Het aardbeienseizoen is al even in volle gang. Daarom is nu het moment om daar gebruik van te maken en de keuken in te duiken met verse Nederlandse aardbeien. Zoals je kunt zien maakte ik een aardbeien zandtaart. Al tijden stond dit op mijn baklijst, want wat is een zomerse aardbeientaart verdraaid lekker!

Aardbeientaart maken

Zoals de titel al zegt is de bodem van de taart gemaakt met een lichtzoet en bros zanddeeg. De taart is gevuld met verse banketbakkersroom, want dat is nu eenmaal het allerlekkerst bij een aardbeientaart met zanddeeg. Daarnaast snipperde ik wat verse munt over het eindresultaat. De munt geeft een bijzonder extraatje aan de taart, maar je kunt het ook weglaten of vervangen door basilicum. Hoe dan ook een geweldig lekkere aardbeientaart!

Meer aardbeien recepten

Deze aardbeien zandtaart was niet het enige dat ik de afgelopen tijd met aardbeien heb gebakken. Als er elke dag een bak met aardbeien naar je terug staart als je de koelkastdeur opendoet, dan komen er vanzelf voldoende leuke recepten in mij op. Daarom deelde ik afgelopen week mijn aardbeien cupcakes al met jullie, maar ook na deze zandtaart kunnen jullie nog meer lekkers verwachten. Die kun je uiteindelijk allemaal terugvinden in de categorie met aardbeien recepten.

BAKTIP: Voor het bakken van de bodem van dit recept heb je een blindbakvulling nodig. Hiervoor kan je rijst, gedroogde peulvruchten of keramische bonen gebruiken. 

Aardbeien zandtaart

Aardbeientaart recepten

Voor mij gaat er in de zomer weinig boven een taart met verse aardbeien, een krokante zanddeegbodem en een heerlijke vulling van banketbakkersroom. Je mag mij daarom gerust wakker maken voor een stukje aardbeien zandtaart. Maar ik heb nog veel meer lekkere aardbeientaarten ter inspiratie voor jullie, perfect voor als het aardbeien seizoen in volle gang is:

Wat is jouw favoriete taart in de zomer? Ga je net zoals ik het liefst voor een zanddeegbodem, of ga je nog liever voor één van bovenstaande exemplaren? Succes met kiezen, of maak ze gewoon allemaal. 😉

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding
Aardbeientaart

Aardbeien zandtaart maken

Welke blindbakvulling kan ik het beste gebruiken?

Er zijn verschillende soorten blindbakvulling, zoals rijst, peulvruchten of keramische bakbonen. In dit artikel staan alle mogelijkheden op een rij en nader toegelicht.

Kan ik ook een ronde bakvorm gebruiken?

Dat kan. Als je de verhoudingen heel precies wil aanhouden, dan kun je het beste de ‘recept omrekenen’-knop gebruiken. Grofweg gesproken kun je een ronde springvorm of een ronde quichevorm met losse bodem van 22 of 24 cm gebruiken.

 

Aardbeientaart recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.80 van 15 stemmen

Aardbeien zandtaart recept

Dit is één van de lekkerste zomertaarten die er bestaan: een aardbeien zandtaart. Wie lust er een stukje? Als je het bij één stukje aardbeientaart kunt laten, tenminste.
Porties: 8 porties
voor een quichevorm van 36 x 13 cm

Ingrediënten

Bodem

  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram bloem
  • half ei
  • snufje zout

Vulling

Benodigdheden

  • rechthoekige quichevorm 36 x 13 cm

Instructies

Bodem

  • Doe alle ingrediënten tegelijk in een kom en kneed tot een stevig deeg. Als het nog wat kruimelig is, kneed je het deeg met de hand verder. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Bekleed je bakvorm met het deeg en snijd de overtollige randjes weg.
  • De bodem bak je 20 minuten met een blindbakvulling op 180 °C (boven- en onderwarmte). Verwijder dan de vulling en zet de taart opnieuw in de oven. Bak hem nu nog 10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).

Vulling

  • Bereid de banketbakkersroom voor volgens het recept.
  • Als de bodem en de banketbakkersroom zijn afgekoeld, kun je de taart gaan samenstellen.
  • Selecteer aardbeien van ongeveer dezelfde grootte. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd in gelijke plakjes. De kapjes gebruik je niet, dus die kun je lekker opsnoepen.
  • Vul de taartbodem met de banketbakkersroom en versier met de plakjes aardbei. Versnipper de munt over de taart, of gebruik alleen de allerkleinste blaadjes munt en strooi deze over de taart.

Tips

  • Ik versierde de taart met dunne plakjes aardbei, maar je kunt de aardbeien natuurlijk ook halveren of in kwartjes snijden en de taart op deze wijze decoreren.
  • Toeven slagroom bovenop de taart kan ook nog een feestelijke (en lekkere) toevoeging zijn.
Bewaren

De bodem kun je zonder vulling, goed verpakt in folie, met gemak een kleine week bewaren. Dan kun je de vulling op een later moment maken. Mét vulling moet de taart in de koelkast bewaard worden en bestaat de kans dat de bodem wat zachter wordt na een dag of langer. Zolang de aardbeien mooi blijven kan de taart maximaal vier dagen in de koelkast bewaard worden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. L. schreef:

    Trekt de room in de bodem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Doordat je de bodem eerst blind voorbakt, gebeurt dit niet tot nauwelijks.

  2. K schreef:

    Wat voor vorm gebruik je hier voor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      36 cm langwerpige vorm met losse bodem (de maat staat ook in het recept)

  3. Ella schreef:

    Hoi

    Ik wil graag wat meer porties maken, hoeveel suiker boter en bloem adviseer je dan extra te doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat ligt eraan hoeveel porties je extra wil maken. Je kunt het recept verdubbelen bijvoorbeeld 🙂

  4. Esther schreef:

    Wat ziet deze taart er heerlijk uit! Kun je hiervoor ook een ronde bakvorm van 26cm voor zandtaart gebruiken? Verandert het recept dan of kun je dezelfde hoeveelheden aanhouden?

  5. Mieke schreef:

    Tegen zompig worden: bodem na bakken bedekken met dun laagje chocola

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept