Suikerbrood

Gepost: 23 april 2021 Laatst bewerkt: 9 augustus 2023
Suikerbrood

Dit vind ik één van de lekkerste broden die er bestaan: suikerbrood. Dit makkelijke recept voor suikerbrood is rijk van smaak en lekker smeuïg, zo eet ik mijn suikerbrood het liefst.

Suikerbrood maken

Oh heerlijk vind ik het, Fries suikerbrood. Het suikerbrood dat ik hier in de supermarkten (of zelfs bij de bakker) koop vind ik vaak tegenvallen. Het is toch net iets te droog of niet helemaal in balans qua smaak, als je het mij vraagt. Misschien komt dit doordat dit lekkere gesuikerde brood nu eenmaal nog beter smaakt als je een vakantie doorbrengt in het mooie Noorden van ons land. 

Hoe dan ook, het motiveerde mij om zelf aan de slag te gaan met een recept voor suikerbrood! Ik heb het opzettelijk geen Fries suikerbrood genoemd, omdat ik niet zou durven beweren dat de receptuur identiek is aan het ‘origineel’. Ik heb net zo lang getest met dit recept totdat dit brood precies smaakte zoals ik het graag eet. Met een vleugje kaneel, lekker veel parelsuiker en met een rijke hoeveelheid boter voor een lekker smeuïg brood. 

BAKTIP: Benieuwd in welke bakvorm je een suikerbrood bakt? Ik gebruik zelf deze cakevorm.

Smeuïg suikerbrood

Recepten met suikerbrood

Zoals je kunt zien op de foto vonden mijn proefpanel en ik het suikerbrood zó lekker dat het de foto bijna niet gehaald had. De rest van de stukjes suikerbrood heb ik na het fotograferen meteen ingevroren, zo kan ik elke keer weer zo’n lekker en ‘vers’ stukje suikerbrood uit de vriezer halen als ik daar zin in heb. 

Iedereen die wel eens brood heeft gebakken weet dat zelfgebakken brood helaas vrij snel ‘oud’ wordt en uitdroogt. Gelukkig staan er ook  een paar lekkere recepten online die je met leftovers van dit suikerbrood kunt maken (als er wat overblijft dan).

Die recepten zijn op zichzelf al enorm de moeite waard, dus probeer ze echt eens uit:

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Wist je dat het een Friese traditie is om vrouwen die net bevallen zijn van een meisje een suikerbrood cadeau te geven? Het zou helpen voor het herstel, maar ik vind een geboorte vooral erg feestelijk! Met Het Feestdagen Bakboek bak je nog veel meer feestelijke recepten het hele jaar door. Daar kan je zeker mee aankomen op kraamvisite.

Bestel nu!

Afbeelding
Fries suikerbrood

Veelgestelde vragen

Waar kun je parelsuiker kopen?

Parelsuiker ligt niet in alle supermarkten, maar bij molens en bij (online) bak- en kookwinkels is het wel goed te verkrijgen. Je kunt er ook even naar Googelen, ik vond het bijvoorbeeld hier.

Kan ik de gembersiroop achterwege laten?

Nee, niet zonder het door een ander soort siroop te vervangen. Ik koop gembersiroop gewoon in de supermarkt, te vinden in het Aziatische schap. Qua smaak proef je het niet duidelijk terug in het suikerbrood, maar het is wel een belangrijk onderdeel van de originele receptuur.

Fries suikerbrood of Brabants suikerbrood?

Dit recept is geïnspireerd op een Fries suikerbrood. Het verschil tussen een Fries en Brabants suikerbrood, is dat er in de Brabantse variant minder suiker en geen kaneel wordt verwerkt. Een Brabants suikerbrood wordt ook veel in Limburg verkocht en wordt een klontjesmik genoemd.

In welke bakvorm bak je een suikerbrood?

Ik heb een simpele cake bakvorm van 25 cm lang gebruikt (zoals deze).

 

suikerbrood recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.83 van 23 stemmen

Recept: suikerbrood

Eén van de lekkerste broden die er bestaan: suikerbrood. Deze versie is rijk aan smaak en lekker smeuïg, zoals het hoort vind ik.
Porties: 12 personen
Voor een 25 cm vorm

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 450 gram tarwebloem
  • 190 ml (half)volle melk lauw
  • 35 gram witte basterdsuiker + extra voor de bodem
  • 35 gram boter
  • 9 gram instant gist
  • 9 gram zout
  • 60 ml gembersiroop
  • 1 ei L, losgeklopt

Verder heb je nodig:

  • 200 gram parelsuiker
  • 1 flinke tl kaneel
  • 25 gram boter gesmolten + extra voor de bodem
  • 1 melk voor afsmeren
  • zonnebloemolie om kom in te vetten

Instructies

  • Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en en kneed met de mixer voor ongeveer 15 minuten (met de hand ongeveer 20 minuten). Doe ondertussen 200 gram parelsuiker, kaneel en 25 gram gesmolten boter in een kom en meng door elkaar. Zet even opzij.
  • Vet een kom in met wat olie en laat het opgebolde deeg hierin een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Zorg dat de kom afgedekt is met een droge theedoek en op een warme plek staat.
  • Vet de bakvorm alvast in en beleg met bakpapier. Vet het bakpapier in met een goede laag (gesmolten) boter en strooi er wat fijne basterdsuiker overheen. Als je gek bent van kaneel kun je dit hier ook nog een beetje overheen strooien.
  • Druk het gerezen deeg wat platter en maak er een lap van. Verdeel hier eenderde van het parelsuiker-mengsel overheen. Vouw de lap twee keer dubbel en druk weer een beetje plat. Verdeel de helft van de overgebleven vulling over het deeg en vouw opnieuw twee keer dubbel. Herhaal nog eenmaal tot je vulling op is.
  • Vorm het deeg nu tot een lap waarvan de breedte in de bakvorm past en rol het op. Leg het met de naad naar beneden in de bakvorm en zorg dat er geen stukjes parelsuiker aan de bovenkant naar buiten steken, die zullen verbranden. Dek het brood nu nogmaals af en laat nog een uur rijzen.
  • Strijk de bovenkant van het brood af met wat melk. Bak het brood dan af in 40 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte). Let op dat de bovenkant niet te donker wordt, dek dan af met wat aluminiumfolie.
  • Laat het brood een beetje afkoelen in de bakvorm en stort vervolgens op een rooster. Laat volledig afkoelen en snijd dan in plakjes!
Tips

Is je suikerbrood de volgende dag wat aan de droge kant? Piep het dan even op in de magnetron, dan is het heerlijk warm en weer lekker smeuïg of bak er deze wentelteefjes van.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

67 reacties

  1. Sun schreef:

    Hallo,
    Ik ben ook gek op Fries suikerbrood, maar hier in Belgie jammet genoeg heel moeilijk verkrijgbaar. Bij deze ben ik heel erg blij met je recept. Kun je me vertellen welke bloem je hebt gebruikt aub?
    Alvast bedankt,
    Groetjes Sun

    1. Sabine Janssen schreef:

      In wat voor bakvorm wordt het suikerbrood gebakken? Een cakevorm van 25 cm?

      1. Day schreef:

        Ja dat miste ik ook al in het recept er zijn zoveel verschillende maten dus misschien handig om erbij te zetten

        1. Laura Kieft schreef:

          Het formaat maakt hierbij toevallig niet heel erg veel uit, we hebben de standaard 25 cm vorm gebruikt. Heb het er nu bij gezet, maar een 30 cm zou ook prima kunnen.

      2. Caroline schreef:

        Bij div winkels ( xenos en bak winkels) verkopen ze papieren en aluminium wegwerp vormen van 20 of 25 cm. Dit is ideaal voor suikerbrood, want de suiker parels beschadigen zo de bakvorm niet.

      3. Laura Kieft schreef:

        25 cm inderdaad (30 kan ook, maakt in dit geval niet zoveel uit).

    2. Laura Kieft schreef:

      Je kunt gewoon normaal tarwe/patentbloem gebruiken.

  2. Ursula schreef:

    Zou ik de tarwebloem kunnen vervangen voor speltbloem?

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik zelf geen ervaring mee met dit brood, dus dat durf ik niet te zeggen. Je kunt het natuurlijk proberen, maar het resultaat zal uiteraard anders zijn.

  3. Yvonne schreef:

    Zou je de gembersiroop kunnen vervangen voor andere siroop of gewoon weglaten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Weglaten kan niet zomaar, andere siroop is te proberen. Weet wel dat gembersiroop echt bij suikerbrood hoort en dat dat het beste en lekkerste resultaat geeft.

      1. Yvonne schreef:

        Toch kunnen vinden! Hij was heerlijk!!!

  4. Nieske Schuur schreef:

    Recept suikerbrood. Bij “verder heb je nodig” staat 1 losgeklopt ei en zonnebloemolie. Wat moet hiermee gebeuren? Wordt niet genoemd.

    1. Laura Kieft schreef:

      De olie is om je kom in te vetten, het eitje wat er stond moest melk zijn, dat heb ik net aangepast.

  5. Leah Delikat schreef:

    Hallo!
    Waar kan je parelsuiker kopen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Bij de molen is het hier verkrijgbaar, maar ook bij (online) kook/bakwinkels

    2. Aleta Schwartz-Heuvelmans schreef:

      Bij de Welkoop heb ik het gekocht. 🙂

  6. Lieselotte schreef:

    Ziet er heel lekker uit! Ik woon in België dus heb het nog nooit gegeten. Ben niet zo’n fan van gember, proeft dat hard door?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat proef je niet heel sterk hoor.

  7. Margo schreef:

    Nog nooit een brood gebakken, maar vanmorgen deze gemaakt. Zeker voor herhaling vatbaar, erg lekker!

  8. Thijs schreef:

    Wat is de perfecte temperatuur om te rijzen?

    1. Thijs schreef:

      En heb je daar een rijskast voor nodig ofzo iets? En zou je het ook in de oven kunnen laten rijzen?

    2. Laura Kieft schreef:

      Ik meet de temperatuur nooit, maar zet de kom in de zon of naast de kachel en dat werkt perfect.

  9. Patricia Gerrits schreef:

    Hoi laura
    Ik vond het deeg best slap, zou het kunnen dat de hoeveelheid bloem 500 gram moet zijn. Ik heb er zelf best wat bloem bij gedaan waardoor het een stevig deeg werd. Verder een heerlijk recept.
    Groetjes Patricia

    1. Laura Kieft schreef:

      Het recept zoals het hier staat klopt, alle andere dingen wel goed afgewogen? Suikerbrood is wel een iets plakkeriger deeg. En soms kan ook het weer en de luchtvochtigheid invloed hebben op het deeg waardoor meer bloem nodig is.

  10. As Navajo schreef:

    Ik heb alleen een hetelucht oven, hoop dat dat geen probleem is op hoeveel graden moet ik deze dan zetten Laura?

    1. Patricia gerrits schreef:

      Hoi,
      Ik heb ook een heteluchtoven. Ik zet deze meestal 20 graden lager dus bij dit suikerbrood op 180c. Blijft een beetje uitproberen hoor. Het is ook verschillend per oven. Suc6 hopelijk kom je er uit. Misschien heeft Laura nog andere tips.
      Groetjes Patricia

      1. As Navajo schreef:

        Super patricia, alvast bedankt??

    2. Laura Kieft schreef:

      Dat is geen probleem hoor, zoals Patricia zegt inderdaad zo’n 20 graden lager (al verschilt dit per oven)

  11. Karin schreef:

    Toen dit recept online kwam wist ik meteen dat ik dit brood wilde gaan maken. Vandaag spontaan besloten dit te gaan doen en dat is geen verkeerde beslissing geweest: wat een overheerlijk brood is dit! Ik kocht regelmatig suikerbrood in de winkel maar dat is verleden tijd, want vanaf nu maak ik het natuurlijk zelf.

  12. Patricia gerrits schreef:

    Hoi Karin,
    Heb m ook in de oven staan nu, nog 11 min. Ben benieuwd, ruikt al heerlijk?
    Groetjes Patricia

    1. Karin schreef:

      Geniet ervan! En ruikt niet alleen heerlijk, is ook gewoon heerlijk 😉

  13. Trienke schreef:

    En eigenlijk moet je het als je een plak afgesneden hebt besmeren met een dikke laag echte roomboter!! ?

  14. Alex van den Heuvel schreef:

    Hallo Laura,
    Een heerlijk suikerbrood waarin ik de melk vervangen heb met amandelmelk. Bij mijn volgende suikerbrood wil ik ook het ei vervangen, maar ik weet niet welke functie het ei heeft in het recept: binden, rijzen, smaak? Heb je een tip om ook het ei te vervangen voor een vegan variant?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het ei is er vooral voor smaak en structuur, in brood ei vervangen heb ik geen ervaring mee. Durf helaas niet te zeggen wat de beste optie hiervoor is.

      1. Alex schreef:

        Dank je wel voor je snelle reactie. Op deze website staan verschillende eivervangers die naast bijvoorbeeld soja melk heel goed gebruikt kunnen worden in verschillende baksels.
        https://veganchallenge.nl/vegan-bakken-ei-vervangen-2/

        1. Laura Kieft schreef:

          Houd er wel rekening mee dat brood echt anders is dan baksels als cake of brownies en dat vervangen veel lastiger is voor een goed resultaat.

  15. Silke schreef:

    kan je ook verse gist gebruiken voor dit recept?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, heb je wel een andere hoeveelheid nodig: https://www.laurasbakery.nl/verschil-tussen-droge-en-verse-gist/

      1. silke schreef:

        bedankt 😉

  16. Petra schreef:

    Ik heb het suikerbrood vandaag gebakken en het is super lekker. Heb het met speltbloem ivm tarwebloem gebakken, heb iets meer bloem erbij moeten doen bleek tijdens het kneden.

  17. Naomi Zacks schreef:

    Hi Laura!
    Id really like to make this recipe but since I live in a different country I can’t buy ginger syrup or pearl sugar, I was wondering if you know how to make them on your own?
    Thank you so much!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Unfortunately, Laura’s Bakery does not have a ginger syrup recipe at the moment. However, it is possible to make it yourself! You can find some recipes for it on google. Good luck!

  18. Rita schreef:

    Kan ik dit brood eventueel in een airfryer bakken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard proberen 🙂

  19. Rita schreef:

    Bedankt ga ik zeker proberen

  20. Sophia schreef:

    Mijn eerste keer brood en mijn eerste keer suikerbrood. hartstikke goed gelukt, dankjewel voor het recept! Mijn observaties als nieuweling:
    -ik las dat gist en zout niet goed samen gaan, maar dat is met instant gist en direct verwerken helemaal geen issue. Daar hoef je dus niet moeilijk over te doen;
    -ik heb iets meer gembersiroop gebruikt (60 ipv 50 ml) en iets meer melk;
    -het deeg is behoorlijk plakkerig. Ik heb bij het verwerken steeds mijn handen goed nat gemaakt. En daarnaast na de eerste keer rijzen mijn werkblad goed met bloem bestrooid om zo redelijk makkelijk de parelsuiker erdoor te kunnen kneden;
    -rijzen heb ik gedaan door het deeg op tafel te zetten in het zonnetje;
    -we denken dat het lekkerder is met meer parelsuiker (250 gram? 300?);
    -dat aanbranden van de suiker in de bakvorm: ik heb een siliconen-bakvorm gebruikt, daar haal je de suikerkorsten heel makkelijk uit. Ik heb zelf ook bakpapier in de vorm gebruikt. Er was daar een beetje suiker uit gelekt in de vorm. Maar geen probleem dus met siliconen!

  21. amy schreef:

    Hoi, kan je de parelsuiker ook vervangen met normale suiker? ik kan het nergens vinden in de winkel
    Groetjesss

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas niet. Je kunt parelsuiker in veel online webshops vinden.

  22. Sophia schreef:

    Ik heb de parelsuiker bij de plaatselijke molen gekocht, kon het ook in de supermarkt niet vinden. Anders online? Je hebt t wel echt nodig volgens mij, de textuur is immers behoorlijk specifiek.

  23. amy schreef:

    aha okay dankjewel!!

  24. Joyce schreef:

    Hoi, wat een leuk recept! Ik wil hem maken voor de Paasbrunch. Maar daar moet ik al dusdanig vroeg de deur voor uit dat ik hem niet die ochtend kan maken. Is het mogelijk alles te volgen tot het in de vorm zit en hem dan een nachtje in de koelkast te zetten na of voor die laatste rijs?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan! Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/

  25. Iris schreef:

    Ik zou inderdaad ook graag willen weten of ik het deeg de avond van tevoren ook klaar kan zetten, en de volgende ochtend af kan bakken 🙂

  26. Vincent Bevort schreef:

    Dank voor het recept.

    Ik vervang 100 gr parelsuiker met 100 gr kleine suikerklontjes en blanke stroop.
    Ik meng de stroop en de suikerklontjes en meng/kneed dit samen met de parelsuiker door het deeg.
    Dit geeft dat je ophopingen van gesmolten/opgeloste suiker in het brood krijgt.
    Dit is zoals ik het suikerbrood in Friesland altijd kreeg.

  27. Elaine Leighton schreef:

    Ik heb deze brood gisteren gemaakt, het is heerlijk. Ik vind de recepten op deze website heel leuk. Ik probeer om Nederlands te leren door koken en baken!

  28. Jen schreef:

    I’m trying to improve my Dutch language skills (as well as Dutch baking) and your site is a treasure trove! I do appreciate the translation button though 😉 ! Regarding the pearl sugar, which I haven’t been able to locate here in 🇨🇦, I’ve read one can slightly smash sugar cubes with a rolling pin to obtain similar results!?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nice to hear! Yes that’s possible, it’s a bit different but it works. Nice for you to know that I’m translating recipes here: http://www.inlaurasbakery.com/

  29. Elaine Leighton schreef:

    Ik heb de parelsuiker van Amazon gekocht. (We don’t have pearl sugar here in England but I managed to buy some on Amazon)

  30. Kim schreef:

    Hallo Laura,

    Al jaren trouw fan van je recepten. Vanavond het suikerbrood gemaakt. Ik ben veganist dus heb de melk vervangen door sojamelk en heb het ei zoals altijd vervangen met lijnzaadei. (=1 eetlepel lijnzaad fijngemalen in de vijzel, 3 eetlepels water erbij en even laten staan tot deze wat dikker is)

    Het resultaat is fantastisch. Heb zojuist in mijn eentje 1/3 van het suikerbrood naar binnen zitten werken. Oeps, haha. Het is werkelijk het lekkerste suikerbrood wat ik tot nu toe heb gegeten. Heerlijk.

    Wel heb ik 1 probleempje wat ik de volgende keer wil voorkomen. Ik heb zoals in het recept de bakvorm ingevet, bakpapier erin, weer ingevet en witte basterdsuiker en kaneel op het ingevette bakpapier gestrooid. Het brood lag hierdoor toen ik het uit de oven haalde in een laag karamel.

    Ik heb de grootste stukken karamel na afkoelen verwijderd, maar toch zitten er stukken karamel aan de korst. Dit eet niet prettig, steeds zo’n hard taai stuk karamel. Tips om dit te voorkomen? Komt dit door de suiker op het ingevette bakpapier en kan ik deze misschien beter weglaten?

    Groetjes,
    Kim

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! Ik vermoed dat het dan wat teveel suiker is geweest. Je kunt het dus wat verminderen of weglaten inderdaad.

  31. LH schreef:

    Hi,

    Mijn suikerbrood is aan de zijkant verband (door het bakblik heen). Hoe kan ik dit voorkomen? De temperatuur dan toch lager zetten?

    Alvast bedankt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Aan beide zijkanten? Stond de oven op boven- en onderwarmte? Dan inderdaad wat lager zetten de oven.

  32. Rob Hoiting schreef:

    Hoi! Klein vraagje. Kan je het deeg ook in een broodbakmachine kneden en rijzen? Zoja, op welke stand / modus zou je de broodbakmachine dan zetten? Alvast bedankt!

    Groeten Rob.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb ik helaas geen ervaring mee!

  33. Me schreef:

    Wij doen dat inderdaad wel.
    Alle ingrediënten in de machine en dan op stand ‘deeg’. Dan kneed en rijst hij alleen ongeveer 1.30 totaal.
    Dan bij stap 4 weer invoegen in het gewone recept. De laatste rijs wel in een gewoon bakblik en dan in de oven bakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept