Dit vind ik één van de lekkerste broden die er bestaan: suikerbrood. Dit makkelijke recept voor suikerbrood is rijk van smaak en lekker smeuïg, zo eet ik mijn suikerbrood het liefst.
Suikerbrood maken
Oh heerlijk vind ik het, Fries suikerbrood. Het suikerbrood dat ik hier in de supermarkten (of zelfs bij de bakker) koop vind ik vaak tegenvallen. Het is toch net iets te droog of niet helemaal in balans qua smaak, als je het mij vraagt. Misschien komt dit doordat dit lekkere gesuikerde brood nu eenmaal nog beter smaakt als je een vakantie doorbrengt in het mooie Noorden van ons land.
Hoe dan ook, het motiveerde mij om zelf aan de slag te gaan met een recept voor suikerbrood! Ik heb het opzettelijk geen Fries suikerbrood genoemd, omdat ik niet zou durven beweren dat de receptuur identiek is aan het ‘origineel’. Ik heb net zo lang getest met dit recept totdat dit brood precies smaakte zoals ik het graag eet. Met een vleugje kaneel, lekker veel parelsuiker en met een rijke hoeveelheid boter voor een lekker smeuïg brood.
BAKTIP: Benieuwd in welke bakvorm je een suikerbrood bakt? Ik gebruik zelf deze cakevorm.
Hallo,
Ik ben ook gek op Fries suikerbrood, maar hier in Belgie jammet genoeg heel moeilijk verkrijgbaar. Bij deze ben ik heel erg blij met je recept. Kun je me vertellen welke bloem je hebt gebruikt aub?
Alvast bedankt,
Groetjes Sun
In wat voor bakvorm wordt het suikerbrood gebakken? Een cakevorm van 25 cm?
Ja dat miste ik ook al in het recept er zijn zoveel verschillende maten dus misschien handig om erbij te zetten
Het formaat maakt hierbij toevallig niet heel erg veel uit, we hebben de standaard 25 cm vorm gebruikt. Heb het er nu bij gezet, maar een 30 cm zou ook prima kunnen.
Bij div winkels ( xenos en bak winkels) verkopen ze papieren en aluminium wegwerp vormen van 20 of 25 cm. Dit is ideaal voor suikerbrood, want de suiker parels beschadigen zo de bakvorm niet.
25 cm inderdaad (30 kan ook, maakt in dit geval niet zoveel uit).
Je kunt gewoon normaal tarwe/patentbloem gebruiken.
Zou ik de tarwebloem kunnen vervangen voor speltbloem?
Daar heb ik zelf geen ervaring mee met dit brood, dus dat durf ik niet te zeggen. Je kunt het natuurlijk proberen, maar het resultaat zal uiteraard anders zijn.
Zou je de gembersiroop kunnen vervangen voor andere siroop of gewoon weglaten?
Weglaten kan niet zomaar, andere siroop is te proberen. Weet wel dat gembersiroop echt bij suikerbrood hoort en dat dat het beste en lekkerste resultaat geeft.
Toch kunnen vinden! Hij was heerlijk!!!
Recept suikerbrood. Bij “verder heb je nodig” staat 1 losgeklopt ei en zonnebloemolie. Wat moet hiermee gebeuren? Wordt niet genoemd.
De olie is om je kom in te vetten, het eitje wat er stond moest melk zijn, dat heb ik net aangepast.
Hallo!
Waar kan je parelsuiker kopen?
Bij de molen is het hier verkrijgbaar, maar ook bij (online) kook/bakwinkels
Bij de Welkoop heb ik het gekocht. 🙂
Ziet er heel lekker uit! Ik woon in België dus heb het nog nooit gegeten. Ben niet zo’n fan van gember, proeft dat hard door?
Nee dat proef je niet heel sterk hoor.
Nog nooit een brood gebakken, maar vanmorgen deze gemaakt. Zeker voor herhaling vatbaar, erg lekker!
Wat is de perfecte temperatuur om te rijzen?
En heb je daar een rijskast voor nodig ofzo iets? En zou je het ook in de oven kunnen laten rijzen?
Ik meet de temperatuur nooit, maar zet de kom in de zon of naast de kachel en dat werkt perfect.
Top
Hoi laura
Ik vond het deeg best slap, zou het kunnen dat de hoeveelheid bloem 500 gram moet zijn. Ik heb er zelf best wat bloem bij gedaan waardoor het een stevig deeg werd. Verder een heerlijk recept.
Groetjes Patricia
Het recept zoals het hier staat klopt, alle andere dingen wel goed afgewogen? Suikerbrood is wel een iets plakkeriger deeg. En soms kan ook het weer en de luchtvochtigheid invloed hebben op het deeg waardoor meer bloem nodig is.
Ik heb alleen een hetelucht oven, hoop dat dat geen probleem is op hoeveel graden moet ik deze dan zetten Laura?
Hoi,
Ik heb ook een heteluchtoven. Ik zet deze meestal 20 graden lager dus bij dit suikerbrood op 180c. Blijft een beetje uitproberen hoor. Het is ook verschillend per oven. Suc6 hopelijk kom je er uit. Misschien heeft Laura nog andere tips.
Groetjes Patricia
Super patricia, alvast bedankt??
Dat is geen probleem hoor, zoals Patricia zegt inderdaad zo’n 20 graden lager (al verschilt dit per oven)
Toen dit recept online kwam wist ik meteen dat ik dit brood wilde gaan maken. Vandaag spontaan besloten dit te gaan doen en dat is geen verkeerde beslissing geweest: wat een overheerlijk brood is dit! Ik kocht regelmatig suikerbrood in de winkel maar dat is verleden tijd, want vanaf nu maak ik het natuurlijk zelf.
Hoi Karin,
Heb m ook in de oven staan nu, nog 11 min. Ben benieuwd, ruikt al heerlijk?
Groetjes Patricia
Geniet ervan! En ruikt niet alleen heerlijk, is ook gewoon heerlijk 😉
En eigenlijk moet je het als je een plak afgesneden hebt besmeren met een dikke laag echte roomboter!! ?
Hallo Laura,
Een heerlijk suikerbrood waarin ik de melk vervangen heb met amandelmelk. Bij mijn volgende suikerbrood wil ik ook het ei vervangen, maar ik weet niet welke functie het ei heeft in het recept: binden, rijzen, smaak? Heb je een tip om ook het ei te vervangen voor een vegan variant?
Het ei is er vooral voor smaak en structuur, in brood ei vervangen heb ik geen ervaring mee. Durf helaas niet te zeggen wat de beste optie hiervoor is.
Dank je wel voor je snelle reactie. Op deze website staan verschillende eivervangers die naast bijvoorbeeld soja melk heel goed gebruikt kunnen worden in verschillende baksels.
https://veganchallenge.nl/vegan-bakken-ei-vervangen-2/
Houd er wel rekening mee dat brood echt anders is dan baksels als cake of brownies en dat vervangen veel lastiger is voor een goed resultaat.
kan je ook verse gist gebruiken voor dit recept?
Zeker, heb je wel een andere hoeveelheid nodig: https://www.laurasbakery.nl/verschil-tussen-droge-en-verse-gist/
bedankt 😉
Ik heb het suikerbrood vandaag gebakken en het is super lekker. Heb het met speltbloem ivm tarwebloem gebakken, heb iets meer bloem erbij moeten doen bleek tijdens het kneden.
Hi Laura!
Id really like to make this recipe but since I live in a different country I can’t buy ginger syrup or pearl sugar, I was wondering if you know how to make them on your own?
Thank you so much!
Unfortunately, Laura’s Bakery does not have a ginger syrup recipe at the moment. However, it is possible to make it yourself! You can find some recipes for it on google. Good luck!
Kan ik dit brood eventueel in een airfryer bakken.
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard proberen 🙂
Bedankt ga ik zeker proberen
Mijn eerste keer brood en mijn eerste keer suikerbrood. hartstikke goed gelukt, dankjewel voor het recept! Mijn observaties als nieuweling:
-ik las dat gist en zout niet goed samen gaan, maar dat is met instant gist en direct verwerken helemaal geen issue. Daar hoef je dus niet moeilijk over te doen;
-ik heb iets meer gembersiroop gebruikt (60 ipv 50 ml) en iets meer melk;
-het deeg is behoorlijk plakkerig. Ik heb bij het verwerken steeds mijn handen goed nat gemaakt. En daarnaast na de eerste keer rijzen mijn werkblad goed met bloem bestrooid om zo redelijk makkelijk de parelsuiker erdoor te kunnen kneden;
-rijzen heb ik gedaan door het deeg op tafel te zetten in het zonnetje;
-we denken dat het lekkerder is met meer parelsuiker (250 gram? 300?);
-dat aanbranden van de suiker in de bakvorm: ik heb een siliconen-bakvorm gebruikt, daar haal je de suikerkorsten heel makkelijk uit. Ik heb zelf ook bakpapier in de vorm gebruikt. Er was daar een beetje suiker uit gelekt in de vorm. Maar geen probleem dus met siliconen!
Hoi, kan je de parelsuiker ook vervangen met normale suiker? ik kan het nergens vinden in de winkel
Groetjesss
Helaas niet. Je kunt parelsuiker in veel online webshops vinden.
Ik heb de parelsuiker bij de plaatselijke molen gekocht, kon het ook in de supermarkt niet vinden. Anders online? Je hebt t wel echt nodig volgens mij, de textuur is immers behoorlijk specifiek.
aha okay dankjewel!!
Hoi, wat een leuk recept! Ik wil hem maken voor de Paasbrunch. Maar daar moet ik al dusdanig vroeg de deur voor uit dat ik hem niet die ochtend kan maken. Is het mogelijk alles te volgen tot het in de vorm zit en hem dan een nachtje in de koelkast te zetten na of voor die laatste rijs?
Ja hoor dat kan! Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/
Ik zou inderdaad ook graag willen weten of ik het deeg de avond van tevoren ook klaar kan zetten, en de volgende ochtend af kan bakken 🙂
Dank voor het recept.
Ik vervang 100 gr parelsuiker met 100 gr kleine suikerklontjes en blanke stroop.
Ik meng de stroop en de suikerklontjes en meng/kneed dit samen met de parelsuiker door het deeg.
Dit geeft dat je ophopingen van gesmolten/opgeloste suiker in het brood krijgt.
Dit is zoals ik het suikerbrood in Friesland altijd kreeg.
Ik heb deze brood gisteren gemaakt, het is heerlijk. Ik vind de recepten op deze website heel leuk. Ik probeer om Nederlands te leren door koken en baken!
I’m trying to improve my Dutch language skills (as well as Dutch baking) and your site is a treasure trove! I do appreciate the translation button though 😉 ! Regarding the pearl sugar, which I haven’t been able to locate here in 🇨🇦, I’ve read one can slightly smash sugar cubes with a rolling pin to obtain similar results!?
Nice to hear! Yes that’s possible, it’s a bit different but it works. Nice for you to know that I’m translating recipes here: http://www.inlaurasbakery.com/
Ik heb de parelsuiker van Amazon gekocht. (We don’t have pearl sugar here in England but I managed to buy some on Amazon)
Hallo Laura,
Al jaren trouw fan van je recepten. Vanavond het suikerbrood gemaakt. Ik ben veganist dus heb de melk vervangen door sojamelk en heb het ei zoals altijd vervangen met lijnzaadei. (=1 eetlepel lijnzaad fijngemalen in de vijzel, 3 eetlepels water erbij en even laten staan tot deze wat dikker is)
Het resultaat is fantastisch. Heb zojuist in mijn eentje 1/3 van het suikerbrood naar binnen zitten werken. Oeps, haha. Het is werkelijk het lekkerste suikerbrood wat ik tot nu toe heb gegeten. Heerlijk.
Wel heb ik 1 probleempje wat ik de volgende keer wil voorkomen. Ik heb zoals in het recept de bakvorm ingevet, bakpapier erin, weer ingevet en witte basterdsuiker en kaneel op het ingevette bakpapier gestrooid. Het brood lag hierdoor toen ik het uit de oven haalde in een laag karamel.
Ik heb de grootste stukken karamel na afkoelen verwijderd, maar toch zitten er stukken karamel aan de korst. Dit eet niet prettig, steeds zo’n hard taai stuk karamel. Tips om dit te voorkomen? Komt dit door de suiker op het ingevette bakpapier en kan ik deze misschien beter weglaten?
Groetjes,
Kim
Wat leuk om te horen! Ik vermoed dat het dan wat teveel suiker is geweest. Je kunt het dus wat verminderen of weglaten inderdaad.
Hi,
Mijn suikerbrood is aan de zijkant verband (door het bakblik heen). Hoe kan ik dit voorkomen? De temperatuur dan toch lager zetten?
Alvast bedankt.
Aan beide zijkanten? Stond de oven op boven- en onderwarmte? Dan inderdaad wat lager zetten de oven.
Hoi! Klein vraagje. Kan je het deeg ook in een broodbakmachine kneden en rijzen? Zoja, op welke stand / modus zou je de broodbakmachine dan zetten? Alvast bedankt!
Groeten Rob.
Daar heb ik helaas geen ervaring mee!
Wij doen dat inderdaad wel.
Alle ingrediënten in de machine en dan op stand ‘deeg’. Dan kneed en rijst hij alleen ongeveer 1.30 totaal.
Dan bij stap 4 weer invoegen in het gewone recept. De laatste rijs wel in een gewoon bakblik en dan in de oven bakken.