Zelf focaccia maken – basisrecept

Gepost: 17 januari 2023 Laatst bewerkt: 8 maart 2024
Zelf focaccia maken – basisrecept

Wist dat het helemaal niet moeilijk is om zelf focaccia te maken? Het is een kwestie van goed kneden, het deeg laten rusten en daarna smaak te geven met ingrediënten naar keuze. Serveer je zelfgemaakte focaccia bij de lunch, een heerlijke borrel of zelfs bij een kom soep.

Wat is focaccia?

Focaccia is een Italiaans platbrood dat je in allerlei smaken kunt maken. Een van mijn favoriete recepten maak je met rozemarijn en zeezout, een andere favoriet is met de toevoeging van tomaat.

Verschillende smaken

Focaccia met tomaat is misschien wel het meest bekende recept, maar er is nog veel meer mogelijk. Een paar ingrediënten op een rij die heel goed passen bij dit Italiaanse brood:

  • (grof) zeezout
  • Rozemarijn
  • Tomaat
  • Pesto
  • Mozzarella
  • Olijven
  • Knoflook
  • (rode) ui

Bepaal zelf hoe je deze ingrediënten combineert en of je misschien zelfs nog wel andere smaakmakers toe wilt voegen.

italiaans platbrood recept met tomaat

focaccia ingrediënten

Focaccia recepten

Zoals je misschien weet staan er al meerdere focaccia recepten hier op Laura’s Bakery, maar een goed basisrecept met extra tips ontbrak nog. Mocht je de smaak te pakken hebben, dan ga je deze recepten ook erg lekker vinden:

Focaccia bakvorm

Soms bak ik dit Italiaanse brood op een bakplaat, zeker als ik kleine broodjes maak. Maar over het algemeen gebruik ik een bakvorm om mijn Italiaanse platbrood in te maken.

Deze rechthoekige bakvorm is een fijn maatje voor dit recept (en bovendien ook te gebruiken voor heel veel andere recepten). Hoe groter je bakvorm, hoe platter je brood wordt. En hoe kleiner, hoe hoger het wordt.

Het Borrelhapjes Bakboek 

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!

Bestel hier!

Afbeelding
Zelf focaccia maken-1a

Zelf focaccia maken - tips

Welke bloem is nodig?

In dit recept gebruik ik patent- of tarwebloem. Deze bloem is het best verkrijgbaar en zullen de meeste mensen in huis hebben. Daar lukt het dus prima mee, maar wil je nog betere resultaten, zoek dan naar type 00-bloem of pizzabloem.

Hoe maak ik een luchtige focaccia?

Zoals voor alle broden geldt is goed kneden heel belangrijk. Zorg dat je een soepel deeg hebt dat je eenvoudig tot een dun vliesje kunt uitrekken. Laat het daarna lang genoeg rijzen en dan ontstaat er vanzelf een luchtig brood.

Welke gist is nodig?

Ik gebruik altijd droge instant gist, dat is ook voor dit recept gebruikt.

Zelf focaccia maken-5a

 

Italiaanse focaccia recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.50 van 16 stemmen

Zelf focaccia maken – basisrecept

Goed kneden, het deeg laten rusten en daarna ingrediënten naar keuze toevoegen. Zo makkelijk is het om zelf focaccia te maken.
Porties: 1 brood
Rechthoekige bakvorm (voor een brood van ± 15 x 25 cm)

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 4 gram gedroogde gist
  • 0,5 tl zout
  • 0,5 el fijne kristalsuiker
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml lauwwarm water
  • toppings naar keuze

Instructies

  • Doe bloem, gist, zout, suiker, olijfolie en water in een kom en kneed met de standmixer in ongeveer 15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Focaccia deeg is wat vochtiger dan ander brooddeeg, maar dat is niet erg.
  • Haal het deeg uit de kom, vet de kom in en plaats het deeg terug. Dek de kom af en laat het deeg 45-60 minuten, of tot het in grootte is verdubbeld, rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
  • Stort het gerezen deeg op een bakplaat met bakpapier of in een ingevette ovenschaal. Duw de lucht eruit en vorm tot een rechthoek van ongeveer 16 x 25 cm. Dek af met een schone theedoek en laat 20-30 minuten rijzen.
  • Duw na de tweede rijs kuiltjes in het deeg met je vingers en beleg met ingrediënten naar keuze. Olijfolie is belangrijk, dat gebruik ik altijd. Sprenkel wat (goede!) olijfolie over het deeg en verdeel er meer smaakmakers naar eigen keuze over.
  • Bak je zelfgemaakte platbrood in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
Tips

De gebruikte (en hoeveelheid) toppings kunnen invloed hebben op de baktijd, houd je brood daarom goed in de gaten.
Bewaren

Mits goed verpakt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast. Invriezen kan ook, dan kun je het brood tot 3 maanden bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

  1. Sharon schreef:

    Kun je de suiker ook weglaten in het recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, ik gebruik het voor de smaak (en het helpt ook om het gist te activeren).

  2. Marjan schreef:

    Lekker recept weer, die ga ik nog een keer maken.

  3. Diana schreef:

    150 gr bloem in een staande mixer kneden? Is dat niet erg weinig?
    Mijn KitchenAid draait alleen maar een natte kledder deeg aan de haak rond. Er wordt niets gekneed. En aan de handen blijft het ook alleen maar plakken. 15 minuten, 20 minuten, 30 minuten kneden, maar een vliesje trekken lukt niet 😟.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te horen, staat je KitchenAid goed afgesteld? Ik heb hier zelf geen problemen mee ervaren.

  4. Diana schreef:

    Dank je wel. Ja hij staat wel goed afgesteld. Als ik het recept verdubbel heb ik het probleem niet. Dan kneed hij prima. En stiekem is dat helemaal prima. Ikzelf, mijn man én de kinderen smullen echt hiervan. Heel lekker! Al 3x gemaakt ondertussen.

  5. Rebecca schreef:

    Kan het ook met een handmixer ipv een standmixer?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan hoor, duurt misschien wel iets langer en het opzetstuk is net even wat anders.

  6. Kelly schreef:

    Hi,
    Het deeg blijft super plakkerig bij mij, wat doe ik fout?
    En op welke stand raad je aan de staandmixer te zetten? En met een dreghaak toch neem ik aan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Niets hoor, het hoort wat plakkerig te zijn! Je kunt het beste je hand even iets nat maken onder de kraan, dat werkt het wat makkelijker. Klopt met de deeghaak, ik zet ‘m volgens mij meestal op stand 6.

  7. Maaike schreef:

    Kan ik het deeg wat langer bewaren, voordat ik het afbak?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, mits het niet te veel gaat rijzen. Je zou het in de koelkast kunnen laten rijzen: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept