Met mijn supersimpele 3 ingrediënten roomijs heb ik inmiddels al meerdere lekkere smaakcombinaties gemaakt. Nu heb ik weer een nieuwe smaak voor jullie, maar ook een andere vorm. Ik maakte het ijs in een cakeblik en stak er ijsstokjes in. Hup in de vriezer en na een aantal uren in plakjes snijden. Klaar is je abrikozen-frambozen ijstaart op een stokje. Lekker makkelijk om te maken en heel erg leuk om te serveren. Je kunt ook zelf bepalen hoe groot (dik) je de ijsjes snijdt, ik zie weer ontzettend veel mogelijkheden en ga vast vaker van dit leuke idee gebruik maken.
Abrikozen-frambozen ijstaart op een stokje
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
- 3 tl vanillepasta (of vanille-extract)
- 150-200 gram frambozen
- 6-8 el abrikozenjam (of gepureerde verse abrikozen als jij ze wel kunt vinden!)
Instructies
- Het maken van deze ijsjes is ontzettend simpel. Klop de slagroom stijf en voeg hier de gecondenseerde melk en vanillepasta aan toe. Spatel rustig door elkaar tot er een egaal mengsel ontstaat. Verdeel in twee gelijke delen.
- Pureer de frambozen en voeg toe aan de ene helft van de ijsbasis, spatel er doorheen tot het mooi gelijkmatig van kleur is.
- Aan de andere helft voeg je de abrikozenjam toe, spatel ook dit er weer gelijkmatig doorheen. Op het moment dat ik deze ijstaart op een stokje maakte kon ik helaas geen verse (en rijpe!) abrikozen vinden, daarom gebruikte ik uiteindelijk abrikozenjam. Mocht jij wel abrikozen vinden en de tijd hebben om ze te laten rijpen is dat ook een perfecte optie. Ik denk dat je dan aan twee (of drie) abrikozen genoeg hebt.
- Bekleed je cakevorm goed met plastic huishoudfolie. Dan kun je de ijstaart gaan maken! Ik was zelf lang in twijfel hoe ik hem zou maken. Eerst wilde ik twee lagen maken, maar uiteindelijk besloot ik om de mengsel meer door elkaar in de vorm te doen. Je kunt hier dus doen wat je zelf wilt. Als je de ijsjes wilt maken zoals ik dat deed, schep je afwisselend het abrikozen en frambozen mengsel in de cakevorm.
- Dek de vorm strak af met huishoudfolie en doe een elastiek om de vorm zodat het stevig blijft zitten. Bepaal hoe dik je de plakjes ijs wilt maken en waar de stokjes moeten komen. Met een mesje prik je op die plekken gaatjes in het folie. Steek de houten ijsstokjes (online in vele shops te vinden) in de gaatjes, ze blijven zo goed staan.
- Zet de vorm minimaal 6 uur in de vriezer.
- Daarna kun je de gehele ijstaart uit de vorm halen. Verwijder het folie en snijd met een scherp mes in plakken.
Tips
- Tip: Ik gebruikte 200 gram frambozen, 150 gram (wat 1 bakje meestal is) is ook voldoende, de smaak zal alleen iets minder intens zijn.
- Tip: Kom je moeilijk door de ijstaart heen? Dompel je mes dan even in heet water, droog deze af en snijd de ijstaart aan. Je zult zien dat het dan heel gemakkelijk gaat.
- Bewaren: De losse ijsjes kun je in zakjes bewaren in de vriezer, ze blijven tot 3 maanden lang goed.
Leuk idee! Als ik hiernaar kijk denk ik dat koek- of cake kruimels erdoor ook lekker zou kunnen zijn, zou dat ook lukken denk je?
Dat moet zeker lukken. Wij hebben ook al allerlei lekkers door de zelfgemaakte roomijs gemengd zoals koekjes.
Wat handig om op deze manier ijsjes te maken. Dat zal mijn kleindochter vast leuk vinden om te maken en op te eten.
Wij, mijn twin dochters van 3, gaan ’t morgen maken met gecondenseerde kokosmelk voor een wat meer exotische smaak.
Ah, ik kan me voorstellen dat dat heerlijk is als je van kokos houdt (wat ik toevallig niet doe haha).
Kan ik hier ook bevroren fruit voor gebruiken? of raadt je toch vers fruit aan?
bedankt
Dan moet je het eerst helemaal laten ontdooien omdat er anders teveel vocht inzit dat gaat kristalliseren. Vers fruit heeft absoluut mijn voorkeur.