grote spuitmond en in de hand verwarmen. Geduld, en de spuitmond vasthouden.
In mijn recept zit een beetje melk. Dat zou je aan dit recept kunnen toevoegen, plusminus 20 ml. Voordat je het deeg in de spuitzak doet eventueel nog even kneden met de hand.
De Sprits is geen Hollands koekje maar dit maakt het natuurlijk niet minder lekker:)
Al vaak spritsen gemaakt, eerste keer dit recept. Amaai, zalig! Ze zijn echt super bros en knapperig. Ik heb ze met soja boter gemaakt en ze zijn zo zelfs lekkerder en brosser dan met roomboter.
Bedankt voor het top recept!
Vanmorgen de spritsen gemaakt met de oudste. Boter was echt goed zacht, wat ook wel nodig was inderdaad. Het spuiten moeten we nog een beetje oefenen. Dat viel best tegen. Maar…. Ondanks dat de vorm niet perfect was zijn ze echt heel goed gelukt. Super luchtig en bros. En ik had gewoon patent bloem. Heerlijk ook met het vleugje citroen. Dit ga ik zeker vaker maken!
Hi Laura, Heb dit recept al 2 keer geprobeerd, en ze waren lekker, maar ik had beide keren zoveel moeite om het deeg uit de spuitzak te krijgen. Jij adviseert 1M, maar van welk merk? En hoe groot is die dan/hoe groot is het gat?
Dank alvast voor je antwoord!
groeten
Manon
Is de boter wel altijd goed om kamertemperatuur? 1M is altijd hetzelfde, maar als het niet goed werkt kun je wel een groter spuitmondje gebruiken.
Ik heb ze nu al paar keer gemaakt. Mijn oma van 88 vindt ze nog lekkerder dan van de bakker dus ik maak ze met plezier voor haar. Met een half uurtje zijn ze al klaar, dus ideaal om in de ochtend te maken voor als je in de middag visite krijgt. Ik gebruik een spuitmondje met grote opening en inderdaad zachte roomboter op kamertemperatuur. Dan is het goed te doen met opspuiten.
Net uw recept gebruikt, ik heb er wat verse vanille bij gedaan en perfect!
Prima recept, maar ze hebben zout nodig.
Hoi Laura, ik heb je spritsen een keer gemaakt met een lichte spuitzak, ik kreeg het deeg er echt niet uit, was een geknoei, heb het toch voor elkaar gekregen om het deeg op de bakplaat te krijgen, het zag er niet uit, maar het was erg lekker, dus je recept is geslaagd, nu zou ik graag van je willen weten welke spuitzak jij gebruikt, ik wil ze erg graag weer maken.
Vroeger (lang geleden) had ik een metalen cilinder met een houten soort deegroller erin, deeg ging erin, en dat ging er prima doorheen, met natuurlijk verschillende uiteinden, dat was uitstekend, jammer maar ik heb hem niet meer. Misschien kun jij uitleggen welke spuitzak jij gebruikt, alvast bedankt voor je antwoord!
Ik gebruik verschillende, maar hier deel ik er meer over (is wel een ouder artikel): https://www.laurasbakery.nl/wegwerp-spuitzakken/
Hoi Laura, ik zou graag voor een feestje verse spritsen serveren, maar ik heb geen tijd die middag om het beslag te maken. Is het mogelijk om het beslag de dag ervoor te maken, en dat ik die dan net voor het feestje in de oven doe? Zo ja, hoe moet je het beslag bewaren? Alvast bedankt voor je antwoord!
Ik vermoed dat het deeg dan te hard wordt om op te spuiten. Dus dat zou ik zelf niet aanraden, maar je kunt het uiteraard proberen!
Gaat niet werken. Spritsdeeg móet je meteen verwerken.
Amandelmeel is niet hetzelfde als tarwebloem. Het mist de benodigde tarwe eiwitten die zorgen dat het spritsje niet uit elkaar valt in kruimels of poeder.
Vandaag eerste keer spitsen aan het maken.
Leek het deeg moeilijk uit spuit zak te krijgen toen effe 5 minuutjes aan de kant gelegd en toen ging het super goed ..
Nu nog proeven hahhaab
pas helemaal aan het einde einde staat dat je een staande mixer nodig hebt, misschien handig dat je dat ff aangeeft boven aan, meeste mensen hebben geen staande mixer
Dan heb je niet goed gelezen, want het kan zowel met de hand als met een mixer zoals ook op meerdere plekken in de tekst en bovenaan het recept staat.