Wist dat het helemaal niet moeilijk is om zelf focaccia te maken? Het is een kwestie van goed kneden, het deeg laten rusten en daarna smaak te geven met ingrediënten naar keuze. Serveer je zelfgemaakte focaccia bij de lunch, een heerlijke borrel of zelfs bij een kom soep.
Wat is focaccia?
Focaccia is een Italiaans platbrood dat je in allerlei smaken kunt maken. Een van mijn favoriete recepten maak je met rozemarijn en zeezout, een andere favoriet is met de toevoeging van tomaat.
Verschillende smaken
Focaccia met tomaat is misschien wel het meest bekende recept, maar er is nog veel meer mogelijk. Een paar ingrediënten op een rij die heel goed passen bij dit Italiaanse brood:
- (grof) zeezout
- Rozemarijn
- Tomaat
- Pesto
- Mozzarella
- Olijven
- Knoflook
- (rode) ui
Bepaal zelf hoe je deze ingrediënten combineert en of je misschien zelfs nog wel andere smaakmakers toe wilt voegen.
Kun je de suiker ook weglaten in het recept?
Dat kan, ik gebruik het voor de smaak (en het helpt ook om het gist te activeren).
Lekker recept weer, die ga ik nog een keer maken.
150 gr bloem in een staande mixer kneden? Is dat niet erg weinig?
Mijn KitchenAid draait alleen maar een natte kledder deeg aan de haak rond. Er wordt niets gekneed. En aan de handen blijft het ook alleen maar plakken. 15 minuten, 20 minuten, 30 minuten kneden, maar een vliesje trekken lukt niet 😟.
Wat jammer om te horen, staat je KitchenAid goed afgesteld? Ik heb hier zelf geen problemen mee ervaren.
Dank je wel. Ja hij staat wel goed afgesteld. Als ik het recept verdubbel heb ik het probleem niet. Dan kneed hij prima. En stiekem is dat helemaal prima. Ikzelf, mijn man én de kinderen smullen echt hiervan. Heel lekker! Al 3x gemaakt ondertussen.
Kan het ook met een handmixer ipv een standmixer?
Dat kan hoor, duurt misschien wel iets langer en het opzetstuk is net even wat anders.
Hi,
Het deeg blijft super plakkerig bij mij, wat doe ik fout?
En op welke stand raad je aan de staandmixer te zetten? En met een dreghaak toch neem ik aan?
Niets hoor, het hoort wat plakkerig te zijn! Je kunt het beste je hand even iets nat maken onder de kraan, dat werkt het wat makkelijker. Klopt met de deeghaak, ik zet ‘m volgens mij meestal op stand 6.
Kan ik het deeg wat langer bewaren, voordat ik het afbak?
Dat kan, mits het niet te veel gaat rijzen. Je zou het in de koelkast kunnen laten rijzen: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/