Suikerbrood

23 april 2021
Suikerbrood
118

Oh heerlijk vind ik het: Fries suikerbrood. Het suikerbrood dat ik hier in de supermarkten (of zelfs bij de bakker) koop vind ik heel vaak tegenvallen. Het is toch net iets te droog of niet helemaal in balans qua smaak, als je het mij vraagt. Misschien komt dit doordat je nu eenmaal alleen suikerbrood in Friesland moet willen kopen, maar het motiveerde mij om zelf aan de slag te gaan met een recept voor suikerbrood! Ik heb het expres geen Fries suikerbrood genoemd, omdat ik niet zou durven beweren dat de receptuur identiek is aan het ‘origineel’. Ik heb namelijk net zo lang getest met dit recept totdat dit brood precies smaakte zoals ik het graag zie: een vleugje kaneel, lekker veel parelsuiker en ook voldoende boter voor een lekker smeuïg brood. 

Zoals je kunt zien op de foto vonden mijn proefpanel en ik het brood zó lekker dat het de foto bijna niet gehaald had. De rest van de stukjes suikerbrood heb ik na het fotograferen meteen ingevroren, zo is het elke keer weer vers als ik een stukje uit de vriezer haal. 

Er staan ook al een paar lekkere recepten online die je met leftovers van dit suikerbrood kunt maken (als er wat overblijft dan, tenminste) zoals deze wentelteefjes spiesen met rood fruit, maar ook deze suikerbroodpudding met lemon curd en frambozen.

TIP: Parelsuiker ligt niet in alle supermarkten, maar bij molens en bij (online) bak- en kookwinkels is het wel verkrijgbaar.

Suikerbrood

Eén van de lekkerste broden die er bestaan: suikerbrood. Deze versie is rijk aan smaak en lekker smeuïg, zoals het hoort vind ik.
Porties: 12 personen
Voor een 25 cm vorm

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 450 gram tarwebloem
  • 190 ml (half)volle melk lauw
  • 35 gram witte basterdsuiker + extra voor de bodem
  • 35 gram boter
  • 9 gram instant gist
  • 9 gram zout
  • 60 ml gembersiroop
  • 1 ei L, losgeklopt

Verder heb je nodig:

  • 200 gram parelsuiker
  • 1 flinke tl kaneel
  • 25 gram boter gesmolten + extra voor de bodem
  • 1 melk voor afsmeren
  • zonnebloemolie om kom in te vetten

Instructies

  • Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en en kneed met de mixer voor ongeveer 15 minuten (met de hand ongeveer 20 minuten). Doe ondertussen 200 gram parelsuiker, kaneel en 25 gram gesmolten boter in een kom en meng door elkaar. Zet even opzij.
  • Vet een kom in met wat olie en laat het opgebolde deeg hierin een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Zorg dat de kom afgedekt is met een droge theedoek en op een warme plek staat.
  • Vet de bakvorm alvast in en beleg met bakpapier. Vet het bakpapier in met een goede laag (gesmolten) boter en strooi er wat fijne basterdsuiker overheen. Als je gek bent van kaneel kun je dit hier ook nog een beetje overheen strooien.
  • Druk het gerezen deeg wat platter en maak er een lap van. Verdeel hier eenderde van het parelsuiker-mengsel overheen. Vouw de lap twee keer dubbel en druk weer een beetje plat. Verdeel de helft van de overgebleven vulling over het deeg en vouw opnieuw twee keer dubbel. Herhaal nog eenmaal tot je vulling op is.
  • Vorm het deeg nu tot een lap waarvan de breedte in de bakvorm past en rol het op. Leg het met de naad naar beneden in de bakvorm en zorg dat er geen stukjes parelsuiker aan de bovenkant naar buiten steken, die zullen verbranden. Dek het brood nu nogmaals af en laat nog een uur rijzen.
  • Strijk de bovenkant van het brood af met wat melk. Bak het brood dan af in 40 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte). Let op dat de bovenkant niet te donker wordt, dek dan af met wat aluminiumfolie.
  • Laat het suikerbrood een beetje afkoelen in de bakvorm en stort vervolgens op een rooster. Laat volledig afkoelen en snijd dan in plakjes!
Tips

Is je suikerbrood de volgende dag wat aan de droge kant? Piep het dan even op in de magnetron, dan is het heerlijk warm en weer lekker smeuïg.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

42 reacties

  1. Sun schreef:

    Hallo,
    Ik ben ook gek op Fries suikerbrood, maar hier in Belgie jammet genoeg heel moeilijk verkrijgbaar. Bij deze ben ik heel erg blij met je recept. Kun je me vertellen welke bloem je hebt gebruikt aub?
    Alvast bedankt,
    Groetjes Sun

    1. Sabine Janssen schreef:

      In wat voor bakvorm wordt het suikerbrood gebakken? Een cakevorm van 25 cm?

      1. Day schreef:

        Ja dat miste ik ook al in het recept er zijn zoveel verschillende maten dus misschien handig om erbij te zetten

        1. Laura Kieft schreef:

          Het formaat maakt hierbij toevallig niet heel erg veel uit, we hebben de standaard 25 cm vorm gebruikt. Heb het er nu bij gezet, maar een 30 cm zou ook prima kunnen.

      2. Caroline schreef:

        Bij div winkels ( xenos en bak winkels) verkopen ze papieren en aluminium wegwerp vormen van 20 of 25 cm. Dit is ideaal voor suikerbrood, want de suiker parels beschadigen zo de bakvorm niet.

      3. Laura Kieft schreef:

        25 cm inderdaad (30 kan ook, maakt in dit geval niet zoveel uit).

    2. Laura Kieft schreef:

      Je kunt gewoon normaal tarwe/patentbloem gebruiken.

  2. Ursula schreef:

    Zou ik de tarwebloem kunnen vervangen voor speltbloem?

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik zelf geen ervaring mee met dit brood, dus dat durf ik niet te zeggen. Je kunt het natuurlijk proberen, maar het resultaat zal uiteraard anders zijn.

  3. Yvonne schreef:

    Zou je de gembersiroop kunnen vervangen voor andere siroop of gewoon weglaten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Weglaten kan niet zomaar, andere siroop is te proberen. Weet wel dat gembersiroop echt bij suikerbrood hoort en dat dat het beste en lekkerste resultaat geeft.

      1. Yvonne schreef:

        Toch kunnen vinden! Hij was heerlijk!!!

  4. Nieske Schuur schreef:

    Recept suikerbrood. Bij “verder heb je nodig” staat 1 losgeklopt ei en zonnebloemolie. Wat moet hiermee gebeuren? Wordt niet genoemd.

    1. Laura Kieft schreef:

      De olie is om je kom in te vetten, het eitje wat er stond moest melk zijn, dat heb ik net aangepast.

  5. Leah Delikat schreef:

    Hallo!
    Waar kan je parelsuiker kopen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Bij de molen is het hier verkrijgbaar, maar ook bij (online) kook/bakwinkels

    2. Aleta Schwartz-Heuvelmans schreef:

      Bij de Welkoop heb ik het gekocht. 🙂

  6. Lieselotte schreef:

    Ziet er heel lekker uit! Ik woon in België dus heb het nog nooit gegeten. Ben niet zo’n fan van gember, proeft dat hard door?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat proef je niet heel sterk hoor.

  7. Margo schreef:

    Nog nooit een brood gebakken, maar vanmorgen deze gemaakt. Zeker voor herhaling vatbaar, erg lekker!

  8. Thijs schreef:

    Wat is de perfecte temperatuur om te rijzen?

    1. Thijs schreef:

      En heb je daar een rijskast voor nodig ofzo iets? En zou je het ook in de oven kunnen laten rijzen?

    2. Laura Kieft schreef:

      Ik meet de temperatuur nooit, maar zet de kom in de zon of naast de kachel en dat werkt perfect.

  9. Patricia Gerrits schreef:

    Hoi laura
    Ik vond het deeg best slap, zou het kunnen dat de hoeveelheid bloem 500 gram moet zijn. Ik heb er zelf best wat bloem bij gedaan waardoor het een stevig deeg werd. Verder een heerlijk recept.
    Groetjes Patricia

    1. Laura Kieft schreef:

      Het recept zoals het hier staat klopt, alle andere dingen wel goed afgewogen? Suikerbrood is wel een iets plakkeriger deeg. En soms kan ook het weer en de luchtvochtigheid invloed hebben op het deeg waardoor meer bloem nodig is.

  10. As Navajo schreef:

    Ik heb alleen een hetelucht oven, hoop dat dat geen probleem is op hoeveel graden moet ik deze dan zetten Laura?

    1. Patricia gerrits schreef:

      Hoi,
      Ik heb ook een heteluchtoven. Ik zet deze meestal 20 graden lager dus bij dit suikerbrood op 180c. Blijft een beetje uitproberen hoor. Het is ook verschillend per oven. Suc6 hopelijk kom je er uit. Misschien heeft Laura nog andere tips.
      Groetjes Patricia

      1. As Navajo schreef:

        Super patricia, alvast bedankt😊👍

    2. Laura Kieft schreef:

      Dat is geen probleem hoor, zoals Patricia zegt inderdaad zo’n 20 graden lager (al verschilt dit per oven)

  11. Karin schreef:

    Toen dit recept online kwam wist ik meteen dat ik dit brood wilde gaan maken. Vandaag spontaan besloten dit te gaan doen en dat is geen verkeerde beslissing geweest: wat een overheerlijk brood is dit! Ik kocht regelmatig suikerbrood in de winkel maar dat is verleden tijd, want vanaf nu maak ik het natuurlijk zelf.

  12. Patricia gerrits schreef:

    Hoi Karin,
    Heb m ook in de oven staan nu, nog 11 min. Ben benieuwd, ruikt al heerlijk😉
    Groetjes Patricia

    1. Karin schreef:

      Geniet ervan! En ruikt niet alleen heerlijk, is ook gewoon heerlijk 😉

  13. Trienke schreef:

    En eigenlijk moet je het als je een plak afgesneden hebt besmeren met een dikke laag echte roomboter!! 😇

  14. Alex van den Heuvel schreef:

    Hallo Laura,
    Een heerlijk suikerbrood waarin ik de melk vervangen heb met amandelmelk. Bij mijn volgende suikerbrood wil ik ook het ei vervangen, maar ik weet niet welke functie het ei heeft in het recept: binden, rijzen, smaak? Heb je een tip om ook het ei te vervangen voor een vegan variant?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het ei is er vooral voor smaak en structuur, in brood ei vervangen heb ik geen ervaring mee. Durf helaas niet te zeggen wat de beste optie hiervoor is.

      1. Alex schreef:

        Dank je wel voor je snelle reactie. Op deze website staan verschillende eivervangers die naast bijvoorbeeld soja melk heel goed gebruikt kunnen worden in verschillende baksels.
        https://veganchallenge.nl/vegan-bakken-ei-vervangen-2/

        1. Laura Kieft schreef:

          Houd er wel rekening mee dat brood echt anders is dan baksels als cake of brownies en dat vervangen veel lastiger is voor een goed resultaat.

  15. Silke schreef:

    kan je ook verse gist gebruiken voor dit recept?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, heb je wel een andere hoeveelheid nodig: https://www.laurasbakery.nl/verschil-tussen-droge-en-verse-gist/

      1. silke schreef:

        bedankt 😉

  16. Petra schreef:

    Ik heb het suikerbrood vandaag gebakken en het is super lekker. Heb het met speltbloem ivm tarwebloem gebakken, heb iets meer bloem erbij moeten doen bleek tijdens het kneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *